Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

EvE: het publiek is nu minder recalcitrant

De Lowlander kan goed zeuren en zeiken, maar achteraf is het festival altijd beter geworden dan vooraf verwacht werd. En in vergelijking met vroeger is het publiek minder recalcitrant. Dat zegt directeur Eric van Eerdenburg vandaag in een interview met de Volkskrant.

De krant begon tegenover de festivalbaas meteen over Lowlove’s vier redenen om niet meer naar Lowlands te gaan, het stuk uit januari waarin we onze frustraties uitten over onder meer de prijsverhogingen en het betuttelende toontje dat vaak aangeslagen wordt. Van Eerdenburg verdedigt de bierprijs en het parkeergeld, maar zegt dat ze zich van dat laatste wel iets hebben aangetrokken:

“Serieuze onderwerpen zoals prijsverhogingen werden door ons met een grapje onder de mat geveegd. Die turbotaal die kenmerkend is voor Lowlands, moeten we in dat soort gevallen niet meer gebruiken.”

Soms zijn de geluiden die hij van bezoekers hoort wel ‘op het zeikerige af’, zegt hij:

“Er staan 18 duizend auto’s op de parkeerplaats en bijna iedereen gaat maandagochtend weg. Dan krijgen wij klachten over dat de files zo lang zijn. Jongens, denk ik dan. Dat noem ik gezeur.”

Is het Lowlandspubliek veranderd? Een discussie die ook op onze site vaak en hevig woedt. EvE daarover:

“De begintijd van Lowlands viel samen met de nadagen van de punk. Driedaagse festivals zijn nu geaccepteerd, maar toen was het iets compleet nieuws. Een deel van de bezoekers wilde anarchie, ze sloopten de badhuizen op de camping. De sfeer was opgefokter en agressiever, de bandjes waren obstinater. Op dit moment bevinden we ons in een vrij brave periode in de popmuziek, als ik dat vergelijk met toen.”

“Het klopt dat het publiek minder recalcitrant is. Ze komen nu vooral om te chillen en zich te vermaken.”

“Het verbaast me soms hoe weinig woede er is onder de jeugd. Misschien hebben we het gewoon te goed. (…) Blijkbaar is de huidige generatie jongeren niet recalcitrant. De muziek gaat over liefde en gevoelens.”

Het hele interview kun je vandaag in de Volkskrant lezen, of hier via Blendle.

Als extraatje: Van Eerdenburg gaf een rondleiding over het vernieuwde festivalterrein aan FaceCulture. Filmpje:

Voor Lowlove beantwoordde Van Eerdenburg een week geleden vragen van bezoekers; dat artikel vind je hier.

14 reacties

 1. Thomas

  Als ik hier nu iets positiefs schrijf zoals: “God wat een leuk festivalterrein, ik heb er zin in!” Blijven dan alle zure reacties over de parkeertarieven weg?

 2. Johan

  Okay, we moeten meer slopen dus? Vorig jaar al bijna het terrein afgezet omdat we een picknicktafel de tent in verplaatste.

  Er gebeurt minder, maar er mag ook veel minder.

  • Mark

   Hij zegt niet dat het toen wel was toegestaan…

   Bovendien, de eerste editie waren er nog geen 8000 bezoekers. Met 55.000 bezoekers kun je eenmaal minder toestaan omdat de risico’s veel groter zijn. Maar je hebt gelijk, een beetje dubbel is het wel.

   • Mr.T

    Dat Osdorp letterlijk de tent afbreekt… dat het podium bijna bezwijkt tijdens Pennywise ’97…

    • PeeWee

     Dat waren nog eens tijden. Door de nok van de tent naar voren klimmende mensen bij de OP, omdat de tent gewoon te klein was en het moment waarop Bro Hymne voor jaren tot officieus LL anthem werd gekroond

  • Spud

   Waarom zou je dat ook willen, een picknicktafel in de tent neerzetten? Manmanman van dat soort sneue ‘ludieke’ acties word ik wel zo moe altijd. ‘Kijk ons eens lekker gek doen hihihi’… Zelfde met die takkenidioterie van een tijdje terug.

   • PeeWee

    Hou er maar rekening mee dat dit jaar de takkenidioterie weer aanwezig is, want de overrated Kees van Hondt hysterie wordt alweer lekker aangewakkerd

    • Willie

     Kees van Hondt, dat is toch die act van een Mojo medewerker dat een jaar of 8 geleden best wel leuk was in de Lima.

 3. joppe

  Altijd leuk zo’n kijkje in de keuken. Man wat heb ik er weer zin in…. campertje is er klaar voor, laatste boodschapjes, morgen nog ff werken en dan rijden maar !!! Leuk joh !!

 4. Willie

  Festivaldirecteur wordt wel recalcitranter:

  “dus geen Nick Cave meer op Lowlands”

 5. Tjitte van Dalen

  Het probleem op maandag morgen is dat er niemand meer op de parkeerplaatsen staat om het verkeer in goede banen te lijden. Hierdoor ontstaat de chaos! Wanneer ik moet gaan betalen voor het pakeren verwacht ik ook wel extra servers, ook op maandagochtend!

  • willie

   Maar waarom dan? Hij geeft toch ook aan dat je moet betalen voor het parkeren, omdat ze het enige festival zijn dat het nog niet deed (fantastische redenering, de argumentenfabriek is vast trots op Eric) en dat daarmee de bussen gefinancierd worden (hoeveel mensen hebben hun partytent daadwerkelijk achter moeten laten bij het instappen?), er wordt dus niet betaald voor extra service.

   Overigens zelden problemen gehad op maandag, gewoon lekker op tijd vertrekken en er is niets aan de hand.

 6. lowrlands

  Wanneer je maandag je druk kunt maken over het verkeer dan ben je met de verkeerde dingen bezig. Zeker in gezelschap en als passagier al helemaal dan dien je brak, mijmerend over de mooie tijd en met een vers portie LL heimwee uit het raampje zitten kijken. Dat laatste geldt ook voor de chauffeur.
  Bekijk de dingen nu toch eens van een wat zonniger zijde, ik was op PP2011, daar was het volkomen mis! Dus… Geniet meer niet.

U kunt niet meer reageren.