Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

8 blokkenschematips voor de man met baard en emoties

Waar ga je heen op Lowlands? Als je zoals ons bent, ken je hooguit de helft van de bevestigde namen en kun je dus wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken. Vandaar dat we vanaf nu voor allerlei soorten Lowlanders tips geven. Deze week: de man met baard en emoties.

Je bent

Freelancer in de creatieve sector terwijl je aan je debuutroman werkt. Werken doe je in de stad, in een klein koffietentje of op het terras. Je hebt al jaren geen Windows-computer meer gezien. Aan bekenden die je tegenkomt, vraag je of ‘alles wel’ is. Als puber luisterde je naar Papa Roach, Linkin Park en Limp Bizkit, maar nu ben je ouder en milder geworden. Thuis draai je muziek van Jason Mraz, Ray LaMontagne en Bon Iver. Op vinyl, want dan lúíster je er nog echt naar, snap je. Ogen dicht, tranen in je baard, heerlijk.

Je zoekt

Stemmen die trillen, akoestische gitaren die tokkelen. Platen die zijn geschreven in een houten hutje in het bos, met een vriendelijke beer voor de deur en de mooie vrouw die het hart brak op grote afstand. Mannen en vrouwen (maar, als je eerlijk bent, vooral mannen) die gewoon onder hun voor- en achternaam platen uitbrengen. Niks van die gekkigheid met ‘artiestennamen’, want jezelf blijven is het allerbelangrijkste.

Je kunt naar

Best veel, eigenlijk. Lowlands boekt elk jaar een solid verzameling singer-songwriters en slaapkamerindiebandjes, en dat is dit jaar niet anders. Wij luisterden alles alvast en checkten ook welke nummers de artiesten vaak live spelen, zodat je min of meer zeker weet dat deze liedjes op Lowlands ook langskomen.

Goed, daar gaan we:

De lijst

Ben Howard – In Dreams

Ja, ‘Keep your head up’ en andere hits van zijn debuut speelt hij ook wel, maar je dient zijn tweede album ook goed te kennen. Hier een van de mooiste liedjes daarvan, die waarschijnlijk ergens middenin de set langskomt.

Jose Gonzalez – Stories We Build, Stories We Tell

Ja, die jongen van de gekleurde stuiterballen in de Sony-reclame. Maar ook veel meer dan dat. Dit is het derde nummer van zijn meest recente album, Vestiges and Claws, en tijdens deze tour vrijwel elke keer het nummer waarmee hij opent.

Father John Misty – I’m Writing a Novel

Je schrijft aan een roman? Father John Misty (J. Tillman, Fleet Foxes) ook. I’m writing a novel, ‘cause it’s never been done before. Vrolijkmakende folk.

Eaves – Pylons

Bij Eaves is Nick Drake nooit ver weg. Gitaargetokkel, een kwetsbare stem. Liedje ‘Pylons’ krijgt halverwege een oppepper, en dat is ook wel lekker.

Passenger – The Sound of Silence

Natúúrlijk gaat hij ‘Let Her Go’ spelen, het favoriete liedje van je moeder en je zusje. Maar als je mazzel hebt, gooit hij deze fraaie cover van Simon & Garfunkel er ook in. Net als hij twee jaar geleden op Pinkpop deed.

Interpol – All the Rage Back Home

Mag het even iets minder zoet? Interpol dan. Dit is bij de New Yorkers steevast de afsluiter van de set. Ouderwets goed.

Whilk & Misky – Babe I’m Yours

Alsof je onverwachts een leuk feestje binnenloopt.

Patrick Watson – Know That You Know

Wij zijn dol op goede afsluiters. Watson sluit deze tour vrijwel elke avond af met ‘Know That You Know’, een lange ballad over een door zijn vingers glippende liefde.

Andere suggesties voor wat de man met baard en emoties moet gaan zien? De reacties staan open.

10 reacties

 1. Jelle

  Geniaal dit! Volgende keer kleine rockende pubers?

 2. Stijn

  Is een groot deel van deze lijst niet veel te mainstream voor mannen met baarden en MacBooks in koffietentjes?

 3. Jordy

  Mannen met baarden zijn mainstream

 4. joppe

  hokjes geest ?!?

  • VUIG

   Ja! Lekker duidelijk toch, zo’n hokje? Of zit jij in het hokje met mensen die naar eigen zeggen niet in een hokje te plaatsen zijn? ;)

   • joppe

    Ha ha ha… Nee hoor, heb n baard en klein hartje…. Maar de genoemde line-up is zeker niet de mijne… Misschien moek een boek gaan schrijven
    Op een appel :-)

 5. VUIG

  Ik mis alleen nog wel echt Bear’s Den en The Antlers in dit lijstje.

 6. olafdb

  Behalve Passenger kan ik me prima in dit rijtje vinden. En ja: ik heb een baard ;)

 7. Wim

  Die stomme baarden…

 8. Martin

  Pfff… Baarden! Aren’t we done with thát yet?

  Ik stel voor dat 2015 het jaar van de vrouw met de baard wordt. ;)

U kunt niet meer reageren.