Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Onze line-up voor Lowlands 2013

Goed, ons aller favoriete hobby kan weer beginnen! Welke acts komen dit jaar naar Biddinghuizen? Traditiegetrouw doen we vlak voor de start van de voorverkoop een volledig onwetenschappelijke voorspelling van een stuk of zesendertig namen…

Dromen
Als het onwetenschappelijk is, is het toegestaan om te dromen. Dingen die eigenlijk niet zo waarschijnlijk zijn. Dat Blur überhaupt weer bij elkaar is, is al een godswonder. En ze toeren de ganse zomer door Europa, dus wie weet.
Dat Arcade Fire twee jaar terug niet op Lowlands stond, doet Eric van Eerdenburg nog steeds pijn. Met een vierde plaat op komst eind 2013 zou het een mooi moment zijn voor een goedmakertje. Kunnen ze meteen Atoms For Peace meenemen in hetzelfde vliegtuig: de supergroep rond Thom Yorke (Radiohead) en Flea (Red Hot Chili Peppers) tourt in april door Amerika.

Nieuwe plaat
Acts met nieuw werk hebben sowieso een goede reden naar Biddinghuizen te komen. The National’s treurzang van 2010 druppelt nog altijd na in de Grolsch: tijd voor een nieuw live perkpaaltje dus. Ook Nick Cave en zijn boze zaadjes zouden we graag zien razen over het terrein.
Frightened Rabbit brengt binnenkort Pedestrian Verse uit, en maakte in 2011 live al indruk. Azealia Banks wordt een van de sensaties dit jaar, samen met The Weeknd die zegt te gaan touren.
Johnny Marr gaat zeker op pad met zijn tweede plaat, en aangezien zijn The Smiths nooit meer bij elkaar komen, zou het een smakelijke second-best zijn. Uit Groot-Brittannië kan hij dan meteen Foals en I Am Kloot meenemen. Tot slot; The Villagers hebben nieuw werk uit, en The Knife presenteert hun nieuwe plaat in het voorjaar in het grotere clubcircuit, en kondigden aan dat in augustus ook op festivals te doen.

Headliners
Indrukwekkend lijstje? Dan hebben we het nog niet over de absolute headliners in de Alpha gehad (tenzij Blur en Nick Cave langs komen, natuurlijk). Dat Skrillex nog vuurwerk over heeft, sluiten we na vorig jaar uit. Maar wie dan wel?
We zetten ons geld op Editors. Nieuw album, LL13 is een mooie plek om de downloads aan te moedigen. System Of A Down speelt in het Lowlands-weekeinde in Oostenrijk. Kunnen ze meteen een eind komen maken aan dat gezeur dat er te weinig rockmuziek meer te horen is op het festival.
Resteert de vraag of de herinneringen aan 2010 warm genoeg zijn om Mumford & Sons, inmiddels een band van stadionformaat, terug te laten keren naar Biddinghuizen. Begin juli zijn ze headliner op het enorme T In The Park, met 85.000 bezoekers. Durft Van Eerdenburg zo’n band nog in de Alpha te proppen?

Talent
Maar Lowlands gaat net zo veel over het ontdekken van nieuwe, fijne acts. De BBC-jaarlijsten zijn daarvoor altijd een goede indicator: met een potlood mag u de namen van HAIM, Kodaline en CHVRCHES (fijne single) alvast noteren. Rockliefhebbers (u weet wel, die van System Of A Down, zie hierboven) hopen op Ty Segall, Japandroids, Metz en Mikal Cronin.
Jake Bugg (de nieuwe Dylan/Sheeran, doorhalen naar believen) mag zeker niet ontbreken. Frank Ocean, lid van Odd Future, mag ook op Lowlands uit de kast komen (maar deze keer muzikaal). En tot slot noemen we de goed ontvangen indierockers van Youth Lagoon nog.

Nederland
Jacco Gardner wordt nu al alom bejubeld als hét Nederlandse poptalent, zelfs bij Engelse critici als The Guardian. Die kan dus niet anders dan op LL13 komen. Net als magnifieke songsmeders als Anne Soldaat en The Horse Company.
En een goede dosis Nederhop hoort er ook altijd bij. Dus de crew van Fakkelbrigade mag niet ontbreken op dit feestje. Peter te Bos is sowieso elk jaar op dat feestje, als art director van het festival. Wellicht neemt hij zijn Claw Boys Claw weer eens mee met hun nieuwe plaat. Er geldt toch geen leeftijdsgrens op Lowlands :-)

De nacht
Ook uit Nederland: Black Sun Empire. Maar die noemen we toch bij het nachtprogramma, net als Joost van Bellen. Het brein achter Lowlands Rave en de Tïtty Twïster viert de tiende verjaardag van zijn RAUW-clubavonden. Burn down the Bravo!
Iets subtieler doet Flying Lotus het, maar dansen zul je uiteindelijk. Net als technoheld Ricardo Villalobos, ook met nieuw werk in zijn laptop. Na de gemütliche labelnachten in 2011 en -12 van de Berghain- en Innervisions-stal lijkt een Kompakt-avond geen slechte gok, temeer Baas Michael Mayer (LL05) een lekker album heeft uitgebracht. Maar of ie de te verwachten absentie van onze Kees van Hondt kan compenseren, valt af te wachten…

46 reacties

  1. herrsanex

    In april komt Phoenix met hun nieuwe album Bankrupt. Mocht Phoenix het niet redden dan is er natuurlijk ook nog kans op The Royal Concept. Vampire Weekend lanceert hun nieuwe album in mei. Duimen, duimen en nog eens duimen! ;).

  2. Sijhtam

    Ik hoop op nog een gigantische hoeveelheid bands vanaf Primavera Sound in Barcelona. My Bloody Valentine zou ideaal zijn als tegenhanger van de Alpha Headliner.

  3. Plien

    Als Soad komt, dan.. dan.. WOW. Ik sta vooraan !

  4. Guus

    The Prodigy en Placebo zijn ook twee namen die we geregeld gezien hebben na een album release. Zouden voor mij twee super headliners zijn.

  5. brokenbranches

    Ok, daar komtíe!

    Haim, Chvrches en Kodaline lijken me absolute Lowlandskanshebbers, zou vooral de eerste twee heel graag live zien. Haim komt eind van de zomer naar Europa dus dat is mooi.

    Voor de hiphop liefhebbers zou het fantastisch zijn als Kendrick Lamar langskwam, en als Angel Haze haar fittie met Azealia Banks (allebei eind augustus in Europa) live on stage kwam uitvechten. En wat te denken van het feit dat Wu-Tang Clan weer optreedt!!

    Uit de Nederlandse stal vind ik The Don’t Touch My Croque Monsieurs een noodzakelijke toevoeging, dat gaat geheid los. En met die kneiter van een hit op zak zouden De Kraaien uit mijn hometown ook niet misstaan. Daarnaast zou het leuk zijn als een Nouveau Riche posse langskwam (Mr. Polska – Boaz vd Beats – JeBroer).

    Noisefanaten zouden waarschijnlijk heel blij zijn met Metz, die in de zomer ook in onze contreien aan het touren zijn. En voor een feestje van een andere orde mag Major Lazer ook langskomen tijdens hun uitgebreide wereldreis.

    Tot slot zou ik zelf intens gelukkig zijn met Father John Misty! Als hij geen zin heeft om op te treden mag hij ook gewoon in mijn tentje komen slapen :-)

  6. brokenbranches

    Oh en ik vergeet nog Everything Everything met die fijne nieuwe plaat!

  7. Liske

    Idd everything everything! Local Natives sws. Headliner The Strokes. Mister & Missisipi, Mac DeMarco… Mineral Beings! Foxygen. Kendrick lLamar of dan toch The Weeknd. Youth Lagoon moet komen (concert kon ik uiteindelijk niet heen dus die moetmoet). En nou dan mag The National ook wel weer komen als ze ff opschieten met hun album… Maar nu dwaal ik af.

  8. morelleth

    Mogelijk ook vampire weekend? Hebben/brengen nu ongeveer net een nieuw album uit, dus weer wat nieuws te spelen.

    Hoop overigens zelf op Yes Sir Boss. Stonden van de week als voorprogramma voor Will and the people (en dit weekend bij madness) en damn wat waren die goed. Zet ze in de lima en je hebt een heerlijk ska feestje.
    Will and the people kan trouwens ook goed want die hebben ook een nieuw album uit en hun nl tourtje is net afgelopen (mooie pauze als ze in aug. weer langs willen komen.)

  9. Dana

    Atoms For Peace, Frank Ocean en Phoenix!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Tamara

    David Bowie, Prince!!!

  11. patrick van kessel

    t zou zo fijn zijn als mensen eerst ff nadenken voordat ze namen roepen.
    david bowie treedt niet meer live op en prince is niet te betalen voor lowlands.

    mijn 3 headliners voor de alpha: soad,atoms for peace en mumford and sons

  12. Le grand big mac du village

    Soundgarden, ZZ-top en sowieso iets met de jeugd van tegenwoordig we hebben dr zin an.

  13. Tim

    zz-top is begin augustus helaas al weer terug in de VS. Europese tour loopt maar tot juli (wel op bospop).

  14. Floris

    Jake Bugg idd :)
    Voor mij part wordt er weer wat meer zware metal doorheen gedouwd in de trant van Chimaira oid… gewoon lekker hard en agressief en dat iets later op de avond geprogrammeerd kan worden ;)

  15. Juustemans

    Het maakt mij dit jaar niet uit. Fuck prijsverhogingen over de rug van elke bezoeker, de organisatie zou ook eens hand in eigen boezem kunnen niet steken en 100% van alle kostenverhogingen op de (trouwe) bezoekers hoeven te verhalen.

  16. våldtäktsman (@desireegraafsma)

    ik zit wel te hopen op turbowolf en fidlar. verder zou soad best fijn zijn als een headliner.

  17. VUIG

    Durven we Daft Punk opnieuw aan dat rijtje toe te voegen aangezien er nu dus blijkbaar echt een nieuw album aankomt in de lente (en dus heel misschien ook wel een tour) of zijn die toch echt te groot voor Lowlands?

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3384286/2013/01/28/Daft-Punk-komt-deze-lente-met-nieuw-album.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck

  18. Michel H

    Ik zeg, een terugkeer naar Lowlands 2006, met Wolfmother en Blue Grass Boogiemen! Het is weliswaar een beetje stil rond Wolfmother, maar het album Cosmic Egg hebben ze op Lowlands nog niet ten gehore gebracht. De Boogiemen wisten zo’n bak herrie (gejuich, gejoel) uit hun kleine tent te krijgen, dat ik vind dat ze dat kunstje mogen proberen te herhalen in een wat groter exemplaar.

  19. Sijhtam

    Geen SOAD op lowlands (dat kunnen die tere 3fm luisteraartjes toch niet hebben) de 21e in de Ziggodome: http://www.nu.nl/muziek/3015102/system-of-a-down-ziggo-dome.html

  20. hooooj

    Will and the people, mumford and sons, rizzle kicks, ed sheeran, cosmo jarvis, jake bugg, ben howard..

  21. lee den haas

    Van mij mogen ed sheeran en will and the people lkkr thuis blijven. En wat meer muziekvariatie in de nacht kan ook Geen kwaad

  22. Loul

    Ik ga voor Katzenjammer!

  23. brokenbranches

    Oh @VUIG, het zou toch wat zijn!! Volgens mij hebben ze gezegd niet te gaan touren, maar Daft Punk prijkt al jaaaaren op de nr. 1 spot van bands die ik ooit nog ’s live moet zien… *dagdroomt verder*

  24. olafdb

    Ik hoop sowieso op deze namen: Everything Everything, CHVRCHES, traumahelikopter, The Vaccines, Soul Sister Dance Revolution.
    Daarnaast zullen De Kraaien er vast en zeker zijn, samen met Jake Bugg, Mister & Missisipi en The Don’t Touch My Croque Monsieurs.

  25. Richard Ridder

    Calexico staat de week voor Lowlands in Hamburg. Kanshebbertje zou ik zeggen. Was al een schande dat ze er vorig jaar niet stonden. C2C en dan nu op een fatsoenlijk tijdstip ipv midden op de middag. Haim staat ook in Noord Duitsland, dus dat zit wel snor.

  26. inpetto

    Ik ga voor depeche mode, lijkt me tof!

  27. Britt

    ziet er goed uit, maar als tenacious D zou komen dan zou ik helemaal uit m´n plaat gaan!

  28. Mits

    Ik blijf nog steeds hopen op Korn. Dat zou mijn line-up in 1x maken.

  29. we hebben er weer zin in!

    alles behalve mumford & sons, wat was dat een kut optreden de laatste keer, gitarist gebruikt een uur lang 1 akkoord, alles zo eentonig.. bluh

  30. Steven (@BittereBitch)

    Ik denk dat deze grote kans maken: Editors, Placebo, Bloody Beetroots, Grimes, Hurts, Nick Cave, Deadmau5, The Knife, Crystal Castles, Depeche Mode, CHVRCHES, Johnny Marr, Morrissey? (hij wil per 2014 met pensioen), The Vaccines, Prodigy, Azealia Banks, Vampire Weekend, Blur en Hadouken!

  31. brokenbranches

    FLEETWOOD MAC!

  32. John Winkel

    Mooie namen in ieders reacties gezien, maar wat ik echt heel tof zou vinden: Atari Teenage Riot

    Bestaan dit jaar 20 jaar, zijn nog steeds relevant, komen dus!

  33. Fission

    Foreign Beggars, Noisia, Kairo Kingdom, Black Sun Empire, MGMT, Mumford & Sons, Feed Me, Hadouken, Prodigy, Daft Punk, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand… En stiekem hoop ik weer op Knife Party, Netsky of Flux Pavilion.

  34. Steven (@BittereBitch)

    Daft punk heeft laten weten niet te touren dit jaar.

  35. Jeurisz

    http://www.festivalinfo.nl/news/24876/25_nieuwe_namen_voor_Frequency/

    Een aantal nieuwe namen voor frequenty in Oostenrijk van 15-17 aug

    met o.a James Blake,Tenacious D, Awolnation

    kanshebbers voor LL?

  36. Bas

    alles wat op Frequency komt is een kanshebber voor LL13. Zeker James Blake :-)

  37. Mette

    Ik zou zeer gelukkig zijn als Kendrick Lamar en/of Odd Future zouden komen. Grote kans dat Kendrick niet aanwezig zal zijn bij Lowlands en we van Odd Future alleen Frank, misschien ook Tyler zullen zien.

  38. geert en lilian

    begreep net dat de frattelis weer optreden. tijd terug dat ik hun gezien heb. was in 2007

  39. Jeurisz

    kans op Tenacious D wordt alleen maar groter :P

  40. Richard Ridder

    Florence and the Machine moeten nog een keer naar Lowlands komen. Tot nu toe alleen een optreden in de Charlie en op een releaseparty. Nu tijd voor de Alfa of de Grolsch. Ze tourt deze zomer. Eerste concert is bekend. http://www.openairguide.net/festivals/polen/coke-live-music-festival/_confirmed

  41. Djoeke

    Florence + the Machine op Lowlands 2009 in de charlie, dat was even een mooi intiem concert zo vlak voordat ze echt doorbrak.

  42. Djoeke

    En zaterdag ga ik Traumahelikopter bekijken in mijn schattige Harderwijk, die mogen van mij ook wel langskomen na deze show op Eurosonic: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2013/Eurosonic-Noorderslag-2013/ESNS13-traumahelikopter.html

  43. Fabienne

    Het zou supergeweldig zijn als Matt Corby komt! Net nieuwe plaat dan uit en hij is ook op pukkelpop, en geloof me iedereen gaat de longen uit zn lij schreeuwen als hij opkomt :)

  44. Peter

    Mijn verlanglijstje bovenop de bevestigde namen:

    Mumford and Sons
    Noah and the Whale
    John Mayer
    Snow Patrol
    Joseph Arthur
    Kodaline
    Passenger
    Racoon
    Will and the People
    Flogging Molly
    Elbow
    De Staat

    In het rijtje zeer ronwaarschijnlijk, onmogelijk of ongepast op lowlands:

    BB king
    Eric Clapton
    Sting
    Coldplay
    Rolling Stones
    Madness
    Fleetwood Mac
    Mark Knopfler
    Roger Waters

    Het kan nooit kwaad te dromen, en ook al komt er maar een, of geen een, van mijn lijstje dan ben ik al meer dan tevreden met de namen die er nu staan!

  45. John

    Veils hebben hun 4e plaat uitgebracht. Op Motel Mozaique waren ze hekkesluiter op de vrijdagavond. Superoptreden. In 2006 waren ze al eens op Lowlands. Her wordt tijd voor een comeback…

U kunt niet meer reageren.