Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Wat wordt hèt Lowlands Anthem van dit jaar?

Het moment waarvan je weet dat het komt, iedere beruchte Lowlands-maandag weer; je zit treurig en katerig in de auto of openbaar vervoer op weg naar huis, en opeens plopt dat ene nummer in je nog benevelde brein. Dat nummer dat door ie-de-reen werd meegezonden, dat zorgde voor instant-euforie, een schorre keel en onmetelijke (na)dorst. Een song waarvan je zeker weet dat het de komende maanden in een van jouw all-time favorite playlists zal opduiken. Eigenlijk niet zomaar een bazen-plaat, maar een heus Anthem. Eén die in de Lowlands-annalen een plaatsje zal opeisen naast andere Lowlands-hymnes als ‘Bro Hymn’, ‘Lonely Boy’  en ‘I Predict A Riot’

 

Anthem van 2014

Begin dit jaar werd in Groningen de Artic Monkeys track ‘R U Mine’ tot het Anthem van het Europese festivalseizoen van 2014 gekroond. Zo’n uitverkiezing levert altijd discussie op. Wanneer is een liedje eigenlijk een Anthem? En was de uitverkiezing van ‘R U Mine’ terecht?

Om de eerste vraag te beantwoorden, verifiëren we –factcheckers als we zijn- de definitie van de term ‘Anthem’.

“Een Anthem (of volkslied) is een lied dat dienst doet als volks- of staats-symbool voor een volk of natie, al dan niet samenvallend met of in een staatkundig verband”. (bron: WikiWoordenboek)

Wij zien een 100% match:

 • Is er van 20 tot en met 24 augustus sprake van een “staatskundig verband” in de polder? Check.
 • Is Lowlands dan een “natie”? Jazeker.
 • En is R U Mine een “volks- of staats-symbool”? Klopt ook als een bus. Tot zover is er wat ons betreft geen speld tussen te krijgen.

Betreft de tweede vraag: ja, ook hier kunnen we alleen maar hard met ons hoofd knikken. ‘R U Mine’ heft een hoog mee-blèr en handjes-in-de-lucht gehalte. “Well, are you mine? (Are you mine tomorrow?)”!  Een terechte winnaar.

Tijd voor nieuwe anthems!

Inmiddels is de gehele line-up bekend en kunnen we kilo’s vers meezingvoer aan de al uitpuilende Lowlands-lijst toevoegen. Bijna 145 acts met totaal  zo’n 1.000.000 (om en nabij) nummers! Maar welke nieuwe nummers zouden kunnen uitgroeien tot de Anthems Van Lowlands 2015?

Omdat de term ‘nieuw’ rekbaar is, hebben we een aantal spelregels verzonnen waaraan onze anthems-in-spé moeten voldoen:

 • De band moet dit jaar op Lowlands haar kunsten vertonen. Geen Dotan en Hozier meegalmers dus.
 • De song moet na 22 juli 2013 zijn uitgebracht. Een tijdsspanne van twee jaar dus. We willen het niet te moeilijk maken.
 • Er moet gezongen worden. Een fistpumptrack op een spijkerharde beat van Duitse makelaardij tellen we niet als anthem.
 • Ja, fonetisch meebleren is toegestaan. Dus ook een wilde festivalact uit Azerbetanië kan meedingen naar die hoofdprijs.

Hulp gevraagd

We geven het toe; we kennen niet alle 145 bandjes, singer-songwriters en ander gespuis dat zijn of haar stembanden zal laten schallen op de komende Lowlands-editie. Onze lijst met mogelijke festivalknallers is vooralsnog beperkt. Daarom roepen we jullie hulp in. Welke track kan volgens jou uitgroeien tot de nieuwe favoriet op deze Lowlands?

Wij starten de nieuwe lijst met negen anthem-gegadigden, jullie maken de lijst af in de comments. In de week voor Lowlands maken wij er een definitieve lijst van. Deal?

Let’s go.

1. Interpol – All The Rage Back Home

Een anthem begint bij voorkeur met een sluipende, dreigende intro (check), komt na ongeveer een minuut in één klap los (check), heeft een ‘hey, hey, hey’-momentje tijdens het refrein (check) en wordt altijd ergens aan het eind van de set gespeeld (check).

2. Shamir – On The Regular

‘On The Regular’ is een vreselijk verslavend hitje van androgyne wonderboy (ja echt, boy!) Shamir. Het begint lekker kaal met koebel, vervolgens die fijne lompe nineties house-synths en dan ook nog die supercocky lyrics: Yes yes I’m the best fuck what you heard, anything less is obviously absurd. Duidelijk lijkt ons! Overigens, iedere plaat met een koebel is per definitie een anthem.

3. Courtney Barnett – Pedestrian At Best

“Give me all your money and I’ll make some origamy honey”. Voor de Lowlander die niet toonvast is maar wel de behoefte heeft om zich te laten horen, zal het praatzingen van Courtney Barnett in ‘Pedestrain At Best’ grote aantrekkingskracht hebben. De track rockt en schuurt, werkt richting het refrein naar een kleine climax waar de stembanden mogen worden opgerekt. Anthem materiaal voor de slackers.

 4. Kendrick Lamar – King Kunta

OK, toegegeven: wij zijn te traag om “King Kunta” in z’n geheel mee te rappen. Maar dat maakt niet uit; als je op de juiste tijd “King Kunta” spit. Dat telt ook. En bonuspunten voor beantwoording van de vraag: What’s the yams?”

5. Years & Years – King

Disclosure zorgde voor een onweerstaanbaar meezingbare festival- en clubhit met Fool for Love. Wie dit jaar op Werchter een enorme tent zag ontploffen op ‘King’, weet dat Years & Years in de startblokken staat om het stokje van hun genregenoten over te nemen.

 6. FFS – Johnny Delusional

Natuurlijk werkt de samenwerking tussen Franz Ferdinand en Sparks wél. In ‘Johnny Delusional’ komen alle sterke kanten van de twee bands samen. Dus: een uptempo four-to-the-floor beat, een onmogelijk uit je hoofd te krijgen melodie en – na een zorgvuldige opbouw – een massaal mee te zingen refrein. Appeltje, eitje voor FFS.

7. Major Lazer & DJ Snake – Lean On

Niet te missen deze zomer, deze soort van dancehall-kraker collab. Een perfect voorbeeld dat een anthem niet persé een krater-inslaande drop hoeft te bevatten om een anthem te zijn.

8. Lil’ Kleine & Ronnie Flex – Drank & Drugs

Of je nou net klaar bent met jouw opleding of dat je schooljaren lichtjaren geleden lijken te zijn, deze banger ken je. En of je New Wave gaat bekijken of niet, je gaat ‘m horen in de Hacienda, bij de Hema store, zelfs je buren gaan ‘m draaien. Dus stop met zeuren en leer die lyrics uit je hoofd.

9. Kenny B – Parijs

Kenny B. Really? Ja, toch wel. Evenals D en D zo’n track die zelfs met een overdosis bier, Jack Daniels, headbangen en Hema-worsten niet uit je kop te heipalen is. Hoe graag we dat ook zouden willen. En waarvan we vermoeden dat dit toch stiekem massaal meegezongen gaat worden.

12 reacties

 1. LyndHaut

  Кохайтесь, чорноброві! ПРЕМ`ЄРА!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=CpJdWHHAgH8

 2. marijn21

  Mark Ronson Uptown Funk

 3. joppe

  Mark Ronson; Feel Right :-)

 4. jelle

  Kendrick Lamar – I

 5. SjoerdieV

  Waarom moet er in gezongen worden? Daar ben ik het niet mee eens, of laat ik het anders zeggen, in mijn ogen niet noodzakelijk.

  Mijn tip in deze: Hudson Mohawke – Scud Books

  https://www.youtube.com/watch?v=uWKHQ5ufV2c

  • Ferraro

   Vooruit, we voegen ‘m toe. Al vinden we eigenlijk wel dat het (te) hard meezingen met de tekst hoort bij een Anthem.

 6. DJNONO

  Batida – Yumbala (yoyoyoyo!)
  Bohicas – To Die For
  Caribou – Can’t Do without You

  en anders toch maar ‘Drank en Drugs’ – zelfs mijn kleine neefje kent de text…

 7. Mark

  Tame Impale – Let it Happen.

 8. Michiel

  Caribou inderdaad: Can’t do!

  Of: Hot chip – Huarache Lights

U kunt niet meer reageren.