Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

De helse dilemma’s van Lowlands Paradise

Het grootste probleem van Lowlands: er zijn vaak te veel toffe dingen om te zien. Wie kent ze niet, die vervelende overlappingen in het blokkenschema? We hebben er een aantal dilemma’s uitgelicht waar we op de Lowlove-burelen ook niet uitkomen en vragen jullie mening. Wees onze eight ball en help ons kiezen!

Howling vs. Caribou

(Vrijdag / X-Ray / 21:50 – 22:50) – (Vrijdag / Bravo / 22:00 – 23:00)

dilemma1

Intelligente elektronische muziek, die op een podium met echte instrumenten wordt vertolkt, hoort natuurlijk op Lowlands rijkelijk vertegenwoordigd te zijn. En gelukkig kunnen we ons hart op dat gebied ook ophalen. Binnen dat genre hebben we in de persoon van Caribou, met een perfecte sound en dito podiumpresentatie, misschien wel het ideale voorbeeld van deze stroming. Die man weet met zijn band die Bravo gegarandeerd omver te blazen. Let op onze woorden!

Maar goed, we zijn ook erg te spreken over het frisse Howling, het nieuwe samenwerkingsverband tussen ‘singer/songwriter’ Ry X (van The Acid) en Frank Wiedemann (van Âme). Ook zij combineren bliepjes met live-instrumentatie en weten het geheel op te kloppen tot een uitermate dansbare mengeling van genres. Dus dat er gedanst worden is een zekerheidje, maar wie de master of ceremony zal zijn die vrijdagavond weten we nog niet. Jullie wel?

Howling of Caribou

Bekijk resultaten

Rudimental vs. Roots Manuva

(Vrijdag / Alpha / 16:15 – 15:15) – (Vrijdag / Bravo / 16:15 – 17:15)

dilemma2

We houden allemaal van een paar stevige Britse beats op zijn tijd. Aan de andere kant van het kanaal weten ze daar namelijk altijd een eigen draai aan te geven. Maar waarom heeft Lowlands dan toch in hemelsnaam Rudimental tegenover Roots Manuva gezet? Wat moet je kiezen als rechtschapen Anglofiel? Ga je voor de hitgevoelige drum ’n bass van Rudimental, het kwartet uit Hackney dat slim gebruikmaakt van populaire vocalisten zoals John Newman en Ed Sheeran, maar het tijdens Lowlands wel zonder deze hulptroepen moet doen?

Of zorg je dat je vooraan staat bij Roots Manuva, één van de weinige vaandeldragers die de Britse hiphop kent, die qua beats en swag niet onder doet voor Rudimental, maar geplaagd wordt door een niet bijster goede live-reputatie? Of blijven we sowieso ver weg van Britse acts aangezien zij nogal wat thuispubliek van over het kanaal schijnen mee te nemen?

Rudimental of Roots Manuva

Bekijk resultaten

Kodaline vs. The Staves

(Vrijdag / Heineken / 17:10 – 18:10) – (Vrijdag / India / 17:15 – 18:05)

dilemma3

Na even lekker uit onze stekkerdoos gegaan te zijn, is een rustmomentje in het blokkenschema altijd een verademing. Het geeft ons de tijd om de vochtbalans op orde te brengen en de bloemen in ons haar/baard (doorhalen wat niet van toepassing is) te herschikken. Toegegeven, zowel Kodaline als The Staves is een guilty pleasure: van die bandjes waarvan we niet graag toegeven dat we erheengaan, maar waarvan we het stiekem niet chill vinden dat ze tegelijkertijd geprogrammeerd staan.

Moeten we nu een uur van tevoren tegen de voorste dranghekken van de Heineken gaan zitten, zodat we die ene hit van Kodaline kunnen lipdubben met onze kersverse Lowlandsscharrel (#meertongen) of kan dat wel even wachten en gaan we met onze BFF’s voor de engelachtige samenzang van The Staves, de drie gezusters die zelfs de familie Von Trapp het nakijken geven op het gebied van harmonisch, meerstemmig synchroonzingen? Moeilijk!

Kodaline of The Staves

Bekijk resultaten

FFS vs. Mini Mansions

(Zaterdag / Alpha / 15:55 – 16:55) – (Zaterdag / Charlie / 16:05 – 16:55)

dilemma4

We waarderen de muziekgeschiedenis als geen ander en kunnen intens genieten van een puntje psychedelica. We zijn dan ook uitermate content dat Franz Ferdinand de handen ineengeslagen heeft met Sparks, een band die al 20+ albums op ‘t conto heeft staan, waarvan we er toch zeker driekwart in onze platenkast hebben staan. Franz Ferdinand heeft bovendien al meer dan eens bewezen dat het de Alpha op zijn kop kan zetten.

Het is dan wel allejezus jammer dat op dat moment ook Mini Mansions het podium van de Charlie beklimt. Nog zo’n band bomvol ervaren muzikanten, die hun strepen al lang en breed met andere bands hebben verdiend. Ook zij eren hun klassiekers, maar weten desondanks een compleet eigen sound te behouden. Een geluid dat wel wat minder uptempo is dan dat van FFS, maar dat is een ‘gemis’ dat ruimschoots goed gemaakt wordt door de ‘sferische’ klanken die het trio weet te produceren. En stel je voor dat Alex Turner als verrassing het podium betreedt voor de vertolking van ‘Vertigo’. Het zal toch niet!?

FFS of Mini Mansions

Bekijk resultaten

De Sluwe Vos vs. Palmbomen II

(Zaterdag / Bravo / 23:00 – 0:30) – (Zaterdag / X-Ray / 23:15 – 00:15)

dilemma5

Er gaat niets boven een Hollands feestje in de X-Ray of de Bravo, waar we tout bekend Amsterdam tegen het spacende lijf lopen. Het is dan ook niet zo handig van Rapid Razor Bob – die we trouwens nog een keer tegen het lijf zijn gelopen op het toilet van de Jimmy Woo – dat hij De Sluwe Vos en Palmbomen II recht tegenover elkaar heeft gezet. We zouden natuurlijk heen en weer kunnen rennen, maar dat is nogal zwaar voor de toch al tot het uiterste geteste voetjes en het kost ons bovendien het felbegeerde plekje recht voor de dj-booth.

Dus de vraag rijst of we kiezen voor een avondje fistpumpen op de stevige stampers van De Sluwe Vos, de enige provinciaal die in het Amsterdamse circuit geaccepteerd wordt, of juist gaan voor een trip (pun intended) down memory lane met de psychedelische (italo) disco van Palmbomen II, die Amsterdam inmiddels om schier onbegrijpelijke redenen verruild heeft voor Los Angeles? Of gaat het er uiteindelijk niet om waar we zijn, maar met wie we daar zijn?

De Sluwe Vos of Palmbomen II

Bekijk resultaten

Enter Shikari vs. Benjamin Clementine

(Zondag / Heineken / 16:50 – 17:50) – (Zondag / India / 17:00 – 18:00)

dilemma6

Ook een klein beetje sadomasochisme is ons niet vreemd en daarom blijkt bovenstaande schijnbare tegenstelling ineens een dilemma te worden. Wat bij de een de oren laat bloeden, zorgt bij de ander juist voor kippenvel. En vice versa.

Laten we onze trommelvliezen aan gort blazen door de snoeiharde post-hardcore van Enter Shikari, omdat we van de mierzoete muziek van Benjamin Clementine spontane kokhalsneigingen krijgen, of gaan juist onwijs verantwoord genieten van de zalvende klanken van de singer/songwriter die ooit zwerver was, aangezien ons toch al zwakke gestel (geef toe: het is al zondag) de schokgolven der muzikale mishandeling van dat stel schreeuwers uit Engeland – die we vroeger best cool vonden trouwens – zeer waarschijnlijk niet te boven gaat komen?

Enter Shikari of Benjamin Clementine

Bekijk resultaten

Checkpoint Indie vs. Hacienda

dilemma7

En dan misschien wel het moeilijkste dilemma van deze Lowlandseditie. Wat gaan we doen als de ‘reguliere’ programmering zijn einde nadert en het avondprogramma begint? Voorheen was de keuze makkelijk gemaakt: dan gingen we mojito’s hakken in de Hacienda en deden alsof we allemaal onwijs goed konden breakdansen. Maar met de introductie van Checkpoint Indie, de nieuwe thuisbasis van dj St. Paul (en kornuiten), die perfecte dj om een dag op Lowlands mee af te sluiten, is die keuze helemaal niet meer zo vanzelfsprekend.

Die man weet namelijk werkelijk waar alles aan elkaar te draaien, zonder dat het cheesy wordt. Tuurlijk, in de Hacienda hoor je hiphop, funk en disco, maar bij St. Paul hoor je dat ook en dan gemixt met de hits van Talking Heads of LCD Soundsystem. Wanneer je ooit op Stage Four op Best Kept Secret bent geweest (of uit Utrecht komt) weet je waar we het over hebben. Een onmogelijke keuze als je het ons vraagt!

Checkpoint Indie of Hacienda

Bekijk resultaten

Je ziet het al, we zijn er nog lang niet uit. Graag horen we van jullie welke keuzes we moeten maken. En voel je vrij je eigen dilemma’s hieronder te plaatsen, misschien kunnen wij wat licht in jullie duisternis brengen.

25 reacties

 1. Arno

  Kies maar:
  *Any which way the wind blows
  vs.
  *The wind kinda pushed me this way.

 2. Buddha

  Rudimental vs Slaves is t voor mij…

 3. Frank

  Years&Years vs The antlers ?

 4. Julius

  Balthaszar vs. The Bohicas..

 5. Michael

  Het grootste dilemma vindt ik toch echt wel Underworld vs. Patrick Watson. Totaal verschillend en dat maakt de keuze juist nog moeilijker. Dat wordt afgaan op het gevoel op dat moment dan maar… Had ze graag beide geheel gezien.

 6. SjoerdieV

  The Sweet Life Society vs Benjamin Clementine

  La Roux vs Ben Khan

  Tame Impala vs Alestorm

 7. Einstijn

  Iemand nog tips om van een Hard copy af te geraken? Ticketswap werkt blijkbaar alleen met E-tickets..
  Mag weg met een beetje korting mocht je nog iemand weten ;)

 8. Thjs

  Limp Bizkit vs Mark Ronson… Ook niet makkelijk!

 9. Pricilla

  Courtney Barnett vs. Hot Chip ……. :(

 10. Christian

  Voor mij is Vaults versus Slaves de lastigste.

 11. jeroen

  chemical brothers/ sbtrkt/ nothing but thieves allen op de zelfde tijd. KAK!

U kunt niet meer reageren.