Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Heineken op Lowlands ‘slechtste nieuws in jaren’? Wij deden een smaaktest

“Getver. Heineken”, zei iemand toen onlangs bekend werd dat Lowlands Grolsch inruilt voor het bier van Freddy. “Slechtste nieuws in jaren”, vond iemand anders. Wij vroegen ons af of er echt zo’n groot verschil is en lieten zeven proefpersonen een blinde test doen – met verrassende resultaten.

Vóór de test zeiden drie testers dat ze Grolsch lekkerder vonden. Vier hadden geen voorkeur. Niemand verkoos Heineken boven Grolsch.

Eerst even onze weldoordachte en volledig wetenschappelijke werkwijze: op een rijtje zaten zeven proevers, elk van hen ervaren Lowlandsganger en ervaren bierdrinker. Ze kregen twee biertjes, allebei uit een anoniem plastic bekertje (zie foto boven). In de één zat Grolsch, in de ander Heineken. De twee merken hadden die middag precies even lang in de koelkast gelegen.

Daarna volgden twee vragen:

 1. Welk cijfer geef je de twee biertjes?
 2. Welk bier is volgens jou Heineken, en welke is Grolsch?

De antwoorden op vraag 2 werden opgeschreven – dus niet hardop gezegd – zodat de proefpersonen elkaar niet konden beïnvloedden.

‘Normaal zuip ik alleen maar’

Nu volgen eerst wat uitspraken van de proefpersonen.

 • “Nu merk ik pas een verschil, normaal zuip ik alleen maar.”
 • “Ik vind die eerste (Heineken, red.) wat meer pit hebben.”
 • “Die tweede (Grolsch, red.) is vlakker, zoeter. Die kan ik makkelijker wegtikken.”
 • “Ik vind die tweede (Grolsch, red.) wat minder.” “Ik ook.” “Ik ook.”
 • “Niet afkijken hè.”

Je leest het: minstens drie proefpersonen waren niet zo weg van Grolsch, zonder te weten dat ze daarmee het oude vertrouwde Lowlandsbiertje bedoelden. Dit zijn de gemiddelde cijfers die gegeven werden:

 1. Heineken: 7,1
 2. Grolsch: 6,6

Bijna iedereen gokt verkeerd

Opvallende resultaten, maar toen moest de ontknoping nog komen. Want hoeveel mensen wisten het juiste merk aan het juiste biertje te koppelen?

De antwoorden

Welgeteld één iemand. Zes van de zeven dachten dat Heineken Grolsch was en andersom. In vijf gevallen waren dat proefpersonen die daarvoor Heineken ook een hoger cijfer hadden gegeven, én bij die vijf zaten de drie die vooraf Grolsch als favoriet hadden bestempeld.

Dus there you go. Hoe lekker je een biertje vindt, zit waarschijnlijk tussen je oren. Of wij gebruikten uitermate slecht proevende proefpersonen.

Hoe dan ook: de winnaar kreeg een flesje Jillz.

34 reacties

 1. RoelErick

  Ja dat was ik met “Slechtste nieuws in jaren”….

  Maar waarom gaat het alleen om de smaak? Ik ben tegen de dominantie van grote bedrijven, en Heineken is veel groter dan Grolsch, dus daarom heb ik liever Grolsch dan Heineken.

  (En ja, ik ben ook tegen de dominantie van Mojo. Trent Reznor legt goed uit waarom in een artikel dat al wat ouder is maar nog steeds grotendeels van toepassing: http://forum.nin.com/bb/read.php?59,548515)

  Het leuke aan Lowlands is dat het om meer gaat dan alleen muziek (ook literatuur en politiek) dus ik zou het jammer vinden als de discussie zich alleen op de smaak van een biertje concentreert.

  Ik zou het ook toejuichen als er meer keus zou zijn; dus meer dan één soort bier. Zo vind ik het fantastisch dat er op Bospop naast Jupiler ook Hoegaarden wordt geschonken, dat mis ik op Lowlands. Met name bij wat hogere temperaturen vind ik dat toch veel lekkerder. Vroeger was er op Lowlands ook donker bier verkrijgbaar (weliswaar bij slechts één bar), jammer dat dat is verdwenen.

  Maar ach, de meeste mensen doen op Lowlands alleen zuipen, dus dan maakt het weinig uit wat voor merk bier je schenkt.

  • Bob van der Harst

   Oh dus je bent tegen de dominantie van grote bedrijven en daarom tegen Heineken en vóór Grolsch haha….schattige gedachte :-)

   Helaas in Grolsch van SABMiller
   En Jupiler en Hoegaarden van InBev…beide grotere bedrijven dan Heineken!

   Geniet dus lekker van je Heineken of pleit voor een pintje van brouwerij ’t Ij ofzo ;-)

   • RoelEric

    “Helaas in Grolsch van SABMiller” Helaas is het juiste woord inderdaad.

    Dat Grolsch groter is dan Heineken wist ik niet… Ik dacht dat het andersom was.

    • Willie

     Werkelijk briljant, maar ook al zouden we alleen het onderscheid maken naar merk (en voor mijn gevoel is Grolsch dan inderdaad kleiner), het blijft dan ook gewoon een groot bedrijf, het is niet omdat Apple net 74 miljard heeft omgezet in het afgelopen kwartaal je met een Samsung telefoon het leuke hobbyprojectje zonder winstoogmerk steunt.

     Lokale hobbybrouwers zou mooi zijn, maar daar kan je geen festival van 55.000 man mee voorzien van bier.

  • Remko

   ‘De meeste mensen zuipen op Lowlands’
   Jammer dat sommige Lowlanders een bevooroordeeld oordeel hebben over iets wat je helemaal niet weet.

   • RoelEric

    Ik moet je gelijk geven. Deze uitspraak is gebaseerd op mijn indruk en dus niet objectief; eigenlijk weet ik dat inderdaad helemaal niet.

   • Rob Heestermans

    Je bent inderdaad daar niet aan het proeven wat je drinkt want ik durf te wedden dat je proef stappen daar echt niet gaat doorlopen om te kijken of het wel echt een lekker biertje is

 2. -W-

  RoelErick,

  Excuus, ik heb niet de moeite genomen om Trent’s stukje te lezen, maar wilde even opmgerken dat Grolsch als onderdeel van SABMiller ook niet echt een klein\lokaal bedrijfje is. Zelfde geldt voor Jupiler en Hoegaarden (Anheuser InBev).

  Meer keuze en kleinere brouwers (bijv. Brouwerij ’t IJ) zou natuurlijk leuk zijn, maar niet echt schaalbaar voor zo’n groot festival denk ik.

 3. fwempie

  Erg doorslaggevend, een test met wel 7 personen!! Geeft een zeer goed beeld van wat de gemiddelde mens vindt!

 4. Paul

  Toch zit die test methodisch niet echt lekker: op festivals wordt festivalbier gedronken. Da’s toch weer wat dan bier uit de fles of blik. Maar hoe dan ook: een paar maanden geleden geluncht met een oud bestuurder van Grolsch, die vinden Heineken zelf een heel goed bier – los van de marketing van Heineken waar ze ook respect voor hebben bij Grolsch. Smaken verschillen, ik dacht ook altijd hoofdpijn te krijgen van Heineken, maar dat zit dan toch echt tussen de oren, of in de overmatige consumptie…..

 5. Thijs

  Yes! Het (non)nieuws en de bijbehorende (non)discussies zijn weer losgebroken. Genieten:-)

 6. MarkvdrHeijden

  Festivalbier? Dat lijkt me een mythe.

  • Stijn

   Zeker geen mythe, probeer dit maar eens; Krap nachtje slaap, niets eten, flinke zon op je bol, halve liter achterover gooien.
   Je merkt niks. Er zal vast alcohol in zitten, maar meer dan 2% is het niet.

   • GWv

    Festivalbier is zeker een hardnekkige mythe. Heb jarenlang in de Horeca gewerkt voor 1 van de grootste festivals van Nederland, direct in contact met Grolsch en kan je verzekeren dat het niet zo is.

    2 redenen:
    – Het is volgens de wet verboden om ‘festivalbier’ te schenken en dat niet te vermelden op prijslijsten e.d. Dan zou er light, of alcoholvrij o.i.d. achter moeten staan. Dus vanuit de overheid mag je niet in het geheim voor bezoekers ‘festivalbier’ schenken.
    – Een brouwer wil dat zijn eigen bier optimaal gedronken wordt en dat de smaak behouden blijft. Stiekem festivalbier schenken is slechte marketing en kost de brouwer extra moeite en dus geld. Dus de brouwer is er ook niet bij gebaat.

    Het verschil zit hem er in dat de gemiddelde festivalbezoeker denkt dat ze gigantische zuipers zijn maar als je het gaat vergelijken met een goeie avond in de kroeg gaat het niet zo snel. Hou het eens een keertje bij wat je op een festival drinkt en vergelijk die snelheid van drinken met drinken in de kroeg.

    Daarnaast doet plastic afbreuk aan de smaak van ieder merk bier, dus idd, bier op festivals smaakt anders.

  • joppe

   de tapwacht (meerdere malen gesproken tijdens carnaval in het zuiden des nederland) vertelde mij dat festivalbier of evenementen bier idd een hardnekkig fabeltje is. Het zou verdunt zijn, minder percentage alcohol bevatten of jonger bier zijn. naar zijn mening allemaal flauwekul. Gewoon bier…..

 7. Stijn

  Het is festivalbier, het smaakt sowieso muf en chemisch met een vleugje tarweplastic. Goed bier met alcohol drinken doe je maar bij je tentje.

 8. Anja

  Ik hoop dat er op LL een keer BIER geschonken gaat worden…. Tot nu toe is er pilsner geschonken en geen BIER, Hertog-Jan zou een hele verbetering zijn

 9. rob

  Festivalbier is een broodje aap verhaal. Bestaat niet. Ik kan weten. Organiseer ruim 20 jaar vele festivals per jaar. Zit gewoon normaal pils in de tanks.

 10. rob

  En Anja kletst ook maar wat.

 11. rob

  Smaakbeleving zal wel beinvloed kunnen worden door geen gebruik van glas. Dat is helder.

 12. WJ

  Wat Rob zegt, hierboven, klopt. Plus, als er wél evenementen-/festivalbier wordt geschonken, wat voor naam je het ook maar wilt geven, dan is het _verplicht_ dit aan te geven. Voorbeeld hiervan is bijv. Grolsch 2.5 en Amstel Lite.

 13. Hans

  is toch schandalig deze platicglazen half vol bier voor 2,50 dan is voor mij de lol van bierdrinken al af

 14. Kaasie

  Ik kan zelf wel bepalen werk bier ik lekkerder vind. Ik ga niet af op zinnen in quote-vorm, sorry. Deze verandering is voor mij niet meer recht te praten ; Lowlands is Grolsch. Ik heb al veel veranderingen moeten slikken, maar dit is wel de meest vieze tot nu toe.

  • Willie

   Huh wat, waarom heb ik dan jarenlang Dommelsch gedronken op Lowlands?

   2 keer op Lowlands komen en sommigen denken er meteen een hele lifestyle omheen te kunnen hangen.

   Leuk bericht, spijtig dat ik het niet eerder hebt ontdekt.

 15. RoelErick

  De breedte van het aanbod van drank staat in schril contrast met de breedte van het aanbod van muziek en ook van eten.
  Echter, Heineken heeft een zeer groot aantal kleine brouwerijen in zijn bezit, dus wie weet…

 16. Willie

  Van huis uit Heinekendrinker, maar zou het ook niet herkennen, ja, Amstel was wat zoeter, Dommelsch wat bitterder en daarmee hield het ook wel op, smaak verandert ook in de loop der jaren, waarbij bitterder nu de voorkeur krijgt (Kompaan zou een fijne zijn), maar soms word je ook bedonderd waar je bij staat. In de kroeg lijkt Jupiler heel wat, goed imago, want Belgisch, maar moet je dat eens afwisselen met een Heineken, dan kom je er achter dat dat misschien wel het beste pils is voor Lowlands, zo vlak als de neten, smaakloos en toc denkt iedereen dat het goed is.

  Nee, Belgen zijn goed in bier, maar goede pils (wil je echt gore pils, dan moet je Maes drinken), dat kunnen ze toch beter aan de Nederlanders overlaten.

 17. Bas

  Heineken doet ook de import van Weihenstephan. En dat kun je prima in bulk op een festival drinken!
  Of een Brand speciaal bier bar ipv de Beugelbar.
  Met zo’n groot merk zie ik meer mogelijkheden dan beperkingen.

 18. RoelErick

  Maar, een andere vraag is natuurlijk: wat wordt de nieuwe naam van de Grolsch-tent? Voordat die Grolsch heette, heette die Dommelsch. Zou die nu Heineken gaan heten? Dat vind ik toch minder klinken. Maar misschien is dat gewoon een kwestie van wennen.

 19. stijn

  Het is aangelengde shit uit plastic bekertjes, bier voor de smaak drink je wel bij je tent ;).

U kunt niet meer reageren.