Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Verslag vrijdag: ontdekkingstocht is Lowlands niet (meer)

Wat zou Lowlands moeten zijn? Als je het aan festivaldirecteur Eric van Eerdenburg vraagt, zegt hij: een ontdekkingstocht. Zijn publiek mag best veranderen, dat hoort erbij. Maar de mensen moeten nieuwsgierig blijven naar nieuwe muziek.

Misschien wordt het dan tijd, afgaande op de Lowlandsvrijdag, dat hij zich zorgen begint te maken.

De makkelijk verteerbare DWDD-funk van Chef’Special? Bomvolle Alpha. De lompe rapriffrock van Limp Bizkit? Ook een volksfeest. De electronica van Underworld (laatste album uit 2010)? Veel te groot voor de Heineken-tent. Op zich is daar allemaal niets mis mee, maar gezien de desinteresse in veel van de kleinere acts ga je bijna vrezen dat de meesten het wel prima vinden zo.

Gemakkelijke feestjes

Lowlands is in het verleden veel meer een ontdekkingsreis langs de nieuwste muziek geweest. Een weekend Biddinghuizen als staalkaart van hoe de indie, rock en electronica ervoor stond. Nu krijg je het idee dat het gros van het publiek die gidsfunctie niet meer belangrijk vindt. Feesten zullen we, in makkelijk verteerbare brokjes en met de smartphone in de hand.

Terwijl het aanbod in de breedte gisteren dik in orde was. Over The Antlers kon je nog zeggen dat het te loom begon om een druk kletsende India (want het feest is net begonnen, de zon schijnt en vriendengroepen vinden elkaar hier voor het eerst) bij de les te houden. Je kon ook zeggen: ze laten zich niet opjagen. Tot aan een fenomenale afsluiting met ‘Putting the dogs to sleep’ werd het drietal met elk nummer beter. Nee, de tent had toen nog steeds niet onverdeeld aandacht voor wat er op het podium gebeurde, maar dat was vermoedelijk zelfs Elvis niet gelukt op dat moment.

De X-Ray was een afwisselende reis, waar de jonge Nieuw-Zeelander Thomston verried dat hij vóór Lowlands slechts vijf keer eerder optrad. Het was hem niet aan te zien, want z’n act, ondanks nét iets te geposeerde mimiek hier en daar, was prima. Als je bleef staan voor Vaults, wist je meteen dat zware mid-tempo beats grotendeels de sound van 2015 domineren. En na de teleurstellende Ben Khan zorgde Howling voor een van de hoogtepunten van het festival, in een volle en luidruchtige tent.

Oasis-soundalikes

Dat eindeloze geklets en geapp bij veel optredens versterkte de indruk dat de muziek vaak bijzaak was. In de Bravo kreeg je daar bij La Roux gelukkig nauwelijks tijd voor, met haar fijne show vol poppareltjes. Caribou had meer moeite de monotonie te doorbreken, al scoorde hij wel een voldoende.

Tot zover Cape Lowlands. Fijnproevers keken uit naar DMA’s in de Charlie, maar de Oasis-soundalikes bleken slechts 37 minuten aan liedjes te hebben en verkwistten de eerste 2 à 3 daarvan ook nog eens omdat het lang duurde voor het geluid goed afgesteld stond. Daar ging eenderde van de set, inclusief potentiële crowdwinner ‘Feels Like 37’. Het werd gelukkig nog goed, érg goed, maar hopelijk komen deze jonge pikkies de volgende keer langs met een groter repertoire en meer uithoudingsvermogen.

Nostalgiemetal

In de Alpha, we zeiden het al, draaide het om feesten op wat de massa herkende. Limp Bizkit dus: een trip down nineties lane onder leiding van een skater van halverwege de veertig. Voor de greatest hits-show van nostalgie-metal waar de Amerikanen op mikten, zitten ze net iets te dun in de hits, waardoor flink wat getreuzel én een Nirvana-cover nodig waren om het uur vol te maken. Maar, en dat moet ook gezegd: natuurlijk was de Alpha er collectief klaar voor om voluit te gaan op ‘Rollin’, ‘Nookie’ en ‘Break stuff’. Laten we niet al te kieskeurig zijn: dat was toch wel lekker.

Frappant was dat Ben Howard juist het tegenovergestelde deed. De Brit had zijn wereldhits ‘Keep your head up’ en ‘Only love’ op een zilveren lepeltje aan de hongerige Alpha kunnen voeren, maar besloot vol in te zetten op zijn tweede, minder toegankelijke album. Gedurfd, maar daar kwamen Lowlandsbezoekers dus niet voor. Het was wachten tot die ene hit dan toch kwam, en daarna meteen door naar het volgende feestje. Hand naar de zak, ontgrendelen, icoontje tappen. Jongens, waar zijn jullie? Ik ben hier klaar.

Foto: DMA’s, voor Lowlove door Mark van der Heijden

17 reacties

 1. PeeWee

  Het publiek dat niet meer om de muziek geeft en alleen maar voor het feestje Lowlands komt (en een organisatie die daar naar mijn mrning sterk op in speelt) is precies de reden dat ik eind 00’s gestopt ben met Lowlands. En toch kriebelt het altijd weer rond het LL weekend, want ooit was het helemaal mijn festival

 2. Jonathan Vos

  Wat een kut recensie van Ben Howard. De nummers van zijn nieuwe album kwamen prachtig tot hun recht in de Alpha. En hij speelde een heel mooie versie van Keep Your Head up! Ben blijft een baas!

 3. Grappig

  Grappig wel aangeven dat het eigenlijk om de onbekende muziek gaat maar dan wel Ben neerhalen omdat hij onbekend werk doet ;-) En ik hou niet eens van Ben (wel van Lowlands btw)

 4. -V-

  In de Alpha draait het altijd om feestjes voor de massa. Dat is altijd zo geweest… Jullie recensie doet net alsof dat een nieuw verschijnsel is. Voor spannende nieuwe acts moet je in andere tenten zijn. Ik irriteer mezelf ook aan die lui de een heel optreden op hun smart phone koekeloeren en misschien 1 keertje opkijken om te zien waar ze eigenlijk staan. Blijf dan lekker thuis… In plaats van wifi zouden Eric er misschien beter aan doen om alle zendmasten weg te halen tijdens LLOW. Vroegah vond ik m’n vrienden ook feilloos zonder Iphone in een volle Bravo :-)

  • markvdrheijden

   in 2005 was dit de line-up op zondag in de alpha:
   Amadou & Mariam
   Dropkick Murphys
   Foo Fighters
   Incubus
   Korn
   Queens of the Stoneage

   Feest voor de massa?

   • Mel

    Jaaaa…..wat een line-up was dat zeg! Toen was het echt nog rock wat de klok sloeg. Veel angry zangers. De tendens is nu echt blij, vrolijk en feest. Ik hoop dat er weer wat ruige acts opstaan, dan zal naar alle waarschijnlijkheid de balans weer in ere worden hersteld.

    • Luminous

     Ik blijf het hopen, zeker in de charlie me goed vermaakt dit jaar. Als zulke acts doorstromen zou komende jaren de hardere rock zomaar eens terug kunnen komen in de grotere tenten ipv de “3fm pop”

 5. jelle

  iemand die bij Slaves is geweest? Jezus wat was dat een feestje :)

  • Martijn

   Yes Slaves! Echt geweldig, de hele Charlie ontplofte, wat een feest was dat. Verder vond ik op de vrijdag Caribou echt fantastisch, “scoort een voldoende” mag verandert worden in “scoort een dikke 9”. Oja en de Drum&Bass was ook gezellig, maar jammer dat de bass wat zachtjes stond. Raar verslag verder, volgens mij was er genoeg publiek wat aan het ontdekken was? Oja en The Antlers waren gewoon super slecht, had niks met het publiek te maken.

  • jeroen

   zet slaves volgend jaar maar in de heineken, breken ze de tent af!!

 6. Daniel

  Het voelt veroordelend. Krijg bijna het idee dat het bezoeken van feestconcerten een verbod verdient volgens sommigen.
  Misschien is de tijd veranderd en zijn we zelf niet flexibel genoeg en dromen we van hoe het vroeger was?
  Wat mij betreft zouden er ook meer bands mogen zijn in plaats van acts die er voornamelijk voor staan om mensen te laten springen.
  Maar goed als ik goed om me heen keek was het plezier er zeker niet minder om. Heb overigens ook zelf weer uitstekend naar mijn zin gehad.
  En wie weet zijn er betere alternatieven beschikbaar voor zij die vooral op ontdekkingsreis willen gaan en moet Eric zelf ook
  nog even aan dit idee wennen.

 7. Marc

  Slaves inderdaad fantastisch! Wat een energie. Respect voor de drummer/zanger. Zeker met deze warmte ook nog.
  The Antlers goede band op het verkeerde moment…..
  Toch zag je de behoefte aan meer rock en gitaren door een continue overvolle Charlie

 8. -V-

  De Dropkick Murphy’s, Foo Fighters, QOTSA, Korn en Incubus kon je ook in 2005 nou niet bepaald meer scharen onder de categorie ‘spannende nieuwe bandjes’. Voor de massa dus… (voor zover je 10.000 man in de Alpha een “massa” kunt noemen) en bij de Dropkick Murphy’s is het altijd een feestje, massa of niet ;-) De Alpha is voor grote publiekstrekkers dat is het punt en dat is altijd het doel van die tent geweest. Tool in 2007 is misschien nog een van de meest obscure headliners in de Alpha geweest de afgelopen jaren. Anyhoe, het doel van LLOW is een feestje bouwen, altijd en overal. Dat is ook altijd al zo geweest… of dat nou bij de Alpha, Charlie, Lima, het badhuis of de Vietnamese eettent om half vijf ’s ochtends is… Stelletje zure anti-feestjes lui hier :-P Ga lekker gothic luisteren op je plaatselijke begraafplaats als je niet van een feestje houdt ;-)

 9. Martijn

  Howling!! By far het lekkerste optreden dat ik heb gezien. De bak rook icm die lampen was kicken. Ik neem het bijna neergaan van benauwdheid er met liefde bij.

 10. Jelena Stellaard

  Ik heb een rapportage geschreven over het eten en drinken op Lowlands, misschien ook interessant voor jullie? Ben benieuwd wat jullie van het eten op Lowlands vinden.

  http://blog.thuisbezorgd.nl/lowlands-foodverslag-plofkip-bio-bewust/

  OT: Iemand ook naar Shamir geweest? Wat een dansfeest was dat! :D

 11. Henk

  Vrijdagochtend bierochtend!

U kunt niet meer reageren.