Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

LL-directeur: ‘We laten EDM bewust links liggen’

Eric van Eerdenburg is inmiddels meer Mister Lowlands dan Jan Smeets het gezicht van Pinkpop is. Minstens één ding hebben ze gemeen: ze verdedigen hun festival te vuur en te zwaard. De Lowlands-directeur deed het voor het tweede jaar op rij urenlang voor Lowlove in een Ask Me Anything-sessie.

Zoals gebruikelijk lag de directeur weer onder vuur vanuit de rockhoek dat er te veel elektronische muziek geprogrammeerd zou worden, en vanuit de elektronische hoek dat de elektronische bands niet hard genoeg zouden zijn of te commercieel.

Die riedel kent Van Eerdenburg inmiddels wel. 

‘We kiezen er nadrukkelijk voor om wat neigt naar EDM (electronic dance music, redactie) links te laten liggen, ook de acts die in het grijze gebied liggen. Dit in tegenstelling tot veel andere grote Europeese festivals. Daar zie je idd Calvin Harris, Deadmau5, Kalkbrenner, Röyksopp & Robyn wel. Bij ons niet.’

Toch lijkt er een lichte koerswijziging, vooral in de Bravo en India in de nachtelijke uren. ‘We kiezen bewust voor de nieuwere en opkomende namen. Geen Richie Hawtin of Sven Väth.’ In het verleden legde dat soort grote namen (verleden jaar bijvoorbeeld Marcel Dettmann) platen op de draaitafel.

Maar de directeur is vol vertrouwen dat hij een goede keus maakt. ‘Check it. We denken dat het heel goed wordt. Er ligt een zee tussen wat een EDM-dancefestival is en wat voor dance en electronic music Lowlands boekt. Het is de muziek van nu. Steeds meer hybride vormen. En gelukkig ook nog veel gitaren…’

War On Drugs en Outkast

Over gitaren gesproken: de discussie gaat uiteraard altijd over de acts die niét naar Lowlands komen. War On Drugs kon volgens Van Eerdenburg niet omdat ze elders staan, en werden na het afzeggen van London Grammar tevergeefs nog een keer gebeld. Ook ging hij nog in op Outkast.

‘Leuke hitmachine, toch wel erg lang geleden dat er wat nieuws is uitgekomen, en erg hoge aspiraties van hun kant.’

Te duur dus, in oud-Hollandsch. Dat kun je van Nederlandse bands niet beweren, maar er zijn meer motieven om acts als Kensington een prominente plek te geven.

‘Nederlandse bands zijn een must op LL. Ze zijn minder exclusief, maar doen op LL vaak iets extra’s en spelen voor een groot publiek.’

Maar over andere afwegingen die de programmeurs samen met hem maakten, liet hij het toetsenbord rusten.

‘Als je een populariteitspoll doet dan krijg je altijd dezelfde lijst met Radiohead op 1, Muse op 2 Coldplay op 3 etc. Er is altijd veel discussie, maar what happens in the bookingroom stays in the bookingroom.’

Afrekenen met criticasters

Hij nam ook uitgebreid tijd voor de critici, en diende ze (zoals altijd met dikke scheuten ironie) van repliek. Over de teruglopende kaartverkoop bijvoorbeeld: ‘Mag ik je er op wijzen dat we in mei ergens uitverkocht waren. Het gaat gelukkig weer op een minder idioot tempo.’ En ook de wetgever kreeg er van langs met het rookverbod. 

‘Ik begrijp er niets van als je in een open Alphatent niet mag roken en op een overdekt terras wel.’

Van Eerdenburg nam het ook op voor zijn zusterfestival Down The Rabbit Hole, dat in juni voor het eerst georganiseerd werd, en daarmee ook voor Lowlands. Want ook op DTRH is de aankleding en sfeer net zo belangrijk als de programmering.

‘DTRH is op voorhand behoorlijk belachelijk gemaakt om de niet-muzikale programmering uit bepaalde hoeken. Ze hebben geen gelijk gekregen. Het sterkt ons in ons idee dat als je drie dagen naar een festival gaat aankleding, randprogramma- serieus of onzinnige- erg gewaardeerd wordt.’

Geen YouTube-streaming

Op techniekgebied viel op te tekenen dat er niet langer rechtstreeks Lowlands-concerten worden uitgezonden via YouTube.

‘We streamen niet dit jaar. Te veel gedoe met rechten, clearance, kosten, etc. Maar we gaan wel zo veel mogelijk on demand zetten. Het hangt af van de welwillendheid van de artiesten en hun platenmaatschappijen of ze hier aan mee willen doen. Hou ons YT-kanaal in de gaten.’

Verder is wifi op het hele terrein nog steeds te duur (er komen hotspots bij sponsor Hi), en legde hij nog maar eens uit dat de geluidsvergunning tot 23 uur aanmerkelijk ruimer is dan die na dat tijdstip. ‘En de live dynamiek is veel moeilijker binnen de norm te houden dan de voorgeproduceerde muziek.’

De logica van het polsbandje om de rechterpols?

‘Als je er voor 24 uur afgestuurd wordt, krijg je daarna een bandje om je linkerpols. Als je dan weer een vuilnisbak in de fik steekt, weten we dat je al op de top van de Alpha hebt staan dansen.’

Dan nog wat kort nieuws:

 • De Beugelbar ontbreekt, dat was een beslissing van sponsor Grolsch;
 • Voor de houders van een Nedap-polsbandje komt bij de entree een apart spoor.
 • Eric werd op z’n vijftiende ontmaagd in een parkje in Frankrijk.

Festivaltips

Tot slot: mocht je na Lowlands nog wat geld over hebben, de Lowlands-directeur verklapt waar hij zelf graag zijn knaken jaarlijks stuk slaat:

‘Pitch, van ‘mijn eigen’ dance programmeurs. Maar ook FujiRock, Coachella, Bonnaroo, Primavera. Leuke reisjes, goeie festivals.’

45 reacties

 1. Saffie

  Ik vind het aan de ene kant mooi dat Eric tijd maakt voor de vragensessies. Maar aan de andere kant is hij wel erg vaak bij de hand (of simpelweg bot) tegen zijn KLANTEN. Daarnaast worden veel vragen overduidelijk ontweken (door ze niet te beantwoorden of ‘grappig’ te zijn).

  De enige vragen die serieus beantwoord worden, zijn de complimenten die als vraag verpakt zijn. Duidelijke antwoorden of verklaringen op kritische noten komen er zelden.

  Dan kun je er in mijn ogen net zo goed mee stoppen.

  • Saffie

   Ow, en voordat er gezegd wordt dat wij ook bot tegen hem zijn: er worden ook vaak genoeg kritische vragen netjes gesteld aan Eric. Ook die worden dan bot of bij de hand beantwoord.

   • WpuntNL

    Mjah, maar als je het festival een beetje volgt en de tendens ook… dan had je de meeste van die (zoals jij noemt) kritische vragen zelf ook kunnen beantwoorden. Het riedeltje “te weinig stadionvullers”, “te veel DJ’s”, “te weinig commercieel” zie je vaker voor komen.

    En geef toe… dezelfde vragen komen echt vaak voor in het lijstje.

    Ik krijg nou niet de indruk dat EvE gereserveerd geantwoord heeft. De houding van Lowlands is nooit anders geweest voorafgaand aan het festival. Het is altijd “accepteer het of gaat heen” geweest.

  • Thijs

   En als je ondanks je kritiek toch KLANT blijft, ligt de ‘fout’ bij jou, niet bij LL. Je hebt er zelf voor gekozen een kaartje te kopen, al-dan-niet nadat er namen bekend waren. Thuis blijven is een veel krachtiger signaal dan berichten op een forum plaatsen.

 2. Thijs

  Als ik directeur was geweest had ik gezegd: take it or leave it. Te duur? Blijf weg. Slecht programma? Blijf weg. Want laten we eerlijk zijn: zolang het uitverkoopt is het niet té duur en niet té slecht. En vinden er schijnbaar nog genoeg mensen het de moeite waard om bijna EUR 200 weg te leggen.
  Deze man neemt op zijn vrije avond de moeite om uren achtereen vragen van mierenneukers, betweters en azijnpissers te beantwoorden. En als dank daarvoor krijgt hij ook dáár nog eens kritiek op. Sjonge jonge. If you can’t say anything nice, don’t say anything at all. Please!

  • Mark

   Ik kan het hier niet meer mee eens zijn. Ik word echt misselijk als ik de discussie zie over het “verdwenen Lowlands gevoel” en dat het festival te duur, te commercieel en dat “vroeger alles beter was”. ***ZUCHT***

   Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen.

   LOWLANDS ZIN IN ZIN IN LOWLANDS

  • Tony P.

   +1

   En laten we ons nu gaan richten op zaken die belangrijker zijn. Wat voor weer wordt het bijvoorbeeld volgende week?

  • pietertjo

   Je hebt deels gelijk Thijs. Het is inderdaad take it or leave it. Echter vind ik dat hij zijn ‘klanten’ (want dat zijn wij) serieus moet nemen. Niet iedereen die kritiek uit is in mijn ogen een azijnpisser.

   Begrijp me goed: ik vind het super dat hij de moeite en tijd neemt om onze vragen te beantwoorden, echter worden te kritische vragen inderdaad vaak vermeden. Met deze houding neem je je publiek dat deels terecht kritiek uit op LL gewoonweg niet serieus. Dat mag hij van mij doen, maar ik kan je nu al vertellen dat LL volgend jaar niet gaat uitverkopen. Mits er een serie topnamen vroeg in het seizoen wordt gepresenteerd. Als je ziet hoe massaal de kaarten voor spotprijzen op Marktplaats en Ticketswap staan kan je niet anders concluderen dat de hype over is en dat een deel van de bezoekers teleurgesteld is in het programma. Dan mag je je als organisator toch wel degelijk zorgen gaan maken over de toekomst.

   • WpuntNL

    Zolang het uitverkoopt heeft EvE gelijk.

    Als je kaartjes koopt met het idee “het loopt wel los”, accepteer je dat ze boeken wat ze boeken. De remedie daartegen is wachten met een kaartje kopen tot het je bevalt. Of elders naartoe gaan.

    Dit is zoals men Lowlands boekt. Is al jaren zo… gaat niet veranderen.

    Misschien is een niet uitverkopende editie helemaal niet zo slecht. Het heeft geen pas om een kaartje te kopen en vervolgens te gaan janken dat ze je neppen. Leer dan en koop geen kaartje… of wacht met kopen.

    Misschien gaat deze editie de boeken in als degene waar er weer een topactie opstond. Misschien ook niet… aan het programma te zien gaat het een gewone, niets aan de hand Lowlands worden… waarbij we misschien wat verkouden werden… maar waar het best lekker toeven was.

 3. Sven

  Hmm, beetje slap dit. Er waren volgens mij best aardig wat interessante vragen van te voren aangemeld hier. Jammer dat hier niet op geantwoord wordt. En z’n vraag als waarom geen EDM muziek pronkt dan bovenaan, terwijl dat mijn inziens echt geen boeiende vraag is..

  • WpuntNL

   Op welke vragen, die niet in een andere vorm wel beantwoord zijn, had je graag nog een antwoord gehad dan?

   Ik zie er weinig….. de visie en de lijn lijken me duidelijk… ofnie?

   • Sven

    My bad! Ik dacht even dat dit artikel de antwoord bevat. Maar het vorige item waar iedereen zijn vraag heeft kunnen stellen zie ik dat Erik heeft geantwoord op veel meer vragen. Pardon!

 4. brokenbranches

  Als iemand van 19:00 tot 22:30 de tijd neemt om vragen van ‘klanten’ te beantwoorden, per se alle comments tot de onderste wil doorlezen terwijl ondertussen het volledige productieteam is afgetaaid en hij als laatste op het donkere terrein is overgebleven.. Dan zou ik durven zeggen dat dat iemand is die zijn ‘klanten’ zeer serieus neemt.
  Dat je dan nog van de inhoud van de antwoorden wat kan vinden is een tweede, maar dat moest me toch even van het hart ;-)

  • WpuntNL

   Deze (veelvuldige) klant kan dit dan ook prima waarderen.

   • pietertjo

    Ik kan het ook zeker waarderen hoor! Echter enkele vragen blijven onbeantwoord en dat is jammer. Hoe ziet Eric bijvoorbeeld de toekomst in van Lowlands? Een niet onbelangrijk punt als je het mij vraagt.
    Maar het is natuurlijk super dat een organisator zoveel tijd en moeite neemt om de vragen van ons te beantwoorden

    • Thomas

     Om heel eerlijk te zijn denk ik ook niet dat er een duidelijke visie voor de komende 5 jaar klaarligt. het festival is in principe 12 podia met acts die een doorsnede vormen van wat er dan relevant en beschikbaar is. Ik snap niet helemaal wat voor visie mensen voor het festival verwachten of hopen te horen van EvE. Hoeveel we er ook naar uitkijken en van verwachten, het is en blijft een popfestival van 3 dagen, geen cultuurrevolutie.

  • Willie

   Dat is natuurlijk dikke vette onzin, jullie hebben zelf ook de antwoorden gezien, maar mag het een beetje, dat communiceren, poeh, 2,5 uur op de bank vraagjes beantwoord met een attitude van hier tot gunter zonder echt inhoudelijk te reageren, petje af hoor.

   Dat jullie niet schijten waar jullie eten is best logisch, maar dat jullie dat ook te pas en te onpas uitdragen is treurig.

   • Peter

    You must be fun at parties.

    • willie

     Gek genoeg wel ja, daarom ga ik ook niet meer naar Lowlands, publiek kan je niet meer mee lachen, waar ik zeker in mijn eerste 7 edities nog steeds hele mooie herinneren aan heb en die ik ook op kan halen, van de 3 er na staan mij voornamelijk karige line-ups, mensen die snel boos worden om niets en mensen die dingen roepen naar anderen i.p.v. dat ze met andere mensen praten bij.

    • willie

     Maar waarom is elke kritiek opeens verstomd, beste Peter, hebben jullie echt een tik op de vingers gekregen na dat 5 redenen om niet te gaan artikel, mochten jullie daarom bijna het interview niet meer doen of stond de ask me anything sessie op het spel?

     Dat zelfs jullie kritiek haddden is toch best opvallend.

    • Marijn

     We zijn kritisch als we iets nieuws te melden hebben want we willen voorkomen dat we in de herhaling vallen. Zou je misschien ook eens over na moeten denken.

    • Gunnar

     Peter en Marijn, Willie maakt terdege een punt wanneer hij verwijst naar jullie ‘vier redenen om niet te gaan’ artikel. Jullie geven in feite dezelfde kritiek als ik in mijn vraag aan Eric, zei het uitgebreider in andere bewoordingen. De reactie van Eric mag je best kwalificeren als minachtend en deels niet op de inhoud. Lijkt er wat mij betreft dan op dat er niks geleerd is. Het is dan toch niet ondenkbaar dat jullie in januari 2015 weer een dergelijk artikel moeten publiceren. Of hebben jullie wel het idee dat er serieus gehoor is gegeven aan jullie kritische kanttekeningen?

    • Marijn

     Uiteraard zijn we niet vergeten wat we geschreven hebben. Of er gehoor wordt gegeven aan die kritiek (en die van anderen) kunnen we pas zien in de aanloop naar de volgende editie. Constant op de trom slaan dat het allemaal niet precies is zoals wij willen helpt niemand verder.

   • Wallie

    Ha Willie! Ben je weer je hobbie aan het uitoefenen, beetje stoken en kijken wie het vuurtje verder aanwakkert? Altijd zeer vermakelijk en natuurlijk niet serieus te nemen. Party on!

    • willie

     Inderdaad, gaat lekker, kijk maar naar de reactie van sil.

     Nu ken ik toevallig een junior boeker en iemand van de communicatie binnen Mojo, dat levert pas echt mooie verhalen op, maar ja zoals Eric al zei, dat hoort niet op het net.

    • Carlye

     You’ve hit the ball out the park! Inercdible!

   • sil

    jij hebt het over attitude….grappig…Eric heeft inderdaad attitude. Ik kan er wel om lachen…Jij hebt ook attitude…Kan ik niet om lachen…zuuuuurrrr

   • Mark

    Benieuwd over hoe Willie denkt over de mensen achter Lowlove. De werkelijkheid: allemaal vrijwillig, we kopen zelf kaartjes. Er valt niks op de vingers te tikken want er is geen verhouding, behalve van wederzijds respect, Willie.

    • ERVEE

     Ach Willie…
     Dat is zo’n persoon die ouder is geworden en vanwaar de omgeving om zich heen is veranderd en ontwikkeld en hij heeft daar nu moeite mee en kan daar niet mee omgaan. Iemand die maar blijft beweren dat alles vroeger beter was, maar zelf niet inziet dat hij zelf is stil blijven staan.

    • Willie

     Grappig hoe iemand er zo naast kan zitten, want ik durf wel te stellen dat ik vrij goed op de hoogte ben van wat er speelt in de muziekwereld, mijn kritiek richt zich vooral op het gebrek aan scherpte bij Lowlands, dat is jaren geleden al ingezet, het huidige publiek kan ik best accepteren als de line-ups sterk waren geweest, maar zijn dat helaas niet meer.

     Noem het verder hoe u wilt, ben er ondertussen ook wel achter dat er vrij weinig mensen zijn die ook inhoudelijk wat te melden hebben.

     En Mark: natuurlijk valt er wel te tikken, het viel Eric ontzettend tegen, dat liet hij laatst nog blijken in een Volkskrantinterview, ook als je iets vrijwillig doet wil je exposure, dat probeert Lowlove te bewerkstelligen door interviews te regelen en inkijkjes op het terrein te geven, dat doen ze an sich best knap, maar het is ook opvallend hoe snel ze hun keutel weer hebben ingetrokken.

     Hoe ik verder over de mensen van Lowlove denk is voor discussies over Lowlands niet relevant, hoe ze over mij denken, dat weet ik wel, omdat ze in pseudograppige termen laten weten en daarbij een stuk onfatsoenlijker handelen dan ik hier doe.

 5. Gijs Houben

  Lowlands is al jaren dood…waar ze vroeger een festival voor early adopters waren is het nu net als Pinkpop een vergaarbak van iedere zoveel jaar dezelfde namen. Daarnaast gaat een festival om vrijheid…vrijheid met politie in burger die her en der mensen oppakt past niet bij mijn beleving van een festival (op straat ben je vrijer dan op LL). Verder is de line up dit jaar om te janken…electronisch is er nog wel wat te beleven maar zijn het veelal open deuren en betreft bands is het heel mager…maar toch de entree weer wat opgekrikt dit jaar! Dat niet iedereen in het buitenland is gaan kijken na de schraalheid van NL festivals

  • WpuntNL

   En toch blijf je ieder jaar gaan of niet? is dat dan zelfkastijding?

   Of kom je gewoon graag ergens om daar te gaan zitten mokken?

  • JaToch

   geeft niks joh, gewoon rustig blijven. Lekker naar het buitenland gaan, lekker vrij zijn daar. Doei doei

   Wij maken er hier ondertussen gewoon weer een dik feestje van oke?

 6. Jeroen

  Om Tony zijn vraag te beantwoorden het volgende;

  Het weer voor volgend weekend ziet er niet al te best uit. Naar verwachting komt de tropische storm Bertha die de afgelopen dagen aan de oostkant van Amerika heeft geraasd omstreeks maandag aan in the UK. Het gebied zal een omvang hebben van halverwege Frankrijk tot het Noorden van de UK en trekt later in de week richting Noorwegen. De voorspelling is dat wij hierdoor veel regenval, een temperatuurs daling en een zomerse storm kunnen gaan krijgen. Lees ” voorspelling”. De mogelijkheid bestaat ook dat de storm afbuigt richting Spanje, in dat geval goed nieuws want dan wordt de warme lucht vanuit Spanje richting het noorden gedrukt. Al met al nog onzeker maar de kans dat het een negatieve uitwerking gaat hebben is groter dan andersom.

  gr

 7. Ralph

  Ik vind het wel een leuk dat er vragen worden gesteld aan de Lowlands directeur, maar het hoeft ook niet ieder jaar.

  • WpuntNL

   Ik vind het plezierig als hij ieder jaar vragen komt beantwoorden… er staan toch weer vragen tussen die ik ergens ook wel had.

 8. Bill Cosby

  Jongens wees toch niet zo boos.

  Het is maar een feestje en niemand verplicht je om te gaan.

  • bart Peters

   Zo ist Bill!!
   Alle zeurpieten moeten hun digikaartje maar versturen naar bartjeohja@gmail.com
   Dan zorg ik ervoor dat er enkel genieters komen.
   Ik zou ook alle kritikasters willen uitdagen om nog mooiere, betere festivals op te zetten met de allerbeste line-up ever!!
   Ben benieuwd………

 9. Joep

  Ik vind het wel een leuke line-up. Je moet gewoon lekker gaan.

 10. Roland

  Eindelijk eens duidelijk antwoord over de bandjes-policy. Helaas was er in mijn eerste jaar iemand niet op de hoogte hiervan en deed een polsbandje om mijn linkerarm. Jaar erna móest mijn rechterpols eraan geloven. Toen maar besloten de oude van mijn linker af te halen ;-) Gedurende de jaren heb ik overigens gemerkt dat ik niet de enige ben die dit meegemaakt heeft. Misschien toch nog even het personeel extra inlichten!

 11. bart Peters

  Kaartje doneren??
  Doe dit via bartjeohja@gmail.com dan zorg ik voor een geweldige LL sfeer!!

U kunt niet meer reageren.