Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

DJ Sandeman over zijn jaarlijkse Lowlandsmix

De voorpret op Lowlands is niet compleet zonder de jaarlijkse remix Rough Guide to Lowlands van DJ Sandeman. Omdat wij niet kunnen wachten tot de nieuwste versie ondervroegen we DJ Sandeman vast wat we kunnen verwachten in de remix van dit jaar, waarom hij dat eigenlijk ieder jaar doet en hoe speciaal Lowlands voor hem is. 

Hij heeft inmiddels een imposante lijst remixes op zijn naam staan, maar de Rough Guide to Lowlands heeft een speciaal plekje in het hart van Sander Kerkhof, beter bekend als DJ Sandeman. Met de Lowlands-mixes is die imposante lijst dan ook ooit begonnen. Later volgden meer remixes, waaronder bijvoorbeeld ieder jaar de bekende Song van het Jaar mix, waarin hij in december de hits van het jaar voor 3voor12 aan elkaar rijgt. Maar Lowlands is en blijft het enige festival waarvoor hij ieder jaar een remix maakt.

De allereerste ‘rough guide’ maakte hij op eigen initiatief, waarschijnlijk 1998 of 1999 – hij weet het zelf niet eens meer. Het werk staat helaas niet online, het was in het tijdperk voor the cloud en streaming. De mix heette toen Alpha Days, Bravo Nights. De naam Rough Guide to Lowlands kwam pas later, en is afgekeken van de gelijknamige reisgidsen.

Net als in die gidsen probeert de dj in de mix van de gebaande paden af te wijken door zo veel mogelijk alternatieve versies en remixes van songs te gebruiken. Het is een zoektocht binnen de vaak al bekende muziek.

Waarom voor Lowlands, wat maakt dat festival zo bijzonder?

Lowlands voelt echt als ‘mijn’ festival. Ik ging ook wel naar Pinkpop, maar vanaf de eerste keer Lowlands in 1995 voelde het als thuiskomen. Een gevoel dat menig Lowlandsganger zal herkennen. De combinatie van alle soorten muziek sprak mij enorm aan. Het waren de begindagen van de grote elektronische live shows als Chemical Brothers en Underworld.

Ik ging toen ook al snel voor de VPRO werken en kwam zo in de jaren daarna automatisch terug op het festival. Alhoewel ik denk dat ik zelf ook zou zijn blijven gaan. Dit jaar wordt voor mij de twintigste editie; ik heb sinds 1995 slechts één jaar gemist. Als je vraagt naar mijn mooiste herinnering van al die jaren, zijn dat er echt te veel om op te noemen. De mooiste momenten zijn die waarop je met de vrienden de leukste tijd van je leven hebt en je favoriete muziek daar de soundtrack van is.

Inmiddels zijn alle namen bekend. Er zitten om en nabij de 150 muzikale acts tussen. Hoe selecteer je in godsnaam wat de Rough Guide haalt en wat niet?

Ik selecteer op mijn eigen smaak en of het qua flow in een ritmische mix past. Daarom gebruik ik ook relatief veel elektronische muziek en wat minder gitaarmuziek. Gelukkig (vind ik) leven we tegenwoordig in een tijd waarin bijna iedereen geremixed wordt, dus er is veel materiaal voorhanden. Daarna ga ik alles een beetje op een rijtje zetten en als iets echt niet past, dan gaat het er alsnog uit.

Als je full-time met muziek bezig bent, biedt de Lowlands line-up dan nog wel verrassingen voor je? Staan er namen op het programma waar je nog niet eerder van gehoord had? 

Ook dit jaar staan er weer namen die ik zelf nog niet kende. Lowlands weet toch altijd wel een stuk of tien verrassende acts uit de hoge hoed te plukken die misschien nog niet eens in Nederland hebben gespeeld. Tijdens het festival vind ik de X-Ray ook het meest interessant, vanwege de nieuwe acts. Ik moet wel zeggen dat ik echt niet alle genres op de voet volg. Ik luister het grootste gedeelte van de acts en trek dan mijn conclusies aan de hand van mijn eigen voorkeuren.

Bij de bevestiging van welke act wist je direct dat hij de Rough Guide zou halen en met welk nummer?

Ik ben opgegroeid met Chemical Brothers en Underworld. Ik zag ze in ’95 voor het eerst op Lowlands en nu staan ze er weer. Maar ook de nummers van Major Lazer en De Jeugd van Tegenwoordig zijn natuurlijk dankbaar materiaal voor een mix. En Caribou en Four Tet zijn persoonlijke favorieten.

Alle namen zijn inmiddels bekend, wat had jij graag nog aan de Rough Guide toe willen voegen dit jaar?

Ik zou toch wel graag een min of meer ludieke naam uit de ‘oude doos’ willen zien. Grace Jones was bijvoorbeeld geweldig. Zo extreem als Burt Bacharach of Liza Minelli zal het wel nooit worden, maar ik zag een stukje Lionel Richie op Glastonbury en dat was 100 procent feest der herkenning.

Hoe ga je te werk? Is het een vooropgezet plan of meer een dynamisch proces?

Ik selecteer eerst alle platen en zet ze dan op een rijtje, een beetje in de volgorde van tempo in groepjes van vijf of tien platen. Dan ga ik een beetje schuiven en probeer ik te kijken wat het beste bij elkaar past. En de meeste tijd gaat zitten in het intro, daar wil ik ieder jaar toch weer een beetje een kunstwerkje van maken.

Veel van je remixen zijn voor een bepaalde muziekstroming. Bij Lowlands lopen de muziekstijlen nogal sterk uiteen, maakt het dat extra lastig om een remix te maken?

Soms is het wel moeilijk om met veel gitaarmuziek te werken. Dan moet je er ook voor kunnen kiezen om bepaalde nummers met rust te laten. In de Song van het Jaar-mix voor 3voor12 is het lastiger omdat ik daar moet werken met de honderd nummers waar het meest op gestemd is en daar zit soms ook, voor mij, lastiger materiaal tussen.

De Rough Guide to Lowlands 2015 wordt begin augustus verwacht, ongeveer twee weken voor aanvang van het festival. Hij zal naar verwachting ook dit jaar op de website van 3voor12 te beluisteren zijn en wie weet nog ergens een gedeelte op 3FM. Ook zal hij op Mixcloud.com verschijnen, waar ook de mixen van afgelopen jaren (vanaf 2010) nog terug te luisteren zijn.

Sandeman zelf draait wel eens op feesten en festivals, maar is als DJ niet heel erg actief buiten zijn remixen. Hij werkt bij de VPRO.

Eén reactie

  1. VUIG

    Het is inderdaad altijd weer een feestje. De versie van 2011 blijft mijn favoriet. Die zit zo lekker in elkaar. Draai ik nog vaak:

    The Rough Guide To Lowlands 2011 by Djsandeman on Mixcloud

U kunt niet meer reageren.