Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

‘Goed dat het hyperige eraf is’

Lowlands raakte na 3,5 maand toch uitverkocht. Het duurde veel langer dan voorgaande jaren. Toch is de organisatie er juist blij mee: “Het hyperige is eraf”, zei Van Eerdenburg. Daar is de bezoeker ook blij mee.

Tenminste, dat bleek uit onze peiling. 83 procent was het met Van Eerdenburg eens dat het een goed teken is dat Lowlands er veel langer over deed om alle kaarten te verkopen.

Checkpoint Indie of Hacienda

Bekijk resultaten

Er verder over uitweiden? Kan in de reacties.

37 reacties

 1. 180492003

  Het is gewoon veel te duur.

 2. Remko

  Ik snap niet zo goed waar je het mee eens of oneens moet zijn. Het is zoals het is. En ‘het wijst erop dat het festival minder poulair is.’ Dus als je festival met 55000 bezoekers drie maanden van tevoren uitverkocht is is het minder populair?
  Ik hoop dat dit soort onzinnige enquetes geen invloed heeft op het lowlandsgevoel. Voor overmatige betutteling kan je bij Pinkpop terecht.

 3. Joey

  Het is precies het tegenovergestelde naar mijn idee. Het is een enorme hype om naar lowlands te gaan. En voor de mensen die gaan maakt het niet uit wat er komt. Je ziet steeds meer wannabe hipsters naar lowlands gaan. En dan heb ik het over mensen die het stoer vinden om naar een festival als lowlands te gaan, maar in hun vrije tijd gewoon naar Justin Bieber luisteren. De reden dat het niet snel uitverkocht was, is dat ze mensen zoals ik niet meer gaan. Vroeger ging bijna iedereen die ik ken naar Lowlands, nu hooguit een paar. De echte muziekliefhebbers haken steeds meer af. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat ze van dit imago af komen. Ik hoop dat het lukt want lowlands blijft één van de mooiste festivals.

 4. Ab

  Dit is wat kort de bocht door en de andere medaille kant vind ik: door een combinatie van aanbod elders, de wellicht iets te “magere” line ups en de kaartkosten denk ik eerder dat hierdoor ” de hype” er wat af is. Heb ook t idee dat het management nu met DTRH de “bedrijfsrisico’s” wat spreidt. Pinkpop had t ook wel ns lastig maar weet toch al jaren weer voor pakkende line up te zorgen. Ook al is LL een ander gepositioneerd festival zou t meer sier geven eens beter te inventariseren wat er echt toe doet en de wensen of ideen van bezoekers.

 5. Remko

  Lowlands is naar mijn idee ook één van de leukste festivals. En het was zo’n beetje het eerste festival met zo’n breed scala aan allerlei artiesten.
  Het ‘gezeur’ in de media over line-up en hipsters heeft naar mijn idee veel invloed op de festivalsfeer.
  Daarnaast vinden heel veel mensen het nog steeds stoer om naar Lowlands te gaan. Anders zouden ze niet zoveel merchandise verkopen.
  Zelf ga ik dit jaar nog wel (voor de 10e keer). Volgend jaar weet ik nog niet. Het is wel aan het veranderen. Dat zie ik niet als negatief, de hele maatschappij verandert immers. En een festival verandert gewoon mee.
  Er zijn zoveel mooie festivals dat ik het volgend jaar misschien wel tijd vind om mijn horizon te verbreden.
  (Over pinkpop was een betuttelende opmerking, iedereen moet doen wat hij of zij leuk vindt!)

 6. joppe

  Ik denk dat Lowlands ook wel een paar jaar gehyped is. Ik herinner me de 3fm dj’s die riepen : “het festival der festivals, daar moet je geweest zijn, mooiste festival van Nederland”. tja, dat beïnvloed mensen denk ik. nu is er veel aanbod in leuke festivals, mensen zijn hun baan kwijt en moeten kalm aan doen, een ander deel is het beu om tussen bovengenoemde hipsters te lopen…. menig reden om de hype er wat af te halen… maar goed, weer uitverkocht dus toch wel in trek lijkt me !! Ik ga ook weer, voor de 8ste keer en volgend jaar, dat zien we dan weer…

 7. RoelErick

  Het kopen van een ticket zal volgend jaar (hopelijk) niet meer het gevoel van een loterij geven. Dat zal een opluchting zijn.

 8. jelle

  Ik heb echt het gevoel dat het bovenstaande over mij gaat omdat ik dit jaar voor het eerst ga :( ik ben 17 en ga al 4 jaar naar Pinkpop en heel wat concerten dus hoop echt dat ik niet bij de “wannabe hipsters” en “mensen die het stoer vinden” hoor :P

  • joppe

   Het gaat meer om de houding van de persoon dan hoe vaak hij er al is geweest. Er lopen ook mensen rond die denken dat ze de onder directeur van zijn lowlands omdat ze er al jaren komen. Nee gaat meer over de groep mensen die naar lowlands gaan omdat het hip en in is. niet omdat ze voor een mooi muziekaal festival kiezsen met een mooie sfeer. dus kies waar je bij hoord zou ik zeggen :-)

 9. dillinger

  Die uitspraak over dat ‘hyperige’ is een tamelijk onzinnige. De kwaliteit van je programmering bepaalt uiteindelijk je populariteit. Ik ken veel jarenlange Lowlands gangers die dit jaar kiezen voor BKS of een ander festival omdat ze te veel op hun muzikale honger bleven zitten. De line-up is simpelweg te mainstream geworden en bevat te weinig scherpe randjes, vooral wat betreft de gitaar bandjes. Dat is de reden dat een (klein?) deel van het publiek is afgehaakt. Niet vanwege de sfeer of dat gedoe over hipsters, wie dat dan ook mogen zijn.

 10. Lynn

  Eigenlijk was het te bizar voor woorden om twaalf man met openstaande schermen te hebben die al een uur van te voren zaten te zweten om een kaart te kunnen bemachtigen. Met een grote groep was het bijna niet te doen! En lowlands is altijd goed, hype of niet, maar deze kaartverkoop is wel relaxter.

 11. Mark

  Wat is een hipster?

  • Joeri

   Mensen uit noord Afrika

  • willie

   Hipsters kwamen op Lowlands voordat het “waar is het feestje” volk kwam dat het festival heeft verziekt.

   Hipsters komen niet naar een festival met een line-up als Lowlands.

 12. Rtank

  Ik denk dat door de media wel een soort hype is ontstaan rondom lowlands, aangezien veel op tv word uitgezonden zullen er wellicht meer mainstream bandjes geboekt worden ‘Voor de mensen thuis’. Dit is in ieder geval het gevoel dat ik er af en toe bij krijg.
  Voor mij maakt het niet uit, het idee van een line up waarvan ik veel niet ken houdt mij al jaren niet tegen bij lowlands en ik vind het ontdekken van nieuwe dingen juist leuk. Ik merk zelfs dat vrienden van mij waarmee ik al jaren ga niet eens een idee hebben wat er komt maar sowieso gaan omdat lowlands altijd leuk en gezellig is. Jammer dat veel mensen niet meer met deze instelling komen!

 13. Ronnie

  Ik ga sinds 2006 naar Lowlands, in al die tijd is er altijd wel gezeik geweest over veranderend publiek, al is het de laatste jaren wel wat erger geworden. Ik moet uit persoonlijke indrukken ook zeggen dat de sfeer de laatste jaren wat minder open is en dat er een groter deel van het publiek voornamelijk met zichzelf bezig is… Waar je vroeger een slap ouwehoer verhaal op kon hangen aan een willekeurig persoon, die hier gewoon lekker in mee ging, krijg je nu al snel een rare blik toegeworpen. Aanvullend ben ik van mening dat de programmering wat minder spannend is geworden door de jaren heen en dat er minder is om te “ontdekken”. Dit kan natuurlijk ook aan mezelf liggen, maar zo ervaar ik het wel. Ook de financiële veranderingen van dit jaar met het bijbehorende betuttelende verhaaltje spelen in mijn opinie mee. Ik denk dan ook dat het vooral de oudere garde is die afhaakt en plaats maakt voor het publiek waaronder het festival de afgelopen jaren een hype was. Is dit goed? Is dit slecht? Ik denk dat het voor een festival een goed natuurlijk verloop is, uiteindelijk kan je niet blijven teren op de doorgewinterde vaste bezoeker die elk jaar ouder wordt, maar gaat het om het hier en nu… Vind ik dit persoonlijk jammer? Ja, maar ik heb m’n kaartje gewoon in de pocket en kom dit jaar gewoon weer lekker thuis op Lowlands! Uiteindelijk maak je zelf je eigen feestje….

  • Waarom

   +1 voor jou

  • joppe

   +1, en nog eentje !

  • pietertjo

   Goed verwoord! Helaas worden veel van deze kritische noten afgedaan als ouwe-lullengezeik en azijnpisserij. Maar ben het volledig met je eens.

  • ervee

   Goed verhaal!
   Wat boeit het nou dat er mensen komen, die er heen gaan, alleen omdat het hip en stoer is. Het gaat er toch om dat je met je vrienden 4 dagen lang gaat feesten!

   Ik ga dit jaar voor de 11e keer. Ook ik heb de sfeer zien veranderen, maar dat gebeurt niet alleen bij Lowlands, maar overal en altijd om ons heen. Dat was vroeger al zo in de lokale kroeg waar je heen ging. Daar voelde je jezelf op een gegeven moment ook “te oud” voor. Het gaat erom, hoe je ermee omgaat. Dus loop niet zo die zogenaamde hipsters (alleen het woord al..) en de sfeer van Lowlands af te zeiken.

  • Jordi K

   Zeker waar man! Goed verwoord.

   Dit jaar wordt mijn 2e keer, na 2013. Zoals ik lees was het “Lowlandspubliek” meer open tegen elkaar vroeger. Maar zelf heb ik daar niks van gemerkt, want Lowlands is gewoon Lowlands.

   Maak je feesie, doe je ding.

 14. Henkdetank

  Er zijn gewoon meer, met name goedkopere alternatieven gekomen. LL is een goed festival, daar niet van, maar het prijskaartje (en nu ook nog betalen voor parkeren) schrikt gewoon af.

 15. Pascal

  Het begint haast een hype te worden om over de ”hype” te praten. :)
  Zelf ben ik van 2004 t/m 2010 naar Lowlands gegaan. De zogenaamde hype-jaren heb ik dus gemist. Dit jaar kom ik eindelijk weer ”thuis” en ga met dezelfde instelling als altijd. Genieten van een mooi festival met mooie mensen.
  Die hipster verhalen die ik overal lees negeer ik verder.
  Je gaat je toch niet ergeren aan andere mensen op Lowlands? Laat iedereen lekker zijn wie die wil zijn en blijf onbevooroordeeld over mensen die je persoonlijk niet kent. Dat is Lowlands toch!!?

  Laten we gewoon goed op elkaar passen en er een geweldig muzikaal feest van maken!
  En wat betreft de stelling…
  Het is zeker goed. De organisatie kon misschien wel eens een corrigerende tik gebruiken.
  Tot in augustus! Keep it LLow

  • Sander V

   Je verwoord exact mijn gedachten en gevoel!

   Ook ik kom donderdag 14-8 voor de inmiddels 12x “thuis” voor waarschijnlijk weer het mooiste weekend van het jaar.

 16. jelle

  Eerste literatuurnamen zijn bekend!

 17. jelle

  Het is in een nieuwe tent de ”Romeo” op de plek van de Mike. Waar gaat de stand-up comedie dan heen?

 18. Peter

  Nou, ik ga voor de 3x dit jaar en weer met mijn Dochter, zelf mag ik 48 worden dit jaar, en ga gewoon voor de muziek, zie gemiddeld in de 20 bandjes in die 3 dagen en wat cabaret/theater, en vindt het toch altijd weer een feestje hoor, begrijp ook wel dat er een paar stoorzenders rondlopen die alles wat zij doen leuk vinden of liever 3 dagen voor de Hema staan te springen, wat ik nog steeds niet begrijp ??, maar de meeste van mijn Vrienden en Vriendinnen gaan nu allemaal richting Sziget en dat trekt toch wel hoor!
  Misschien dat nu, doordat het niet zo snel ging met de voorverkoop, ook de sfeer weer wat relaxter wordt, zijn genoeg andere keuzes dus mensen die nu komen komen niet voor een hype maar voor elkaar en de muziek !

  p.s. Ga dit jaar toch ook maar naar Pitch, en dagje Pinkpop voor Arcade Fire, kan ik gelijk ook een keer meezeiken over Pinkpop, of niet ;-)

  Fijn Lowlands allemaal !

 19. Peter

  En dat voor 185 euri ????

 20. Stijn

  Zwaar eens!
  Dat vraagt om een muzikalere programmering door de muziekkenners en niet voor het grote publiek.
  Weg met de mensen die zo van Ibiza of Lloret de Mar naar Lowlands komen. Laat Lowlands weer iets zijn voor de liefhebber, dan is het het best.

 21. Bram

  Wat een geneuzel allemaal over hipsters dit en Hema dansers dat. Ik ben 38 jaar en alle edities van Lowlands geweest. Door de jaren heen is het festival en ook het publiek verandert. Maar lowlands heeft zijn unieke indentiteit altijd behouden. Het festival is een warm bad met veel diversiteit. Dat maakt mensen nieuwsgierig en trekt een breed publiek. Ja, vroeger misschien wat meer alternatievelingen en nu wat meer mainstream publiek die jullie hier hipsters noemen. Maar dat is nu eenmaal de consequentie van zaken die populair worden. Maar mensen het draait uiteindelijk echt maar om 1 ding. En dat is je eigen tolerantie. Als jij je open stelt en met een dikke smile geniet heb je een te gek weekend. Als iets je niet bevalt loop je zonder oordeel de andere kant op. Laat iedereen lekker in zijn waarde en op zijn eigen manier van het festival genieten. Met deze houding ontmoet je de juiste mensen en beleef je een weekend die je alleen op lowlands kan beleven. Binnen een uur of na 3 maanden uitverkocht doet hier naar mijn mening niet ter zake.

  • Mr.T

   … alle edities meegemaakt? Neem aan dat je Pink FLoyd nooit gezien hebt op Lowlands.

   • Bram

    Is dat vreemd ofzo? En Pink Floyd, die heb ik voor het eerst in het goffertpark gezien. Mijn eerste concert. Onder de vleugels van mijn Pa…

U kunt niet meer reageren.