Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

De puzzel van Lowlands: wie zijn headliners?

Er zijn twee donderdagen in de Lowlands-kalender waar een groot uitroepteken achter staat. Als absolute nummer 1 natuurlijk de donderdag dat de poorten openzwaaien, en als goede tweede de donderdag dat het Lowlandsprogramma bekend wordt gemaakt in de NRC Next. Dit jaar is dat laatste op 1 augustus aanstaande. We doen alvast een schot voor de boeg!

Nog twee dagen moeten we onze puzzelneurose in bedwang houden. En laten we eerlijk zijn: dat wachten is een bitch. We willen NU weten of Tame Impala dubbelt met Kendrick Lamar, of dat er na het optreden van XXYYX nog tijd is om het begin van het optreden van Austra te kunnen meemaken.

Wie alvast de eerste eindjes van de Lowlands-sudoku wil ontrafelen, kan hier zien welke acts zichzelf voor welke Lowlands-dag hebben bevestigd. Het is nog niet de ‘real deal’, maar het  brengt in ieder geval enig licht in de duisternis waarin festivalorganisator Mojo ons heeft gehuld.

Voorlopig hebben we nog twee dagen om fijn te speculeren welke acts welke podia zullen bevolken. Eind januari en begin april  hebben we in twee artikelen onze fantasie over de line-up volledig de vrije loop kunnen laten gaan, vandaag kunnen we wat gerichter te werk gaan. Nog één keer ventileert het Lowlove-redactie ongefundeerd haar ideeën; wie bekleden de felbegeerde headliner-spots? Mocht jij een ander mening hierover hebben; laat het weten in de reacties.

Vrijdag

Voor de vrijdag zien wij als dé headliners: Franz Ferdinand (Alpha) en Slayer (Grolsch). NIN en Seasick Steve zullen de spots voor deze grootheden opeisen. (UPDATE: Franz Ferdinand komt waarschijnlijk op zondag, dan is NIN de gedroomde headliner met een impossante live show). Voor de Bravo zien wij nog geen onbetwiste headliner, of zou Eric van Eerdenburg het aandurven om new kids on the block Kendrick Lamar of Disclosure op die hotspot te programmeren?

De niet verwachte Jeugd van Tegenwoordig zal weer wat hoger op de Lowlandsladder in de Alpha staan, na een spetterend optreden in 2011. En dat zou zo maar eens vlak voor Franz Ferdinand kunnen zijn.

Zaterdag

De headliners voor zaterdag de 17e zijn redelijke no-brainers: Major Lazer in de Grolsch en Editors in de Alpha. Wederom is er geen duidelijke headliner voor de Bravo, maar dit keer zijn er twee grote gegadigden: Richie Hawtin en Moderat. Gezien het hoge ‘niet denken maar fistpumpen’ gehalte bij mr. Hawtin verwachten wij dat hij toch een later tijdsslot toebedeeld zal krijgen dan Moderat. En dan zoeken we uiteraard nog een mooi plekje voor Chase and Status.

De techno-nacht in de Bravo zal naar verwachting aangevuld worden met Nina Kraviz en Sandrien (hoewel Sandrien nog niet bevestigd heeft wanneer ze op Lowlands draait). Het Nevermind-project is bevestigd voor 13.00 uur, dat lijkt de enige zekerheid.

Zondag

Op de slotdag lijkt het de beurt aan Nick Cave om in de Alpha Lowlands af te sluiten. Wij verwachten dat Foals deze eer te beurt valt in de Grolsch, met Nero als headliner in de Bravo. In die tent stond James Blake bij zijn vorige doortocht op Lowlands: deze keer verwachten we hem misschien wel in de Alpha. En de sloopkogels om het laatste restje menselijkheid uit ons te persen zal gehanteerd gaan worden door Noisia, Guerilla Speakerz en Black Sun Empire in de Bravo.

Na de sterk wisselende recensies over de live performance van The Knife lijkt het ons sterk als zij een topbillin’ hebben kunnen bemachtigen in de Bravo, maar Eric van Eerdenburg heeft ons al eerder verrast met onverwachte keuzes. Misschien moeten we het maar eens aan hem vragen tijdens de Ask Me Anything-sessie begin augustus, waarin jullie hem via deze site alles kunnen vragen (meer info binnenkort).

Donderdag weten we het zeker, en kunnen jullie onze vernieuwde Lowlove iPhone- en Android apps downloaden voor het volledige blokkenschema.

21 reacties

 1. Mel

  Wat?? Franz Ferdinand als headliner? Dit marginale bandje staat waarschijnlijk BOVEN grootheden als NIN en Slayer?? Waar gaat het heen met de wereld… Nick Cave op zondag lijkt me een fantastische headliner…ook al zal dat veel mensen teleurstellen omdat je er wellicht slecht op kunt hossen en feesten.

 2. Ferraro

  Gelukkig is het slechts een inschatting, Mel. Donderdag wordt ons gelijk of ongelijk mbt de vrijdag programmering bewezen :-)

 3. Michiel van den Broek

  Major Lazer in de Grolsch? Dat zou hoogst ongepast zijn.

 4. Ruud Brok (@VUIG)

  De trend wordt doorgezet. Er zijn simpelweg te weinig headliners vastgelegd om alle hotspots te bemannen. Of dat erg is valt te betwisten maar het is een feit dat dit de laatste jaren niet anders is geweest.

  Ik vermoed trouwens eerder NIN in de Alpha als afsluiter, zeker met hun nieuwe gigantische lichtshow.

 5. Sven

  Franz Ferdinand als headliner, zou heel apart zijn. Disclosure kun je makkelijk laten headlinen in de Bravo, hoop er zelfs op!

 6. Rock

  Leuk of niet, ik verwacht misschien wel gewoon The Opposites als headliner. 2 jaar geleden ontplofte de tent al in de middag in de Alpha.. Dus ik verwacht dat ze gewoon in de avond erbij staan..

 7. UngratefulPrick

  Franz Ferdinand staat op vrijdag op Rock ’n Heim en op zaterdag op Pukkelopop. Kortom spelen op zondag.

  Mijn inschatting voor vrijdag:

  Alpha: NIN – Fall Out Boy – Jake Bugg – Bullet for my Valentine – Imagine Dragons – Tom Odell

  Grolsch: Slayer – Band of Horses – Hurts – Empire of the Sun – the Mezingers

  Bravo: the Opposites Disclosure – Kendrick Lamar – Baauer – TNGHT – ?

  Tame Impala als afsluiter in India.

  Heb vooral gekeken naar de touraschema van artiesten en gegokt obv hoe LL afgelopen jaren programmeerde. Misschien spelen bands nu wel langer en dus minder acts per podium.

  • Remco

   Dank voor de rectificatie! Dat lost meteen het ‘probleem’ op voor de vrijdag. We gaan meteen een update aan het artikel toevoegen.

  • Jozef

   Ik denk dat The Opposities in de middag in de Alpha zullen staan, die jongens hebben inmiddels een best grote fanschare en zijn live echt keihard, te klein voor de bravo denk ik.

   En Franz Ferdinand staat dan denk ik een plaatsje voor Nick Cave in Alpha op zondag, ik hoop iig dat ze niet tegelijk in Grolsch staan.

 8. Mel

  Dan zou mijn vrees uitkomen: Slayer en NIN tegelijk geprogrameerd!! Dat zal toch niet? Net de twee acts die bovenaan mn lijst staan. Neeeeeeee….fingers crossed.

 9. Rock

  Zijn zojuist nog een paar leuke namen bekend gemaakt :-)

  The 1975 | Crystal Fighters | Deep Sea Arcade | Delv!s | Forest Swords | Little Green Cars | London Grammar | Los Chinches | Miles Kane | Patchanka | The Staves | The World Orchestra :-)

 10. UngratefulPrick

  Ik vind Slayer en NIN als afsluiters op één dag ook raar, vooral omdat het een enigszins vergelijkbaar genre is. Maar als ik kijk naar de “grootheid” van namen gok ik er wel op. Dan spelen ze volgens mij niet tegelijk, maar overlappen ze elkaar voor een kwartiertje oid. Maar goed, ik raad ook maar wat bij elkaar obv tourschemas en subjectieve inschattingen.

 11. UngratefulPrick

  Dan is Crystal Fighters ontbrekedne naam in mijn schema in de Bravo op vrijdg. Dat is enige dag dat ze nl kunnen dat weekend.

 12. Pils

  Waarom komt kalkbrenner niet? Pukkelpop heeft toch de betere line up dit jaar!

 13. Blub

  Qua muziek heeft Pukkelpop bijna ieder jaar een betere line-up (vind ik dan), maar Pukkelpop is Lowlands niet…

 14. DikkieDAP

  wat is de plaats van biffy clyro op vrijdag? Wordt nergens genoemd terwijl ze toch Leeds/reading headlinen een week later!
  Goede spot in Alpha of Grolsch lijkt me wel redelijk!

 15. UngratefulPrick

  DikkeiDap, ik was Biffy Clyro helemaal vergeten. Zou hen op plek van Imagine Dragons in Alpha zetten en ID naar de India net voor Tame Impala.

  Dit is een soort LL versie van Fifa13.

 16. Annabel

  Crystal Fighters op Balaton Sound gezien… valt live enorm tegen. Kregen het publiek ook totaal niet mee

 17. Robin

  Dat was Crystal Castles Annabel, niet Fighters. En klopt, ik vond het ook zeer tegenvallen.

  Maar verder heb je je vast vermaakt, wij iig wel :-)

 18. Kendrick Lamar

  Denk als grote headliners:

  Vrijdag: NIN
  Zaterdag: Editors
  Zondag: Nick Cave

  Ik denk verder ook dat Kendrick Lamar en Major Lazer de Bravo af zullen sluiten. Voor de rest is het me echt een raadsel! Maar we zullen het morgen zien! :)

 19. Huub

  Nette voorspelling hoor :)

U kunt niet meer reageren.