Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Kun je straks wel appen op Lowlands? Wij vroegen het de grootste providers

Kun je straks zonder problemen whatsappen, facebooken, twitteren en periscopen op Lowlands? Of krijg je midden in de nacht een app’je van je vriendin met “Ik sta bij de Juliet” terwijl ze al uren naast je ligt in de tent? Omdat internetverbindingen steeds beter en sneller worden, belden wij alvast naar Vodafone, T-Mobile en KPN hoe de dekking op Lowlands zal zijn. (Die verbindingen waren trouwens prima.)

De samenvatting: alle providers verwachten dat snel internetten gewoon moet kunnen, ook tussen tienduizenden anderen. Een belangrijke reden daarvoor is de doorbraak van 4G, dat zowel op zichzelf snel is als de capaciteit op 3G en 2G verlicht. T-Mobile zet van de drie grote providers de meeste extra masten neer (vier stuks), maar is óók de enige van de drie waarbij 4G nog niet standaard is rond Biddinghuizen. Vodafone en KPN zeggen dat ze qua bestaande masten beter uitgerust zijn.

Hieronder wat ze ons allemaal te vertellen hadden.

Vodafone

Vodafone_logo-150x150Vodafone (5,16 miljoen klanten) is “altijd scherp op evenementen waar veel mensen samenkomen”, zegt de woordvoerder. Hij legt uit dat het netwerk uitbreiden, als het niet blijkt te voldoen, op meerdere manieren kan: de capaciteit van de bestaande masten kan worden vergroot, of er kunnen tijdelijke mobiele masten bij worden geplaatst.

Twee mobiele masten zet Vodafone erbij op Lowlands. Dat is minder dan de vier van T-Mobile (zie onder), maar volgens de woordvoerder is de standaarddekking van Vodafone rond Biddinghuizen al beter dan T-Mobile. “Wij hebben daar al 4G-dekking en onze bestaande masten staan dichter bij het terrein dan die van hun.”

Of Vodafone kan garanderen dat we zonder problemen kunnen appen? Nee. “Dat kan nooit. Daar ben ik heel eerlijk in. We denken het te kunnen opvangen, maar het is moeilijk te voorspellen hoeveel al die mensen gebruik gaan maken van onze diensten. Maar 4G heeft wel zoveel capaciteit, dat dat veel problemen van voorgaande jaren oplost.”

T-Mobile

t-mobile-logoT-Mobile (3,83 miljoen klanten) zette op Pinkpop al vier extra zendmasten neer. Die worden ‘cows’ genoemd: cell on wheels. Op Lowlands is het niet anders: vier cows extra om de T-Mobile klanten die er rondlopen 4G te kunnen bieden. Op PP heeft dat “supergoed gewerkt”, zegt de woordvoerster. Geen klachten. Mensen konden periscopen, concerten streamen, facebook-updates lezen en whatsappen.

Daar staat tegenover dat T-Mobile de enige van de drie is die nog geen standaard 4G aanbiedt rond Biddinghuizen. Dat komt pas in september.

De woordvoerster kon ook wat statistieken delen van Pinkpop: toen was het allerdrukste moment qua datagebruik op zaterdagavond tussen 8 en 9 (FYI: toen stond The Script op de Main Stage). In totaal werd er 2 Terabyte verbruikt in drie dagen: 67 procent meer dan de 1,2 TB van vorig jaar. Dat kwam vooral door de stijging van 4G-dataverkeer: 90 procent meer dan in 2014.

Op onze laatste vraag antwoordt ze dat de Lowlandsbezoeker met T-Mobile “eigenlijk net als met Pinkpop” probleemloos te hele dag moet kunnen internetten en bellen.

KPN

kpn-logoKPN (3,4 miljoen klanten), ten slotte, heeft al zo’n tien jaar een vaste zendmast op het festivalterrein. Die mast wordt tijdens het festival qua capaciteit uitgebreid. Ook staat er een KPN-zendmast in het naastgelegen Walibipark, en die wordt ook uitgebreid. Een tijdelijke zendmast, zegt de woordvoerster, wordt neergezet voor alleen mobiele data: 3G en 4G. Die helpt dus niet bij het sms’en of bellen, maar wel voor mobiel internet. “We houden goede monitoring bij, kijken wat er gebeurt en kunnen er als het nodig is weer meer bij zetten.”

Het Lowlandsterrein valt al onder 4G-gebied van KPN (zie ook hun website coveragechecker.nl). De provider is bovendien al jaren een van de sponsors van het festival, dat dit jaar met een nieuwe stand komt: KPN Music State. Daar is gratis wifi, maar ook oplaadpunten en, ojee, “een 180-graden-selfiebooth-toren”.

Kan KPN ons garanderen dat bellen en internetten het hele weekend vlekkeloos gaat? Er volgt een voorzichtig antwoord: “Je bent er met heel veel mensen bij elkaar, en we doen er veel aan om te zorgen dat het goed gaat.”

6 reacties

 1. WpuntNL

  nah… daar gaat mijn excuus om langer dan 10 minuten niet bereikbaar te zijn… lekker dan….

  ;-)

 2. GWv

  Mocht de boel weer hopeloos in de **** lopen w.b. bereikbaarheid. Zet je netwerkvoorkeur van je telefoon standaard op 2G. Dan ben je altijd bereikbaar en appjes verzenden/ontvangen is ook geen probleem. Bijkomend voordeel is dat dit enorm scheelt in batterijgebruik omdat je telefoon bij een overbelast 3/4G netwerk continu aan het zoeken is naar bereik. Bij 2G heb je dat probleem niet. Doen we al jaren met de hele groep en werkt echt!

  Dat ene toffe filmpje van dat bandje in de Charlie bekijken zal daarentegen niet echt gaan lukken met 2g ;-) Maar goed, dan kan je hem altijd nog weer even tijdelijk naar 3/4G zetten.

 3. Druijf

  Ben benieuwd, ik ben met t-mobile over het algemeen al slecht bereikbaar, smsen werkt tegenwoordig op de meeste festivals wel weer sinds niemand dat meer gebruikt!

  Misschien een beetje off topic, maar hoe druk was het vorig jaar bij de oplaadservice? Is dat een kansloze onderneming of goed te doen?

 4. pieter

  Neem nog elk jaar mijn Nokia mee uit 2004, gaat makkelijk vier dagen lang mee en ik kan er mee smsen en bellen.
  Heb altijd medelijden met de mensen die in een rij (!) gaan staan om hun smartphone op te laden. Kan mijn tijd wel beter besteden.

 5. Hans

  Voorheen had ik altijd extra batterijen mee. Via ebay gekocht voor een paar euro. Sinds ik een telefoon heb waar de batterij niet uit kan gebruik ik een powerbank (voor 2 tientjes uit china gehaald). Hele weekend geen enkel probleem!

U kunt niet meer reageren.