Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Achter het liedje: alle afleveringen op een rij

Net als vorig jaar doken we in de aanloop naar Lowlands in de ontstaansgeschiedenis van liedjes die er gespeeld gaan worden. Hier alle tien de afleveringen nog eens op een rij.

Afl. 1: Janelle Monae – ‘Tightrope’

In 2007 gooit de tot dan toe onbekende zangeres Janelle Monáe hoge ogen met haar in eigen beheer uitgebrachte ep Metropolis: Suit I (The Chase). De Amerikaanse muzikante vertelt op het conceptuele mini-album het verhaal van haar alter ego Cindi Mayweather, een androïde afkomstig uit de dystopische stad Metropolis, die omstreeks het jaar 2700 is gekloond met genetisch materiaal van Monáe. Lees de aflevering hier.

Afl. 2: Blaudzun – ‘Hollow People’

Blaudzun – echte naam Johannes Sigmond (1974) – zong ‘Hollow People’ met gebalde vuisten in. Dat vertelt hij op een regenachtige woendag in mei in een Utrechts cafeetje. Hij was boos. Lees de aflevering hier.

Afl. 3: Stromae – ‘Papaoutai’

Wie is deze ongrijpbare jongen precies? Nuchtere Belg met een Rwandees randje, mannelijke bravoure met een flinke portie vrouwelijke charme, jongen van de straat met de high fashion looks van een hedendaagse dandy, top 40-hitmachine met maatschappijkritische teksten. Stromae laat zich niet eenvoudig in een hokje proppen. Lees de aflevering hier.

Afl. 4: The National – ‘Mr. November’

Woensdag, 5 november 2008. De vorige avond is Barack Obama gekozen tot de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. In New York viert een Franse televisiecrew dat het verslaggeverswerk erop zit. Een van hen heeft een shirt aan dat hij op de avond van de verkiezingen kocht in Harlem. Lees de aflevering hier.

Afl. 5: Queens of the Stone Age – ‘Vampyre of Time and Memory’

Josh moet tijdens de operatie met spoed beademd worden. De artsen krijgen de beademingspijp niet ver genoeg zijn keel in, waardoor zijn luchtpijp wordt afgesloten. Hij stikt. Hommes’ hart staat stil. Lees de aflevering hier.

Afl. 6: Imagine Dragons – ‘Radioactive’

Meer dan drie regels heeft zanger Dan Reynolds niet nodig om zijn wereld te schetsen. Drie betekenisloze regels als je de achtergronden niet kent. Lees de aflevering hier.

Afl. 7: Die Antwoord – ‘Fatty Boom Boom’

Het is maart 2012. Lady Gaga vraagt de Zuid-Afrikaanse rapgroep om mee te gaan op tour. “No, no. Don’t worry about it. No thanks”, was het antwoord. Lady Gaga, je houd ervan of je houd er niet van. In het geval van Die Antwoord is het antwoord heel makkelijk. De muziek van Lady Gaga is “weak, superficial shit”. Lees de aflevering hier.

Afl. 8: Portishead – ‘Glory Box’

Hoe Gibbons daarover denkt? We weten het niet. Ze geeft zelden interviews. Er is een opname van een radiointerview uit 1994, waar ze bij toeval belandde omdat Barrow het zou doen maar op het laatste moment ziek werd. “Who wants to hear me talk?”, vroeg ze zich toen hardop af. “I’m boring as fuck, I have nothing interesting.” Lees de aflevering hier.

Afl. 9: London Grammar – ‘Wasting My Young Years’

Alweer bijna een jaar geleden gooide het trio hoge ogen met hun debuutalbum If You Wait. De Britse krant The Guardian schreef dat daarmee wellicht het eerste quarterlife crisis album geboren was. Lees de aflevering hier.

Afl. 10: Kaiser Chiefs – ‘I Predict a Riot’

De pubs moesten in die tijd allemaal tegelijkertijd hun deuren sluiten: na 23.00 uur mocht niemand meer alcohol schenken. Dat was om excessief drinken tegen te gaan, maar leidde er in de praktijk toe dat iedereen juist probeerde vóór 23.00 uur al flink van het padje af te zijn. Lees de aflevering hier.

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

U kunt niet meer reageren.