Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

De kenners tippen hun favoriete acts

Never mind onze eigen tips: we hebben uiteraard ook een aantal echte experts gevraagd wat de hoogtepunten en de verborgen pareltjes zijn in het programma van dit jaar. Van 3FM-dj’s tot St. Paul en programmeurs van Mojo. Hieronder hun gouden tips.

Frank van der Lende

3FM-dj

Persoonlijke favoriet: Courtney Barnett
Een rock chick uit Amerika Australië. Ze maakt rammelende singer/songwriter-muziek met een band. Ze zingt over alledaagse dingen, met sarcasme en ook oprechtheid. Bovenal, het zijn goede liedjes. In Amerika stal ze live op SXSW de show en hopelijk verovert ze ook Lowlands. Puur op haar plaat afgaand, heeft ze mij al.

De dark horse (verrassing): Afterpartees
Misschien denk je: als ik op Lowlands ben, moet ik alle tropische en exotische verrassingen zien. Maar deze gasten uit Limburg zijn echt zo de moeite waard om ze live te checken. Springende zanger, gek zingende zanger, dansende zanger. En daarachter een band die hem rechtop houdt. En in het gareel. De nieuwe single Bathroom Floor is tekenend voor The Afterpartees. Grappig, goed en punky.

De headliner: FFS
Sowieso omdat Franz Ferdinand altijd, maar dan ook echt altijd goed is. En de combinatie met Sparks is vreemd, maar wel heel lekker. Ik zag ze live in de Melkweg samen. En het had af en toe iets van een Songfestival-act, maar ik bleef geboeid kijken. Want er gebeurt iets op het podium. Muzikale chemie, en na de eerste onwennige 10 minuten ook sociale chemie tussen de twee zangers!

Afrader:
Ja, ik wil niets afraden eigenlijk. Ontdek het vooral lekker zelf. En oordeel zelf.

Rene Passet

DJ Broadcast / Oor / 3voor12

De persoonlijke favoriet: Optimo
Een van de betere Britse dj-duo’s, als je het mij vraagt. De keren dat ze samen of solo in Trouw of op Dekmantel stonden was het de afgelopen jaren altijd memorabel. Ze draaien alles, van zijdezachte disco tot venijnige new wave en vage pruttelacid. Check hun heldenmix-cd Dark Was The Night waarin ze moeiteloos Grouper, Deadboy en Terrence Dixon aan elkaar verbinden. Wie de kunst van het dj-vak wil voelen, vervoege zich zondagavond met de brakke kop in de X-Ray. 

De dark horse (verrassing): Mumdance
Brits basmonster, die vorig jaar op Sonic Acts iedereen naar huis blies maar verder nog te weinig in Nederland te zien is geweest. Jack Adams zit samen met zijn losvaste muzikale partner Logos aan de periferie van grime, maar werd ook beïnvloed door het vroege werk van Warp Records toen dat Sheffieldse label nog bliephouse uitbracht. Op de mix-cd die Mumdance onlangs voor de Londense club Fabric in elkaar draaide staat weinig four to the floor en heel veel bas. Het is een tamelijk extreme mix die mijn visite steevast naar huis jaagt. Goede kans dat hij in avonturenloods X-Ray vrijdagnacht een hoop nieuwe vrienden gaat maken. 

De headliner: Underworld
Ik zag ze al minstens tien keer live en het was lang niet altijd memorabel. Maar na hun Dubnobasswithmyheadman-jubileumtour kunnen deze dancedino’s weer een potje breken bij me. WAT was het goed in Paradiso! 

De afrader: Trippy Turtle
Veel van mijn collega’s lopen weg met deze hippe Noorse Jersey club-dj, die onder meer Drake en Justice van nieuwe felgekleurde jasjes voorziet. Maar ik kan er als veertigplusser helemaal niks mee. Veel te zoet, te happy en te tralala. En dat terwijl ik zijn collega’s Kaytranada en Cashmere Cat WEL heel tof vindt. Ach, laat mij ook eens iets ruk vinden. 

Joris Rietbroek

blogger Kicking The Habit / kickingthehabit.nl

De persoonlijke favoriet: Courtney Barnett
Te veel om op te noemen, maar als je zoals ik opgegroeid bent met jaren negentig-indie à la The Breeders of Pavement, dan heb je automatisch een zwak voor Courtney Barnett. Bijna al haar liedjes zijn steengoed, ook dankzij haar goudeerlijke, droogkomische en ongekend slimme teksten. Maar een luie slacker is deze Australische toch niet. Want als zij en haar begeleiders gas geven, hoor je een waanzinnig energieke rockband. Ik hoop op hét India-concert van het festival, met een euforische tent en een stomend einde.

De dark horse (verrassing): Ought
In ‘Le Guess Who?-kringen’ lijkt Ought misschien al een grote naam, maar veel Lowlanders zullen voor het eerst kennismaken met deze spannendste Canadese band van het moment. Ja, nog ietsje spannender dan landgenoten Viet Cong later op de zondag. Ought heeft alles wat ik tegenwoordig in een nieuwe band zoek: eigenwijs, avontuurlijk, grillig en scherp, met onvoorspelbare liedjes die diverse kanten opvliegen. En dan is er nog hun zanger met bijtende praatzangstem. Ideaal voor in de X-Ray, deze nu al fantastische liveband.

De headliner: Tame Impala
Voor de derde keer op Lowlands, maar nu ook echt als ‘dé band van het moment’. Dit dankzij derde plaat Currents, die zelfs de albumlijst topte, en dankzij hits Let It Happen en The Less I Know The Better. Mooi om te zien hoe Tame Impala in vijf jaar rustig is opgeklommen, van een sterke Charlie-afsluiter in 2010 via een prima Alpha-show in 2013 naar de huidige headlinerstatus. Intussen is een hele golf aan psychrocknavolgers het nakijken gegeven met het nieuwe, elektronischer geluid. Ik ben vooral benieuwd hoe de liedjes van Currents mengen met het psychrockwerk van de oudere platen Innerspeaker en Lonerism. Die ik trouwens wel beter vind.

De afrader: Alestorm
Ik heb persoonlijk een grafhekel aan Major Lazer, maar ik begrijp tenminste nog waarom dit anno 2015 een goede Alpha-afsluiter is. Er is echter géén verklaring waarom de afschuwelijke, domme en totaal onleuke piratenmetal van Alestorm een plek op Lowlands verdient, laat staan een afsluitende spot in de India. Maar het zal wel Keeswaardig zijn.

Vera Siemons

Radiomaakster bij WNL en NPO radio 1, draait plaatjes in Rotown en Mezz en verzamelt uittips voor NRC

De persoonlijke favoriet: Courtney Barnett
Zonder twijfel! Ik heb haar ondanks mijn inspanningen helaas nog niet eerder live (in Nederland) kunnen zien – en dat maakt dat ik me alleen maar meer op deze show verheug. Ze heeft een geweldig album gemaakt en als je ziet hoe ze bijvoorbeeld in The Tonight Show of bij SXSW speelt, kun je alleen maar hele hoge verwachtingen hebben. Al zóu ik gitaar kunnen spelen en heerlijk ironische teksten schrijven, ik mis die heerlijk nonchalante rock’n’roll die Courtney met zich meebrengt. Ik ga tijdens Lowlands vooraan staan en heel hard ‘Give me all your money and I’ll make some origami honey’ schreeuwen. Beloofd.

De dark horse (verrassing): Ben Khan
Deze gast is net zo oud als ik, dus ergens schemert hier wat jaloezie door, maar wat een heerlijk dansbare muziek maakt hij! Eigenlijk zegt de beschrijving van de Lowlands-website genoeg: elektronische vlechtwerken van swampy R&B, eigentijdse funk, nachtelijke soul en synthtapijten uit de jaren tachtig. Ik hoop op een zwetende X-Ray op de vrijdagavond, met mensen die niet stil kunnen blijven staan. Zeg achteraf niet dat ik je niet gewaarschuwd heb! Verder kijk ik ook heel erg uit naar POND, Shura en DMA’s.

De headliner: Tame Impala
Natuurlijk! Waar het een aantal jaar geleden in de Alpha nog redelijk tam (maar vooral bloedheet) was, ben ik nu ontzettend benieuwd hoe de nieuwe plaat uit de verf komt. Kevin Parker is een muzikaal genie dat zichzelf heel spannend blijft vernieuwen, zijn muziek staat als een huis. Ik ben erg blij dat de band nu in de avond staat geprogrammeerd en verwacht dat de tracks van het laatste album voor een dansende Heineken gaan zorgen. Tevens hoop ik dat we deze editie Mark Ronson en Kevin Parker nog ergens samen op het podium gaan zien!

De afrader: Years & Years
Heerlijk hitje hoor, dat Kings, maar als ik eerdere live-opnames zie denk ik dat ik hier toch niet bij ga zijn tijdens Lowlands..

dj St. Paul

dj Pop-O-Matic, host Checkpoint Indie, voor de 18e keer op Lowlands

De persoonlijke favoriet: Dollkraut
Als er zoiets als een discocowboy bestaat, dan is hij het. Zijn platen doen het net zo goed aan het zwembad als in een verlaten spaghettiwoestijn. Alleen al de baslijn van zijn meest verse release Hornet Green is een lidmaatschap van de fanclub waard.

De dark horse (verrassing): Checkpoint Indie
Een nieuwe area die ik in samenwerking met Lowlands een beetje mee heb mogen vormgeven. Een indie-enclave waar de eigenwijzere bands spelen (DMA’s! Viet Cong!), exotische bieren geserveerd worden en waar ook Concerto/Plato haar kamp op zal slaan. Oh High Fidelity. In de nacht zal Checkpoint Indie veranderen in een dampende dansvloer. Wat is indie eigenlijk? Is het eigenwijs? Onafhankelijk? Tegendraads? Ondergronds? Zijn het gitaren? Of ook beats? Voor mij is het een gevoel. Net zo makkelijk Joy Division als Caribou. Maar ook Unknown Mortal Orchestra, The Feelies, Jamie XX, Thee Oh Sees, The Ramones of Run The Jewels. Ik verheug me enorm op de ontgroening van dit nieuwe initiatief. Spannend, dat ook!

De headliner: Tame Impala
Zo eindeloos knap, dat totaal andere geluid op de nieuwe plaat. En toch weer zo goed. Alleen al als ik die felkleurige foto’s zie van de laatste tour, begint het mateloos te kriebelen.

De afrader: Verse sappen!
Lees ik dus net in de Viva (don’t ask) dat verse sappen helemaal niet zo gezond zijn. Dat wordt het hele weekend bier en cola drinken, met de zegen van de Viva!

David van Schuylenburch

Boeker Mojo, hoofdboeker Lowlands-nachten

De persoonlijke favoriet: Caribou
Er zijn dit jaar veel favorietjes aanwezig maar ik kies voor Caribou. Ik kan me geen betere manier bedenken om met festival anthems als Sun en Can’t Do Without You de vrijdagnacht af te trappen in de Bravo. De ultieme cross-over band die wat mij betreft de maatstaf aangeeft in het genre.

De dark horse (verrassing): Låpsley
Na een veelbelovende show op ESNS ben ik het blijven draaien. Verrassende en super mooie liedjes van deze piepjonge elektronische singer-songwriter. Ben benieuwd om te zien en horen hoe het bandje sinds januari gegroeid is.

De headliner: Kendrick Lamar
Twee jaar geleden maakte hij zijn live-reputatie op Lowlands helemaal waar. Met het album van het jaar op zak is Lowlands één van de weinige festivals in de EU die Kendrick heeft weten te boeken. Niet te missen wat mij betreft.

De afrader:
Dat is natuurlijk helemaal aan de verkeerde gevraagd, want als we vantevoren al weten dat het niets wordt, dan boeken we het niet op Lowlands. In het algemeen vind ik het wel aan te raden om buiten de “must see’s” om, vaker voor het experiment of onbekende te kiezen op Lowlands. X-ray & Charlie in plaats van Alpha en Heineken. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.

Wilbert Stuifbergen

Hoofdredacteur Pinguin Radio

De persoonlijke favoriet:
Moeilijk hoor! Bij de Australische britpop van DMA’s gaat het vrijdag ongetwijfeld ramvol staan. En terecht! Ik verwacht ook veel van de rauwe rock/garage van The Bonica’s op zaterdag. Dat album klinkt waanzinnig! En dan moet je zondag vooral Viet Cong niet wegstrepen. Even helemaal lekker losgaan in een geweldige trip!

De dark horse (verrassing):
Dat donderdag het terrein al open gaat. Ik ben erg benieuwd wat dat allemaal gaat brengen!

De headliner:
Underworld is vrijdag een must-see. Dance zoals dance moet zijn zijn! Op zaterdag kunnen we even helemaal los gaan bij The Chemical Brothers. Push the button! De zondag behoort zonder twijfel toe aan Kendrick Lamar. Met een topalbum op zak naar Lowlands. Dat gaat knallen!

De afrader:
Niets natuurlijk! Anders sta je niet op Lowlands!

6 reacties

 1. Willie

  Goed, het eerste wat ik lees

  “Persoonlijke favoriet: Courtney Barnett
  Een rock chick uit Amerika.”

  Nu heb ik van 3FM niet zo’n hoge pet op, maar zelfs met de 3FM factor er overheen is dit onacceptabel.

 2. Mel

  Ik ben gestopt met lezen toen ik Frank van der Lende als “kenner” zag staan….

 3. Rob12nl

  Als je Kendrick mist op vrijdag, kun je altijd nog op zondag proberen

 4. Frank

  Zo suf…. Dark horse, dat gebruikten ze bij de NOS 2 jaar geleden.

 5. Remco

  Zojuist toegevoegd voor de electronica-driehoek bewoners (Bravo, X-Ray, India) onder ons: de kakelverse tips van Rene Passet, beat-connaisseur van DJ Broadcast / Oor / 3voor12.

U kunt niet meer reageren.