Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Even rekenen: wie kunnen er nog meer geboekt worden?

Afgelopen maand werd alweer de derde lichting Lowlandsnamen bekend gemaakt. Met als bekendste act Underworld, de derde grote elektronische vis die Mojo uit de vijver der headliners heeft binnengehengeld. Nogal opvallend, vinden wij. Want: komen er soms geen bekende gitaarspelende mannen en vrouwen naar Europa? Welke bandjes en ander muzikaal gespuis zwerven er hier sowieso rond in augustus?

Hoogste tijd om twee maanden na ons glazen-bol-artikel nogmaals een rondje langs de festivalvelden te doen, waarbij we ditmaal ons vergrootglas richten op het rondreizende festivalcircus dat in het weekend van 21 tot en met 23 augustus in Europa neerstrijkt. De hoofdvraag: welke kanten kan het nog op met de line-up?

Stand van zaken

Okay, de feiten. We kennen 55 namen van de ongeveer 160 muziekacts: ongeveer 30 procent. We weten dat Lowlands nog (lang?) niet is uitverkocht. We weten ook dat de festivalconcurrentie in en buiten Nederland moordend is. En we denken dat vier van de zes headliners voor de Alpha en Heineken (laten we de nieuwe Grolsch voorlopig maar zo noemen) bekend zijn.

Wat de headliners in de Alpha betreft: die lijkt all electronic, baby. Met Underworld op vrijdag en Chemical Brothers op de zaterdag hebben Eric & Co bij elkaar opgeteld 45 jaar techno-ervaring in huis gehaald, en in de coulissen van de Alpha liggen de jonge honden van Major Lazer aangelijnd om op de zondag losgelaten te worden. Met Ben Howard als volksmenner in de TFKAG (Tent Formaly Known As Grolsch). Voor de Alpha nogal een smal aanbod. Of heeft Eric nog een vet gitaarspelend konijn in zijn hoed? De tot nu toe bekendgemaakte line-ups van de overige festivals kunnen een indicatie geven wie dat zou kunnen zijn.

Het spelersveld

Het zijn er dit jaar zo’n vijftien. Naast de usual suspects zoals Pukkelpop, Frequency en V Festival bestaat het spelersveld uit een aantal relatief nieuwe festivals als Rock ’n’ Heim en MS Dockville, spelers met veel lokaal talent als PStereo plus een aantal nichefestivals die Lowlandswaardige acts uit de indie-, singersongwriters- en dancehoek hebben gecontracteerd (o.a. Green Man, B.My.Lake, Tauron).

Alpha-mannetjes

Een blik op de affiches van Pukkelpop, Frequency, V Fesival en Open Air leert ons dat in het Lowlands weekend naast Chemical Brothers, Major Lazer en Underworld ook Linkin Park, FFS (samenwerking van Franz Ferdinand & jaren ’80 freakshow Sparks), good old The Offspring en rauwdouwers The Prodigy acte de presence geven. Na de ferme ontkenning vanuit Hasselt dat Blur echt niet komt durven wij de band van Damon Albarn logischerwijs ook niet tot de kanshebbers voor Lowlands te rekenen. En ook door Linkin Park zetten we dikke streep. LP is geboekt voor 20-8 (Pukkelpop) en 23-8 (Rock ’n Heim) en maken hun opwachting op Frequency op 21 of 22 augustus. Laten dat nou net de dagen zijn dat wij de technotovenaars van Chemical Brothers en Underworld de headlinerspots zien bezetten. FFS is zeker een optie, Florence + The Machine heeft het hele weekend nog vrij en The Offspring…. nee toch? Of gaat Eric toch voor de Grand Slam en zet hij The Prodigy op de zondag als derde headliner naast hun tijds- en leeftijdgenoten op de planken van de Alpha? (Wij hopen van niet.)

Eerste divisie

Net onder de Eredividie valt ook genoeg te genieten. Voorlopig kunnen we ons verheugen op o.a. Interpol, Tame Impala, Kodaline en Django Django.  En ook The War On Drugs, Seasick Steve, James Blake, Jamie XX en Alt-J (o.a. Pukkelpop, Frequency) zijn in de buurt. Een fijn idee.

Soft en Stevig

De liefhebbers van het gevoelige lied kunnen uitkijken naar piano-man Ryley Walker, Steve Gunn en vooral Sturgill Simpson (want 22 augustus Green Man en 24 augustus Groningen). Zij hebben het motief en de gelegenheid om de bevestigde stamgenoten Mighty Oaks, JP Cooper en José González bij te staan.

Voor het betere ‘Hell Yeah’-gevoel kom je een eind met Alestorm, maar één feestrockband maakt nog geen festivalzomer! Het Chiemsee Festival heeft dit goed begrepen en heeft o.a. The Gaslight Anthem, Dropkick Murphys, Flogging Molly, Bad Religion en Danko Jones gecontracteerd. Ook Pukkelpop heeft nog wat knetterharde rockgoden -Mastodon, Architects- in de aanbieding. Deze mannen hebben allemaal nog wat ruimte in hun agenda in het Lowlandsweekend, dus wij zeggen: stuur maar door.

Na zonsondergang

Het avond- en nacht programma begint al aardig vorm te krijgen met acts als Caribou, Four Tet, Mark Ronson en Todd Terje die we aan het begin van de avond verwachten. Na een afwezigheid van 3 jaar mogen de mannen van Hot Chip na hun optreden op Green Man (21e) van ons meteen doorreizen naar Biddinghuizen.

In de categorie Harde Klappen zouden Len Faki, Karenn (beiden Pukkelpop) en Rødhåd (MS Dockville) Berghain-resident Marcel Dettmann, Hudson Mohawke en het tijdelijke huwelijk van Boys Noize & Baauer gezelschap kunnen houden. Diplo zal zondag wel een solosetje doen in de Bravo, hij is toch al in Biddinghuizen. Ach, we kunnen nog wel 50 namen noemen die kans maken op een potje heipalen in de polder. Het aanbod elektronische muziekfestivals in het Lowlandsweekend is groot (Straf_werk, B.My.Lake, Tauron).

Streep

Wie stiekem nog hoopte op Mumford & Sons of Royal Blood in de polder: helaas. Marcus Mumford & Co tourt met The Flaming Lips, The Vaccines, Tune-yards en James Vincent McMorrow in Amerika, en Royal Blood warmt het publiek op voor de Foo Fighters. Ook in de US of A. Berg je pen nog niet op: ook door de namen van hiphopgrootheden Kendrick Lamar en  Tyler The Creator plus elektronische acts Son Lux en Nero kan een streep. En hou er rekening mee dat alleen 21 augustus een optie is voor de bands die op het V-Festival staan.

Alle festivals op een rij

Met zo’n groot aanbod aan festivals en ongeveer 1.000.000 rondzwervende acts is het vrij lastig een allesomvattend en 100 procent kloppend onderzoek te doen. We zullen hier en daar wat namen zijn vergeten of een boeking over het hoofd hebben gezien. Of er komen bands overgewaait van de festivals van het weekend voor of na Lowlands (Pet Shop Boys, anyone?). Wil je zelf onderzoeken wie zomaar zou kunnen opduiken op Lowlands? Check het festivaloverzicht hieronder.

B.My.Lake, Hongarije (19 – 22 augustus)

Pukkelpop, Belgie (20 – 22 augustus)

Frequency, UK (20 – 22 augustus)

Paredes De Coura, Portugal (20 – 22 augustus)

Chiemsee Summer, Duitsland (20 – 22 augustus)

For Noise, Zwitserland (20 – 22 augustus)

Green Man, Wales (20 – 23 augustus)

Tauron, Polen (20 – 23 augustus)

Open Air Gampel, Duitsland (20 – 23 augustus)

V Festival, UK (22 – 23 augustus)

MS Dockville, Duitsland (21 – 23 augustus)

Pstereo, Noorwegen (21 – 22 augustus)

Straf_werk, Amsterdam (22 augustus)

Rock ’n’ Heim, Duitsland (23 augustus)

Nirwana Tuinfeest, Lierop (21 – 23 augustus)

En zie je zelf nog een gaatje in de agenda van een Lowlandswaardige artiest? De reacties staan open.

40 reacties

 1. Mark

  Toch even een reactie. Ik had zo erg gehoopt op Kendrick en/of Blur. Ik ben echt enorm bang dat The Offspring gaat afsluiten. Zeer makkelijke oplossing. FFS zal de Grolsch inderdaad wel afsluiten denk ik.

 2. Maurice

  Zaterdag techno avondje met Marcel Dettman, Len Faki en Karenn zie ik helemaal zitten!

  En zou het verder echt? Drie elektronische headliners? Underworld en Chemical Brothers lijken me vrij zeker voor de vrijdag/zaterdag. Major Lazer stond 2 jaar geleden in een propvolle Grolsch en zijn alleen maar populairder geworden, Alpha/Lowlands afsluiter op zondag?

 3. Anoek

  Ben Howard in de Grolsch/Heiniken/TFKAG? Stond die een paar jaar geleden niet ook in de ik-kan-mn-eigen-voeten-niet-meer-zien-Grolsch? Meen me te herinneren dat het toen uitpuilde van de mensen…

 4. Colin

  Gaslight Anthem is in de buurt en mag komen ook al was de Alpha voor de helft leeg de laatste keer, Frank Turner staat een week later in Engeland op festivals, dus kan ook nog en FFS lijkt me een 1-2tje

 5. DefisDre

  Knife Party zou ik wel heel vet vinden. Staan op Pukkelpop.

 6. Tim

  War on Drugs en Florence zie ik graag komen als (sub)headliners. Wat betreft de kleinere acts hoop ik heel hard op Slow Magic, Josef Salvat (nogmaals), David August en Odesza!

  Weet iemand of Faithless nog kanshebber is? Zie ik liever headlinen dan Offspring of Prodigy…

  Verder nu al een heel fijne lineup :)

 7. Guinness

  Limp Bizkit zou leuk zijn.

  Denk dat Ben Howard in de Alpha staat.

 8. herman

  James Blake staat op Pitch, alt-J op BKS, en the War on Drugs op DTRH.
  Zij zullen echt niet ook naar Lowlands komen.

  Verder zou er nog wel een headliner moeten komen. Drie electronische headliners is naar mijn idee iets teveel van het goede voor Lowlands en daarbij.. Major Lazer relevant genoeg voor een headliner? Ik denk het niet..

 9. Marco

  Beck wellicht nog? Of Björk? Run the Jewels kan ook nog.

 10. Guinness

  Ik zou blij zijn met een vet gitaarspelend konijn

 11. Kirsten

  Ja Faithless is ook in de buurt toch? Daar ben ik voorstander van… en anders toch the Prodigy..

 12. peter

  Doe dan die Pet Shop Boys maar :-p

 13. Maurice

  Hopelijk Beck omdat ie laatst in HMH zei ‘tot binnenkort!’

  Of Thom Yorke.

  Of Anouar Brahem zou fijn zijn.

 14. Rudi

  @Guinness, rock & roll dude

 15. Tris

  Interessant, ik hoop stiekem wel op The Prodigy…

 16. DJNONO

  Ben Howard zeker in de Alpha! FFS gezellig, Seasick Steve altijd fijn met biertje in de hand op zaterdag of zondagmiddag op de Heineken Golfbaan, en Faithless haters and lovers is toch wel gezelliger voor op de zondagavond. Mastodon en de Dropkick Murphys kom maar door! En de Libertines dan?

 17. sander

  Oew Thom Yorke..
  Of anders Kanye West.

 18. Tijs

  chase & status
  black sun empire
  netsky
  arctic monkey,s
  limp bizkit
  blockhead

 19. Mel

  De rock/gitaarliefhebber kan dit jaar toch beter naar Down The Rabbit Hole gaan. Echt een prachtig programma heeft dat festival. Ik twijfelde nog om naar LL te gaan maar er komt niet echt wat spannends bij qua namen heb ik het idee. Als The Offspring al genoemd wordt en The Prodigy….brrrr. En toch jammer dat er, zoals het er nu naar uit ziet, drie keer een electronica afsluiter is in de Alpha. Wat afwisseling had geen kwaad gekund.

 20. rolf

  Kasabian is toegevoegd aan de line up van Sziget. Dat zou ik ook een hele mooie toevoeging vinden voor Lowlands!!

 21. Marcel

  Er hoeft nog maar een artiest geboekt te worden en dan is het voor mij al prima: VITALIC!

 22. Guinness

  Hozier zou goud zijn. Wereldalbum

 23. onno456

  Macklemore

 24. SimonEther

  Vlaamse band Yevgueni!!!! Zou een totale verrassing zijn…. Oersterke pop rock in het Vlaams…

 25. Raymond

  Wat denken jullie van Courtney Barnett , de alternatieve rockbelofte van 2015

  • joppe

   muzikaal gezien klinkt het lekker, zang vind ik niet zo. wat schreeuwerig, soms vlak en niet zo uitnodigend. Pretendeer geen uber muziekkenner te zijn, is gewoon hoe ik het hoor en en wat ik er van vind. tis wel weer eens wat anders….. ik ga deze gig skippen denk ik

  • Marco

   Die zal er ongetwijfeld staan :-)

  • stefan

   Klinkt lekker , laten we het hope

 26. Bram

  Faithless
  Beck
  Björk
  Manu Chao

  1 van die namen naast Underworld en The Chemical Brothers zou me overhalen om een kaartje te kopen dit jaar.

  Een paar van de volgende namen zou ook een leuke aanvulling zijn:

  Floggin Molly
  Dropkick Murphys
  Alt-J
  Motörhead
  Eagles of Death Metal
  Black Sun Empire
  Squarepusher
  Seasick Steve
  The Wombats

 27. patrick

  Kasabian?
  Placebo?
  Manu Chao?
  Compact Disk Dummies?
  Whomadewho?
  Future Islands?
  Kraftwerk?
  Example?
  Roisin Murphy?
  Faithless?
  The Prodigy?
  Customs?
  Royksopp?
  Jamiroquai?
  Mika?
  The Who?
  Chic?
  Hot Chip?
  The Wailers?
  Alpha Blondy?
  Pet Shop Boys?
  Duran Duran?
  Magnus?

 28. Joppe

  Dub inc
  Jaya the cat
  Leeways
  Ska P (nog eens mag van mij wel)

 29. Joppe

  Beetje meer in de ska en dub hoek zou ook niet misstaan. Bands als: Dub inc, Jaya the cat, Leewaysen Ska P (nog eens mag van mij wel) ontbreekt nog wat in de lineup van nu

 30. huig

  maar hoezo kan er een streep door tyler, the creator dan?

 31. huig

  en ik weet niet of het kan maar het zou ook vet zijn als bass drum of death & st paul and the broken bones kwamen.

 32. Tinus

  Ik heb geen idee, maar geef mij maar:

  Kasabian
  Arctic Monkeys
  Empire of the sun
  The Darkness
  Tenacious D
  Erlend Oye
  Lianne la Havas
  Black Keys
  The Roots

 33. Bram

  ATR, Weezer en Apex Twin hebben ook nieuwe albums en zouden ook best aardig zijn.

 34. RobGRobG

  Ik ben zeer tevreden met Max Cooper, tof.

  Marcel Dettmann vind ik beetje jammerlijk. Dat wordt dus wederom een valinslaap techno avond met de volumeknop in de Bravo op half werk. Ook liever geen Ben Sims. Tis eenmaal niet mijn ding.

  Doe mij maar gewoon eens een goede beuker in die Bravo op de zaterdagnacht. Zet daar eens The Advent neer ofzo. Tis niet hip, maar even lekker knallen. Collabs stylo, de stoomtrein laten rollen. En niet weer Len Faki svp.

  Een avondje hipsteren met Finnebassen en Adana Twins zou ook zeer prima zijn.

  Gezien de andere festivals:

  Als Coheed and Cambria komt lijkt me dat zeker prima.

  Future Islands lijkt me wel een kanshebber. Heb ze afgelopen jaar al wel veel live gezien, maar zou wel leuke toevoeging zijn.

  Oliver Koletzki, graag.

  Son Lux, prima.

  Florence + The Machine, zeer prima

  Chelsea Wolfe, gaarne

  Melt festival is wat verder uit de buurt. Maar als daarvan namen als Chris Liebing, Job Jobse, Marek Hemmann (!!!), London Grammar overkomen dan zou dat zeer mooi zijn.

  Qua metal hoeven we natuurlijk niet veel te verwachten van lowlands. Gojira 2013 was voor mij wel een enorme meevaller, en samen met Moderat wel het hoogtepunt. Maarja, als je dan ziet dat ze de India niet eens half vol krijgen, terwijl ze een HMH volgens mij wel vol krijgen, zie je dat metal simpelweg niet in trek is op lowlands.

  Ik zie dan wel dat While She Sleeps er staat. Maar dat is dan toch wel voor de jonge kids onder ons. Ik vind het iig leuk wat te kunnen zien wat je ‘metal’ zou kunnen noemen.

  Als lowlands de stoute schoenen aan zou durven trekken en AmenRa boekt, dan haal ik een kaart, direct. Ze staan op Pukkelpop, en zijn imo toch wel een van de beste metal live acts. Zeer betaalbaar. Tent wel even helemaal donker maken, man man, dat zou mijn vertrouwen in lowlands enigsinds herstellen.

  Laat ze eens wat namen over trekken uit metal land. Als ze wat over laten waaien uit bv with full force in juli, zou dat wel lekker zijn. Dan denk ik aan:

  – heaven shall burn
  – parkway drvie
  – lamb of god

  Maar denk dat die wat te duur zijn voor lowlands, gezien ze daar geen tent vol zullen krijgen. Maar meer betaalbare bands zou wel tof zijn:

  – Terror
  – Nasty

  Of van andere festivals:

  – Unearth (groezrock)
  – Hatebreed (ROCK IM REVIER)
  – Anathema (ROCK IM REVIER)
  – GORIJA (nog een keer, graag!!!!)

  Sow, dat was mijn zegje wel.

U kunt niet meer reageren.