Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Kaarten Lowlands: duur of niet? Een vergelijking…

Alleen al het feit dat de kaarten zo snel uitverkocht zijn, is al een teken dat de prijzen kennelijk nog niet tegen de pijngrens aan zitten. Maar voor de azijnzeikers en de armlastigen onder u: een vergelijking van appels en peren, oftewel van de grotere festivals in Europa.

Om de vergelijking te vergemakkelijken, hebben we alleen gekeken naar de prijzen voor combikaarten. Dagkaarten zijn dus buiten beschouwing gebleven. Mis je een meerdaags festival van enige omvang (meer dan 15 duizend bezoekers)? Vul dan de gegevens aan in dit Google Doc.

Maar om een beeld te schetsen: de prijzen van Lowlands liggen toch aan de bovenkant van het middenveld. Zeker als je de prijs per dag gaat berekenen, al is dat misschien niet helemaal eerlijk.

De Scandinavische en Engelse festivals spannen de kroon: niet verrassend aangezien de prijzen voor levensonderhoud daar sowieso hoger zijn dan in Nederland. Maar meteen daarna komt Lowlands, veel hoger dan vergelijkbare festivals in buurlanden als Duitsland en België.

festivalprices_2013_sortpriceday

Roskilde Festival: 238 euro (1810 Deense kronen)

Waar/wanneer? 4, 5, 6 en 7 juli in Roskilde (30 kilometer van Kopenhagen)
En verder? Inclusief camping. Duurt vier dagen en is een mix van de jonge talenten die je op Lowlands ziet en de wereldsterren van Werchter en Rock am Ring. Het bier is Scandinavisch duur

Glastonbury: 237,71 euro (205 Britse pond)

Waar/wanneer? 26 t/m 30 juni in Pilton, ten zuiden van Bristol (zuid-Engeland)
En verder? Exclusief parkeren (15 pond), inclusief camping. Festival der festivals, voor Britten tenminste. Altijd grote wereldsterren, inclusief gratis modder. Duurt liefst vijf dagen.

Reading: 229 euro (105 Britse pond), early bird prijs

Waar/wanneer? 23, 24 en 25 augustus in Reading, enkele tientallen kilometers ten westen van Londen
En verder? Exclusief parkeren (5 tot 10 pond), inclusief camping. Beroemd driedaags festival eind augustus met vaak net iets grotere namen dan in de Flevopolder.

Rock Werchter: 218 euro (200 ticket, 18 camping)

Waar/wanneer? 4, 5, 6 en 7 juli in Werchter (bij Brussel)
En verder? Exclusief parkeren. Ook dagkaarten beschikbaar. Duurt vier dagen en presenteert de echt grote namen (Rammstein, Green Day, Blur).

Rock am Ring: 169,50 euro

Waar/wanneer? 7, 8 en 9 juni, racecircuit Nurburgring, 100 kilometer ten zuiden van Keulen
En verder? Inclusief camping. Vaak grote namen, deze keer een week voor Pinkpop. Zusterfestival Rock im Park vindt plaats op dezelfde data in Neurenberg

Lowlands: 175 euro

Waar/wanneer? 16, 17 en 18 augustus in Biddinghuizen
En verder? Inclusief camping, drie dagen.

Pinkpop: 160 euro

Waar/wanneer? 14, 15 en 16 juni in Landgraaf (Heerlen)
En verder? Inclusief camping. Ook dagtickets beschikbaar.

Pukkelpop: 155 euro (prijs 2012)

Waar/wanneer? 15, 16 en 17 augustus in Hasselt (veertig kilometer ten westen van Maastricht)
En verder? Inclusief camping. Ook zijn dagtickets te krijgen. Belgisch broertje van Lowlands, vindt altijd in zelfde weekend plaats en duurt ook drie dagen. Begint alleen op donderdag en heeft groot hoofdpodium waar nog wel eens mega-acts zoals Guns N Roses voorbij willen komen.

Highfield: 114 euro (early bird)

Waar/wanneer? 16, 17 en 18 augustus in Grossposna in de buurt van Leipzig
En verder? Inclusief camping. Driedaags festival in weekeinde van Lowlands, in de buurt van Leipzig. Met meestal zelfde headliners als zusterfestival Area4 en in de Flevopolder.

Area4: 114 euro (early bird)

Waar/wanneer? 16, 17 en 18 augustus in Dülmen in het Ruhrgebiet (50 kilometer ten noorden van Dortmund)
En verder? Is inclusief voorverkoopkosten en afvalverwijdering. In weekeinde van Lowlands. Klein en alternatief Duits festival.

In ons Google Doc staan nog meer festivals, zoals Benicassim, T in the Park, Exit, Melt en Oya.

Alle prijzen exclusief voorverkoopkosten. Omrekenkoersen: 1 Britse pond = 1,1595 euro, 1 Deense kroon = 0,134 euro

10 reacties

 1. JBJB

  Fout in datasheet, ‘total price’ pakt kolommen D tot en met F (aantal dagen plus prijs en campingkosten opgeteld dus) in plaats van E tot en met G. Werkt natuurlijk ook door in een foute prijs per dag hierdoor.

 2. Bas

  gecorrigeerd, dank voor de opmerking! heeft overigens vrij weinig invloed op de prijs per dag, bleek gelukkig :-)

 3. NT

  Jullie vergeten wel dat er in principe zeven (of acht) dagen muziek is op Roskilde, en dat je dan ook al daar lekker kan kamperen. Plus, je mag zoveel drank/eten/alles meenemen het terrein op, in tegenstelling tot bij Lowlands. De hele auto volgooien met bier is dus een optie of daar gewoon kopen in de supermarkt (wat heel erg meevalt).

 4. Bas

  @NT klopt. zoals Sziget officieel ook een dag of acht duurt. en je op Werchter bijna je hele huisraad mee mag nemen. zoals gezegd: het is een beetje appels met peren. maar het aantal dagen dat er een volledig programma gedraaid wordt, leek ons het eerlijkste criterium

 5. 180492003

  Maarja, Lowlands is Lowlands. Ookal is het wat aan de dure kant, dat uit zich dan niet zozeer in grote namen. Maar wel in een fantastische sfeer! Al mag de muntprijs wel weer terug naar €2,50.. Met €185,- wordt de bezoeker denk ik al wel genoeg gepijnigd.

 6. Djoeke

  Het is wel altijd weer even schrikken als ik net van Sziget terug kom waar een halve liter bier nog geen €2 kost en ik 3 dagen daarna op Lowlands weer €2,60 voor een miezerige biertje betaal. Desalniettemin blijf ik een trouwe lowlander.

 7. murvinator

  Rock am Ring; 155 euro, beste line up van alle festivals die hier genoemd worden.. maar voor de leuk doe ik lowlands erbij ;)

 8. Mark

  Tsja.. Ik wil hier geen discussie beginnen over de sfeer, maar na 8 jaar Lowlands en de stress van het kaartje kopen wat er de laatste jaren bij komt kijken heeft mij doen besluiten om eens verder te kijken. Dit heeft mij vorig naar Rock Werchter gebracht, en ik heb mijn mooiste festival ooit beleefd. Daar kan Lowlands (vanaf 2007) echt niet tegenop. De sfeer is denk ik niet alleen uniek op LL maar op alle festivals. Komt bij dat Rock Werchter wat meer internationale gasten herbergt wat absoluut de sfeer ten goede komt! En line-up technisch gezien, over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Of juist wel? Bands als Greenday, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jam enz. zullen niet snel meer in de Alpha staan. Op Werchter zijn er ook inderdaad 4 volle festivaldagen. Naar Leuven, een studentenstadje op een dik kwartier met de pendelbus(!) is het heerlijk terrassen. Mocht je de douche te lang wachten vinden, neem je toch een duik in het overdekte zwembad aldaar:) Mij zien ze in ieder geval niet snel weer in Biddinghuizen. Jammer, maar helaas. Heerlijk om eens verder te kijken!

 9. Spud

  @Mark
  Deze festivals zijn vooral totaal onvergelijkbaar (los van de sfeer dan).

 10. liske

  Wij gaan dit jaar voor het eerst naar Haldern. Wel maar 6000 bezoekers, maar de afgelopen jaren vaak een grotendeels zelfde line-up als Lowlands. En dat voor de helft van het geld.

U kunt niet meer reageren.