Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Vier redenen om niet meer naar Lowlands te gaan

Ha, Lowlands! Hier een groepje trouwe bezoekers. We waren er al bij toen die wortel er nog stond, toen Grolsch geen podium had maar Dommelsch wel, toen Coldplay nog optrad voor een paar honderd man. En elk jaar zijn we er weer. Net als heel veel anderen die drie dagen in het jaar ‘thuiskomen’ op jullie festival. En daar gaan we dan midden in de winter ook nog met alle liefde twee uur voor zitten F’5-en – met één vinger, terwijl we zenuwachtig nagelbijten op die negen andere.

Maar de laatste paar weken is er iets geknakt. De liefde bekoelde, plotsklaps.

We mailden wat met elkaar heen en weer over wat het zou kunnen zijn. Waar komt die onvrede, die we ook bij anderen merken, vandaan? Een analyse, in oplopende volgorde van ergernis.

1) De weinig verrassende line-up

Het lijkt wel alsof de organisatie zelf ook minder zeker is dat het een uitverkochte zaak heeft dan in eerdere jaren. Toen waren bij de start van de voorverkoop soms zelfs geen namen bekend, laat staan headliners. Afgelopen dinsdag schoot Lowlands meteen met groot kaliber met Queens Of The Stone Age en met Skrillex, die gegarandeerd twee van de drie avonden in de Alpha af zullen sluiten. Tenzij directeur Eric van Eerdenburg heel grote verrassingen in petto heeft natuurlijk. En met de terugkeer van Imagine Dragons weet de festivalpapa in elk geval ook de jongere generatie bezoekers te pleasen.

Maar echt spannende namen zijn het natuurlijk niet. Voor Skrillex is het de derde keer in vier jaar tijd dat hij in Biddinghuizen geboekt is. Josh Homme speelde inmiddels met allerlei bandjes al bijna vaker op Lowlands dan Dolf Jansen. Imagine Dragons was er vorig jaar ook. We hebben het, kortom, al allemaal eens eerder gezien. Dat lot treft veel festivals, alleen van Lowlands verwacht je misschien net iets meer.

Daarbij teken we graag aan dat concurrent Best Kept Secret met Elbow en The Pixies de tijdgeest ook niet bepaald op de staart trapt. Op Lowlands is er elk jaar gemopper op de headliners. En we kennen nu een klein gedeelte van de line-up; wie weet wat er allemaal nog bij komt. Uiteindelijk sta je half augustus met je vuisten in de lucht bij een concert, en ben je al deze overwegingen waarschijnlijk al lang weer vergeten. Hier ligt het dus niet in de eerste plaats aan.

2) De prijzen

Nee, we hebben het niet alleen over de entreekaarten. Al is een prijsverhoging van een tientje nooit leuk, zeker als je daar geen verklaring voor krijgt. Maar het gebeurt ook op andere festivals. Best Kept Secret bijvoorbeeld, dat al na één editie wordt gezien als geduchte concurrent, verhoogde de prijs voor een weekendkaart van 121,50 euro naar 142,50 euro. Goedkoper dan Lowlands, maar met een veel kleinere line-up en zonder noemenswaardig nachtprogramma.

Nee, we hebben het ook niet alleen over de bierprijzen. Al zou je kunnen redeneren dat door het afschaffen van het statiegeldsysteem een consumptie 23 cent duurder wordt, omdat je je beker niet meer kunt inleveren. Het zou natuurlijk wel een buitengewoon sympathiek gebaar zijn geweest om de prijzen eens een dubbeltje naar beneden bij te stellen. En we moeten afwachten of pannenkoeken en andere lekkernijen in 2014 evenveel muntjes kosten als vorig jaar, want anders is er wel sprake van een pijnlijke prijsverhoging.

Nee, we hebben het ook niet alleen over de parkeerkaarten. Want 15 euro (in de voorverkoop) of 25 euro overleven we nog wel. Dat bedrag kun je bijna altijd over drie of vier reizigers verdelen, en dat ongemak zal voor de meesten niet opwegen tegen het gemak dat je je halve koelkast en de inhoud van je tuinhuisje mee kunt nemen naar Biddinghuizen. We denken dus vooral dat er een verschuiving van trein- naar busreizigers plaats zal vinden. De heilige koe laten we niet snel thuis.

Nee, het is vooral de combinatie van die drie elementen die pijn doet. Het gevoel dat je uitgeknepen wordt. Misschien niet bewust, maar wel omdat het kán. Als je Lowlands bekijkt als een bedrijf, dan lijkt het wel alsof de groei van het product eruit is en de prioriteit nu echt bij winstmaximalisatie ligt. Lowlands is de cashcow om nieuwe producten als Down The Rabbit Hole te financieren.

3) Het festival rust op zijn lauweren

Het leek alsof Van Eerdenburg in een interview op 3FM vorige week de verwachtingen al leek te willen temperen. Hij liet weten dat het door het toenemen van de concurrentie steeds moeilijker wordt om Amerikaanse toppers vast te leggen. Over helder communiceren gesproken (zie punt 4): kwamen QOTSA en Skrillex vanuit het niets?

Net zo weinig hoopgevend (maar wel openhartig) was een ander interview op 3voor12, waarin de festivaldirecteur Mojo’s nieuwe festival Down The Rabbit Hole verdedigde versus de directeur van Best Kept Secret. Volgens Van Eerdenburg worden de randzaken, alles buiten de bandjes om, steeds belangrijker door de toegenomen concurrentie. ‘Je moet dus heel erg op je concept zitten, je nieuwe aanbod, wat doe je overdag, ’s nachts…’ Precies waar je op zit te wachten als vaste festivalbezoeker, die vooral uitgedaagd wil worden door spannende nieuwe plannen.

Maar terwijl er zoveel andere festivals bijkomen die iets nieuws doen, lijkt Lowlands vooralsnog op de lauweren te rusten en enkel in de logistiek nieuwe dingen te proberen.

4) De betutteling

Het zou flauw zijn om de organisatie van arrogantie te betichten. Geen festivaldirecteur is toegankelijker dan Van Eerdenburg, die vorig jaar nog uren de tijd nam om op deze site vragen van bezoekers oprecht te beantwoorden. We nodigden hem in december nog net niet uit voor het kerstdiner.

En toch bekruipt menigeen het gevoel dat het festival wat minachtend communiceert met zijn bezoekers. Als je aankondigt dat de eerste namen voor Lowlands 2014 via de nieuwsbrief komen, omdat dat ‘lekker oldskool’ is, dan weten we best dat dat is om e-mailadresjes te scoren. Het is zo flauw om te denken dat we er niet doorheen prikken als het maar in populaire taal verpakt wordt.

Nog zoiets: de aankondiging van de voorverkoopinfo en de eerste namen op de officiële Facebook-pagina. Met een foto van een crowdsurfende festivalbezoeker ernaast, terwijl dat op Lowlands al jaren niet mag. Kortom: crowdsurfen is cool als je er kaartjes mee kunt verkopen, maar haal het niet in je harses het in de ‘free state of Llow’ ook echt te doen, want dan sta je zo weer buiten.

Jarenlang maakten duizenden Lowlands-bezoekers gebruik van de CJP-actie: tien euro korting op je kaartje wanneer je lid was van die club. In de communicatie van afgelopen week werd daar echter met geen woord over gerept. Als je naar cjp.nl/lowlands gaat, jarenlang de pagina waarop het te regelen was, wordt je automatisch doorgestuurd naar een pagina met andere festivals waar cjp een actie mee heeft. Er is dus wél nagedacht over het afschaffen, wij krijgen er alleen niks over te horen.

Eerst het drie jaar lang verkopen als een daad van barmhartigheid, en dan de afschaffing van de korting doodzwijgen alsof we het allemaal toch wel zullen zijn vergeten. Is die actie er niet meer? Leg ons dan uit waarom niet. (update: er blijkt een CJP-actie te zijn, alleen voor eindexamenleerlingen met een cultuurkaart)

Nog één voorbeeld. Het schrappen van het statiegeld, terwijl dat altijd als argument gebruikt werd voor een hoge muntprijs. Uit de ‘FAQ’ van Lowlands 2013 (screenshot van de cache-pagina): ‘Voor 11 bekers krijg je een munt en heb je dus weer een drankje gescoord!’ Als je dat nu afschaft, kun je dus niet volhouden dat de muntprijs ‘gelijk’ blijft.

Kortom: we willen dat Lowlands ‘lekker oldskool’ eerlijk wordt. Die kleine trucjes, alsof we dom festivalvolk zijn dat toch wel akkoord gaat als het maar leuk gebracht wordt, hangen ons de keel uit.

Verwende generatie?

Misschien is al het bovenstaande kritiek van een verwende Spotify/Netflix-generatie die veel te veel keus heeft. We kunnen nauwelijks meer verrast of geprikkeld worden, maar klagen wel als een festival daar niet meer in slaagt.

Velen gaan al jaren naar Lowlands. Dan is het niet raar dat je Skrillex al drie keer en Queens Of The Stone Age vier keer hebt gezien. Dus je kunt zeggen: óf je klaagt er niet over, óf je gaat gewoon niet.

En ere wie ere toe komt: Lowlands heeft zelf de lat waanzinnig hoog gelegd door de formule steeds verder te perfectioneren. Het is de reden dat dit blog zijn vijfde jaargang beleeft. Het is de reden waarom veel mensen blind een kaartje kopen, zonder dat er een naam bekend is. Lowlands is voor hen een gevoel, een vlucht uit de dagelijkse sleur. Een drie dagen bestaande sprookjeswereld, waar het randprogramma en de aankleding (precies zoals Van Eerdenburg op 3voor12 zo openhartig vertelde) minstens zo bepalend zijn voor de gelukzaligheid van de bezoekers als de bandjes. Voor velen is Lowlands daarom een vorm van thuiskomen.

Maar toch is er meer aan de hand dan een generatie met te veel keus of een lat die te hoog ligt. Voor het eerst in jaren bespeuren we twijfel onder de vaste bezoekers, of ze wel meteen een kaartje moeten kopen. Voor het eerst lijkt er een vervreemding te zijn tussen de organisatie en (een deel van) de bezoekers, dat zich met minacht behandeld voelt.

Misschien is het een natuurlijke en goede ontwikkeling voor een festival dat de tijdgeest keihard wil raken, dat sommige bezoekersgroepen (we zijn geen achttien meer) afhaken. Zo ja: prima, het is bepaald niet het enige leuke festival in de buurt. Zo nee: dan is dit de Wake Up-call zijn voor Eric en zijn troepen.

128 reacties

 1. Wessel

  Vorig jaar betrapte ik mezelf erop dat alles waar ik in 2009 verLLiefd op werd het niet meer voor me deed. Als iemand die het vooral voor ‘de bands van overdag’ doet was de verrassing in het programma volledig weg, was de altijd relaxte sfeer meer opgefokt dan ooit en werd alles ook langzaamaan steeds duurder. Alle nieuwe info en nieuwe namen van deze week bevestigen deze onderbuikgevoelens.

  Ja, het is waarschijnlijk net goed zo dat ik dit zo opving omdat na vijf onafgebroken jaren LL de nieuwigheid en de spanning er natuurlijk dan wel uit is, maar het festival zelf heeft hier zelf een net zo grote vinger in de pap.

  Tijd voor wat anders (de ‘Arctic Monkeys op BKS’ dag van vorig jaar was genieten). En wie weet bevalt Down The Rabbit Hole wel heel goed?

 2. Marijke

  Wat een enorm goed stuk. Ik ben een van de mensen die al negen jaar geweest is en er dit jaar van af ziet. Dit heb ik al eens eerder geroepen, maar dit jaar lijkt het anders. Waar ik voorgaande jaren het riep en het toch begon te kriebelen, ben ik nu echt totaal bekoeld en apathisch. De prijzen hangen me de keel uit, de drukte (vorig jaar, bravonachten) vind ik niet te pruimen, het toontje van communicatie en de PR schiet me in het verkeerde keelgat. Ik voel me idd ook behandeld als een ‘domme’ festivalganger. Enorm zonde, LL was een enorm grote liefde. De eerste keer ging een wereld voor me open. Nu ga ik op zoek naar vervangers die iets minder ‘mainstream’ en commercieel zijn. Want ik wil gewoon goede muziek. En goede sfeer. En dat hoeft geen 250 euro te kosten voor dat ik er ben.

  • joyce

   Ben het helemaal met je eens Marijke, en iedereen lijkt een van de allergrootste ergernissen van vorig jaar te zijn vergeten! Ik herinner jullie er even aan: Er waren vorig jaar overal waar je keek aasgieren op bekers. Polen en Bulgaren, georganiseerde groepen, die niet voor de muziek kwamen maar met hun irritante flashlights je voor je voeten liepen, terwijl je van een optreden probeerde te genieten. Dat leverde ook een rotsfeertje op, vond ik. En inderdaad, de veel te volle Bravotenten ’s nachts. En de afwezige telefoonverbinding op dag 1. Nee voor mij dit jaar ook geen Lowlands meer. Tip aan de organisatie: geen geld meer uitkeren voor munten die je met statiegeldbekers hebt verdiend. Geef ze bijvoorbeeld een andere kleur, probleem opgelost?

 3. Ronald

  Ik ga al sinds ’98 naar Lowlands en tot vorig jaar was het mijn favoriete festival. Tot het vorig jaar misging. Ik ergerede me aan alle rijen, de halve lege tenten bij te gekke bandjes en alleen maar dance feestjes ’s avonds of een overvolle Grolsch, rijen bij de Titty Twister en zelfs de Grolsch bar.

  Waar was mijn festival gebleven, waar mensen naar toe komen om spannende muziek te ontdekken, zich drie dagen laten onderdompelen in een mooie mix van cultuur en ’s avonds nog even een leuk feestje bouwen? Het is er niet meer. Met pijn in mijn hart ga ik dit jaar geen kaartje kopen. Een tijdperk is ten einde. Ik ga dit jaar eens bij Best Kept Secret kijken, dat spreekt me nu meer aan. En maar weer hopen dat ik voor ITGWO kaarten weet te scoren.

  Dankjewel Lowlands voor al die mooie jaren, maar we zijn uit elkaar gegroeid.

  • dave

   Helemaal met je eens Ronald. Ging zelf in ’97 voor het eerst.. Ik realiseerde me dat Lowlands niet meer ‘mijn’ festival was toen ik wereld band Wilco, in bloedvorm, zag optreden in een halflege India. Vorig jaar BKS en dat is heel goed bevallen! Want daar wel een aandachtig muziek minnend publiek dat open staat voor bands die het net even wat moeilijker maken. Dit jaar weer dus!

   • Frank B.

    Wilco was inderdaad fenomenaal in de India, jammer dat het zo rustig was. Maar ja, wat wil je met de Foo Fighters in de Alpha. Blij dat ik bij Wilco stond… KIPPEVEL….

   • Michel

    Wilco in een half lege India was inderdaad om je voor te schamen.
    En dan te bedenken dat ze de dag ervoor op Pukkelpop ook al tegenover Foo Fighters stonden, daar wordt je als band niet vrolijk van.
    Afgelopen jaar was mijn 19e jaar Lowlands en hoewel ik de laatste jaren na afloop ook wel eens denk “nu is het genoeg” heb ik ook nu toch maar weer een kaartje gekocht voor het mooiste weekend van het jaar.

 4. Willie

  Hey mensen, niet zo negatief, Lowlove is de uiting van positivisme, terecht of niet, maar woorden van bovenstaande strekking daar ben ik voor, dan kunnen andere mensen tenminste hun “zeik niet of ga niet” op 1 persoon blijven richten.

 5. Insider

  Ook een ergernis; organisatie die de LL sfeer bewust de kop in drukt. Voorbeeld: het feest bij de hema winkel van twee jaar geleden. Een jaar later wordt er geen muziek meer in de winkel gedraaid. Drie keer raden waar dat door komt…

  • Leon

   O voor mij is dat juist tegenovergesteld; ik had het idee dat Hema een veel betere geluidsinstallatie had neergezet, maar er niemand kwam opdagen omdat het niet spontaan meer was. Heel Lowlands – achtig dus!

 6. maurice

  Ook bij mij grote twijfels, eigenlijk heeft “nee” al de overhand. 20x achter elkaar ben ik geweest, elk jaar een super feest en me prima vermaakt op afgelopen jaar na. Tuurlijk nog steeds mezelf prima vermaakt en een hoop lol gehad maar het was anders. Redenen zijn hierboven al genoeg gegeven, ik deel mee in dit gevoel. BKS en werchter staan sowieso op het programma, lowlands voor het eerst sinds lange tijd niet…

 7. quirijn

  Ik ben geen doorgewaterde LL veteraan, maar na drie jaar vrolijk gefeest te hebben op wat de wat oudere generatie omschrijft als zwakkere edities (m.u.v. het 20jarigbestaan), vind ik het dit jaar toch net wat makkelijker om nee te zeggen. Dit jaar valt sziget gelijk, de lineup.. is ook zowat gelijk.. Het magische van lowlands zal natuurlijk nooit weg gaan, vanwege de gekke tentjes en fijn eten en leuke mensen, maar dat hebben andere festivals ook steeds meer. Eric mag zich inderdaad wel eens achter zijn oren krabben, want het wordt even tijd dat hij zijn motto doorzet. Ik zie hem al jaren in interviews praten over alle vernieuwingen die lowlands steunt, maar met name in de muziek vind ik dit nogal tegenvallen. Wanneer is er eens vernieuwing in een headliner? Skrillex was een headliner en was vernieuwend. was was was.. waar is die 2014 act? En er komen steeds meer nieuwe electronische stromingen bij in de muziekwereld, graag of niet voor sommigen hier, maar ik ben er een ontzettende voorstander (en participant) van. Toch staan er dan vaak in de X-ray artiesten die je in de bravo ziet en worden vaakal alleen kleine bandjes gepusht, maar weinig futuristische beats om het maar even populair te zeggen.
  En tsja, elk jaar duurder kennen we nu ook wel, Eric. Wat ik nog het ergste vind is dat het bekertjes systeem gaat veranderen, want zo leek lowlands zo erg voor groen en natuur te zijn, zo stoppen ze mooi opeens met recyclen. Ik vind dat echt belachelijk, maar vooral heel jammer. De image verandert langzaam..

  Ik ga er vast nog wel eens heen, maar ik vrees dat de herbeleving een nieuwe beleving wordt die niet meer als thuis aan gaat voelen..
  Organisatie, get your sh*t straight ;) Down the rabithole financiëer je maar op een andere manier.

  • Harry

   Jeetje, zeker nadat ik je naam las, wist ik het zeker! Jij bent het prototype hipster waar ll kaduuk aan gaat. Alles draait om “futuristische” electronische muziek voor je. Je zegt nog net geen EDM. (die term is niet hip genoeg voor je!) Ll is groot geworden met kleine bandjes. Je gaat naar Sziget nog z’n open deur. Ander Nederlands festival in het buitenland. Geen satire nu. Nu ll niet meer hip is, ga je als night hipster weer elders clubhoppen…Wannabee ben je, opzoek naar je identiteit. Je wilt er te graag bijhoren. Hoor nu zelfs Henk Westbroek zingen, zelfs je naam is kut…

   • Midas

    Jezus Harry, dus mensen mogen van jou niet van electronische muziek (EDM is gewoon een genre) houden? Het zijn echt niet alleen maar ‘kuthipsters’ die dat luisteren en jouw comfortabele LLwereldje kapot maken. Bovendien, ik hoor jou niet huilen over het feit dat Skrillex als headliner genoteerd staat. Voor de zoveelste keer.
    Vervolgens val je ook nog eens direct de festivalsmaak van andere mensen aan, alsof Sziget minderwaardig is of zo. Terwijl het een hartstikke mooi festival is met een leuke sfeer, mooie omgeving en goeie muziek (goh, klinkt dat bekend in de oren?).
    Misschien moet je gewoon niet zo dom zijn om een reactie te plaatsen als je om kwart voor vier ’s nachts te dronken bent om normaal over andere mensen hun smaak te praten.

    • Harry

     Er zijn meer stages. En ik voel me niet verplicht om naar Skrillex te gaan….Gelukkig maar, we wonen nog in een vrij land. Sziget hahah denk eens na man. met 60% Nederlanders in Hongarije….heeee-hoooo bleren met Frieze en Nederlandse vlaggen. Need i say more? Moet ik er dan nog op ingaan? Vind jij de Sziget line up’s goed? Met Go back to the zoo en de staat haha. Die je op ieder gratis festival kan zien! :-) Man man haha. Jij gaat naar sziget zuipen 8 dagen en dan een ander maar dronken vinden, omdat ie niet zoveel hoeft de slapen als de sziget baby’s? Ok. Nee jij bent exact de gemiddelde Sziget bezoeker! :-) Dus ik moet nu normaal over EDM gaan praten? En nee zit weer aan de groene thee…

   • Koningwoning

    Lekker open minded reactie Harry. Met zo’n naam kom je vast uit de jaren 60 en heb je een beetje bierpens, haar op schouders (niet vanaf je hoofd, maar groeit uit je schouders) en probeer je altijd nog mee te doen met het jongere hippere… maar dat zijn bij jou inmiddels de mid-30-ers…..

    Zie, dat gaat makkelijk!
    Lul!

    • Harry

     Haha me naam serieus nemen. Voel je je aangavallen edm kids?
     Wij noemen het house.

     Er stond bij haar kleine bands liever niet maar wel futuristische beats. Need i say more?

     Al die kids die om 21 uur voor het eerst op de dag naar het festivalterrein gaan en na 5 uur er nog niet weg te slaan zijn. Vergeten dat het festival draait op bands en ook daarmee begonnen is. Was slechts satire, wel extra grappig, dat mensen het serieus nemen. Ja man ik ben uit 1960! Nee alleen futuristische muziek en GEEN ruimte voor kleine bands is lekker open-minded! Haha hij is midden 30 en wil nog graag hipster zijn muhahahahahah. Mooi man. Haar hoort bij een man. Of ben je een wijf? Ik probeer juist met niemand of iemand mee te doen, dat was juist het puntje. De rest loopt zo ontzettend met de massa mee. Dat is slechts een mening. Kijk uit voor je tikker. kutje

   • Jannick

    Go Harry! weg met die kuthipsters met hun vieze nederhop en hun hoempapa beukherrie.

 8. José

  In ’94 mijn eerste Lowlands maar ook ik ben afgeknapt op wat toch altijd mijn favoriete festival was.
  Jammer, maar er zijn nog veel meer leuke festivals!

 9. Roebster

  Te mainstream aan het worden, geldwolven, en de spontaniteit van onderling een feessie bouwen is ook verdwenen. Waar is de tijd gebleven toen niemand nog naar Lowlands wilde, omdat volgens hele volkstammen het te alternatief was. Ik mis deze tijd!

  • Alice

   Juistem!! Jij bent de eerste die hier iets over zegt, hèhè, dankje

  • Koningwoning

   Dwepen met het verleden helpt niet… ‘vroeger was alles beter’? Echt? Het was beter omdat men het toen niet kende? Echt? Vanaf het 3e jaar was het commercieel… was het ultra snel uitverkocht…. dus het is echt het verleden rooskleuriger neerzetten. Misschien is je vriendenkring veranderd…. Genoeg andere festivals te vinden in NL waar de massa nog niet op af komt… dus hop – ander festival uitzoeken.

   P.s. Dit is hetzelfde als wat PinkPop destijds is overkomen… werd daarvoor ook als alternatief festival gezien en is nu voor ouwelullen.

   • Gunnar

    Vanaf het 3e jaar ultra snel uitverkocht… welk jaar denk jij dat LL begon?! Dude doe eens wat fact finding.
    De snelle uitverkoop is begonnen in het jaar van de BTW-verhoging toen de vvk eenmalig in november begon. De voorgaande jaren ging het nooit zo belachelijk hard.

    • JinX

     wow wat een reacties! Jullie hebben het lang vol gehouden, ik ben in 2004 al afgehaakt (1998 was mn eerste). In 2008 nog een keer geweest (met een vriend die echt heel graag wilde maar niet alleen) en in 2011 nog een keer omdat mn beste vriendin een kaartje over had. Wat is het allemaal veranderd, er is weinig over van het oude lowlands. Lowlands is tegenwoordig het walhalla van de 3FM bandjes…het klinkt allemaal hetzelfde en het is lastig om nog iets onbekends te vinden (zag in 2011 wel een leuk gypsy ska bandje, geen idee meer hoe het heette, was ergens begin van de middag).

     Jullie hebben het over de tijd dat het nog een wortel was? In onze tijd was die wortel een raket! En mensen met een hanekam kwamen meer voor dan blonde meisjes, grolsch was dommelsch (open buitenpodium) waarop je perfect uitzicht had vanuit het mini reuzenrad op the higher ground. Punkbandjes, skabandjes, hardcorebandjes (de echte hardcore, niet die electronische meuk), the vans warped tour…

     Lowlands was mijn thuis (en nog bijna in mn achtertuin ook) maar tegenwoordig doen zelfs die ellenlange rijen lowlanders op het station me niks meer en dat is wel eens anders geweest (het ik wil ook gevoel is veranderd in gelukkig hoef ik niet gevoel…)

 10. Karien

  Mijn liefde voor lowlands bekoelde met de jaren, de eerste keer was het magisch. De tweede keer thuiskomen en de derde keer ook hemels. Hierna ging het mis, kaartjes drama, rijen op de eerste dag en daardoor bandjes missen.

  Kaarten elk jaar omhoog in prijs..

  Toch dat waren dat niet de dealbreakers. De sfeer! Het veranderen van de sfeer! Het voelt meer en meer als een egotrippers feest. Mensen kijken vreemd als je een spontaan praatje doet. En dat die sfeer de relaxtheid, die mis ik..

  Dit kaar gewoon weer kamperen bij vrienden van mij in de tuin, gewoon een weekend relaxen; radio aan en niets moet en alles mag mode aan.

  Het was mooi lowlands en ik zal je missen zoals je was..

 11. Thijs

  Precies mensen, bekijk het zo:

  De aankondiging van Van Eerdenburg vorig jaar dat er een nieuw festival zou komen was een regelrechte start van de vercommercialisering & verPOPisering van Lowlands. met Down The Rabbit Hole is er een festival bij waar de makers van Lowlands los kunnen gaan met nieuwe muziek om te kunnen concurreren met Best Kept Secret Festival. Wanneer Lowlands dit op het eigen festival had moeten doen dan waren zij, denk ik, bang geweest om een klanten te verliezen. Want wees eerlijk de 18-21 categorie wordt ieder jaar groter, en hoe vaak hoor je niet iemand om je heen die zegt: ik ga naar lowlands dit jaar. En dat jij vervolgens in een leuk gesprek wilt uitwisselen waarom je zo graag gaat of wie je graag wilt zien erachter komt dat de persoon in kwestie geeennnn ideeee heeft?!

  Ik heb vorig jaar BKS gedaan, regelrechte TOPHIT voor mij. En ik heb inmiddels aardig wat festivals gezien… Dus als het voor jou draait om nieuwe spannende muziek en een goede ontspannen sfeer. Maak je dan vooral niet druk, skip Lowlands en ga naar BKS.

  • Koningwoning

   Sorry… maar die verPopisering is al meer dan 15 jaar aan de gang. Vorig jaar bedacht hij zich eindelijk dat er een alternatief kon komen…
   Maar wat je eindstuk betreft: klopt als een bus – genoeg keuze!

 12. Ron

  Complimenten. Dit tekent jullie klasse. Liefde wordt nou eenmaal gefundeerd door vertrouwen en eerlijkheid.

 13. Marco

  Overtuigend! Wat heb ik een goede herinneringen aan LL… Stukken als deze benadrukken maar weer eens het plezier en de herinneringen aan die mooie jeugd! Een jeugd die ik overigens dankzij LL flink wat jaartjes heb opgerekt of dat tenminst heb getracht. Vorig jaar verkocht ik mijn Paradiso vouwwagen die slecht voor een doel was aangeschaft… inderdaad! Met heimwee naar die mooie jeugd overwoog ik dit jaar toch weer te gaan… inderdaad, overwogen, nu overtuigd: het is mooi geweest!

 14. Judith

  Herkenbaar! LL is voor mij even verdwijnen in een omgeving vol liefde, vreugde en gekkigheid. Maar ook voor mij was vorig jaar het omslagpunt. Ik heb uitgesproken ‘misschien is dit voor mij wel de laatste keer’ terwijl ik daar ontelbare goeie herinneringen heb. Wat is er veranderd het publiek, de sfeer, de bandjes? Ik kwam tot de conclusie dat het waarschijnlijk aan mezelf lag, maar uit de reacties maak ik op dat dit misschien toch niet het geval is…

  • Michel

   Waar het publiek jaren geleden overwegend in bandshirts rondliep moet je nu moeite doen om ergens een bandshirt in de menigte te ontdekken,. Zegt genoeg maar ondanks alles toch maar weer een kaartje voor mijn 20e keer gehaald.

 15. ervandoor

  gelukkig zijn er ook nog genoeg redenen om wél te gaan!

 16. Radiooh

  Even een reactie op het stukje van “Insider”
  Ik weet niet precies waar dat vandaan komt, aangezien ik afgelopen jaar toch echt de gehele nacht heb weg liggen dreunen in me tentje op camping 4 omdat het feestje bij de hema groter was dan in de 24uurs tent.
  Dus dat.
  Verder kan ik me goed voorstellen hoe de vaste lowlanders zich voelen. Lowlands staat bekend als een cultureel festival waar je ook vooral nieuwe muziek ontdekt.
  Lowlands a la 2014 lijkt meer een commercieel feestje te worden zodat er een nieuwe generatie lowlanders word aangetrokken.
  Helaas blijft er voor de échte lowlanders weinig meer over dat in hun straatje valt.
  En ja als de prijzen dan ook nog eens op een verkapte manier omhoog gaan, dan begrijp ik goed hoe de sfeer gaat veranderen.
  Daarnaast snap ik dus niet waarom lowlands dit doet, je zou juist zeggen dat nu down to the rabbit whole het nieuwe speeltje is van de organisatie, dat ze lekker daar een commercieel feestje van gaan maken ipv het concept van lowlands drastisch te gaan veranderen.

 17. Martijn

  Mooi geschreven stuk.
  Ik heb nog eerst even al jullie referenties zitten navlooien, voordat ik mij durfde te wagen aan een reactie.

  Ik moet eerlijk zeggen dat de dingen die jullie noemen bij elkaar opgeteld mij al langer aan het denken zet.
  De financiele ‘donderslag’ zorgt dan voor de nodige ophef deze keer, maar de rest hikt al enkele jaren tegen kritiek aan.
  Voor mij knakte het bij het verdwijnen van de wortel en de hemelpoort die eerst knus aanvoelde en enkele jaren prachtig verlicht was nu (ondanks de tomeloze inzet) een stuk summierder oogt.

  Qua line-up meende ik altijd dat de meerwaarde zat in de namen die minder bekend waren, en die wel bekend waren, maar niet beroemd. Te groot is geen optie, maar ik lijk minder keus te hebben tussen bekendere namen.
  Nu lijken de hoofdacts vaak net iets te veel ge-copy-paste te zijn van een mainstream festival, maar ik weet zeker dat ikzelf ook niet goed rondluister op het terrein.
  Het valt me dan ook wel op dat het veel makkelijker geworden is om je eigen lijst samen te stellen: waar je ‘vroeger’ uit een boekje moest lezen en op de gok bezoeken, kun je nu even snel doorklikken en binnen 20 seconden al opgeven aan de artiest.

  Maar zo zijn er meer dingen die veranderen wat niets met Lowlands zelf te maken heeft; wie kan zich nog herinneren dat je je kaartje bij het postkantoor kocht? Waar de eerste 10.000 kaartjes een 10 euro early-bird korting hadden, en dat je er na een week achter kwam dat je net duizend kaartjes te laat was voor die korting op te pikken.

  Wat betreft de prijzen, ach, ik kan het me permitteren, en ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met dat van Eerdenburg enkele jaren geleden noemde dat hij komend decennium het festival zoveel mogelijk CO2 neutraal wilde maken.
  zie bijvoorbeeld: http://www.clubvan30.nl/portfolio/lowlands-op-weg-naar-een-duurzaam-paradijs/ en http://www.duurzamebedrijfsvoeringoverheden.nl/downloads/Lowlands_groen.pdf
  Overigens, hoewel ik wel een beetje milieubewust probeer te zijn, hoop ik voornamelijk een onvergetelijk festival mee te maken.
  Maar met die (bedoelde of onbedoelde) prijsverhogingen lijkt het er soms op dat er juist nu ook mensen op af komen die geen waarde zien in geld EN het festival die wel een beetje hippie-uitstraling heeft/had.

  Daar aan vast gooi ik meteen een stok in het hoenderhok door ‘bekerrapers’ te noemen. De meningen zijn een heftig twee-kamp, en hoewel ik ze er niet boos op aan keek (wie is er nu boos als hij/zij een festival bezoekt??), is het wel jammer om mensen te zien die compleet niets met de sfeer en muziek doen; sterker nog, met een hoofdtelefoon op alleen maar op de grond kijken.
  Ik zou bijna willen zeggen; die mensen hebben een knuffel nodig, maar daarmee klink ik misschien teveel hippie.

  Er zijn ook dingen die ik zelf in de hand heb. De eerste jaren ga je ’s ochtends braaf in de rij staan voor koffie en wat broodjes, maar door de jaren heen zijn mijn vrienden en ik daar veel te lui voor geworden, en regelen we alles zelf bij de tentjes, inclusief het washandje door je gezicht en de tandenborstel langs je gebit af.
  Daarmee mis je ook een aanzienlijk deel van de sfeer denk ik zo.

  Toch is het voor mij ook ‘thuis komen’ op Lowlands, en ik heb houvast aan een weekend feest met mijn beste vrienden. We hebben wel eens vaker gezegd: “Dit is onze vakantie”, en vakanties met je kamaraden zijn meestal: niets moet, alles kan, maar we zijn te lui, en toch wordt het onvergetelijk.

  Ook dit jaar ga ik dat proberen, want ik heb ons voor het 10e Lowlands festival eindelijk een fles van de beugelbar beloofd. (hoewel we afgelopen jaar al een voorproefje hadden).

  Dus;
  Een onvergetelijk festival maak je zelf.

 18. JosCc

  DOUR

 19. Dennes

  Ook ik herken het gevoel. En het is inderdaad iets van de laatste weken (misschien zelfs dagen). Ik was gewoon van plan weer te gaan. Zoals ik al sinds ’93 doe. 1 maal heb ik gespijbeld, vanwege ‘het is mooi geweest’-gevoelens. Maar daar had ik het weekend zelf gigantisch spijt van. Eigenlijk zit LL gewoon in mijn bioritme.

  En toch, dikke twijfel nu. Vooral het optelsommetje van de extra kosten. Het bussysteem en de opruimbrigade (via wegvallen statiegeld) zijn zo goed als zelfbekostigend, daar zijn die 10 eu extra en de extra parkeerkosten niet voor nodig. En die parkeerkosten waren er natuurlijk gewoon altijd al, zaten bij de prijs inbegrepen. Dus waar gaat dat allemaal heen? Er komt dit jaar wel nog veel meer beveiliging en drugscontrole, dat is mij al ter ore gekomen. Dus wellicht is dat een spons.

  Het muziekprogramma dan. Nog niet echt veel bekend natuurlijk, dus het kan nog de goeie kant op. Toch is daar het vertrouwen niet groot in. Aan de 1e kant door het weinig spannend programmeren van de laatste jaren, aan de andere kant door het aanbod en de concurrentie. En die paar mogelijkheden die er elk jaar zijn en waar je op hoopt..ja, ze staan toch altijd net niet op lowlands he…

  Ik wacht dit jaar in het beste geval het programma af in ieder geval. Liefde moet van 2 kanten komen. En het is aan U om er weer eens wat liefde in te steken, Lowlands. Neem je lowlanders niet als vanzelfsprekend aan.

 20. Willemdude

  Dit stukje verwoordt precies hoe ik er in sta.

  Sinds 1999 onafgebroken Lowlander geweest. Met ‘lowlander geweest’ bedoel ik dat ik Lowlands beleefde en de dag na het festival al naar de volgende editie uitkeek. Fora, groepen, websites…. Overal deed ik aan mee. Ik afemde bijna lowlands.
  Maar het gevoel dat ik had is aan het veranderen. Vorig jaar begon ik al te twijfelen, de mensen zijn veranderd en dus de sfeer… De nieuwe generatie (god ik word oud!) is niet gewend SAMEN het feestje te maken. Het is minder gezellig.

  Ik ben over de brug bij Lowlands opgegroeid en Lowlands was altijd een plek om er uit te zijn, te ontsnappen en nog geen 10 km van huis op een andere planeet te zijn voor 4 dagen. Waarom moet het tegenwoordig ‘hip’ zijn (wat dat ook moge betekenen) om naar Lowlands te gaan.

  Het doet me pijn om dit te zeggen, maar ik ga proberen een kaartje te scoren maar als het niet lukt kan ik dat voor het eerst accepteren. Pukkelpop schijnt ook een uitstekend festival te zijn, minder aankleding maar hopelijk leeft het festivalgevoel daar nog.

  Een dinosauriër….

 21. Tim

  Niet alleen maar kritiek van mensen die voor de 10e keer gaan, maar ook ik als 18-jarige heb dit jaar mijn twijfels. Ik ben er “alleen nog maar” de afgelopen twee jaar geweest, dus ik weet niet hoe de sfeer daarvoor was, al kan ik me voorstellen hoe het is veranderd.

  De kunst van de directie van Lowlands zou zijn om om te kunnen gaan met het feit dat ze ‘toch wel uitverkopen’. Helaas doen ze dit niet. Ze kunnen maken wat ze willen. Dit zorgt voor een kloof tussen festivalbezoeker en organisatie, wat er naar mijn idee de afgelopen twee jaar niet of minder was. Dit hoort niet bij het festivalgevoel.
  Ook ik zal als ik niet via de gewone manier aan kaarten kom mijn plezier in BKS vinden.

 22. WpuntNL

  Ik ben van 1996 t/m 2004 onafgebroken geweest… Toen kwam de dip… 7 jaar een baalweekend in augustus gehad… 2012 en 2013 toch maar weer een kans gegeven….

  Ik herken me in jullie gevoel… Ja… LL is anders…. Maar dat is het al even. Dit is misschien lowlands versie 3.0 ofzo… 4.0…. Weet ik veel…

  Ik ga 1 februari gewoon een kaartje scoren… En ja… LL verkoopt ook dit jaar gewoon weer in een klein uurtje uit.

  Maak je geen zorgen…. LL kan gewoon zonder je… De arrogantie die jullie nu proeven is er al jaren… Dat krijg je als je het alpha mannetje onder de festivals bent…. Dan heb je geen natuurlijke vijand meer.

  En DTRH…. Gaat prima slagen. Verkoopt dit jaar wellicht niet uit… Maar krijgt lovende kritieken van iedereen die er bij was.

  Is het tijd voor weer een nieuwe generatie lowlanders? Blijkbaar. Dus…. Jullie worden bedankt, gelieve plaats te maken… Twas gezellig… U blijft welkom…. Komt u niet…. Even goede vrienden.

  • Mark

   Het gaat natuurlijk niet om verandering an sich, daar is niks mis mee. Het is veel meer het gevoel dat om de redenen die hierboven worden beschreven Lowlands de bezoeker niet meer centraal zet, of in ieder geval niet meer serieus neemt. Ze verspelen hun krediet en dat maakt Lowlands minder sympathiek.

 23. embertus

  Na 9x lowlands nooit meer het is een verneukt commerciële kut bedoeling geworden nooit meer lowkands het is niet meer wat het geweest is

 24. Barbara

  #22 Herkenning n.a.v. voorgaande reacties en ben nog een beetje in shock… statiegeld vervalt (no more recycling? ), parkeerkosten en na tig jaar weer met de bus?? Ik mis vooral de ‘oude’ eettentjes (en bijbehorende feestjes :)); de Surinaamse tent met steeldrumband, de vega Ruigoord tent… Enfin, alles wordt groter, commerciëler; daar kunnen wij als Lowlanders helaas niets aan doen. Ik snap dat er vernieuwing moet zijn, maar helaas resulteert dat niet altijd in verbetering. Ik hoop dat de Lowlands directie onze posten leest en zich realiseert dat er zo ontzettend veel aanbod is qua festivals en dat de focus niet alleen op de jonge bezoekers ligt, maar ook op de talloze Lowlands die zich weer even een weekendje jong willen voelen *ahum* :) eh…. lees: feesten, muziek/bands ontdekken, dansen, gek doen, etc.

 25. Thijs

  Hulde voor Lowlove.nl, ik had uit jullie hoek niet zo’n serieus-kritisch artikel over het festival verwacht/te kunnen lezen, maar jullie raken de snaar perfect.

  Geheel mijn idee en gevoel, zoals door meerdere reacties hierboven worden bevestigd.
  Daardoor krijg ik tevens het gevoel om mijn bevindingen minder of niet te schrijven, maar LL is me de voorgaande jaren zo lief geworden dat ik toch even de moeite neem om te reageren.

  Ik kan putten uit jarenlange LL ervaringen, maar sinds vorig jaar is bij mij de schakelaar omgegaan en kom ik helaas niet meer. Te duur of niet interessant ondanks de trekkracht van de voorgaande edities.

  LL is bezig om zijn eigen graf te graven met alle nieuwe maatregelen, ze redden het hooguit nog 2-3 jaar voordat ze op de huidige manier ondergaan aan hun eigen succes. Natuurlijk komen er nog wel bezoekers maar uitverkopen zullen ze op deze manier niet meer doen…

  Signing off, an old Lowlander (till we meet again)

  • Rob

   Als trouwe Lowlands bezoeker van 9 edities herken ik wel wat in dit artikel. Doch wil ik mijn kritiek geven op de mensen die DTRH en BKS verheerlijken. Er heeft nog maar slecht 1 editie plaatsgevonden van BKS en DTRH is in mijn ogen nog niet meer dan een website. De bands die hier optreden hebben daarnaast vrijwel allemaal al eens op Lowlands gestaan dus hierin zijn de festivals niet vernieuwend. En gaat het nou echt om die paar 10tjes die een A-festival als Lowlands kost (met daarbij de nodige extra voorzieningen). Volgens mij is het een maatschappelijke kentering. Mensen hebben meer en meer behoefte aan authenticiteit die zijn meer denken te vinden in kleine festivals (kijk naar het succes van Into The Great Wide Open). De kunst is om als groot festival toch dit gevoel te kunnen waarborgen. En daar zit hem de kruks bij Lowlands. Ze beheersten dit kunstje tot in de puntjes maar ergens beginnen ze dit uit het oog te verliezen. Daarentegen heb ik nooit wat gesnapt (en ik ben er ook geweest) van de grote festivals als Werchter en Pinkpop. Je zit de hele dag in het gras en als er even geen goede band is heb je pech gehad. Ik roep al een paar jaar dat ik hoop dat Lowlands niet meer uitverkoopt zodat de verbroedering weer terug komt en de creativiteit van de organisatie geprikkeld wordt. Vergeet niet dat Lowlands een jaar of tien geleden met een zelfde soort dilema zat. Eric heeft er voor gezorgd dat het festival is wat het nu is. Ik vindt het een zeer gewaardeerde man maar wellicht wordt het tijd dat er een opvolger komt die eens een draai aan het rad geeft. Ik ga komend jaar in ieder geval gewoon naar Lowlands.

 26. Grubeater

  Het heeft wel wat weg van budgetvliegmaatschappijen, betalen voor je bagage om zo de kosten van het ticket te drukken. LL ligt in de polder en het is gewoon het meest relaxed is om met de auto te komen. Het gesleep met tassen in het OV is leuk als je met een groep bent. Ooit hebben we met afzetlint een trein “bewerkt”, als de deuren openen gingen dan draaide het zeepje op het toilet. Dit neemt niet weg dat het een verkapte prijsverhoging is onder het mom van het milieu.
  De regeldruk (of betutteling) neemt toe in Nederland en LL kan daar ook niet onderuit komen. Neem de rookverboden in de tenten, het crowdsurfverbod en de verhoogde alcoholleeftijd. We gaan steeds meer de VS achterna waar alles juridisch is dichtgetimmerd omdat je anders wordt aangeklaagd door mensen die niet over gezond verstand beschikken.
  Ik ben sinds 2000 tien keer naar LL geweest, in de begin had de website nog een forum waar van alles werd uitgehaald, de beheerder heette badmeester en het was dan ook een bad vol schreeuwende kinderen. Daar ken ik dan WpuntNL ook van. Vanuit het forum is toen ook het Hopseflopsen onstaan, zoek maar op.
  De commercialisatie van LL is al jaren bezig. Rond de eeuwwisseling was er een drank hoofdsponsor en een rookwarensponsor en niet veel daarnaast. Door de jaren heen zijn daar goede doelen, providers, energieleveranciers, banken enzovoort bij gekomen. Wat ook logisch is door het wegvallen van andere sponsoren. Als ik door de plaatselijke binnenstad loop word ik ook al last gevallen door goede doelen die zieltjes proberen te winnen, en eigenlijk zie ik die op LL liever ook niet.
  Tiesto op zaterdag in 2002 trok ook een heel ander publiek, die speciaal voor hem kwamen, dat was toen duidelijk te zien. Door de jaren heen is LL in een breder publiek gaan aanspreken. De echte alternatieve scene zoals in de jaren ’90 bestaat niet meer, maar het is meer een spectrum met daarin specifieke niches. Poppodia kunnen ook niet rondkomen van alleen maar obscure bandjes. Tegenwoordig is 3voor12 een tool voor de platenmaatschappijen om hun bands te promoten. Niets tegen professionalisering maar het neemt wel een deel van de charme weg. Dat merkt iedereen die meerdere jaren naar LL is geweest, maakt niet uit op welk moment je bent ingestapt. Ieder jaar zijn er veranderen die je leuk kunt vinden of niet. Nieuwe goede doelen of andere sponsoren die je zieltje proberen te winnen. Ikzelf ga al jaren niet meer voor de programmering maar meer voor de sfeer. Ik snap niet dat in de afgelopen 10 jaar ze nooit Venetian Snares naar LL hebben gehaald, de Xray was ontplofd. Aan de andere kant mis je zelf ook dingen, ik vraag mij af waarom ik alle keren dat Arcade Fire op LL was ik de band niet gezien heb.
  Toen ik in 2010 naast LL kaartjes greep heb ik mij voor genomen om niet meer voor LL te betalen. In 2011 heb ik bij 3voor12 een kaartje gewonnen en in 2012 heb ik gewerkt als toezichthouder. Ik kon dat jaar overal backstage komen, eigenlijk alleen interessant als je er juist niet mag komen. ;-)
  In de jaren dat ik niet kon had ik net zoals WpuntNL een baalweekend, en op de maandag na een LL waar ik wél bij was had ik al een verlangen naar volgend jaar. Sommige jaren had ik dat gevoel van heimwee al op de vrijdagmiddag terwijl ik voor het eerst het festivalterrrein op liep. Ja, LL heeft toch wel een speciaal plekje bij mij.
  Vorig jaar ben ik niet geweest en heb ik met een schuin oog naar marktplaats gekeken, maar zo kort van te voren kan ik niet vrij krijgen op mijn werk. Wat ik dit jaar ga doen weet ik nog niet: Kaartje kopen, winnen of gewoon niet gaan.

 27. Richard

  Vergeet de transformatie van de 24-uurs naar de 7-uurs niet!
  :(

 28. pietjo

  Zo, ik ben dus niet de enige die er zo over denkt. Voorgaande jaren werden criticasters van LL bestempeld als ouwe azijnzeikers die niet met hun tijd mee gingen, nu wordt de kritiek algemeen gedeeld.
  Lowlands wordt zoals voor mij gezegd ontzettend arrogant. Er wordt volgens mij helemaal geen moeite meer gedaan om een goede, spannende en uitdagende line-up te presenteren. Het publiek komt toch wel.

  Wat ik de laatste jaren vooral zie is de toename van aandachtsgeile mensen op Lowlands, de idiote drukte ’s nachts in de Bravo waar 95% stijf staat van de drugs (met bijpassende opgefokte sfeer) en de halflege tenten ’s middags.

  Tuurlijk gun ik de 55.000 bezoekers dit jaar een geweldig Lowlands, voor mij is de lol eraf. Ik ben blij dat een festival als Best Kept Secret de rol van Lowlands overneemt.

 29. Melvin

  Mooi stuk! Ik ga vanaf 1998 onafgebroken, LL was een evenement waar je gewoon naartoe ging. Punt. Samen met een vaste groep vrienden. Sinds 2-3 jaar vonden we het al wat minder worden, qua programmering met name (dat jaar met Offspring als hoofdact…oef…wat een dieptepunt). Maar we wuifden alle kritiek weg….kom niet aan “ons” LL. Maar dit jaar lijken we het eens te zijn….met pijn in ons hart slaan we over.

  Het weer duurder worden en het bekend maken van de eerste, vrij zwakke en voorspelbare namen, is de druppel. Als ik dan 210 euro betaal, wil ik wel een mooie programmering en niet elke maand moeten wachten op aankondigingen die misschien weer tegenvallen.

  En misschien wordt een gedeelte van het publiek wel te oud? Wij zijn rond de 35-40 jaar. Vorig jaar hebben we een fenomenaal concert gezien van Nick Cave….en de tent stond half leeg. Heel merkwaardig. Wordt kwaliteit niet meer herkent? Moet alles dan echt om op te springen zijn?

  Ook wij houden van electronica en dance maar ons hart ligt toch vooral bij bands, artiesten die bezweet een instrument staan te bespelen. Niet bij een Bauer die in een propvolle tent op knopjes staat te drukken. Tenminste….dat denk ik want je ziet niet wat zo’n gast doet.

  Ik mis wat oude garde die op LL hebben gestaan: PJ Harvey, Tool, Faith No More, Portishead, Beastie Boys, Massive Attack, Deftones, The Mars Volta, Rollins Band etc etc.

  Sommige bands bestaan niet meer en wellicht blijf ik hangen in die “oude muziek” maar die bands maakten voor mij het LL gevoel. Zeker komen er nieuwe bands bij die het ontdekken waard zijn. En elk jaar doe ik die ontdekkingen, dat maakt LL zo tof. Maar dat staat niet in verhouding tot de gevraagde toegangsprijs.

  Tel daar 2,60 per drankje bovenop. En toegegeven, je drinkt drie dagen en nachten met een groep mensen. Dat tikt aan. En dan eet je nog wat. We hebben het er zeker voor over….maar “sfeer” alleen is niet meer voldoende. We moeten toch zeker 10 acts hebben waar we naar uit kijken ipv…misschien is dat bandje A of act C wel aardig…

  • Joachim

   De dubstep was de laatste 2 edities niet te ontwijken, terwijl bij Wilco misschien 300 man stond te kijken. Muzikale armoede, parels voor de zwijnen.

   • Ferraro

    Dubstep stond vorig jaar amper geprogrammeerd (wel trap), maar ik snap -en deel- je punt.

    • Rick

     Ik ben afgelopen jaar voor het eerst niet geweest sinds 6 jaar en miste het niet! Maar ook dit jaar.. tijd voor festivals die wel door innoveren, vernieuwen en wel klinkende namen programmeren!

     Waarom ook in godsnaam zoveel dubstep of trap!? (Wat hoe!? Get real!!). De mainstream programmering valt wat betreft vanaf 2011 al tegen. Is dit nu gewoon klassiek de vruchten plukken en uitmelken? Lijkt er wel op!

     Als je +/180eu betaald mag je toch verwachten dat er ook mainstream wordt geprogrammeerd en ook vóór het publiek.. of communiceer dan dat het vanaf nu alleen opkomende acts zijn.

     Ook slap dat Mojo op eens ook in het bootje wil springen wanneer TBKS wel het publiek op een hedendaagse manier met goede focus wil bedienen.The love is gone

 30. Tijs

  Vroeger was alles beter, toen stonden acts als Within Tempation, Nickelback en Tiesto op Lowlands. Terwiijl wij het het afgelopen jaar moesten doen met NIN, Nick Cave en The Knife.

 31. bas

  Ze zetten gewoon de lijn van de afgelopen tien jaar voort, wat dat betreft is er weinig veranderd. Had het stuk tien jaar eerder geschreven en ik had het serieus genomen. Hernoem je site nou maar naar bestlove.nl, want BKS is hip en Lowlands is dat niet meer.

 32. Joachim

  Mijn eerste LL bezoek was magisch. Zonder te overdrijven een van de mooiste ervaringen ooit. Meteen aan het eind van het weekend overviel me een soort heimwee gevoel. Heel apart. De drie keren daarna waren ook geweldig, met als het Hema feestje als laatste hoogtepunt. Daarna is het om onverklaarbare redenen minder geworden. Vorig jaar overgeslagen na het jaar daarvoor een teleurstellend weekend te hebben meegemaakt. Ander publiek, langere rijen, hogere prijzen. Het voelde gewoon niet meer authentiek.

  • Joachim

   Zoals Melvin hierboven zich afvraagt: moet alles om te springen zijn? De dubstep was de laatste 2 edities niet te ontwijken, terwijl bij Wilco misschien 300 man stond te kijken. Muzikale armoede, parels voor de zwijnen.

 33. Tjitte van Dalen

  Waar ik me al jaren aan stoor in de verandering kwa programma. Het gaat mij niet kom de grote namen maar meer om de mindere variatie erin. Vroeger was Lowlands het festival waar elke stroming in de muziek goed vertegenwoordigd was en waar je met vrienden en kennissen van elkaars muziek kon genieten. Ook het kijken naar nieuwe, onbekende of opkomende bandjes was en onderdeel daar van. Tegenwoordig is voor mijn gevoel bijna alleen maar Indie pop en Dubstep wat er is. Misschien is het wel heel erg jaren 90, maar maakte niet uit hoe je eruit zag waar je van hield of niet we gingen met zn allen een naar de klote.

 34. dave

  Tja, de reacties spreken voor zich.. Maar neem van mij aan dat dit geen enkele indicatie vormt voor de kaartverkoop van lowlands. Het is gewoon binnen een uur uitverkocht want er zijn zat mensen die Lowlands prima vinden zoals het nu is. Maar die posten hier niet..

 35. Ferraro

  Oe, dit -goed geschreven- stuk maakt wel wat los bij de Lowlovers. In het verleden was de kritiek op Lowlands wat gefragmenteerder en waren er altijd Lowlanders die een duidelijk tegengeluid liet horen. Dat ‘tegengeluid’ mis ik in deze reacties, er broeit wat bij de achterban. Dit onbestemde gevoel merk ik ook bij andere Lowlands blogs, forums en twitteraccounts.

  Lijkt mij goed om Eric van Eerdenburg hierover binnenkort duchtig aan de tand te voelen, Lowlove!

 36. -V-

  Een mooi artikel die precies raakt waar het wringt en knaagt bij vele Lowlanders die soms al 2 decennia elk jaar de bedevaartstocht naar Biddinghuizen ondernemen. En vele gelijkgestemde reacties laten zien dat er veel doorgewinterde Lowlanders er hetzelfde over denken… Geen makkelijk geklaag dat ‘vroegâh’ alles beter was, maar genuanceerde kritiek van mensen die het oprechte zonde vinden dat ‘hun’ festival niet meer lijkt te zijn wat het was.

  Dit jaar ook voor mij geen Lowlands en daar moet ik nog steeds aan wennen. In vergelijking met sommigen ben ik nog een groentje (10 x sinds 2002), maar ook ik struinde de forums af naar LL-nieuws, stuurde LLOW-nieuwsbrieven rond aan m’n vrienden en maakte zelfs een “Lowlandsguide for Dummies”. Allemaal omdat Lowlands het mooiste en meest veelzijdige meerdaagse festival van Nederland is… of in ieder geval was en dat deelde ik graag met anderen. Maar ik heb ons LLOW-opperhoofd Eric van E. (die ons vele briljante LL-edities bracht) en de rest van de organisatie nog niet opgegeven: ik ben dit jaar te vinden op Down The Rabbit Hole. In de hoop dat daar het Lowlands van weleer terugkeert; minder mensen en andere mensen, meer aandacht voor goede muziek, meer spontane en rare dingen, minder regeltjes en meer zoals het in Biddinghuizen ooit was.

  Eén ding bij DTRH is tenminste al zoals het bij LL ooit was, want voor DTRH kun je nog zonder stress een kaartje kopen. Dus dat is alvast een goed begin. Misschien zie ik jullie over een paar jaar toch weer op Lowlands, want in het gras op de Alpha-helling met een warm zonnetje op je hoofd, een koud biertje in je hand en goede muziek uit de tent, blijft toch het mooist…

 37. Laura van Nieuwland

  Jullie doen net of lowlands een publieke organisatie is… Het is en blijft een organisatie die winst wil maken, ik snap jullie klachten als je het over de openbare bibliotheek hebt, maar over een festival.. Dus neem ze dat ook niet kwalijk! En idd er zijn nog genoeg redenen om wel te gaan. En waarom moet je eigenlijk je emailadres invullen als je wilt reageren, is dat ook om emailadressen te scoren?

 38. pietjo

  Goede gefundeerde argumenten komen er langs. Inderdaad niet alleen het ‘vroeger was alles beter’ argument.

  Je kan je afvragen wat LL met deze berichten doet. Ik denk zelf eigenlijk weinig. Het festival verkoopt ongetwijfeld in 2 uurtjes uit, en met DTRH hebben ze een nieuw, vers festival-idee ontwikkeld. En Best Kept Secret is natuurlijk een geduchte concurrent als het gaat om vernieuwende bands.

 39. jeroen vd lippe

  Je gaat toch ook niet klagen dat de kermis elk jaar hetzelfde is. We zijn te oud, laat ll aan de jonkies. Tis al erg genoeg dat de festival headliners al 20 jaar hetzelfde zijn, laat staan het publiek ook nog. Als je naar een festival gaat verlangen waar het zo lekker rustig is snachts, of waar je je kinderen mee kan nemen. Of in een fucking bungalow kan slapen is het tijd afscheid van LL te nemen.

  • Melvin

   Het zou mooi zijn als mensen daadwerkelijk ingaan op wat er wordt geschreven. Niemand verlangt naar een festival waar het ’s nachts rustig is of waar je in een bungalow kunt slapen. Dus die opmerking komt totaal uit de lucht vallen.

   En festivals zijn er voor jong en oud. Juist die diversiteit is mooi.

   • mark

    In mijn optiek heeft het niets met leeftijd te maken,maar met mentaliteit en instelling. Wij zijn Lowlands en wij maken Lowlands. En ja, de bezoekers worden egocentrischer maar dat zie je in de kroeg toch ook? Allemaal op de smartphone als ze even,alleen,staan. Ik was er in 93 en 94 en,het was Magisch, in één woord. Nu ga ik sinds 4 jaar met de vrienden van,mijn zoon mee en geniet nog steeds. Zeker, het is commercieler, zeker het is soms zeer betuttelend maar er staat veel tegenover aan positiviteit. Ik vind de sfeer nog steeds erg goed maar alles verandert en alles evolueert, zo is het leven. Nieuwe bands? Nog steeds prima te doen. Een dag in de India kan waanzinnig zijn en al die elktro is prima te vermijden,als je niet wilt. Maar stiekem vond ik Skrillex wel leuk voor een,paar nummers. Daarna biertje gepakt in de zon op het gras en genoten van,alle bands tot dan toe en de vriendengroep van mijn zoon. Ik ben blij dat zij al jaren ook kunnen genieten van het gevolg van de fundamenten uit 93.
    tot augustus!

 40. Olaf

  Hier iemand die nog nooit naar LL is geweest. Sterker nog, mijn genre is al sinds de underground, house music.
  Toch heb ik met veel interesse dit stuk gelezen. Wat mij echter verbaast, is dat het jullie verbaast dat festivals veranderen, commercieler worden. Ook in de house scene waren kneuterige kleinschalige intieme festivals. Een pakkend voorbeeld is Extrema Outdoor, van 1500 bezoekers met verrassende line ups, naar 50000 bezoekers en je alleen nog betaald voor het “concept” om er bij te horen.
  De realiteit die we helaas in Muziek festival land onder ogen moeten zien, is dat de idealistische begin intenties altijd ten onder gaan aan, uiteindelijk, commerciele doelstellingen. (Een enkele uitzondering daar gelaten zoals Oerol op Terschelling.
  Blijft niks anders over, dan toch voor jezelf een statement te maken, ga ik of ga ik niet. Een organisatie zal er niet wakker van liggen, zolang de cijfertjes maar kloppen.

 41. ingrid

  Ook ik ben een van de velen blijkt nu. 1995 eerste jaar lowlands: de ontdekking van een prachtige nieuwe wereld waar kunst en lekker eten centraal stonden. Geweldig ballet, cabaret en (straat) theater. Een gammel tentje waar je roti kon eten een 1 vreetschuur waar je met je frikadellen kon gooien. Festival vieren op je slippers was een no go!! Naar mate de populariteit groter werd werd de liefde kleiner. Veel kleiner. Met klamme handen zonder enige bandnaam je gigantisch frustreren achter je pc. Nee dankje. Niet meer. 2013 de Belgen gaan bezoeken. Pukkelpop!!! Wat een verademing! ! Eindelijk weer festival. Verschillende muziekstromen en tijd genoeg om een kaartje te kopen. Sanitair om te huilen maar dat neem ik op de koop toe. En tuurlijk als je 15 bent is de wereld magisch zie je hoe de osdorp posse het publiek uitnodigd op het podium in de alpha en voel je je vrij. Dat gaat het misschien nooit meer worden. ….iig niet meer op lowlands! !

 42. René

  Ik ben alle edities Lowlands geweest. Toevallig las ik vandaag mijn geschreven live-verslagen van 20 jaar geleden nog eens terug. Net als nu ging het toen al over de programmering. Waarom White Zombie niet, of Jon Spencer, of Truly? Ach, da’s van alle tijden. En dat zal ook wel blijven. Wat veranderd is en waarom bezoekers afhaken is dat idd zo snel mogelijk bakken met geld uit de zakken van jonge muziekliefhebbers wordt geklopt, regels worden aangescherpt en bandjes worden uitgenodigd waarvoor de platenmaatschappijen de meest gunstige pitch-presentaties hebben gegeven. Reuzeleuk allemaal maar op de toezegging dat het Radio Philharmonisch Orkest in de Alpha staat, koop ik geen kaartje.

 43. Sander

  Vorig jaar gewoon mijn 16e lowlandskaartje verkocht. Was het zat. Geen geklaag maar na 15x LL op rij was de rek er wel uit. Daarbij moet ik eerlijk toegeven dat de veranderende festivalgangermentaliteit en het handelen van de security (I’m a focking love and peace dude suckers) mijn Lowlandsdroom danig heeft verstoord. Misschien tot ziens, maar de rest van de wereld is zo mooi. Ik heb een hoop geleerd op Lowlands, maar ik ben bang dat wat ik daarvan heb meegekregen nu niet meer hoog op de festival agenda staat. Rust in vrede oh mooi Lowlands, gelukkig hebben we de foto’s nog.

 44. maxporter

  Herkenbaar allemaal. Voor de twijfelaars: gewoon doorzetten, kijk naar een ander festival. Vorig jaar erg getwijfeld, maar na 14 jaar toch geen LL (reden: programmering, geen fatsoenlijke nachtprogramma, prijs, etc). BKS geweest, en op een paar minpuntjes erg goed bevallen (tent 2 moet 90 graden draaien, podium hoger en betere nachtprogrammering). Ondanks “maar” 3 tenten/podium iedere dag keuzes moeten maken tussen bands. Dit jaar is LL14 in onze vriendengroep zelfs niet meer ter sprake geweest. Het wordt Rabbit, BKS en/of buitenland.

 45. Rudi

  Wat een negatief gezeur zeg. Ga dan gewoon niet, als het je niet aanstaat, zo simpel is het. Ook ik ben een trouwe (11x) bezoeker, maar vond de 2013-editie m’n beste tot nu toe. Heb van begin tot eind genoten en zie geen reden waarom het dit jaar mis zou gaan.

  Ik vind het ook een rare instelling dat zo’n festival bijna geclaimd wordt door fanatieke bezoekers. De organisatie zet iets neer en jij bepaalt of je dat het geld waard vindt en wel/niet komt. Niet andersom.

  Oh. En ik moet m’n mailadres hier invullen? Zeker zodat jullie adressen scoren of zo? Pff…

  • willie

   Want met een zelfverzonnen e-mailadres mogen we hier niets plaatsen? Oh wacht, ik heb het net gedaan.

  • Linda

   Dat is juist het probleem, je weet niet waar je voor betaalt, maar je moet wel op tijd zijn, dat maakt het minder leuk.
   We love the postkantoor tijd!

 46. Alex

  Er zijn eigenlijk maar een paar dingen waar ik me aan stoor op Lowlands. Dat er ondanks het toch al flink aantal jaren geleden ingevoerde verbod nog zoveel gerookt wordt in de tenten. Als contactlensdrager gewoon ontzettend kut, wanneer je daar last van hebt. Van die mensen die denken dat mensen er geen last van hebben wanneer je de rook omhoog blaast. Ha. Of de mensen, ik kom ze vooral tegen op camping 3, die ongein met andere bezoekers uithalen. Bekogelen met spullen enzo of expres mensen in de weg gaan staan of zitten. Dat heb ik nooit begrepen en zal ik ook nooit begrijpen. Goed. Ik weet van te voren dat dat elke editie voor mij persoonlijk weer drama gaat zijn, dus daar zet ik me wel overheen.

  Vervolgens sta ik, zoals bijvoorbeeld in 2012, in halflege tenten bij The Gaslight Anthem, The Maccabees en The Shins. Dat is toch wel balen. Maar net zo goed zijn er dan ineens zomaar, tegen mijn verwachting in, goedgevulde tenten. Voor mij bijvoorbeeld Mumford and Sons in 2010. Er zijn dingen die tegenvallen en dingen die leuk blijven. Voor iedereen geldt dat op een gegeven moment het nieuwe er wel af is, en dan worden dingen vanzelf minder spannend. Daar kan je als organisatie maar weinig tegen doen behalve een hele sterke line-up neerzetten (denk ik). Maar als ik over de laatste 10 jaren terugkijk is die line-up voor mijn gevoel altijd al hetzelfde geweest.

  Er is nog geen enkele keer geweest dat ik op de vrijdagmiddag het terrein op wandel en het gevoel heb dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt door weer te gaan. Ik deel het gros van de meningen die ik hierbven lees, maar nog steeds weet ik dat die grote glimlach er vrijdag 15 augustus weer zal zijn. Voor mij reden genoeg om over een week met een goed gevoel de dramatische bestelprocedure van Ticketmaster te trotseren.

 47. Tony P.

  Ik kwam in 2002 voor het eerst op Lowlands. In dat jaar was Maxima nog vrijgezel. Nu is het 2014. Maxima is niet alleen getrouwd, ook heeft ze zich meerdere keren vrijwillig heeft laten bevruchten door Willem-Alexander en schonk zij de natie met drie soepele bevallingen eenzelfde aantal gezonde prinsesjes, waarvan de oudste zelfs al kan lezen en schrijven!

  Ik gebruik Maxima en haar gezinsgeluk maar even om aan te geven dat de wereld verandert. Continu. Doe je niks aan. Dus Lowlands verandert ook. En jijzelf verandert ook. Daar kun je over mijmeren. Je kunt er over zeuren. Allemaal prima. Maar helaas kun je daarmee de veranderingen niet ongedaan maken. Ik heb het publiek op Lowlands sinds 2002 zien veranderen, zoals ik de laatste twaalf jaar onvoorstelbaar veel andere dingen in mijn leven en op de wereld ook zag veranderen. Sommige veranderingen zijn leuk, andere veranderingen zijn minder leuk.

  Er zijn echter ook dingen die niet veranderen. De discussie dat Lowlands niet meer is zoals het was bijvoorbeeld. Elke keer met iets andere argumenten, maar feitelijk hoor, zie en lees ik deze discussie al sinds 2002. En elk jaar denk ik dat de mensen die blijkbaar zo’n hekel aan Lowlands anno 2014 (of om het even welk jaartal) hebben, stoppen met hun herhaling van zeurargumenten en gewoon naar een ander, kleinschaliger, festival vertrekken. Maar nee hoor. Elk jaar komen ze weer uit hun winterslaap om te zeuren hoeveel beter het vroeger was. En elk jaar moet ik daar dan weer diep van zuchten. Dat blijft dus gewoon hetzelfde.

  Wat ook hetzelfde blijft is het feit dat Lowlands voor mij en mijn vrienden elk jaar opnieuw drie dagen knalhard feesten is. Totdat ik het op een dag stom vind. Dan sluit ik me waarschijnlijk bij jullie aan en ga ik ook elk jaar een paar weken voor de kaartverkoop op internetfora zeuren over hoe het vroeger was. Ik verheug me er nu al op. Tot die tijd neem ik zuchtend kennis van jullie gejammer en ga ik ook in 2014 weer lekker genieten van Lowlands.

  P.S. Betekent dit dat de stekker uit deze bijzonder leuke website gaat? Of overwegen jullie een naamsverandering? Suggestie: http://www.lowscepsis.nl is nog vrij!

  • Bas

   geen zorgen, Tony, ook de editie 2014 van Lowlands zal Lowlove er bij zijn. Onder dit .nl-domein, niet onder lowlovescepsis ;) We proberen slechts breed gedragen gevoelens onder het ‘doorsnee’ Lowlandspubliek een stem te geven. Meestal is dat positief, soms is dat kritisch, maar we proberen het altijd genuanceerd en met argumenten onderbouwd te doen. We hoeven niet per se in de polonaise achter Eric c.s. aan, maar uiteraard zijn we er in augustus weer bij. En je zult op deze site in de redactionele bijdragen heel erg weinig azijnpisserij vinden hopelijk.

   • Tony P.

    Ja hoor, snap ik. Valt me alleen op dat deze discussie (weliswaar met nieuwe punten) echt elk jaar weer gevoerd wordt…

    Maar fijn dat lowlove in de lucht blijft, altijd goed voor de voorpret!

   • Joost

    Ik ben van mening dat jullie een goed punt bespreekbaar maken. Heb nog geen enkel jaar mee gemaakt, dat er zoveel negatieve reacties op LL kwamen. En Lowlove heeft niet als enigste een forum over LL (raadpleeg google)
    Persoonlijk hou ik het naar 19 jaar LL ook voor gezien.
    Stoor me aan de drukte (vooral Bravo avonden, dat je de tent niet eens in kan) de 10,00 extra voor kaartje en 15,00 voor parkeren. Alsof mensen nu de auto thuis laten staan. Met 3 personen in de auto ben je 5,00 extra kwijt, maar bepaal je zelf wanneer je weg wilt gaan. Eerder zat parkeren bij het kaartje in net als busreis vanuit ’t Harde naar LL. Snap ook wel dat LL winst moet maken, maar ze slaan nu wel een beetje door.
    En was vroeger alles beter, nee dat niet, maar wel leuker. Toen mocht nog veel meer en was niet alles zo strak georganiseerd. Werd je niet direct van terrein af gestuurd als je op de Alpha tent klom of een kampvuurtje maakte bij de Alpha heuvel. Publiek is erg veranderd, LL is mainstream geworden.
    Hoop dat LL over een aantal jaren niet meer zo populair is en dat ze weer hun best moeten doen voor een verrassend programma. En dat je in juni nog een kaartje kan kopen. Mocht je dan ook weer wat ruimte hebben in de Bravo, dan ben ik graag weer van de partij. Maar voor nu is het genoeg.

 48. Lisette

  Herinnert u zich het sangria-reuzenrad, de home-cooked chicken garlic, en het vliegende ballonnenmeisje nog? Gaat u dan gezellig mee naar Manana manana?

  • Tony P.

   Dat ziet er dus qua sfeer lachen uit, maar ik mis de diversiteit aan muziek en bovendien stopt alles om 1.00 uur. Dat maakt Lowlands zo speciaal. Dat je er overdag naar metal, punkrock, garagerock, ska en reggae kunt (of de meer gevoelige genres, als dat je ding is) en dan nog tot 5 uur in de ochtend op techno kunt stuiteren (of op jaren 80-90 klassiekers). Dus de diversiteit en de programmering tot diep in de nacht maakt Lowlands wat mij betreft uniek. Dat kom je eigenlijk nergens tegen in Nederland – ook niet op Best Kept Secret.

   Zolang Lowlands geen concurrenten krijgt die ook breed en tot diep in de nacht programmeren, blijf ik naar Biddinghuizen gaan.

   Of kent iemand een festival waar je ook terecht kunt voor wat ik hierboven beschreef?

   • Bas

    Down The Rabbit Hole heeft een nachtvergunning, als een van de heel heel weinige festivals in Nederland. Of BKS zo’n vergunning heeft is onbekend, maar ze maken er in elk geval geen gebruik van

 49. Di Vers

  Ga al 8 edities naar Lowlands en waar ik de eerste jaren nog rustig na mijn vakantiegeld een kaart kon kopen, werd het een hype. Werd de sfeer daar slechter door??? In mijn ogen niet! Ik ontdek nog steeds toffe nieuwe bands overdag, maak gekke spontane dingen mee en ga ’s nachts uit mijn dak in de xray en bravo (van alle markten thuis dus)…Agressieve sfeer in de Bravo ’s nachts??? Volgens mij vinden mensen met drugs op elkaar alleen maar lief, nooit iets van gemerkt dus! Ik heb genoeg toffe nieuwe bands gezien in volle tenten. Bijvoorbeeld Fink om 11u in de ochtend muisstil en kippenvel!

 50. Joep van den Breughel

  Haha, ik lees allemaal reacties van gefrustreerde 35+-ers die niet meer naar een groot festival kunnen, omdat ze kinderen hebben gekregen. Ga lekker naar een kleiner festival waar de muziek niet zo hard staat. Te duur? O.k. het is aan de prijzige kant, maar een festival kan nou eenmaal niet 15 jaar 150 gulden kosten. Dat snappen we hopelijk allemaal wel. Ze moeten muzikaal wel blijven uitdagen, compleet mee eens. In mijn optiek zijn ze daar ook vorig jaar zeer goed in geslaagd.Ik ga weer, vorig jaar beste editie in mijn optiek, heb echt genoten. Beter dat er mensen komen die er wel echt zin in hebben.

 51. joost

  Ja joep ik ben 35, maar zeker niet gefrustreerd, wel kritisch. Heb al oudere kinderen dus dat is niet de reden om niet te gaan.
  Vorig jaar was in jou optiek ook het beste jaar. Haha ws. ook jou eerste jaar, aangezien ze jou muzikaal gezien hadden uitgedaagd. Maar misschien ben jij snel tevreden, en heb je oog kleppen op. Maar ik wens je veel plezier, ik ga op zoek naar groot festival waar de muziek lekker hard staat en wasr ik nog met guldens kan betalen.

 52. Joep van den Breughel

  Het feit dat je zo aangesproken voelt zegt genoeg in mijn optiek. Haha nee hoor, loop al ff mee, maar als je alle heanliners afgaat en zelf niet op zoek gaat naar uitdaging dan raak je gefrustreerd inderdaad. Lekker naar ITGWO gaan. Veel leuker.

 53. Maarten

  Ik ben sinds 2001 ook elk jaar geweest en dit jaar ga ik ook niet meer. reden: Lowlands is te massaal en de leuke sfeer is van een paar jaar geleden is verdwenen. Into the great wide open en best kept bieden voor mij een interessanter programma qua bands. Lowlands valt de laatste jaren wat in de herhaling voor mij, maar dat lijkt me normaal na 13 keer.

 54. saf

  Heb sinds 1998 twee keer een jaar over moeten slaan maar herken me eigenlijk niet in al de kritische opmerkingen die ik vaak hoor.

  Maar moet erbij zeggen dat ik op misschien een of twee jaar na ook niet een band in de alpha heb afgekeken en er menig jaar was dat ik er niet eens geweest ben Als je niet voor de hoofd dingen gaat blijft er altijd een hele hoop te ontdekken.

  Veel grote acts op herhaling is eigenlijk een beetje debet aan grote langlopende festivals lijkt het. En het blijft mij vaak verbazen hoeveel mensen zulke bands op elk festival weer op de been weten te brengen dus er is blijkbaar nog steeds een markt voor.

  Het is massaler geworden dat zeker. Maar vind het door de omvang van het festival terrein en de mate hoe het opgezet is nog steeds bij lange na niet zo benauwend als festivals als pinkpop, wrechter, rockamring, en noem ze maar op. Voor mij altijd een reden om als ik op een andere terrein rondloop blij te zijn in augustus weer naar biddinghuizen te gaan.

  Voor mij persoonlijk is de format waar ik in 98 als een blok voor viel en bijna alle festivals meteen niet meer zo goed leken alleen maar steeds verbeterd. Er zijn jaren geweest dat muzikaal het voor mij net wat minder was maar dat is meer omdat de algemene muziek smaak veranderd is. Een toy dolls, rancid of levellers in een alpha tent zie ik niet meer gebeuren.

  Maar dat is een verschuiving meer van de muziekstijlen die geluisterd worden door het lowlands publiek dan van het festival zelf.

  Met andere woorden ik hoop dit jaar er weer door te komen strakjes om 11 uur :) Niet meer zoals vroeger de hele zomer op het land bij boeren werken en half augustus nog je kaartje kopen of later in de rij bij het postkantoor om zo heel zeker al snel je kaartje te hebben maar van te voren al voor je pc gaan zitten en hopen dat je er doorkomt.

 55. Ton Giling

  Wel of niet voor de 20e keer naar A Camping Flight Lowlands Paradise? Dat was de vraag die ik voor 1 februari beantwoord wilde hebben. Voor de kaartverkoop begon was ik eruit.

  Ben nog van de generatie die in 1967 en 1968 A Flight To Lowlands Paradise in de Jaarbeurshallen in Utrecht heeft meegemaakt en al vanaf juni 1964 concerten en festivals bezoekt.

  De eerste editie van A Camping Flight Lowlands Paradise heb ik niet meegemaakt. Toen zat ik als reisleider in Vladivostok. Mijn eerste keer was in 1993. Vond de opzet geweldig. Een festival met een camping. Daar wilde ik wel op de fiets naartoe. Drie passies van me kwamen mooi samen: muziek, kamperen en fietsen.

  Die traditie, zoals ik het inmiddels al jaren doe, vind ik nog steeds leuk: op het fietsje van Alkmaar naar Enkhuizen, met de boot over naar Urk, door de Flevopolder naar Elburg en daar kamperen op het kampeerbewijsterrein. Van daar elke dag op en neer naar Lowlands.

  In 1993 kampeerde ik nog op de Lowlands-camping. Daar was ik snel van genezen. Wat een vieze bende was het daar. Camping geschrapt. Paradise ook. Dat paradijs stel ik me anders voor. Niet als een vuilnisbelt. Dat wordt het al snel als de afvalbakken niet worden benut. Een duurzaam festival moest het worden. Ben bang dat het niet meer gaat lukken. Nog steeds flikkert iedereen zijn afval overal neer en dat stoort me nog steeds.

  Er is veel kritiek op de veranderingen die Lowlands voor dit jaar aankondigde. Die discussie over duurzaamheid, raakt me niet zo. Begrijp best dat niet iedereen op de fiets kan komen. Hoewel, op Pukkelpop komen 12.000 mensen op de fiets. Wel stom om het inzamelen van bekers voor drankmuntjes af te schaffen. De bende zal nog groter worden. Stoorde me niet aan die rapers.

  De prijs gaat weer omhoog. Naar € 195,00. Lowlands was altijd al duur, maar dit is wel de limit. Daar kun je drie kleinere, vergelijkbare festivals van bezoeken. Zoals Welcome To The Village. Dat kostte me € 65,00. Ook voor drie dagen. Dan is Lowlands dus drie keer zo duur. Vorig jaar heb ik daar in Leeuwarden aan de lopende band alleen maar leuke bandjes gezien op veel podia, dicht bij elkaar.

  Op Lowlands werd het de laatste jaren steeds moeilijker om een leuk programma samen te stellen. De elektronische muziek rukt jaar na jaar steeds verder op en dat is niet mijn piece of cake. De Bravo krijgt daarom nu een andere plek. Waarom de Indie niet? Die staat daar helemaal verkeerd. Op en neer naar de Charlie is het de langste afstand om te lopen en je loopt al wat af op Lowlands.

  Vorig jaar zag ik, net als de jaren ervoor, al veel minder bandjes en veel meer film, literatuur, dans, enz. Ook leuk, maar ik ging aanvankelijk vooral voor de muziek.

  Niet voor de zogenaamde headliners. Die had ik meestal allang gezien, of boeiden me niet. En de leuke nieuwe bandjes? Het werd steeds minder. Op Eurosonic/Noorderslag, Metropolis, enz. kun je er meer ontdekken.

  De laatste jaren zag ik wel weer veel leuke bandjes in de Lima. Maar wereldmuziek kun je ook elders beluisteren. Daar zijn speciale festivals voor. Ga daar maar eens naartoe.

  Het “Lowlands-gevoel” heb ik nooit gehad en het geouwehoer tijdens optredens is me steeds meer tegen gaan staan.

  Dus, wat is het geworden? De tijden zijn aan het veranderen, zong de oude Dylan al en niet altijd ten goede voeg ik daar aantoe. Zoals ik eerder afscheid nam van 3 FM, OOR en 3voor12, zo neem ik nu afscheid van Lowlands. We zijn uit elkaar gegroeid, laten we het daar maar op houden. Dus geen Lowlands meer. Jammer. We gaan weer op zoek naar iets nieuws en hebben al wat gevonden.

 56. André

  Mensen mensen. Ik ken haast geen enkele bezoeker die zijn bekers in heeft geleverd. En dan met Z,n allen zeuren dat het eraf gaat. Als je 200 bonnen gebruikt en alle bekers inlevert heb je 20 bonnen gespaard. Poeh poeh. Als je naar een enkel concert in de ziggo gaat betaal je 60€ en parkeren €15. Is het niet zo dat die bands de jackpot vragen. Sommigen meer als een miljoen. Nou wij gaan wel gewoon los hoor. We zien wel wat er komt.

 57. Bas

  Hallo allen,
  Ik vind het fijn dat al deze zuurpruimen niet meer komen.
  Geloof me Lowlands wordt weer werelds nu.
  Geen irritatie meer aan die vervelende bekeropruimers uit het oostblok, minder rijen omdat er minder mensen komen en laten we wel zijn lowlands staat bekend juist om de verrassende nieuwe onbekende bandjes, waar we in de kleine knusse tentjes van kunnen genieten!
  Lowlands wordt weer lowlands hiha!

 58. JP

  Pffff, wat een negativiteit. Als je iets niet (meer) leuk vind, dan ga je niet. Geef je je geld aan iets anders uit. Prima om het te uiten maar dit stuk is niet zo arrogant als de organisatie die ‘aangevallen’ wordt.

  Ik ben in 2000, 2001, 2003 en 2012 naar LL geweest en ga dit jaar weer. Gewoon omdat het leuk is, de bandjes die ik wil zien niet zal zien en bandjes die ik vooraf geen kans geef, juist hartstikke leuk vind. En j, ik heb ook weinig met de dance-herrie ’s nachts. Dan maar vroeg slapen, ben ook de jongste niet meer (44).

  Natuurlijk is alles behoorlijk aan de prijs. Maar duur? Kom op! En ja, ‘ betutteling’ ? Crowd control is van belang, zeker met 50000 losgeslagen malloten. De die hards hoef je inderdaad niet te zeggen wat te doen. Maar hoe veel miepjes en andere jongelingen zie je er niet lopen die een beetje gestuurd moeten worden en het de organisatie verwijten dat er geen dak op het terrein zit tegen de regen of felle zon. OK, een beetje gechargeerd, maar toch :-)

  Ergo, ik heb net als 49.999 anderen een kaartje gekocht gisteren en ga gewoon een aantal dagen lol hebben. ..

 59. Jan

  Ik ben vanaf 1994 ieder jaar naar Lowlands geweest. In 2010 voor het laatst. Waarom ben ik afgehaakt. Dit kwam niet door de line-up of door de prijs, maar doordat de sfeer veranderde. Dit gevoel begon mij rond 2005 te bekruipen. Wat was de reden? Het festival was hip geworden. Niks mis mee, maar het publiek veranderde. Ergerden zich ook als ik voorin per ongeluk op iemands tenen (slippers) stond of als er wat geduwd werd. Veel mensen komen voor de randzaken en de rockers verdwenen langzamerhand naar andere festivals. In 2011 moest ik door schoolvakanties noodgedwongen naar Werchter, balen want mijn vrienden gingen wel naar Lowlands. Maar daar aangekomen dacht ik; hier zitten dus de rockers. Daar maakt het dus niet uit hoe je erbij loopt, niet hip nee. Maar ook geen randzaken, gewoon je eigen feestje maken. Al het geld wordt daar in de line-up gepompt. En Belgie is een heerlijk los land met veel minder regeltjes. OK, dramatisch sanitair en campings, maar wel gezellig ;-) Op Lowlands was er in het begin veel ruimte om je eigen feestje te maken (de speciale bierentent), dat is veranderd. Op Nederlandse festivals is überhaupt teveel geregeld. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten. Vorig jaar naar Glastonbury geweest (bijzonder vriendelijke mensen die engelsen, maar nog dramatischer sanitair dan op Werchter, het lijkt wel een vluchtelingenkamp met louter 2 kranen op 1.000 mensen), maar het was fantastisch. De aloude festivalsfeer. Met kampvuren op de camping tussen de tenten en het hout kun je kopen op het terrein. Daarbij is winst niet het uitgangspunt. De winst gaat naar goede doelen en je mag zoveel bier meenemen naar het festivalterrein als je kunt dragen. Je hoeft niets te kopen. Meer dan 100 podia, dat is te veel, maar in ieder geval voldoende keuze ;-) Bijzonder aan Glastonbury is, is dat je maar een keer naar binnengaat. Je kampeert op het festivalterrein. Min of meer tussen de festivaltenten, als je op tijd bent met uitzicht op de mainstage. Je zit dus echt vijf dagen op het festivalterrein zelf. Nee, voor mij geen Nederlandse festivals meer. Teveel voorgekookt en te goed geregeld. Hoewel ik het sanitair op Lowlands af en toe wel mis ;-)

 60. SiegetSbetter

  Als je denkt dat er grote festivals zijn waar de prioriteit NIET bij winstmaximalisatie ligt dan ben je heel erg naief.

  • Jan Siemling

   Naief, tja misschien wel. Natuurlijk wordt er verdiend op Glastonbury, maar dan toch meer door de mensen die daar met hun eigen eettent staan. Winst wordt er gemaakt, maar dit staat niet op de voorgrond. Wanneer je dat retedure kaartje hebt gekocht (waar je overigens heel veel voor terug krijgt) hoef je geen geld meer uit te geven. De hoeveelheid geld dat je uitgeeft is helemaal aan jezelf, je mag namelijk alles zelf meenenem. Dan staat winstmaximalisatie niet op de voorgrond toch? Dan is het je eigen keuze.

 61. H.A.

  Bezoeker van Lowlands (1993 t/m 1998) en ondernemer op Lowlands (1999 t/m 2013); de organisatie wil het ‘anders’ (zegt men), dus (ook) ik ben er ‘uitgekickt’ na 21 edities en zal waarschijnlijk de 25 edities, achtereen, niet gaan halen!

 62. Paula

  Sinds 95 ga ik naar LL en na een paar jaar over te hebben geslagen (Glastonbury, Bestival, Best Kept Secret) heb ik nu weer eens een kaartje gekocht. Ik schrik een beetje van bovenstaande. Er zijn toch wel middelen om de sfeer en de alternatieve feel weer wat in ere te herstellen? Misschien gewoon wat meer kleinere eettentjes en barretjes? Die vieze Hema broodjes staan me altijd tegen. En ’s nachts wat meer kleinere feestjes zodat je niet naar die stomme dopey Bravo hoeft, waar je eigenlijk niet meer in kan….Er is toch wel wat aan te doen? Ik dacht eens te hebben gelezen dat de directie op studiereis naar Glastonbury gaat…Doe dan ook inspiratie op daar. Dat festival is gigantisch groot en heus wel commercieel maar blijft toch goed van sfeer, mede door de vele kunst en kleine handelaars.

 63. JinX

  wow wat een reacties! Jullie hebben het lang vol gehouden, ik ben in 2004 al afgehaakt (1998 was mn eerste). In 2008 nog een keer geweest (met een vriend die echt heel graag wilde maar niet alleen) en in 2011 nog een keer omdat mn beste vriendin een kaartje over had. Wat is het allemaal veranderd, er is weinig over van het oude lowlands. Lowlands is tegenwoordig het walhalla van de 3FM bandjes…het klinkt allemaal hetzelfde en het is lastig om nog iets onbekends te vinden (zag in 2011 wel een leuk gypsy ska bandje, geen idee meer hoe het heette, was ergens begin van de middag).

  Jullie hebben het over de tijd dat het nog een wortel was? In onze tijd was die wortel een raket! En mensen met een hanekam kwamen meer voor dan blonde meisjes, grolsch was dommelsch (open buitenpodium) waarop je perfect uitzicht had vanuit het mini reuzenrad op the higher ground. Punkbandjes, skabandjes, hardcorebandjes (de echte hardcore, niet die electronische meuk), the vans warped tour…

  Lowlands was mijn thuis (en nog bijna in mn achtertuin ook) maar tegenwoordig doen zelfs die ellenlange rijen lowlanders op het station me niks meer en dat is wel eens anders geweest (het ik wil ook gevoel is veranderd in gelukkig hoef ik niet gevoel…)

 64. Gerda

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Dit zou mijn 8e jaar worden maar ik zie er ook vanaf. QOTSA al gezien en skrillex is niet mijn ding. Iedereen die vaker gaat kent het in de file staan op de dijk. En parkeerplek is er ook altijd. En nu word het kaartje niet alleen duurder maar ook parkeergeld gevraagd en cjp afgeschaft. Dan houdt het helaas voor mij op. Of er moeten andere goeie bands/artiesten bekend worden gemaakt. Helaas for now is er geen reden om naar Lowlands te gaan:-(

 65. Kaska

  Mooi artikel en erg herkenbaar. Opzich vind ik de keuzes die Ll maakt nog wel enigszins te begrijpen. Mijn omslagpunt waarom ik voortaan afzie van Ll na jaareen bezoek is dat ik vorig jaar daadwerkelijk als een crimineel ben behandeld. Het begon al bij de ingang waar ik letterlijk volledig werd uitgekleed door de plaatselijke politie om vervolgens gedurende het festival nog twee keer door de politie te zijn vastgehouden… preventie prima, maar dit sloeg werkelijk alles. Nee, voor mij geen Lowlands meer.

 66. Ralph

  Goed verwoord mede Lowlanders!!! Het is goed om je af te vragen of er geen misbruik wordt gemaakt van de mensen die verknocht zijn aan de sfeer en ambiance van Lowlands.
  Vanaf ’96 ben ik er ieder jaar bij geweest en ik ben blij dat er mensen zijn die zich kritisch uiten op forums etc zodat de organisatie hier wat mee kan doen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, en me altijd volledig in de sfeer gestort van boeieh, Lowlands wordt toch wel weer cool. Maar dit jaar vind ZELFS IK dat er wel wat smerig ruikende zaakjes spelen, en dat de goedheid van de trouwe Lowlander door de organisatie wordt misbruikt. De Lowlanders zouden ook wel eens beloont kunnen worden door een jaar kiet te spelen en alles wat goedkoper te maken.
  Er moet iets gebeuren, we moeten met de vuist op tafel slaan. Voor mij is niet gaan geen optie. Bovendien heb je daar voornamelijk jezelf mee, want het gaat toch wel door. Ik stel voor om met zijn allen op de camping te blijven en sowieso de hele vrijdag daar gewoon het feestje te vieren, net zoals vroegah ;-0 Dat al die bands van de netniet Line-up van de afgelopen jaren voor lege tenten staan te spelen terwijl het festival wel uitverkocht is, en dat de horeca op het terrein helemaal niets omzet gedurende 1 dag.. Het enige wat helpt is met zijn allen iets doen
  Laten we hopen dat we dit jaar even door de zure appel heen moeten bijten en volgend jaar weer iets minder worden uitgemolken. Want uiteindelijk moeten bedrijven een beetje winst maken om te kunnen blijven bestaan in ons kapitalistische systeem.
  We spreken elkaar!

 67. Claudia

  Wanneer ze als verklaring voor de prijsstijging van de entreekaarten aandragen dat ze moeten concurreren met veel buitenlandse festivals, en dat bands daarom duurder zijn dan vorig jaar, dan zouden ze ook eens moeten zeggen dat de prijs volgend jaar een keer daalt… Maar dat gebeurt dan weer niet helaas…

 68. Dick

  En ik ga gewoon lekker weer, voor de 21e keer!

 69. Dirk van der Straaten

  Prachtig stuk, ik heb zonder dit te zien zelf ook een reactie geplaatst op de facebook-pagina (https://www.facebook.com/LowlandsFest?filter=2) die een aantal van deze punten kritisch beschouwd. Zou mooi zijn als daar een zinnige reactie op kwam zonder betutteling ofzo ;)

 70. d

  Inderdaad jammer allemaal met Lowlands, de vercommercialisering is keihard
  toegeslagen, de mainstream has moved in…verwijd je blik en zie dat er VEEL leuke festivalletjes bij zijn gekomen die WEL die leuke sfeer nog hebben.

 71. lowlands1

  wat een fucking bullshit lowlands is altijd al een van de mooiste gezelligste en toffste festivals geweest die ik ken en is er zeker niet minder opgeworden het is gewoon wat je er zelf van maakt … en met al die negatieve tijd in dit stuk is het maar goed dat mensen als jullie er niet bij zijn !! kortom het wordt weer super toff !!

 72. diederick

  Lowlands was een feestje omdat iedereen er een feestje van maakte. Toen een jaar of wat geleden de helft van het publiek ineens uit journaille en hipsters bestond die geen feestje maken maar louter aapjes komen kijken was de sfeer weg. Die maak je namelijk zelf. En moeilijk kijken vanachter je dikke bril en zorgen dat je zorgvuldig gekozen laarsjes niet vuil raken is toch wat anders dan met plaggen modder in je haar knetter in de war 3 dagen los gaan.

 73. Pieter

  Nog een kers op de taart van kritiek over betutteling. Na 13 jaar bezoek was het vorig jaar toch weer opvallend wat er met het omschenkpunt gebeurd was. Wat ooit het met gemak bij de ingang kon moest opeens bij een mini portocabin gebeuren: de zelf meegebrachte drank omschenken.
  Enige gevoel dat mij bekleefde: de organisatie heeft weer een hiaat gevonden waar geld te verdienen valt…

  Tot ziens lowlands, wie weet ben ik er dit jaar gewoon weer, met een eigen stapeltje bekers van de Makro ;-)

 74. Dirk

  ik ben vorig jaar voor de eerste keer geweest. Tijd van me leven gehad. Viel me wel op dat er veel drugs werd gebruikt. Was dit in de voorgaande jaren minder of is dat iets dat altijd wel speelt? Kaartje voor 2014 is in ieder geval binnen.

  • Ronald

   Lowlands is niet hip meer, zeiken over lowlands wel. De mainstream zeurt over dat ll te hip is geworden. Dtrh en bks, dat is waar je tegenwoordig gezien moet worden! Nou mensen, veel plezier. Lowlands will survive. En wij zijn er gewoon bij, net als andere jaren. Blij dat veel mensen ergens anders heen gaan en het niet meer zosnel uitverkocht is. :-)

 75. Jacob

  Dag lieve klagende mensen.
  Vorig jaar op Best kept secret geweest. Prima line up maar ook mager en kleinschalig .wat een verschil met lowlands. Dit jaar is bks al duidelijk minder van kaliber en verwatert het peil op de vele festivals nog meer. Kortom lowlands ga rustig door. Er staat al weer heel wat kleine beginnende talenten voor ons klaar. Een echte vervanger is voor ons na 16 jaar na bij lange na niet gevonden.

  Muziekgroet, Jacob en de rest

 76. Mr akhere

  Wilt u een nier te kopen of u
  wilt uw nier te verkopen? Bent
  u op zoek naar een
  mogelijkheid om uw nier neer
  te verkopen voor geld als
  gevolg van financiële pauze en
  je weet niet wat te doen, neem
  dan contact met ons vandaag
  en wij zullen u een goede
  bedrag voor uw nier. Mijn
  naam is dokter Akhere Onome
  ben een nefroloog in ITUAH
  CLINIC. Onze kliniek is
  gespecialiseerd in Nier
  Chirurgie en we ook te maken
  met het kopen en het
  transplanteren van nieren met
  een woon-en bijbehorende
  donor. Wij hebben onze
  vestigingen in de Indiase,
  Turkije, Nigeria, de VS en
  Maleisië. Als u geïnteresseerd
  bent in het verkopen of
  aankopen van de nieren zijn
  aarzel dan niet om ons te
  contacteren via e-mail. E-mail:
  Ituahclinic@gmail.com
  vriendelijke groet, Dr AKHERE
  ONOME

 77. Eric

  Ik ben een echte festivalganger en ga al sinds 1992 (ik ben inmiddels bijna 45) naar heel veel festivals. Werchter, Pinkpop, Dynamo en Pukkelpop.
  Slechts één keer ben ik op Lowlands, in 2005. Toen ook de Foo Fighters waar ik overigens een enorme fan van ben. Het viel mij meteen enorm tegen.
  Lowlands is een festival van zien en gezien worden. Er lopen daar mensen rond die bij het kopen van een kaartej ook meteen het internet afstruinen naar een hippe outfit. Rubberen flower-power laarzen bij 32 graden. Hou toch op zeg.

 78. leoni de haan

  jaren ben ik inderdaad gegaan..avonturen beleefd..wonderschone dingen gezien en vooral veel nieuwe bandjes ontdekt. ik was van de wereld en de wereld was van iedereen..:)
  twee jaar geleden vond ik het nog top toen de de security water en natte sponzen uitdeelde..supergezellig was dat..maar vorig jaar ging idd na denk 17 jaar lowlands opeens de stekker eruit..ik voelde me geen onderdeel meer van lowlands maar echt een bezoeker ..dus het wordt tijd om de vleugels uit te slaan en terug naar af…ik ga dit jaar voor het eerst naar Welcome to the village en ik heb er heel veel zin in..klein festival met kleine bands georganiseerd door grote denkers..ze hebben begin dit jaar groenten geplant om iedereen van soep te kunnen voorzien..hoe zoet is dat. gewoon weer vooraan kunnen staan..gewoon weer meezingen en en gewoon weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken

 79. Ivo

  Ik sluit me bij Dick aan: ga met veel plezier voor de 17e keer.

  Dingen veranderen, anderen veranderen, ik verander. Het gras is altijd groener. Meer van zulks.

U kunt niet meer reageren.