Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Twee campings minder door tegenvallende kaartverkoop

Lowlands heeft dit jaar twee campings (6 en 7) minder. Er blijft één – relatief grote – camping beschikbaar aan die kant van de brug (meteen na de entree), bovenop de vier vertrouwde campings langs het pad richting het festivalterrein.

Dat zei directeur Eric van Eerdenburg eerder vandaag in een interview met Lowlove. Volgens hem “sneuvelen” er twee campings, “maar die kunnen zo weer open” als het nodig is.

Hij voegde eraan toe dat er relatief veel Engelsen bij zullen zijn dit jaar, en dat die in veel gevallen kiezen voor het ‘glamperen’: camperen in de luxere hutjes en podpads die op camping 4 staan.

De campers hebben een aparte camping; die is net als vorig jaar achter de Grolsch/Heineken.

Overigens hebben dit jaar alle campings een douchegebouw dat 24 uur per dag open is. Voorgaande jaren gold dat maar voor een deel van de campings.

‘Het komt nu aan op veerkracht’

Van Eerdenburg zei eerder al (en vandaag bij de Volkskrant nog eens) dat hij verwacht dat het festival niet uitverkoopt. Dat zou voor het eerst sinds 2005 zijn. Een paar weken geleden was 72 procent van de kaarten (ongeveer 40.000 van de 55.000) verkocht. Sindsdien loopt het “gestaag door”, zegt de directeur tegen de Volkskrant.

Tegen ons zei hij: “Het is natuurlijk fijn als je uitverkoopt, bedrijfsmatig voelt dat veilig. Maar we hebben hele periodes gehad dat we nooit uitverkocht waren. Het komt nu aan op veerkracht. We gaan dit jaar geen bezuinigingen doorvoeren; het wordt een zo goed mogelijke editie, want dat is de beste marketing voor volgend jaar.”

We waren op bezoek bij Lowlands om Van Eerdenburg vragen van onze bezoekers te laten beantwoorden. Het filmpje waarin hij dat doet, volgt in de komende dagen.

107 reacties

 1. Thijs

  Geen bezuinigingen doorvoeren, maar wel twee campings dichtgooien. Dit valt me echt zo ontzettend vies tegen van de organisatie. Voor mij voor het eerst hele dikke minpunten voor de organisatie. Volledig beknibbelen op faciliteiten die nu juist hadden kunnen zorgen dat je hier er daar wat relaxed ook wat had kunnen profiteren van wat extra ruimte, minder rijen etc etc. Nu kan iedereen alsnog op propvolle campings gaan staan en ben je ook nog eens het voordeel kwijt van een aantal campings die wat rustiger zijn voor de mensen die dat fijner vinden. Goede reclame jongens, bedankt.

  • Jasper

   Helemaal mee eens. En als je dan gaat bezuinigen op de campings, doe dan 1 voor de brug en 1 na de brug

   • Thijs

    Dat dus bijvoorbeeld, of gooi alleen 7 eruit en kies daarmee een middenweg. Vind dit echt een grote tegenvaller.

    • Gunnar

     Gadverdamme Thijs, niet zo negatief zeiken hè, het moet wel een feestje blijven hier

     Als het je niet zint ga je toch lekker naar Best Kept Secret, komt geen hond dus ruimte zat op die campings daar.

    • Thijs

     Leek me juist wel lekker in jouw gewenste zure/kritische straatje passen :)

  • Peter

   Even voor de duidelijkheid: er blijft wel één camping over aan die kant van de brug. Staat nu iets explicieter in het artikel.

 2. Jasper

  Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Was er al bang voor.

 3. QStel

  Daar gaat één van de voordelen van een tegenvallende kaartverkoop: een heel klein beetje extra ruimte voor je tentje.

 4. Jasper

  Lowlands tweet net dat camping 5 (ook voor de brug) wel open blijft

  • Peter

   Ja, klopt. Er wordt ook regelmatig gewisseld met die campingnummers, dus dat kan het verwarrend maken. Maar er blijft dus een relatief grote camping voor de brug open, terwijl twee andere (6+7) dichtgaan. En ga je over de brug, dan kom je nog 4 campings en de campercamping tegen.

  • Thijs

   camping 5 open maakt het al een stuk dragelijker inderdaad. Maar voelt nog niet helemaal lekker.

   • Flin

    Wat moet er lekker voelen dan? Het is de meest logische besparing die ze konden doen. Camping 5 is bijna groter dan 6 en 7 bij elkaar. En daarbij gaan alle badhuizen 24 uur per dag draaien. Ik snap echt totaal niet wat er zo vies tegen zou moeten vallen.

    • Tommie

     Als ik op de kaart kijk zijn 6 en 7 samen toch zo’n 25% van de campingcapaciteit. Als de verkoop idd gestaag is doorgegaan zal er toch echt meer dan 75% verkocht zijn. Lijkt me dat het dan gewoon krapper wordt, niet heel chique.

 5. Marieke

  Campings misschien dicht, maar jullie gaan het wel heerlijk luxe en riant op het festivalterrein hebben! Dat is wel ook iets van 10 jaar geleden. :) Daarbij gooien ze donderdag ook het terrein open om ‘winst’ te behalen op de onverkochte kaarten. ;)

 6. VUIG

  Ik vind dit helemaal niet zo’n gekke beslissing. Daar kan je bezuinigen zonder de festivalbeleving aan te tasten. En iedereen is toch gewend hutje mutje te staan.

 7. Richard Ridder

  Echt belachelijk. Wat kost een extra camping nou aan voorzieningen? Een toiletgebouw en wat hekwerk. Dankzij Erik mogen we dan dus struikelend over de haringen en als haringen in een ton kamperen. Ik bedank even voor de eer.

  • Jantie

   Dacht je dat je voor een badhuis voor €3.000 klaar was? Reken daar maar gelijk het 8-voudige voor.
   Inderdaad een relatief eenvoudige besparing zonder afbreuk te doen aan de beleving. Dat jij en anderen vinden dat ze alle campings + badhuizen hadden moeten laten staan “zodat er eindelijk wat ruimte is” geeft vooral aan dat LL sowieso nooit jullie feestje was. In ieder geval in de afgelopen 10 jaar niet.

   • willie

    Waar is de tijd gebleven dat je hem van je buik af moest trekken voordat je hem er in schoof?

    • Thijs

     Die badhuizen staan er gewoon als ze moeten kunnen opschalen. Dan zit de bezuiniging dus alleen op de variale kosten, personeel, generatorgebruik etc.

 8. Mr.Floppy

  Camping 6 was vorig jaar nieuw volgens mij. En camping 7 was al een stuk kleiner door verplaatsen van campers naar locatie bij Grolsch/Heineken.
  Vorig jaar was Camping 6 niet helemaal vol. Dus snap dat je deze twee (kleinere) campings sluit. Denk dat als ik gok op basis van luchtfoto’s dat je zo’n 7000 mensen minder kan laten slapen door sluiten van deze twee campings. Dus dat is nog steeds plek voor 48.000 mensen. Weet niet of dat aantal al gehaald is.

 9. erik

  De faciliteiten staan er en de campings kunnen indien nodig geopend worden; open ze dan ook! Al was het maar voor alle trouwe Lowlanders die al jaren bewust en met veel plezier hun plekkie vonden op de “green ghetto”. De keuze is nu dus tegen wil en dank sjouwen over de brug met je hele hebben en houwen of hutje mutje op die ene camping voor de brug. En dan als festivaldirecteur nog durven zeggen ook het jammer te vinden waarschijnlijk niet uit te verkopen, maar wel vast goede reclame te willen maken voor volgend jaar. Eén tip: geef de “green ghetto” terug aan diegenen die het toebehoort; de festivalbezoeker! Of maak vast reclame voor LL16…en sluit dan maar vast álle campings voor de brug.

  • Jeroen

   en zo is het!

  • WpuntNL

   Erik,

   Mag ik je even corrigeren? Green Ghetto’s zijn verschillende campings. De Green Ghetto is dus niet gesloten… er is er exact 1 minder. Ik citeer even de site (en de NRC Next LL bijlage):

   “Als je een camping kiest, ga dan voor de Green Ghetto (Campings 1, 4, 5 en 7)”
   Bron: http://lowlands.nl/green/

   • erik

    Dat mag WpuntNL. De ene Green Ghetto is alleen de andere niet. Wat op camping 5 doorgaans netjes als afval in de welbekende gele trashbags verdwijnt, ligt doorgaans als een soort van verloren huisraad voor de tenten uitgestald op camping 1 t/m 4.

    • erik

     Tel daar de rust bij op in vergelijking met camping 1 t/m 4 die camping 5 altijd uitstraalde en je zult begrijpen dat deze keuze voor veel mensen een wereld van verschil in beleving maakt….

 10. Einstijn

  Mensen mensen, 2 campings minder zorgt alleen maar voor meer gezelligheid op de andere campings. Maar het allerbelangrijkste, 24 uur per dag douchen! Ik ben ooit nog wel eens op slippers vanaf camping 1 zo ongeveer door de 24 uurstent gelopen om op camping 3 nog even snel te douchen voor het pitten. Ben blij dat dat niet meer hoeft :p

 11. Flin

  Weet je, het grootste probleem van Lowlands zijn wij, haar totaal verwende bezoekers. Er is geen festival in NL en wijde omgeving die de faciliteiten voor bezoekers zo goed voor elkaar heeft. Maar toch zeuren we op elk ding en leggen we op elke slak zout. En voelen we ons bijna persoonlijk aangetast als een camping wordt geschrapt, terwijl dat juist een volledig logisch gevolg is van minder kaarten verkopen. Bizar.

  • willie

   Het is wel een aardige stelling die zo wordt gedeponeerd, maar is de Lowlandscamping echt beter dan de camping waar je met je auto het camping terrein op mag rijden en de hele wereld mee mag sjouwen (Pingpongtafel) zonder enige controle en je in de douche eerst een hokje hebt waar je je kleding op kan hangen en vervolgens een heerlijke warme forse straal hebt? Goed, de supermarkt lag op 10 minuten wandelen in het dorp, dat was wat ver, maar een week later viel de Lowlandscamping toch wat tegen. Het kan natuurlijk ook zijn dat nog geen anderhalf uur rijden niet bij de wijde omgeving hoort.

   De toiletvoorzieningen op het festivalterrein waren lange tijd top, maar andere festivals zijn er ook achter gekomen dat spoelbare wc’s wel heel fijn zijn.

  • Harold

   Dat is dus niet zo. Ik als trouw Lowlandsbezoeker moet zeggen dat de faciliteiten van Best Kept Secret stukken beter zijn.

  • Gijs

   Ben het volledig met je eens. En bovendien hebben we het over 4 dagen van het jaar, waarvan je (als het goed is) grotendeels niet bij de tent bent! Boek lekker een hotel ofzo. Ow nee vergeten, alles is al zo duur.

 12. Jeroen

  Zo zie je maar weer! (ook) Voor Lowlands draait alles om winstmaximalisatie.
  Natuurlijk is het een bezuiniging, en niet zon kleine ook. Denk alleen maar aan het personeel (beveiliging, muntverkoop, catering etc)wat op zon camping werkt.
  Van de mensen met een kaartje hadden zich vast een paar (Ik wel!)zich in de handjes gewreven over het feit dat ze ietsje meer ruimte zouden hebben op de camping, en wellicht iets minder lange rijen bij de catering/muntverkoop/douches op de campings.
  Ik kan me er echt boos over maken.
  Na de verhogingen van de kaartprijs, en de belachelijke invoering van de betaalde parkeerkaart maakt dit me weer duidelijk dat echt ALLES om het geld gaat.

  Ik ga dit jaar weer met veel plezier, met mijn vrouw, en mijn beste vrienden. Ik weet nu al dat het weer geweldig gaat worden.

  Maar; de vroeger zo eenvoudige beslissing: ” Natuurlijk gaan we weer naar Lowlands!”, is elk jaar lastiger aan het worden.

  Van alle slecht beslissingen van Eric van Eerdenburg van de afgelopen jaren, is dit met stip, de slechtste.

  Overigens; het openstellen van delen van het terrein op donderdag vind ik een hele goede beslissing. Maar na mijn bovenstaande relaas krijg ik hier toch een onderbuik gevoel bij: “meer consumptie….?”

  Nog 9 nachtjes slapen,

  Tot dan!

  • Je mama

   Zeur toch niet zo, Het meest gehyped festival van heel Nederland, waar de kaarten eruit vliegen omdat het Lowlands heet. Wat jij zelf zegt, natuurlijk gaan we naar lowlands is moeilijker uit te spreken. Komt gewoon door mensen zoals jij, die denken het te weten.

  • Rookvlees

   Tuurlijk draait het om winst. Wat dacht je dan? Het is een bedrijf, geen goed doel. Beetje naïef om zo denken. Als de inkomsten tegenvallen, zal er bezuinigd moeten worden en dat doe je dan op zo’n manier dat je product waar je geld mee verdient (in dit geval een extreem relaxed festivalgevoel met goede muziek) zo min mogelijk wordt aangetast. Dus is het logisch dat er campings sneuvelen.

  • Erik

   Helemaal mee eens! Met name de het stuk over de beslissing: “natuurlijk gaan we naar Lowlands!” van een paar jaar geleden.

   Mijn vriendengroep en ik hebben precies hetzelfde. Waar we vanaf 2001 t/m 2012 standaard zeiden: “Tot volgend jaar” is er steeds meer twijfel. Ook dit jaar zijn we er weer bij, maar deze beslissing (wij zitten altijd op de ‘oude’ camping 5, volgens mij is dat nu 7) is toch wel een teleurstelling.

  • Gerda Meijer

   Ik de je mening …jammer dat de refund eruit gegooid is zo werd het voor mij toch haalbaar om met mijn gezin …man en 2 dichters te gaan …ook het parkeertarief stuit mij tegen mijn borsten ….haha de afgelopen 3 jaar vieren we lowlands gewoon thuis met vrienden …hooguit 60 bezoekers en 1 wc voor de dames …de heren worden verwezen naar de sloot …heel veel plezier op jullie lowlands…ik volg het vanaf tv

  • MarkvdrHeijden

   Hoor je wel wat je zegt? De beslissing om twee van de in totaal acht campings (een kwart) te sluiten omdat er ruim 10.000 mensen thuis blijven (ook een kwart) is de slechtste beslissing. EvE moet wel vrijwel alles goed doen.

   En wat de openstelling op donderdag betreft, dit was al in februari bekend. En wie de drukte in de 24-uurstent de laatste jaren zag, vraagt zich af waarom dat niet eerder is gebeurd.

 13. erik

  Juist! Gebruik die faciliteiten dan ook, juíst omdat dát Lowlands zo uniek maakt! Het sluiten van twee campings is het logische gevolg van de tegenvallende kaartverkoop en niet t probleem op zich. Wél dat t hier twee campings van één uniek soort voor de brug betreft. Verdeel als organisatie zoals eerder geopperd de pijn en sluit bijvoorbeeld voor en over de brug zodat een ieder nog vrij is om te kiezen.

  • WpuntNL

   Er is ruimte om te kiezen. Camping 5 is groot genoeg.

   Ik denk dat het sluiten van. 1, 2, 3 of 4 meer commentaar oplevert.

   Ik snap de keuze best. Vind het ook geen leuke maatregel… Maar ga er ook geen 15k kaarten kopen.

   Levert het, anders dan 2 campings minder, meer druk op de rest van het veld op? Nee. Ik denk het niet.

 14. Rookvlees

  Poeh! Wat wordt er bitter gereageerd op het sluiten van een camping. Natuurlijk worden er als eerste campings dicht gegooid bij een tegenvallende kaartverkoop en natuurlijk zijn dat de twee verst gelegen campings. Hoe compacter het terrein hoe goedkoper. En mensen vergissen zich wat dat kan opleveren aan bezuinigingen: badhuis, bezetting, beveiliging, schoonmaak achteraf.

  Wat hadden ze dan moeten doen? Een podium schrappen? Dan was pas echt het hek van de dam geweest qua zure reacties. En de Willie’s en Gunnar’s lachen in hun vuistje om deze kinderachtige, verwende klachten. Of heb je serieus nu een kaartje verkocht omdat je dan lekker ruim op de camping kan staan? Regel dan een vouwwagen en ga op de campercamping staan, dan heb je je eigen afgebakende plek.

 15. henk

  @Flin: er is een festival dat de faciliteiten nog beter voor elkaar heeft en dat is BKS. Echt hèt alternatief voor de zeurkousen die LL te groot, te commercieel en te middle-of-the-road vinden. Ik ga naar alletwee en sta achter de keuzes die LL maakt om mee te gaan met jongerencultuur om te voorkomen dat het een classic rock festival wordt.

  • Johan

   Henk,

   Helemaal mee eens. Deze zeurmensen kunnen of: doen als de Engelsen en een glamping plek pakken, of inderdaad niet meer gaan en accepteren dat ze meer in de classic rock doelgroep passen. Wat een gezemel.

 16. Jan

  Van Eerdenburg is al jaren de verkeerde man voor dit festival. Die moet leuk Bospop gaan doen of zo. Verkeerde keuzes ten aanzien van bands, fasciliteiten, prijzen en algemene verwachtingen van een deel van het publiek niet begrijpend (dat nu is weggerend naar Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret).

 17. Pieter

  Welke camping voor de brug is nu open dan? De camping links van de entree? (Voorheen camping 5, vorig jaar 7). Of de camping tegenover de entree?

 18. Richard

  Je kan nu niet meer kiezen. Tot vorig jaar was het of écht hutje(k)mutje op 1-4 of enigszins rustig en ruimtelijker op 5,6 en later 7. Ook qua lawaai was het een verschil van Juliet en Bravo. Maar die keuze is er nu niet. Sowieso hutjemutje dus, is gewoon jammer. Hiernaast is dit het zoveelste missertje van de organisatie in korte tijd. Allemaal vernieuwingen die op zich niets af doen aan het festival, maar toch jammer zijn. Als Lowlands zijnde doen ze er slim aan om weer veel liberaler richting de bezoekers (lees: gasten) te worden, anders kunnen het nog eens zeven magere jaren worden. Voorheen kon je zeiken op LL maar was er geen ander festival met rock overdags, techno in de nacht, een 24-uurstent en ging je dus toch. Maar dat aanbod breidt zich steeds verder uit.

 19. Richard

  Je kan nu niet meer kiezen, wordt je echt ontnomen. Tot vorig jaar was het of écht hutje(k)mutje op 1-4 of enigszins rustig en ruimtelijker op 5,6 en later 7. Ook qua lawaai was het een verschil van Juliet en Bravo. Maar die keuze is er nu niet. Sowieso hutjemutje dus, is gewoon jammer. Hiernaast is dit het zoveelste missertje van de organisatie in korte tijd. Allemaal vernieuwingen die op zich niets af doen aan het festival, maar toch jammer zijn. Als Lowlands zijnde doen ze er slim aan om weer veel liberaler richting de bezoekers (lees: gasten) te worden, anders kunnen het nog eens zeven magere jaren worden. Voorheen kon je zeiken op LL maar was er geen ander festival met rock overdags, techno in de nacht, een 24-uurstent en ging je dus toch. Maar dat aanbod breidt zich steeds verder uit.

 20. HaLLow

  Geniaal idee van de organisatie. Alle prinsjes en prinsesjes over de zeik, die zien we dus volgend jaar ook niet meer terug?
  Vervolgvoorstel: ook die Alpha kan weg, mis je ook niks aan en bespaart nog heul veel meer! Resterend budget investeren in het upgraden van de (overgebleven) faciliteiten en misschien het boeken van wat meer echt relevante bands/ artiesten. Gaan we gewoon weer een lekker knus en enerverend weekend beleven.

 21. Marc

  Rivièra camping op 10-15 minuten fietsen schijnt wel helemaal vol te zitten…. Geen caravan meer te huren….. iets te maken met een ouder publiek dat iets meer luxe wil?

  • Victor

   Ja, wij staan al jaren op Riviera beach. Simpele woonwagens / sta caravans maar wel lekker rustig, een sauna, zwembad en bubbelbad en op slechts 7 min fietsen. Gezellig bij elkaar, geen geren en gewoon iets luxer.

   Wij zijn fan!

   • Marc

    Victor, ik fiets vrij hard door, maar 7 minuten is overdreven….. ;-)
    Ik heb geluk dat familie daar een seizoensplaats heeft van alle gemakken voorzien :-)
    Ben al van de oudere generatie….. vandaar dat ik het zo lekkerder vind
    Donderdagavond lekker eerst bbq en dan bandjes scoren en een feestje bouwen op het LL terrein :-)

 22. Robert

  Jeetje, wat een gedoe, ik sta zelf altijd op 1. Maar volgens mij is vorig jaar dat hele terrein op de schop gegaan ivm de natuur. Op 5 zal echt meer dan genoeg ruimte zijn dat liep vorig jaar veel verder door dan de jaren ervoor. Douchen, wassen en wc’s voor zoveel mensen is nou eenmaal nooit een pretje. Daar gaan die twee badhuisjes meer of minder niet veel verandering in brengen. Er is voor de brug altijd veel meer ruimte. 45- of 55 duizend doet daar niks aan af.

 23. Schuimpie78

  Nee we gaan niet bezuinigen schreeuwde van Eerderburg nog. Niks blijkt minder waar. Hoe jaag je de trouwe Lowlandsganger die het festival groot heeft gemaakt weg. Niet ieder1 heeft zin in een drukke camping waar je amper kan slapen. De campings voor de brug trekken een wat ouder en relaxt publiek wat nu dus en masse op welgeteld 1 Fokking camping mag gaan staan. Na 14 jaar n vaste stek nu dus weggebonjourd door de organisatie. Het dak kunnen ze op!

  • Tom

   Daar zit voor mij ook wel het grootste pijnpunt moet ik zeggen. Ik snap de keus vanuit de organisatie op zich wel, hoewel ik vind dat van E. dan niet tegelijk moet zeggen dat ze nergens op bezuinigen. Maar het relaxte op camping 7 is voor de mensen/ouwe lullen die daar al jaren staan wel onderdeel van het unieke karakter van LL. Je levert dus gevoelsmatig echt wel wat in.

   • Erik

    Helemaal eens! Op camping 7 (vorig was dat 5 ineens volgens mij) was wel een uniek karakter. Lekker relaxed en niet te druk. Misschien idd een oude lullen camping, maar in de 14 jaar dat ik er kwam (toen ik nog geen ‘oude lul’ was) stond ik het liefst daar, vanwege die relaxtw sfeer!

  • SG

   Wat is nu precies het issue met de campings vóór de brug?
   Ik kom voor het festival en wil dus zo dicht mogelijk bij de poort staan (na de brug dus).
   Voor de brug is me veel te ver lopen.
   mis ik iets wat de campings voor de brug bieden?
   wie verhelderd mijn geest?
   S.

 24. Vianen

  Wat loopt iedereen te klagen dat het druk wordt. Er komen 10.000 man minder, dus ongeveer wat er op camping 6 en 7 staat. En camping 5 zal dan wel de seniorencamping worden.

 25. Iepdefietser

  We hebben t over een festival, een gevestigd festival nog wel, waar men toch zeker wel van tevoren weet dat het lekker druk gaat zijn. Dit is gewoon de nederlandse ‘cultuur’; zeiken. Zelfs ik zeik, over zeikende mensen :)

 26. Omg

  Niet te geloven dit. Daar gaat de relaxtheid van camping 5… Camping 6 dicht ok, maar doe 7 gewoon ook open..

  Het schijnt dat ze ook van plan zijn om nu op camping 1-4 de partytenten te verbieden.

 27. jacqui

  ik ga voor het 17e jaar naar Lowlands, dit is voor t eerst dat ik bij mezelf denk; jammer jammer jammer. waarschijnlijk de laatste keer Lowlands. Slechte line-up, nu het sluiten van de gezelligste camping…:-(

 28. Rico

  Liever dit dan dure muntjes en\of minder artiesten.

  Veel of weinig ruimte, goede of slechte lineup, mooi of slecht weer met elkaar moet je het gezellig maken.

 29. Jammerjôh

  https://www.facebook.com/pages/Hou-lowlands-camping-7-open/784328305017918?ref=bookmarks

  • PeterR

   Al 1 like! Hoehoe! ;) Wat een consternatie allemaal. We gaan er gewoon een feest van maken! De wereld veranderd. Sommige dingen zijn zeker ff slikken, maar als dit het ergste is…

 30. Thijs

  Ben ik de enige hier die niet van ‘lekker zeiken’ houdt? Bah. Wat een negatieviteit hier zeg.
  Een van de leuke dingen van lowlands vind ik het ‘iedereen is gezellig tegen elkaar’ karakter. Vreemd dat daar op zo’n blog als deze so weinig van te merken is.

 31. Juri

  Misschien moet van EvE een keer zelf het campinggevoel gaan ervaren en lekker in een tentje liggen heel t weekend ipv zn luxe bungalow op walibi Village.. Zou die beter snappen wat de consequenties van Zn beslissingen zijn als hij wat dichter naast de bezoekers staat van Zn eigen festival ipv heel de tijd in Zn portemonneetje zit te gluren.

  • willie

   En wat is dan die consequentie?

   Dat je nog steeds voor de brug kan kamperen? Dat je nog steeds net zo veel ruimte hebt voor je tentje? Dat er per persoon net zo veel bader en douche ruimte is (die schijnbaar ook nog langer open blijven)?

   • Juri

    Ik zelf heb er weinig moeite mee, camping drie is goedgenoeg voor mij en stoor me niet aan de drukte en herrie die je daar dag en nacht hoort. Maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die wel behoefte hebben aan een rust momentje en daarom al jaren op de campings voor de brug zaten. Die zijn wel de pineut met deze beslissing vrees ik en is toch ook vaak het wat oudere lowlands publiek (die wel een gevulde portemonnee meenemen) ipv de lowbudget jongeren die weinig overhouden na het kopen van een kaartje en tien pillen meenemen waar ze heel het weekend op kunnen teren. Een doelgroep dus die lowlands ooit gemaakt heeftwat het nu is (of was?) die je nu benadeeld en wellicht niet meer komt door deze keuze.. Ik snap de discussie hierover wel..

 32. pieter

  Oei wat een reacties allemaal. Denk niet de organisatie op zoveel kritiek zou rekenen.
  Ik vind het ook een onbegrijpelijke keuze van LL. Zoals voor mij gezegd: de mensen die van wat meer rust houden worden nu gedwongen te verkassen naar camping 1,2,3,4.

  Dit is echt de doodsteek voor LL

  • willie

   Het lijkt wel alsof de camping nu een soort Pre 2011 Pukkelpop camping gaat worden, terwijl ik dat in de 10 jaar dat ik ben geweest dat absoluut niet zo ervaren heb, altijd genoeg ruimte gehad op 3,2 of 1 (onze aankomsttijd verschilde al die jaren niet zo veel, maar anderen leken wel steeds vroeger te komen).

   Maar een magere tot slechte line-up is geen probleem, schijtpubliek is ook geen probleem, maar niet minder ruimte voor je tentje (want dat is het toch, je hebt net zo veel ruimte, maar je wil meer, meer, meer), dat is de doodsteek voor het festival.

   Ik vind het fascinerend.

   • pieter

    Zie het als een optelsom van kritiek: de magere line-up (ben ik het overigens niet mee eens maar om mij heen en op deze site is de tendens wel anders), de belachelijk dure parkeertickets en nu ook nog het sluiten van twee relaxte campings maakt het voor veel mensen minder leuk.

    Als ik de kritiek zo lees op het sluiten van de campings kan je toch niet anders concluderen dat heel veel mensen dit echt als een domper op het festival zien. Sta niet raar te kijken als volgend jaar nog geen 25.000 kaarten verkopen na alle kritiek.

   • Martijn

    100% eens met Willie. Magere line-up: geen problem! Paar campings dicht want 25% minder mensen: hel en verdoemenis! “dit is de doodsteek!” Pfff echt ongelofelijk deze reacties hier. Gaan die klagers hier alleen naar Lowlands om te camperen en de hele dag bij de tent te hangen? Die mensen heb ik sowieso nooit begrepen, zal wel een andere belevingswereld zijn.

 33. Jochem

  Heb er vrij weinig zin in om wanneer camping 5 vol is (en ik verwacht dat dat snel het geval is), nog een plekje te moeten veroveren op 1-4 (en niet (samen met de groep) uit te kunnen wijken naar 6 of 7). Waardeloze beslissing van LL die, althans voor mij, zeker een domper op het fesival is.

  • WpuntNL

   Hey Jochem,

   Er komen ongeveer 10000 mensen minder dan vorig jaar.

   Denk je dat dat niet zijn weerslag heeft op de bezettingsgraad van de campings?

   Eerst zien… dan geloven. Bijschakelen van campings kan altijd.

   • Jochem

    Natuurlijk heeft dat zn weerslag, maar dat neemt niet weg dat er 2 van de 3 campings voor de brug sluiten en volgens mij de meeste mensen op die campings bewust voor de brug hun tentje opzetten (om wat voor reden dan ook). Het lijkt mij dan ook niet helemaal niet zo’n rare gedachte dat camping 5 snel vol is.

 34. Lennart

  Persoonlijk vind ik het jammer vanwege “ons vaste plekkie” maar niet meer dan dat.
  De heftigheid van de reacties zijn deels te begrijpen, mensen hebben reeds een product betaald en dat product hoort er na aanschaf niet opeens anders uit te zien, (nee line up telt niet). En waarom er zoveel gezeur is, mensen die wat te zeuren hebben reageren toch altijd meer dan mensen die iets top vinden/vonden, kijk maar naar restaurant reviews, of van reizen etc etc.

  We zijn met redelijk groep en stonden vorig jaar op 7, en nee ik acht mijzelf geen ouwe lul, wat opeens blijkbaar zo is als je aan die kant van de brug staat.

  Maar goed er komen natuurlijk veel minder mensen dus we passen nog wel aan die kant met zijn alle en zo niet dan toch ;-)

  oh en waar ik niemand over hoor, er komen meer Engelse, persoonlijk geen goede ervaringen mee op festivals/vakanties/concerten. Maar ach dat overleven we ook wel weer.

  Ik tel de minuten af en refresh al het nieuws op alle sites, dus ik heb er zin in!!

 35. Max

  Ik lach mij echt kapot om al die verzuurde reacties hier, ga dan kamperen in Noorwegen of zo, heb je van niemand last! En ik maar denken dat het Lowlands publiek altijd zo relaxed en tolerant is….Kortom goede, logische maatregel!

  • pieter

   Ik zou de reacties weleens willen lezen wanneer twee van de campings van 1 t/m 4 zouden sluiten…;)

   • Tom

    Denk dat dat heel erg waar is Pieter!

   • Tom

    Ik snap de commentaren wel degelijk. Met name camping 7 heeft een gewoon bijzondere functie binnen het festival, gaat dan echt niet zozeer om de ruimte maar om het feit dat het daar net even wat rustiger is en een andere sfeer hangt zodat je nog een paar uur slaap kunt pakken. Veel mensen staan daar heel bewust al vele jaren en worden nu gedwongen een andere plek te nemen. Ik het meest gunstige geval camping 5, anders 1-4 waar je al die jaren nu net niet wilde staan. Volkomen logisch dat dat voelt alsof er iets van je afgenomen wordt: het is immers een faciliteit die er altijd geweest is en praktisch ook gewoon geboden zou kunnen worden. Ik vraag me af of de organisatie zich beseft heeft hoeveel waarde hier aan gehecht wordt door velen en denk dat het voor velen echt minpunten voor LL oplevert.
    En dat ze wellicht alsnog open gooien: waarschijnlijk pas als het zo enorm overvol is dat het echt niet anders kan, kans dat het voller wordt dan anders lijkt me daarmee groot en de meerderheid staat dan toch allang.
    Zoals hier al terecht werd opgemerkt zou de tent helemaal te klein zijn als bijvoorbeeld campings 1 en 3 gesloten werden.

    • erik

     Helemaal mee eens! Het gaat hier niet zozeer om “hutje mutje”. In tegendeel, heb de afgelopen 15 jaar de leukste contacten gehad juist door dicht op elkaar te staan. Ook, of beter gezegd juist dit is wat Lowlands onder andere zo uniek maakt! Net zoals iedere camping zijn eigen unieke sfeer en beleving heeft en uitstraalt. Wil het “klagen” van al die zogenaamde klagers dan ook geen klagen noemen, zie het meer als een mening. En een vrije mening mag een ieder hebben…én uitten!

 36. HaKoena Matata

  Ik snap het probleem ook niet zo. Gezelligheid op de camping is een must en hiermee voorkom je enorme lege plekken. Als je voor je rust naar een festival gaat heb je in mijn ogen de verkeerde instelling. Daarbij zegt EvE dat de campings zo weer open kunnen dus mocht er toch te weinig plek zijn dan gaat er vast wel 1 extra open.

  Wees nou maar gewoon blij dat het een keer niet overvol zal zijn op het festivalterrein en dat men 24 uur kan douchen op elke camping.

  Met het huidige programma en het vooruitzicht dat het iets minder druk is op het festival gaat dit ongetwijfeld een van de beste edities ooit worden.

 37. K

  Als camping 7 gesloten wordt, wat gebeurt er dan met de supermarkt die daar stond ?

  Mag iedereen nu ontbijt halen bij 1 supermarkt…

 38. Rikki

  Wedden dat iedereen achteraf zegt dat het weer magisch was?

 39. liske

  http://giphy.com/gifs/reaction-g8kHbFEEmzRmg

 40. VUIG

  via GIPHY

 41. BJorn

  Pff.. idee: de Grolsch omruilbar gaat weg. Vervangen door een zakdoek-uitgeefpunt?

 42. Clark

  Sorry, maar ik kom echt niet voor mijn rust naar Lowlands! Als ik het weekend paar uren slaap heb ik het goed gedaan.. Al die ophef over wie waar gaat staan op welke camping boeit mij niet echt en is mij nog steeds onduidelijk.. Alle nadelen hebben ook z’n voordelen.. Er is echt wel plek voor iedereen, al zijn er iets minder plekken dan voorgaande jaren.. Dat maakt de pret niet minder groot wanneer de eerste lowvirgins de tent opzetten en vriendjelief niet de instructies van vriendinnetjelief opvolgt.. De brug zorgt ook altijd voor spanningen binnen de relaties.. Altijd legendarisch!
  Daarnaast kom ik nog steeds voor de line-up.. Mijn tent heb ik meer een opslag voor m’n bier, tandenborstel en eventueel wat warme, droge of schone kleding.

  Cheers.. Tot op de brug!

  • Tom

   Ik snap op mijn beurt het gezeur over de lineup weer niet, ik ben dik tevreden. Maar ja, bij anderen ligt het vast weer anders hè, iedereen heeft recht op zijn eigen verwachtingen en teleurstellingen zou ik zeggen ;)

 43. Bombarie1970

  Dit jaar voor het eerst een camper gehuurd om niet meer te moeten sjouwen. Ook omdat de camper camping dichter bij de Grolsch staat (sorry dat andere merk noem ik liever niet). Blijkt nu wel dat de camper camping nog steeds achter een brug ligt en dat is wel minder. Zeker voor de vriendjes en vriendinnetjes die met de auto erachter aan komen. Een advies travel light and party hard. Ik heb er alweer zin in.

  • VUIG

   Vorig jaar was er geen brug van de campercamping naar het festivalterrein. Tenminste niet zo’n hoog obstakel als De Brug.

   Het was volgens mij wel zo dat alleen de camper / auto waaraan de caravan of vouwwagen hing op de parkeerplaats bij de campercamping mocht staan. Vrienden van ons die later kwamen moesten op de reguliere parkeerplaats staan en lopend (en dus ook over De Brug) naar de campercamping komen. En zij moesten dus ook een extra parkeerticket kopen.

  • MarkvdrHeijden

   Die brug heeft amper een verhoging, vorig jaar tenminste. Geen zorgen dus.

 44. JinX

  aww campings dicht gossie….
  ik ben al jaren klaar met lowlands, heeft niks te maken met de hoeveelheid campings…wel met het feit dat het ooit hét alternatieve festival was, de ruigere versie van pinkpop. Tegenwoordig is het een 3fm festival met trance en dance herrie. Niks meer over van de oude sfeer, de prijzen zijn inmiddels gestegen tot belachelijke hoogte en waar het vroeger nog haasten was om geen band te missen is het nu bandje kijken en 3 dagen wachten tot er weer wat leuks komt. Lowlands is niks meer wat het ooit was. Vroeger was het hanekammen, bier en ranzige kutpunkers en nu is het blonde meisjes op hakken met pillen en top 40 muziekjes. Lowlands paradise is al jaren zo dood als wat. Succes met je spullen over de brug sjouwen, vroeger hoorde dat nog bij het ultieme lowlandsgevoel…beetje jammer dit…

  • Lennart

   Ik begrijp deze toevoeging niet zo, als je al jaren niet meer gaat wat doe je überhaupt op deze site? Poging ons te overtuigen ook niet te gaan?

  • Lennart

   Ik snap niet wat je op deze site uberhaupt doet, wil je ons overtuigen dat we ook niet moeten gaan???

  • Thijs

   Wat een boel onzin. Ja, Lowlands is anders dan vroeger, dat merk ik als bezoeker van het eerste uur ook wel, maar dat komt omdat de mensen en muziekstromingen in de doelgroep nou eenmaal veranderd zijn. Kan zijn dat je daar niet meer in past natuurlijk, maar dat is geen klacht richting festival. Met de sfeer is nog steeds niets mis overigens, hoewel ik ook niet kan wennen aan het typische uitgaanspubliek dat er tegenwoordig in grote getale komt ;)

  • mclambo

   Ik snap dit wel. dit jaar mijn 15e keer. Aantal maten van mij die nog gingen toen je met de bus voor de poorten werd afgezet zijn jaren geleden al afgehaakt vanwege het grote contrast van hoe het festival nu is, en hoe het toen was.

   Ikzelf ga mee met de verschillende stromingen van Lowlands van de afgelopen decennia. Ben ook al meerdere keren van groep gewisseld, voor mij blijft het interessant.

   Toch heeft Jinx een aantal valide punten te pakken over hoe het festival geëvolueerd is in een soort alto festival tot een van de grootste commerciële muziek evenementen in Nederland.

   Dat is een feit, dat staat je aan, of niet.

 45. Marc

  Vroeger betaalden we ook met guldens…..

 46. JinX

  ik probeer niemand te overtuigen hoor, vooral lekker gaan als je daar zin in hebt :P Ik vond het gewoon grappig hoe iedereen zich hier zo druk maakt om het dichtgooien van wat campings voor de brug en niet om alle andere dingen die er mis zijn. En ja de ranzige kutpunker in mij wilde daar gewoon ff lekker tegen aanschoppen.
  (ben trouwens van 1998 tm 2004 elk jaar geweest en daarna nog een keer in 2008 en 2011, het was echt mijn thuisfestival dus ik vind het heel jammer dat het niks meer is wat het was…)

  @mclambo, jij snapt wat ik bedoel :)

U kunt niet meer reageren.