Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Kendrick Lamar

zondag 19:40 - 20:40 Alpha

Type

Land

Eerdere optredens

Lowlands 2015Lowlands 2013

Zo/n de zoveel jaren heb je een album dat het moment in de geschiedenis weet te vatten, een album dat niet op een ander moment in tijd gemaakt had kunnen worden.

The Times They Are A-Changin’ van Bob Dylan was er een, midden jaren zestig. Marvin Gaye beschreef op What’s Going On het verhaal van de Vietnam-veteraan die niet kan bevatten wat hij in zijn eigen land ziet. En in Nederland was Typhoon vorig jaar met Lobi Da Basi (en zijn liveshows) de spreekbuis voor iedereen die niet meer met de rug naar de samenleving wil staan.

En nu is er dus To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar, het album dat met elke onlust in een Amerikaanse binnenstad urgenter lijkt te worden. Lamar toont zich kritisch op zijn land en the powers that be – iets anders valt bijvoorbeeld niet te lezen in de grimmige albumhoes. Maar hij is net zo kritisch op de gangs in de zwarte wijken, die elkaar even zo makkelijk door geweld onder de duim proberen te houden.

Nu is dat nog een tamelijk vrijbijvende boodschap – wie kan er tegen geweld zijn? Bijzonder is dat Lamar dat verhaal vanuit zijn eigen geschiedenis weet te vertellen, zoals hij eerder in ‘Swimming Pools’ ook a/daarbij durft hij zijn eigen twijfels bloot te geven; want wat hebben die lessen van de straat hem thuis nu geleerd? Om daar dan direct weer een boodschap aan te verbinden:

But if you pick destiny over rest in peace,
Than be an advocate go tell your homies especially
To come back home

Dat alles maakt van To Pimp A Butterfly het quintessential album van dit moment en de komst van Kendrick Lamar de kers op de taart van het toch al goede programma van Lowlands. Voor wie het nog niet duidelijk was: gaat dat zien!