Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Vanaf het podium: Moss

Op Lowlands kunnen Nederlandse artiesten altijd iets speciaals, lijkt het. Ze kennen het festival goed en het contact met het publiek is inniger. Maar is dat wel écht zo? Lowlove laat in de aanloop naar Lowlands 2015 drie vooraanstaande Nederlandse acts aan het woord over hoe het was om op te treden in Biddinghuizen. Dit keer: Marien Dorleijn van Moss.

In de dagen ervoor hielp hij nog doe-het-zelvers aan een hogedrukreiniger of een pot verf, in het weekend stond hij op het podium van de Grolsch. Lowlands 2010 was een prachtige editie met ideaal festivalweer, maar ook de doorbraak van Moss en zanger Marien Dorleijn. Publiek en recensenten waren achteraf lyrisch. “Alles valt op zijn plekkie en alles lukt”, schrijft 3voor12.

“Ik werkte toen nog bij de Praxis, want dat was het enige wat nog te combineren was met de band. Ik ben een laatbloeier, hè. Ik ben nu 38, toen was ik 31 of 32. Ik had nooit meer verwacht dat ik van de muziek zou kunnen leven, maar het lukte toch. We speelden toen de Grolsch plat en de volgende dag stond ik weer vakken te vullen. Tja, ik had écht geen vrije dagen meer.”

“Dat najaar tourden we weer. Mijn baas bij de Praxis zei: dan ontsla ik je wel, en dan kun je in januari terugkomen. Maar ik ben nooit meer teruggekomen.”

“Ons tweede album Never Be Scared / Don’t Be a Hero verscheen een klein jaar voor Lowlands. We merkten wel dat die werd opgepikt, ook door journalisten. ‘Lowlands 2010 kan wel’, zeiden ze. Dat klonk beangstigend, maar toen het eenmaal augustus was, waren we er klaar voor.”

“Ze hadden nog maar twee plekken over. Een half uur in de India of een uur in de Grolsch. We wilden niet maar een half uurtje spelen, dus zeiden we: we doen de Grolsch. Maar dat zijn wel 12 à 13.000 man. ‘Dat krijgen we nooit vol’, dachten we.”

“Je houdt natuurlijk vooraf wel goed in de gaten hoeveel mensen er al staan. Wij zijn van die nerds die zelf hun set opbouwen. Dat scheelt weer 700 euro aan techs. Die gasten kosten op festivals zo 150 euro per stuk. Bij het linechecken zagen we dat er nog niet veel publiek stond, maar een kwartier later stond het bomvol.”

Moss – I Apologise, Lowlands 2010

“Het stomme is dat ik me er erg weinig van kan herinneren. Wel nog dat er werd meegezongen met ‘I Apologise’, en dat ik aan het eind het publiek in liep met een tamboerijn. We deden alleen maar nummers van die plaat, niks van de eerste. We hadden natuurlijk in de maanden daarvoor al heel veel gespeeld, dus de setlist stond wel vast. O, en we sloten af met een cover van The Knife, ‘Silent Shout’. Dat komt nu weer naar boven.”

“Waarom zouden we op Lowlands iets fokking bijzonders moeten doen? Moet ik dan weer allemaal mensen gaan uitnodigen? Nee, de band is de band, vind ik. Maar Nederland is zo klein dat je wel iets speciaals moet verzinnen voor Lowlands, omdat iedereen je tegen die tijd al in het clubcircuit heeft gezien. In Paradiso hadden we die drummers erbij, dus die namen we ook mee naar Lowlands. Dat werkte. De tent ging los. Echt helemaal los.”

“Buiten een Lowlands-optreden om zit ik op Lowlands veel backstage. Ik vind het niet zo prettig om tussen een grote groep mensen te zijn. Ik ga wel naar bands die ik echt wil zien, zoals dat jaar The xx en Beach House. Maar Lowlands is ook een beetje netwerken. Je komt er andere muzikanten tegen die je altijd al wilde spreken, en dan vergeet je de tijd.”

Moss – I Apologise, Lowlands 2012

“De tweede keer Lowlands, in 2012, was totaal anders. Ten eerste was het fokking heet die dag. Daar kan ik slecht tegen. En we stonden ’s middags als openingsact in de Alpha. Het was óf dat, óf niet op Lowlands. Achteraf gezien waren we toen moe, de band was niet gezond. Jasper ging eruit en we waren uit elkaar aan het groeien. Ik heb er minder van kunnen genieten.”

“Ja, Lowlands 2016 is wel het doel. De vierde Moss-plaat, We Both Know The Rest is Noise, heeft het wat minder goed gedaan. Was ook wel een beetje een overgangsplaat. Maar ik heb net een nieuwe geschreven en die gaan we dit najaar opnemen. Deze zomer doen we dus even helemaal niks, qua festivals.”

Vorige week lieten we Spinvis aan het woord over zijn meest bijzondere Lowlandsoptreden. We hebben er nog één klaarliggen: volgende week Eefje de Visser.

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

U kunt niet meer reageren.