Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Vanaf het podium: Spinvis

Op Lowlands kunnen Nederlandse artiesten altijd iets speciaals, lijkt het. Ze kennen het festival goed en het contact met het publiek is inniger. Maar is dat wel écht zo? Lowlove laat in de aanloop naar Lowlands 2015 drie vooraanstaande Nederlandse acts aan het woord over hoe het was om op te treden in Biddinghuizen. Dit keer: Spinvis.

Bloedheet was het. 2012 ging de boeken in als tropenjaar. Zaterdagmiddag, 13:40 uur. Spinvis mag de Grolsch openen en doet dat magistraal. Zijn vijfde album, Tot Ziens, Justine Keller, is eind 2011 uitgekomen en meteen goed ontvangen. De liedjes van Spinvis worden dan ook meegezongen van voor tot achter.

“Een festival is altijd een beetje anders dan een theatertour. Je hebt op een festival namelijk heel weinig tijd. Zo is de setlist altijd veel minder lang. Maar daarnaast heb je ook een groot verschil in technisch aspect: Je kunt niet soundchecken, daar is helemaal geen tijd voor. Je doet een line check, zo heet dat. Dan weet de geluidsman dat alle microfoons het doen. Tijdens het eerste liedje staat alles nog niet. Het eerste nummer wordt zo eigenlijk een soundcheck. Daar moet je ook rekening mee houden in de spanningsboog.”

Spinvis – Oostende, Lowlands 2012

“Dan ga ik er gewoon staan. Dan maak ik oogcontact met het publiek, je moet naar voren spelen. Hoe zal ik dat uitleggen? Het podium is hoog, de mensen staan ver, er staan beveiligers tussen. Je kunt geen contact maken. Op die manier moet je naar voren spelen, ze bereiken. Verder kun je je niet voorbereiden. Je moet erop vertrouwen dat ze je willen horen.”

“De setlist ontstaat in de oefenruimte. Op een festival heb je maar beperkte tijd. En die tijd wil je zo goed mogelijk besteden. De intro’s moeten gelijk goed en de outro’s moeten gelijk aansluiten op het volgende nummer. Daarom repeteer ik er speciaal voor. En de setlist ontstaat daar dan ook. Op Lowlands 2012 speelde ik in de middag. In de middag is het warm, dan wil je chillen, iets rustigs horen. Veel bands gaan als ze op een groot podium staan heel hard spelen. Boem, boem, boem. Nee, als ik publiek ben vind ik zachte nummers dan leuker. Dat heb ik dan ook gedaan. Volgens mij heeft dat ook gewerkt.”

“Ik doe op Lowlands niets speciaals. Want ook striptekenaar Hanco Kolk ging wel vaker mee. Je wordt toch gevraagd om te doen wat je normaal ook doet? Geen orkest of ballonnen, confetti. Ik vind het een zwaktebod. Je staat daar om de muziek. Niet om het circus. Door al die gekke dingen zeg je eigenlijk: het is niet interessant genoeg wat ik normaal doe.”

“Lowlands onderscheidt zich in de programmering van andere festivals. Het formaat is echt gigantisch. De mensen zijn in een soort cocon. Verdwenen in een wereld. Er is veel saamhorigheid. Dat ontstaat zo ongeveer na de eerste dag, denk ik. Het is niet voor niets een aantal dagen.”

“Verder heeft het iets Nederlands. Ondanks dat het uit een soort hippie-idee is ontstaan, heeft het iets Nederlands. En wat dat is… geen idee.”

Spinvis – Kom terug, Lowlands 2012

“De schaal waarop je iets doet, moet zoveel groter. De mimiek, normaal houd ik dat klein. Dat werkt in het theater. Op zo’n groot podium moet het allemaal wat theatraler. Harder praten, groter. Veel mensen vragen: is dat niet eng, zo’n groter podium? Nee. Wel abstracter.”

“Mijn mooiste herinnering aan Lowlands? Hm… Het publiek die de liedjes meezingt. Het is een heel vreemd geluid om te horen. Als een bijenzwerm van tekst. Een wolk van stemmen. Het overvalt je… het is zeer emotioneel. Dan weet je: het leeft in het land wat ik gemaakt heb. Daar heb je normaal geen weet van. Ja, je weet dat mensen naar je shows komen en dat je albums verkoopt. Maar op dat moment weet je: mensen worden erdoor geraakt.”

In de komende weken komen ook Eefje de Visser en Marien Dorleijn (Moss) aan het woord over hun Lowlandsoptreden.

6 reacties

 1. trollands

  Niet een act waar ik ga naar kijken, maar wel leuk om te lezen! Meer!

  Overigens: “Onderscheidt”, even editen ;).

 2. Martijn

  Geniaal muzikant, een van de beste optredens die ik ooit op lowlands gezien heb

 3. Matthijs

  “Ik wil alleen maar zwemmen” was in die hitte om te janken zo mooi, hoogtepunt LL12

 4. Marco

  Precies wat Matthijs zegt!

  Prachtoptreden met als hoogtepunt “Ik wil alleen maar zwemmen”. Je hoort vaak bij 3voor12 de term magistraal concert.

  In werkelijkheid niet erg vaak meegemaakt, maar zeker wel bij deze van Spinvis. Het ‘samen’ gevoel in de tent was super!

 5. Marije

  Ontzettend tof om te lezen! Spinvis is absoluut de man met mooie woorden. Ben benieuwd naar de volgende twee!

U kunt niet meer reageren.