Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Achter het liedje: ‘Fatty Boom Boom’ van Die Antwoord

Lowlove duikt in de aanloop naar Lowlands 2014 net als vorig jaar in de ontstaansgeschiedenis van liedjes die (vrijwel zeker) op het festival gespeeld gaan worden. In deze zevende aflevering van 2014: het verhaal achter ‘Fatty Boom Boom’ van Die Antwoord.

Het is maart 2012. Lady Gaga vraagt de Zuid-Afrikaanse rapgroep om mee te gaan op tour. “No, no. Don’t worry about it. No thanks”, was het antwoord. Lady Gaga, je houd ervan of je houd er niet van. In het geval van Die Antwoord is het antwoord heel makkelijk. De muziek van Lady Gaga is “weak, superficial shit” volgens de rappers.

Een verzoek van zo’n grote superster naast je neerleggen. Het typeert de groep. Waar de meeste artiesten links zouden gaan gaat Die Antwoord naar rechts. De groep uit Cape Town ziet er misschien uit als een gimmick, het hoort allemaal bij de gedachte die ze uit willen dragen: wij zijn conceptartists.

What happened to all the cool rappers from back in the day?
Now I think all these rappers sound exactly the same

Rauwe teksten, een rauw uiterlijk en een groteske show. Met Die Antwoord weet je zeker dat je iets origineels in handen hebt. Het is bijna een parodie, zangeres Yo-Landi Vi$$er met haar extreem geblondeerde haar en haar partner in crime: rapper Ninja, met gouden voortanden en alleen gekleed in een boxershort.

Ninja, gevraagd naar het gekke maar toch unieke uiterlijk van zijn hip-hop formatie:

We are the underdog. We are the underbelly. No one had ever presented that. It was something people were shy or scared of—they swept it under the carpet. We made it our thing.

We keep it lekker lekker lekker, zef zef zef
Spend all my fuckin’ money til’ there’s nothing left

Het woord Zef zul je vaak tegenkomen in de teksten van Die Antwoord. Het Zuid-Afrikaanse woord kan vertaald worden als ‘gewoon’. Het duidt niet alleen het genre aan, maar ook de uiterlijke stijl. Vi$$er: “It’s associated with people who soup their cars up and rock gold and shit. Zef is, you’re poor but you’re fancy. You’re poor but you’re sexy, you’ve got style.”

Die Antwoord kun je niet los zien van hun clips. Hun eerste single ‘Enter The Ninja’ ging gelijk viral op het internet. Single twee, ook een uiterst vreemde clip. En zo gaat het tot nu toe elke keer. Een mix van kunst, muziek en absurditeit. En altijd is er het contrast tussen kleur en duisternis.

No, I do not want to stop, collaborate or listen

Terug naar Lady Gaga. Je wordt gevraagd voor een tour en je slaat deze af. Is de kous daarmee af voor Die Antwoord: nee, natuurlijk niet. Het is tijd om haar flink te dissen, op muzikaal vlak. Zo halen ze in de titel het dikker worden van Gaga aan. Het nummer heet niet voor niets Fatty Boom Boom. Zelf ontkennen ze dit: “This is just a coincidence, as the song was released in February when she was still fit.” Maar kun je beroepsprovocateurs geloven…

Ook is het tijd voor een hoofdrol in de clip. Een look-alike, gespeeld door een man, wordt opgegeten door een leeuw. Wat verwacht je anders als je op safari gaat in een vleesjurk, lijkt de band te willen zeggen. Hoe lang kun je een megaster pesten totdat ze terug slaat? Niet super lang. Op Twitter reageert ze op de provocaties.

Snapt ze het nou nog niet, moet Die Antwoord gedacht hebben toen ze het volgende bericht op Facebook plaatsten: “Lady… even tho u r ‘larger’ than us… we still cooler than u… plus we don’t have prawns in our private parts.” In de clip trekt een dokter namelijk een enorme krekel uit de edele delen van Gaga.

Nog een saillant detail: zangeres Yo-Landi Vi$$er is volledig zwart gesminkt. Dit past natuurlijk volledig in de Die Antwoord-stijl.  In Nederland kennen we inmiddels de Zwarte Pieten-discussie. In een vergelijkbare discussie raakte Die Antwoord ook in verzeild. In America veroordeelden verschillende media de excentrieke hip-hoppers meteen tot racisten. Toch ook hier weer meteen ontkenning:

We don’t even know what blackface is. Ninja painted my face black for the video as part of our visual idea to illustrate an inter dimensional bridge between the colour filled streets and the pitch black voodoo-room in the video.

The pitch black Yo-landi in a street filled with colours around her immediately attracts your eye when jumping from the dark voodoo-room with Ninja and his backup dancers, who are also painted black. It’s an African thing – they wouldn’t understand it

Fatty Boom Boom laat zien waar Die Antwoord goed in is: tegen gevestigde artiesten en muziek aanschoppen plus het maken van controverse.

Illustratie: Anne Steenbergen

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

U kunt niet meer reageren.