Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Ask Me Anything Van Eerdenburg: de samenvatting

Daar zat ie dan, drie uur lang achter een laptop in de wigwam in Biddinghuizen: Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands. Tijdens een exclusieve Ask Me Anything-sessie beantwoordde hij uitgebreid vragen van bezoekers van deze site.
Zoals we inmiddels van hem gewend zijn deed hij dat op zijn typisch onbevangen, humoristische manier. Wie de hele sessie wil teruglezen, kan dat hier doen. Maar voor mensen met minder tijd hebben we de hoogtepunten hieronder samengevat.

Eerst de belangrijkste vraag: Ajax-Feyenoord live op de grote beeldschermen?

Willen alle voetbalfans snel even zo’n abonnementje afsluiten bij een grote provider die Eredivisie Live op je mobile aanbiedt. Doe je een facebook event ergens aan het Veluwemeer bijvoorbeeld. Dan hoef ik er niets aan te doen.

Goed, da’s duidelijk. Dan over het boeken van headliners, in de categorieën rock en hiphop…

We zijn niet gestopt met ‘echte headliners’. Maar de headliners die Werchter of Pinkpop boekt passen hier nu eenmaal niet op de Alpha. Foo Fighters van afgelopen jaar was de uitzondering die de regel bevestigt. En ja, ik denk dat je smaak wat veranderd is. Kijk in de historie van line-ups. we boeken de grote namen voordat ze zo groot zijn. Muse vroeger wel, nu niet meer. Te groot.

NIN en Slayer waren beide alleen beschikbaar op vrijdag. beide willen headlinen/afsluiten. Het was dit of 1 van beide acts wilde niet komen. Zo gaat dat. Jammer ja. Ik weet.

Eminem, Kanye en Jay-Z zijn stadionaacts (of denken dat ze het zijn) en we boeken ook geen stadionrockacts. Ze passen niet meer op LL want niet meer in de Alpha.

We hebben een mainstage waar 30000 mensen voor passen en geen 55000. Dat betekent dat we fundamenteel andere keuzes maken dan de grote line-up festivals en dat maakt Lowlands zoals Lowlands is. De druk vanuit een deel van het publiek om toch groter te gaan zullen we weerstaan.

Over underground en mainstream dance die steeds meer in elkaar over lijken te vloeien…

Disclosure en Aluna George en Maya Jane Coles horen wel op LL. Guetta, Van Buren, Tiesto, SHM niet… denk ik… Soms is het heel duidelijk. Soms is er twijfel. Solange??? Kalkbrenner?? Zeg het maar…

En programmeer je sowieso niet te mainstream tegenwoordig, Eric?

Check de Charly, Lima, X-Ray, India en de nachtprogramma’s in de kleinere tenten en je zult toch moeten onderkennen dat er veel nieuw, nog niet breed gekend is. Maar er is natuurlijk altijd een categorie muziekliefhebbers die het niet onbekend genoeg kan zijn. Daar zijn festivals als Le Guess Who een aanrader.

Een bezoekster klaagt over een gebrek aan dansbare muziek in de nacht. Foute opmerking…

Je moet nog even je huiswerk gaan doen denk ik. De namen die je noemt hebben of niets relevants uit, zijn niet op tour of zouden we inmiddels overslaan. Probeer iig zondagnacht Bravo als ik het zo even inschat.

Zo wil iemand ook graag The Darkness op Lowlands zien…

Ja, in de Titty Twister.

En over de klacht dat Lowlands meer een nachtfestival is geworden dan een dagfestival, is hij resoluut…

Waarom spreek ik toch vooral mensen die van vroege dag tot diep in de nacht alles meepikken en na drie dagen kapot zijn? Na een dag serieuze programma’s, alt. muziek, etc. moet er wat lucht doorheen. Wat is er mis met feest?

Dan de golf aan (zak)diefstallen die kennelijk dit jaar door festivalland rolt.

Ja, is echt een probleem op veel festivals geweest dit jaar en het is ons niet ontgaan. Je kunt er zelf ook veel aan doen door telefoons diep in je zak, tasjes niet op je rug en zo te doen. In de wachtrij, in de pit, gebeurt het meeste is de ervaring op andere festivals. Maar let ook op wie er in de tent naast je thuis hoort en wie dus niet.

Heel vaak werd de vraag gesteld of het terrein op vrijdag niet eerder open kan. Het antwoord:

Feit is dat we tot het laats nog bezig zijn met de opbouw en afwerking. We weten het. We gaan echt op tijd open. Mede dankzij de vragen xtra gechecked met de productie hier. 12.00 sharp gaan de hekken open.

Over de internetlobby om Kees van Hondt op LL13 te krijgen…

Kees is zo moe als een Hondt van vorig jaar. Was een mooi hoogtepunt in zijn carriere en die moet hij nog even verwerken. Even niet dus.

Over de zorg voor artiesten backstage…

We hebben artist handlers die alle mogelijke wensen en productionele eisen inventariseren en zo goed mogelijk in overleg zorgen dat alles wat er nodig is om hun show te doen er ook is. Dus als het goed is zijn er geen conflicten tegen de tijd dat de artiest het terrein op rijdt. Er lopen ook soms enorme ego’s tussen die denken dat ze alles kunnen maken. Maar het valt mee. Het is een professionele houding.

Over een eventuele vierde dag Lowlands…

Er is maar drie dagen vergunning te krijgen. 4e dag wel eens over nagedacht. Maar kan dus niet. Weet ook niet of we het zouden moeten willen. gevoelsmatig niet.

En wordt het niet onderhand tijd voor een wifi-netwerk, Eric?

We kijken wel naar een wifi netwerk, maar het is nogal duur om dat aan te leggen op zo’n groot terrein. Eigenlijk zoek ik een goeie sponsor hiervoor.

En tot slot de klassieker op Ask Me Anything-sessies (in elk geval bij ReddIt): Zou je liever vechten met 1 eend ter grootte van een paard of met 100 paarden ter grootte van een eend?

100 paarden. 1 zo’n grote eend is echt scary.

Foto: www.martijndevries.nl

7 reacties

 1. Mareno de Kort

  Erg jammer dat de actie om Kees alsnog op LL’13 te krijgen niet gewerkt heeft.. Maar we gaan er toch een leuke 100% keeswaardige zondagnacht van maken in de India!
  https://www.facebook.com/events/181291902043583/?context=create
  Iedereen veel succes met de voorbereidingen voor LL13 en tot volgende week!!

 2. Liske

  Tof dat hij de tijd heeft genomen om alle vragen te beantwoorden! Leuk stuk zo!

 3. Michael

  Mooi antwoord op mijn vraag over WIFI op het hele terrein. Hij zoekt een sponsor.. die gaan gevonden worden, als bedrijven dit samenvattende verhaal terug lezen.. Ik zeg 214 hebben we wifi op het terrein.. :)

 4. Martijn Janssen

  Hulde voor het Lowlove team en aan Eric voor deze Q&A. Erg interessant en vermakelijk. En mooi om te zien hoe de organisatie contact houdt met/luistert naar de Lowlands fans die de kaarten kopen.

 5. Plien

  Ik zou ook echt voor 100 mini paardjes kiezen !

U kunt niet meer reageren.