Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

EvE: ik sta open voor een doordeweekse Lowlands

De Lowlands-directeur overweegt “serieus” om het festival in de toekomst te verplaatsen naar een woensdag-donderdag-vrijdag, in plaats van een vrijdag-zaterdag-zondag. Het is immers toch vakantietijd en je moet nu eenmaal de concurrentie voorblijven.

Van Eerdenburg zat op Eurosonic/Noorderslag aan tafel bij de Mies Bouwman van de online popjournalistiek, Atze de Vrieze van 3VOOR12, en Will Page van Spotify. De muziekdienst wil graag samenwerken met Lowlands en dat gevoel is wederzijds, al zijn er geen concrete plannen. Opvallender was dus wat Van Eerdenburg zei over het voorblijven van concurrerende festivals:

Atze de Vrieze: “Ik hoorde ook iemand zeggen: waarom verplaatsen ze het festival niet naar een ander deel van de week, zodat je bands kunt boeken voor een dag dat er geen andere festivals zijn?”
Eric van Eerdenburg: “Daar heb ik inderdaad naar gekeken. Als iedereen een vrijdag-zaterdag-zondag doet, waarom doen wij dan geen woensdag-donderdag-vrijdag? […] Dat is geen slecht idee. Je ziet het nu al in Oost-Europa. In Kroatië en Polen. Zij hebben grote festivals met een goede line-up omdat ze in een ander deel van de week zitten. Het zou een grote stap zijn, maar ik sta er open voor.”

Update: Van Eerdenburg reageerde vanavond laat op het bewuste fragment en noemt de mogelijke verhuizing “overtrokken”. Bij 3VOOR12 Radio gaf hij aan te begrijpen hoe de indruk is ontstaan dat Lowlands naar woensdag-donderdag-vrijdag zou verhuizen, maar meer dan een hersenspinsel zal het vooralsnog niet worden.

“Atze vroeg aan mij: heb je er wel eens over nagedacht? Dat had ik inderdaad wel eens, maar ik heb nooit serieus overwogen om het ook echt te gaan doen.”

Dat is best vreemd, omdat Atze bij 3VOOR12 letterlijk vraagt: “You’re seriously considering it?” en Van Eerdenburgs antwoord op dat moment is: “Yeah, absolutely” (vanaf 10:15 in het filmpje hieronder). Laten we het erop houden dat hij in the heat of the moment iets stelliger was dan bedoeld en daar nu op terugkomt.

Lowlands is vanaf de eerste editie, in 1993, altijd een festival van vrijdag t/m zondag geweest.

Lowlands verplaatsen naar doordeweeks?

 • Goed idee! (68%)
 • Slecht idee! (32%)
Aantal stemmen: 327

19 reacties

 1. Wesley

  Als dat lijdt tot betere acts zie ik niet in waarom niet.. Maar aan de andere kant, kan het lastig zijn ivm werk voor de gasten met fulltime banen. Lastig.

 2. Arno

  Exact mijn bezwaar. Ik zou er twee extra dagen voor moeten vrij nemen. Aan de andere kant kan ik dan makkelijker op zaterdag en zondag uitbrakken thuis :)

 3. Arno

  Overigens… is het ook geen verkapte bezuiniging? Minder concurrentie doordeweek is wellicht goedkoper bands boeken? (alhoewel pukkelpop ook op die donderdag zit natuurlijk)

 4. Eva

  Ik neem sowieso al vrij 1 of 2 dagen na het festival om bij te tanken. Dus voor mij zou ik geen reden zien om het niet toe te juichen.

 5. Willie

  Ach voor het festival met al jaren 1 van de beste line-ups heeft elk jaar al de “verplichting” dat je er op een woensdag moet zijn, omdat ze een avond organiseren welke gratis toegankelijk is en ze daarnaast ook nog hele mooie avonden in de clubs organiseren waar je met je kaartje naar binnen kan en de zondag er na wil je ook niet missen in de clubs (en dan kan je ook nog maandag en dinsdag als je wil) dus dan kost het je sowieso 5 dagen, maar dan krijg je ook wat, kost met reis en verblijf nog geen 200 euro meer dan een Lowlands ticket, valt niet in de vakantieperiode, maar is het dubbel en dwars waard.

  Want gaat Lowlands echt een betere line-up neerzetten omdat het op een woensdag begint? Ik denk dat ze meer keus hebben om winstmaximalisatie te bereiken, maar dat is niet een erg goed uitgangspunt.

 6. Dré

  Als je daarmee een beter programma kan aanbieden, dan zou ik het altijd toejuichen. Qua aantal vrije dagen nemen zou het voor mij niks uitmaken. Maar kan me voorstellen dat dat voor andere mensen anders ligt.

 7. Aap Stam

  Persoonlijk gezien zou ik dan de 4 dagen vrij (di, wo, do, vr) moeten nemen i.p.v. 3 (do, vr, ma). 1 dag extra is wel over heen te komen. Ik denk dat het veel meer een discussie is welke doelgroep je wil aanspreken. Ik kan mij voorstellen dat vooral de oudere doelgroep alleen de vrijdag vrij neemt en maandag alweer aan het werk gaat, voor hen zijn het dan 2 dagen extra vrij nemen.

  Wat betreft winstmaximilisatie, dat begrijp ik nooit zo. We weten allemaal dat Lowlands een (soort) bedrijf is en winst wil behalen. Als dat op deze manier lukt en ze kunnen ook een “beter” festival neerzetten, dan is dat toch een win-win situatie?

 8. Gerald

  Vakantietijd? We zijn geen 15 meer!! Er moet ook nog gewerkt worden!

 9. MisterIks

  Woensdag officieel beginnen is officieus dus op dinsdag. Waarom de zaterdag en zondag er ook niet bijpakken dan?

  Lowlands van dinsdag t/m zondag, ik zeg doen :D

 10. babyboef

  Het is een centenkwestie. Al jaren proberen ze voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten qua programmering en dit lukt nu blijkbaar alleen nog als ze doordeweeks gaan festivallen. Prijzen zullen niet lager worden. De winst van MOJO is de belangrijkste drijfveer.

 11. -V-

  SZIGET begint ook op woensdag en daar klaagt ook niemand over. Als mensen thuis zouden blijven omdat ze een dagje meer vrij moeten nemen, hebben ze weinig ervoor over om erbij te kunnen zijn. Ik vind het wel een verfrissend idee dat het overdenken waard is. En het biedt de mogelijkheid voor een LLOW-afterparty in het weekend :-)

  • -W-

   Denk niet dat het met SZIGET te vergelijken is. Het huidige LL-publiek dat niet meer vrije dagen wil opnemen gaat waarschijnlijk juist om die reden niet naar Boedapest toe.

   Als ze gaan schuiven, dan lijkt het mij iig slimmer om DO/VR/ZA te doen. Dat scheelt geen of één dag, afhankelijk van het type festivalganger.

   Of ze daar daadwerkelijk betere acts mee kunnen (gaan) boeken betwijfel ik. Aan de andere kant heeft Pukkelpop elk jaar een net iets betere line-up (jaja, dat is subjectief) op exact die dagen, dus wie weet…

 12. LS

  Het afgelopen jaar zagen we dat verschillende artiesten al vol geboekt waren in het weekend van Lowlands en niet meer konden komen, zoals Darkside. Veel bands zouden op een woensdag, donderdag of maandag wel gekund hebben en het gevolg is dat we het afgelopen jaar een slechte line-up (slechtste cijfer in jaren op lowlove.nl) hadden.

  Een verhuizing naar buiten het weekend zal Lowlands goed doen.

  • Tim

   Slechte line-up? Afgelopen jaar had beste line-up in jaren. Geen populaire doorsnee acts maar nieuw talent met een vernieuwende sound. Ik heb me geweldig vermaakt. Prima kwaliteit! Alleen de zondag viel misschien wat tegen.

   • -W-

    Tim, uit nieuwsgierigheid, welke acts van 2014 vallen naar jouw idee onder nieuw talent met een vernieuwende sound?

 13. Manon

  Tja.. ik juich het toe! Ik moet er sowieso voor vrij vragen. Niet iedereen heeft een doordeweekse baan. En ik ben er daar 1 van.
  Maar ik snap ook wel dat er meer mensen zijn die er voor moeten vrij vragen. Of je nou de donderdag en maandag vrij vraagt of de woensdag, donderdag en vrijdag. Ik zie het verschil niet zo..
  Als het de bands ten goede komt, JA!

 14. Leo

  Dan zou het ook echt voor noord- midden- en zuid Nederland in de zomervakantie moeten zijn, want dit jaar valt Lowlands het eerste weekend na de vakantie :(

 15. Kelly

  Er zijn ook mensen, zoals ik, die in het onderwijs werken en geen vrij krijgen als er school is. Het zou erg zonde zijn als wij hierdoor niet meer naar Lowlands kunnen gaan. Ik zeg: in het weekend dus!
  Of daar moet rekening mee gehouden worden, met de vakantietijd (Al is die ongelijk van noord naar zuid.. Maar dan zijn er ook weer nadelen te verzinnen.)

U kunt niet meer reageren.