Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Verslag zondag: in spagaat tussen populair en relevant

Eigenlijk is het dilemma voor Lowlands heel simpel: of nog nadrukkelijker platte crowd pleasers als Limp Bizkit en Major Lazer programmeren om kaarten te verkopen. Of zoals vroeger de relevante alternatieve en trendsettende acts boeken, met het risico dat het festival in omvang krimpt.

Er is veel veranderd. Veel meer concurrentie van andere festivals, die onderling vechten om de toppers in de aansprekende genres, terwijl er daar al veel minder van zijn door het versplinterde aanbod. Lowlands heeft daar al jaren last van, en dit jaar vertaalde dat zich in het niet uitverkopen. Het werd daardoor een – gelukkig zonovergoten – overbruggingsjaar, waarin festival en publiek elkaar opnieuw zochten. De vraag is: welk soort Lowlands en welk soort publiek?

Dom, lomp en famous

Bij de echte headliners zorgde die zoektocht dit jaar voor een paar miskleunen, met Major Lazer op zondag als absoluut dieptepunt. Niet eerder werd Lowlands afgesloten door een act die zo lomp en ordinair was. Skrillex? Die maakt in elk geval liedjes die langer dan 80 seconden duren, en was met zijn typische sound een trendsetter.

Bij Major Lazer was de mix van dancehall en dubstep ongekend plat. Talloze hits kwamen voorbij, helaas vrijwel uitsluitend van anderen (Yeah Yeah Yeahs, Cypress Hill). Leuk als gimmick, maar goedkoop scoren. En bij ‘I Like To Move It’ van Reel 2 Real kreeg je de indruk dat Diplo het nog echt goed vond ook. Wansmaak, dat was het. Dichter bij 2 Unlimited zal Lowlands hopelijk nooit komen.

Hoewel aan de top van de programmering dus nog flink gesleuteld moet worden, was de breedte dit jaar in orde. Afterpartees maakte vroeg in de middag indruk met tomeloze inzet. In dezelfde categorie waren The Districts, die duidelijk goed naar The Black Keys hadden geluisterd, een fijn begin van de dag.

De boomlange Benjamin Clementine was een bijzondere verschijning achter de piano, ook muzikaal. Hij kreeg het publiek in de India grotendeels stil – een hele prestatie. Tijdens het begin van het fenomenale ‘Winston Churchill’s Boy’ werd er zelfs in het publiek ge-ssss’t tegen elkaar.

Even verderop, in de X-Ray, herinnerde Ought er nog eens aan hoe avontuurlijk de muziekscene in Montreal is. De postpunkers waren qua intensiteit en inventiviteit een van de hoogtepunten van het festival. Jammer dat de security een einde maakte aan de moshpit, op deze Lowlands-editie die sowieso meer regeltjes leek te hebben dan ooit. De ‘free state of Llow’ schuift wat dat betreft gevaarlijk dicht naar Pinkpop toe.

Tame Impala en Kendrick Lamar in topvorm

In de Heineken was het hele weekend lang goed toeven, met Underworld, Balthazar, Hot Chip en Lianne La Havas als hoogtepunten. Maar geen van die acts maakte zo veel indruk als Tame Impala, dat zondagavond retestrak en intens stond te spelen. Een betere afsluiting kon de nieuwe naamgevende biersponsor zich niet wensen, zeker niet nadat Interpol er een uurtje eerder weinig inspirerend een verplicht uurtje indierock had staan spelen.

Ook in de Alpha was het genieten, met The Maccabees bijvoorbeeld, die weer eens bewezen een sympathieke en steengoede band te zijn met de ideale mix: genoeg gitaar voor de mannen, genoeg groove voor de vrouwen. Nummers van de nieuwe plaat Marks To Prove it deden het lekker tussen de oude knallers. Helaas iets te vroeg op de dag met iets te brakke festivalgangers om echt los te gaan.

Maar Kendrick Lamar was de echte meester. Jongens, was is die gast in vorm. De rapper uit Compton was een betere en relevantere afsluiter geweest, die bovendien zorgde voor een divers, multicultureel publiek in de Alpha.

Een nieuwsgierig publiek in plaats van de massa die alleen maar platte lol wil: dat was Lowlands altijd, en zou het eigenlijk weer moeten worden. Volgend jaar Disclosure en The Xx boeken, en toch nog maar wat harder trekken als acts als Florence + The Machine en The War on Drugs hun agenda open hebben. Dan zijn we weer op koers.

Foto: Afterpartees, voor Lowlove door Mark van der Heijden.

15 reacties

 1. RoelErick

  Zondagavond meegemaakt dat de jongen voor mij geen opblaasbeest mee naar binnen mocht nemen. Ik vraag me af waarom.
  Verder heb ik van de security weinig last gehad, ben zelfs geen enkele keer gefouilleerd, dus ik vond het wel meevallen met de security.

 2. Druif

  Major lazer was zeker geen lowlands waardige act, wel een leuk feestje. Kendrick was voor mij het absolute hoogtepunt, wat een flow heeft die kerel. De set zat ook zeer strak in elkaar, lekker tempo en gelukkig genoeg nummers van het nieuwe album!

 3. Tom

  Goed stuk, kan me er wel goeddeels in vinden. In de breedte zat het echt goed dit jaar, als er daarnaast weer een of twee afsluiters met een mooie scherpe rand in de Alpha staan gaat het weer helemaal de goede kant op. Lowlands lijkt er gelukkig voor te kiezen om zichzelf te blijven en niet te gaan voor de namen om de mainstream massa te trekken maar voornamelijk de namen uit het clubcircuit die interessant en relevant zijn. Top!

 4. Marc

  21 Pilots mis ik hier, wat een entertainment zeg!

 5. Jeroen

  Ik lees weinig over Twenty One Pilots in Heineken. Speelden de hele zaal weer plat.

  • joppe

   die warn echt fenomenaal !!! Voor mij de act van Lowlands. erg muziekale jongens zeg.

   vind overigens de terugblikken van Lowlands (hier beschreven) een erg hoog azijn pissers gehalte hebben. voor mij was het weer een super editie. veel ontdekt (en was niet de enige bij de Lima en bij de Charlie, man wat was het er vaak druk) en heerlijk genoten van herinneringen bij Limp Bizket. weer was superr en Heineken was verassend goed te drinken.

   • willie

    Dat zijn toch die jongens met facekini’s?

    Die zijn hilarisch, pleurde bij het Pinkpopoptreden op televisie van de bank af van het lachen, omdat het hele grappige parodie op een band is.

 6. pieter

  Geweldige editie gehad! Alles zat toch ook mee: de bands, het weer, de sfeer het bier.

  Hoogtepunten voor mij waren: Slaves, La Sra. Tomassa, Lapsley, Balthazar, Afterpartees en Tame Impala als absolute knaller!

  Enige minpuntje dit jaar vond ik het alsnog openen van camping 6 zonder voldoende sanitair waardoor iedereen op camping 5 stond te dringen. Echt een fout die veel mensen hier al zagen aankomen..

  En weet iemand of Michael al gevonden is? :)

 7. Patrick

  Topweekend gehad met zondag als als mijn favoriet door Ought en Tame Impala. Major Lazor was wel echt een feestje om mee af te sluiten maar misschien past een Nick Cave van 2 jaar geleden beter bij Lowlands als afsluiter. Genoten van Balthazar en Passenger, nostalgisch gefeest op Underworld, Limp Bizkit en Chemical brothers maar dus het meest onder de indruk van Ought en Tame Impala, ook al was het al de 4e keer dat ik de laatstgenoemde zag. Tot volgend jaar!

 8. Max

  Topfestival gehad!

  Hoogtepunten: Underworld, had King of Snake nooit verwacht :) Verder: Tame Impala, Ought, The Slaves, Kendrick Lamar, Benjamin Clementine, Chemical Brothers & Django Django! Jammer genoeg gemist: Courtney Barnett & Viet Cong.

 9. Esther

  Zondag onwijs genoten van My Baby, verrast door Pond en het zeurderige gitaar-missende gevoel geblust door Enter Shikari. Major Lazer grinnikend vanuit de hottub bekeken. Het was een topzondag. Helaas het concertgebouworkest gemist. Tame Impala krijgt een herkansing want ik stond niet op te letten, heel dom.

 10. Victor

  Heeft dan helemaal niemand het over ‘Love Triangle’ en Marcel Dettmann? Ik heb echt heen en weer gerend zaterdagavond tussen de Bravo en de X-ray. Wow wat waren zij allemaal lekker bezig.

  En opgezwolle en Gallowstreet verdienen het ook om hier genoemd te worden.

  Al met al een prima editie met een heel plat einde. Lekker hossen!

 11. huig

  wat een zeik artikel.. jullie hebben duidelijk een heel ander lowlands dan mij meegemaakt.. dat jullie de keuze hebben gemaakt om naar major lazor te gaan was jullie fout er waren genoeg andere toffe dingen tegelijkertijd..

U kunt niet meer reageren.