Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Wat wil jij aan Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg vragen?

Komt Radiohead nu eindelijk naar Lowlands? Van welke band heeft hij spijt deze ooit naar Lowlands te hebben gehaald? Slaapt hij ’s nachts in een Motörhead-pyjama? Als je Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg dit altijd al hebt willen vragen, is dit je kans.

Net zoals de afgelopen twee jaar gaan we met een leeg kladblok, meerdere volle pennen en een lijst met scherpe vragen op bezoek bij Eric van Eerdenburg. Maar Lowlove is voor Lowlanders en door Lowlanders, dus geven we jullie de mogelijkheid om mee te helpen.

Meedoen is eenvoudig. Laat in de reacties hieronder weten wat jij van EvE zou willen weten. Wij zullen hem zo veel mogelijk van deze vragen voorleggen. In het interview dat over enkele weken verschijnt, kun je zijn antwoord teruglezen. Easy does it.

Foto: www.martijndevries.nl

49 reacties

 1. Indiaantje89

  Er gaat weinig media aandacht uit naar het nachtprogramma van Lowlands. Zo zijn er bijvoorbeeld op TV nooit beelden te zien van het nachtprogramma van Lowlands te zien. Terwijl dit toch zeker een belangrijk onderdeel is van Lowlands. Is dit niet interessant genoeg om uit te zenden?

 2. Prulez6

  Prettylights op lowlands. goed idee? JA!

 3. Pieter

  Nou, die radiohead vraag dus

 4. Roel

  Vraag:

  Is het niet een beetje hypocriet om eerst zo fel te ageren tegen de verhoging van het BTW-tarief op podiumkunsten, om vervolgens na het terugdraaien van deze maatregel deze editie doodleuk toch weer € 185,- te vragen?

 5. Rob

  Zijn jullie net zo hard afhankelijk van derde partijen (Mojo, 3FM) in jullie programmering in vergelijk met b.v. Pinkpop? Met andere woorden wie heeft de broek aan?

 6. Ferraro

  Wat moet Peter te Bos doen om met Claw Boys Claw een plaats op LL te bemachtigen?

 7. proest

  Vraag:

  De laatste jaren is publiek van Lowlands nogal veranderd. Tegenwoordig lijkt het publiek veel meer voor ‘sfeer’ te komen en bestaat het publiek meer uit 3FM luisteraars vergeleken met het publiek van pakweg 2005.

  Zien jullie deze verandering ook en verlooch je op deze manier niet je eigen idealen van een alternatief festival tbv commercieel gewin?

  @Roel +1

 8. Mits

  Waarom kan ik geen kapsalon halen op Lowlands?

 9. Bard

  De organisatie (van) Lowlands heeft zich sinds het begin enorm ontwikkeld. Van eettentjes tot programmering.

  Heb je wel eens het idee de controle over jóuw festival te verliezen? En hoe zorg je ervoor dat het jóuw festival blijft?

 10. Bard

  Backstage… Waar rockgoden hun coke van een naakt groupie-lichaam af naar binnen werken. Terwijl een roadie het aantal bubbels in de champagne telt, want oneven is ongeluk…

  Wat is het meest bizarre wat je ooit backstage hebt meegemaakt?

 11. Tim Tyler

  In 2011 heb ik enorm genoten van de intieme sfeer in de X-Ray, in 2012 was het eigenlijk elke avond te druk om daadwerkelijk te kunnen genieten van de geweldige line up in de X-Ray. Wat gaat de organisatie dit jaar doen om de X-Ray zijn underground en intieme gevoel terug te geven?

 12. morelleth

  Is het mogelijk en wenselijk om voor meer schaduw/schuil plekken te zorgen om situaties zoals afgelopen jaar te voorkomen, waarbij de schaduw de grootste en meest bezocht hoofdact was. Of in het geval van flinke plensbuien om te zorgen dat de tenten niet overvol raken van tere zieltjes die niet tegen wat water kunnen.
  En mocht het niet kunnen / wensenlijk zijn, waarom dan niet.

  Komt uiteraard voornamelijk uit persoonlijke frustratie aangezien mijn broer het op de zondag niet meer trok en nog van de trap af lazerde wegens een halve zonnesteek. (en daardoor ff heb moeten missen 0.o )

 13. Tony P.

  Beste Eric,

  Is het niet een idee dat mensen eerst voor een toelatingsexamen moeten slagen voordat ze een Lowlandskaartje mogen aanschaffen? Op die manier kan misschien voorkomen worden dat de fine fleur van de Nederlandse cultuur, echte pure alternatievelingen met een exquise smaak – zeg maar mensen zoals Proest – niet langer worden geconfronteerd met van die enge mensen die wel eens naar 3FM luisteren of ander a-cultureel gespuis. Ik bedoel, wat denken al die mensen wel niet? Dat ze zomaar drie dagen lol kunnen maken op een festival dat daar oorspronkelijk helemaal niet voor bedoeld is? Een ballotagecommissie zou natuurlijk ook kunnen. Zeker, dat is tijdrovend, maar daar krijg je wel een publiek voor terug waar Proest zich iets minder over opwindt. Nou, het is maar een suggestie.

 14. Patrick

  Vorig jaar na afloop van LL speelde Eric met het idee om de kaartverkoop anders te laten verlopen, bv oa via het zalencircuit. Om zo “echte” muziekliefhebbers een grotere kans te bieden om aan kaarten te komen, zodat LL niet alleen maar bevolkt wordt door mensen die voor het nachtprogramma komen. Daar heb ik dit jaar echter nog weinig van gemerkt. Wat is er met die ideeen gebeurd?

  @Roel +1

 15. matthijs

  Waarom is het programma tot 23:00 heel breed, maar staat er na 23:00 nergens meer een band te spelen? DJ’s zijn er in kleine mate ook overdag, theater en film gaat ook later door. Waarom niet een band van 23:00 – 24:00 op Grolsch en Charlie en 24:00 – 01:00 Lima; waarom die grens van 23:00 zo strak?

 16. Jeroen

  Ja!

  Waarom? Eigenlijk…..

 17. våldtäktsman (@desireegraafsma)

  komen the datsuns en motorhead eigenlijk dit jaar

 18. Jeroen

  Gezien de line up nooit goed genoeg is voor mensen als je de reactie mag geloven, is het een idee om mensen een wensenlijst te laten insturen a la Pinkpop en Pukkelpop. (en er dan ook wel iets mee te doen..)

 19. LS

  Toen de timetable van afgelopen jaar bekend gemaakt werd, viel op dat de Foo Fighters en Wilco allebei 2,5 uur zouden spelen. Hier kwamen veel positieve reacties op, omdat hierdoor onverwachte pareltjes gespeeld konden worden.

  Hoe is dit bevallen en kunnen we dit de komende jaren weer verwachten?

 20. peter

  Beste Eric,
  Waarom worden de bandnamen of acts, tot vervelends toe, niet vaker of sneller bekend gemaakt?
  Ik heb een beeld van duizenden uitgehongerde pups die eens per maand een hèèl klein bakje voer krijgen van de Machtige Hand…
  En daar iedere maand dan wèèr reikhalzend naar uitkijken… Lijdend.. Jankend… Smachtend…
  Kijk nou in die puppy ogen Eric..
  Kijk dan…Waarom Eric.. Waarom?

 21. Dogui?

  Beste Eric,
  Toch eerst even bedanken voor het gewelde festival vorig jaar! (Het was me eerste Lowlands, dit jaar ben ik er weer bij!)

  Dan hier mijn vraag:
  Hoe denkt u over het feit dat veel bands al bekend zijn voordat lowlands ze zelf heet aangekondigt? Zien jullie dit als jammer en het verpesten van de (goede) verrasingen? Of zien jullie dit als een toevoeging aan de voorpret?
  (Trouwens, kapsalon op het festival zou ik ook erg blij van worden!)

 22. 180492003

  Is het boeken van SLAYER een antwoord op de vraag van de Lowlandsbezoeker? Die regelmatig aangegeven heeft (tenminste, een aantal daarvan) meer metal op Lowlands zou willen zien. Of konden jullie het aanbod van SLAYER niet weigeren?

 23. 180492003

  te willen zien*

 24. Dogui?

  Trouwens nog als suggestie voor als het weer zo verschrikkelijk warm word:

  Kunnen er niet op bepaalde plekken sproeiers staan zodat je als je daar onder door loopt een beetje afkoelt. Ook het publiek besproeien met zoiets (hoeft geen waterval te zijn maar gewoon een paar goede druppels!) lijkt me een goed idee… Vorig jaar weggelopen bij de Heideroosjes omdat ik het te warm had tussen al die dampende mensen! (Kwam ook door de mosh pit natuurlijk :P )

 25. Alex

  De Charlie is vorig jaar een kwartslag gedraaid en het terrein voor het podium is omgetoverd tot zandbak. Dit had als doel het podium meer een eigen identiteit te geven en de sfeer te verbeteren, maar helaas vond ik het hopeloos. Dus zijn dit blijvende veranderingen of zag u zelf ook in dat dit experiment niet zo goed uitpakte?

 26. willie

  @Dogui: en de oplossing is eigenlijk vrij simpel; vervang de security door vrijwilligers die het publiek in de gaten houden en vanaf de barrier bekers water uitdelen, zet grote bakken water met een kraantje op het terrein waar je je beker kan vullen, waardoor het makkelijk vullen is en je een beker ook over je hoofd kan gooien of in je pet.

  Helaas zal het zo zijn dat deze Deense methode vanwege Nederlandse regeltjes vast niet zo maar kan en dan is er nog het belang van de horeca, iets waar je op een non-profit festival ook niet mee te maken hebt.

 27. proud2bLlow

  @ willie: In de Lima werden bekertjes met water uitgedeeld en bij alle andere tenten deelden ze sponzen uit om jezelf even te bevochtigen. Ik weet dat het alleen bij de vooraan gebeurde, maar je kan moeilijk de security vragen om door het publiek te gaan lopen. Er waren tevens ook extra kraantjes waar ik met veel genoegen de hele tijd mijn pak bar le duc heb hervuld en mijn shirt even onder heb gehouden.

 28. Darediablo

  Oh beste Eric wat zou ik The Flashbulb graag op lowlands willen zien!
  Voor zover ik weet is hij alleen in U.S.A. op tour geweest.
  Geloof me zou me linkerbal geven om hem live te zien!!!

 29. LowAdam

  GOLDFISH op hardste festival van het jaar?? Helemaal top

 30. Lin&Arie

  Waarom is er altijd zoveel witbrood te koop op lowlands en in verhouding weinig bruin/volkorenbrood? en nog een hele belangrijke: Waar is het witbier op een zomersfestival? wij listen geen normaal bier en wijn, maar houden wel van witbier. Dat is dus al 11 jaar een groot gemis voor ns! help ons! :)

 31. arjan

  laat is wat nederlands talige bands spelen!
  rowwen heze!!!,blof,doe maar

  the prodigy hahaha

 32. Willie

  @Proud: prima, ik weet dat niet, ik was er niet, ik reageerde enkel op Dogui en de hitte.

 33. Eva Kaandorp

  Mike Patton’s (ex Faith no More) TOMAHAWK. Wordt een klapper…..Zijn de week na ll in Engeland en hebben nieuw album uit.. Grijp Uw kans! En ik ben er bij natuurlijk! Echt goede en spannende muziek…

 34. våldtäktsman (@jurkstruggles)

  @willie toen ik in december bij refused in umeå was, liep de security rond met een soort van spuittanks, waarmee in de voorste rijen je water kon krijgen als het te warm werd. en tussendoor kon het publiek er mee besproeid worden, in de gloeiend hete arena. misschien is dat iets voor lowlands.

 35. El Trollo

  De vraag: Heeft het zin om een lijstje namen op te sturen naar ’t Lowlands mailadres? Er wordt m.i. een hoop gemist op bandgebied, dingen die je zonder zwaar graven ook niet tegenkomt. Is er een onderzoeksteam dat zo’n lijstje behandelt, of is ’t wasted energy?

 36. Sjaak

  Goede schermnaam.

  Maar het is wasted enery, ze hebben die lijstjes namelijk zelf ook, alleen vegen ze daar hun hol mee af de laatste paar jaar.

 37. Floris

  Ik ben altijd al benieuwd geweest naar het netto inkomen van een festivaldirecteur, dus bij dezen: Hoeveel €€€ heb je op je rekening staan?
  Ook al loop je er nogal shabby bij in je spijkerbroek en standaard bandshirt heb jij je schaapjes aardig op het droge. Beetje het toonbeeld van “links lullen en rechts zakken vullen” idee heb ik een beetje bij jou. Klopt dit?

  Mvg. Floris

 38. Chrizum

  Ja want het is natuurlijk een nationale ramp dat iemand die een jaar in jaar uit een geweldig festival neerzet daar goed mee verdient. Sjonge jonge wat een moraalridderij weer. Overigens moet ik wel zeggen dat ik van Eerdenburg weinig sympathiek vind overkomen, maar dat is verder niet relevant.

  Wat wel relevant is: waar blijft Radiohead? Als je ze echt wil, zijn ze echt wel te boeken. Wordt een keer tijd!

 39. worku

  (roel!!!!!) Is het niet een beetje hypocriet om eerst zo fel te ageren tegen de verhoging van het BTW-tarief op podiumkunsten, om vervolgens na het terugdraaien van deze maatregel deze editie doodleuk toch weer € 185,- te vragen?

 40. Junkie

  Ik ga sinds 2001 naar Lowlands. En heb veel zien veranderen. Ik heb veel zien veranderen en verbeteren. Maar de laatste jaren komt er regelmatig 1 terug…

  -Waarom word de line-up niet eerder bekend gemaakt?
  De laatste jaren is het festival snel uitverkocht terwijl er nog niks tot weinig van de line-up bekend is. Andere festivals maken al vroeg een line-up bekend.

  In een oud interview heb je wel eens te kennen gegeven dat je het fijn vond dat de bezoekers een goede afweging konden maken voordat ze het kaartje kochten. De afgelopen jaren is Lowlands steeds sneller gaan uitverkopen. Daardoor is het niet meer mogelijk om die afweging te maken.

  Wat is de grote reden dat er op deze manier de line-up gecommuniceerd word? Gaat hier ooit verandering in komen?

  (Ben je terug kijkend op de afgelopen jaren tevreden met de line-up?)

 41. De Kraker

  Waarom zou Eminem ons niet warm maken? En Snoop Dogg wel???? Wat veel meer R&B is dan echt Hiphop. Doe ons eens wat internationaal hiphop talent, dope D.o.D. was een goed begin vorig jaar. Ga voor die uitersten. Pak die Slayer, pak die System, pak die Eminem, pleur franz ferdinand/falloutboy eruit voor weggegooide gages en voor de rest underground programmering. Klaar.

 42. Piet Hein

  @ De kraker: Internationale hiphop: Kendrick Lamar. Een populairdere act hadden ze niet kunnen boeken op Hiphop gebied.

 43. Hans

  Het gemis van witbier (en elk ander speciaalbier) is mij al jaren een doorn in het oog en ook ik mis de friet kapsalon enorm.
  Wat betreft de line-up zou ik graag Kölsch, Boys noize, Fake Blood, Paul Kalkbrenner, Huoratron en James Holden nog willen verwelkomen.
  Eric, in hoeverre ga jij bovenstaande verwachtingen inlossen?

 44. geert en lilian

  ik en mijn vriendin komen al een tijdje samen op lowlands( ik 5 en zij 6 jaar) ieder jaar weer fijn feestje. wat maakt het voor de organisatie een geslaagde editie? niet in geld gerekend maar alles bij elkaar. mooi weer, geen ruzies, geen diefstallen uit tenten enzovoort,enzovoort.

 45. Barrrrt

  Beste Eric,

  dit jaar wordt voor mij mijn eerste keer Lowlands. Ik kijk er echt heeeeeeeeeeeeel erg naar uit, ook door de line-up (echt heel erg dankjewel voor Bullet For My Valentine en Slayer) en door wat ik erover heb gelezen en gezien op youtube. Wat wel een beetje jammer is, is dat alles in tenten is en door het mooie zonnetje dat dan op het festivalterrein schijnt is het daarin waarschijnlijk 7x zo warm. Zelf, samen met mijn medegingers en wellicht mensen met andere haarkleur, kan ik niet echt bepaald goed tegen hitte, dus kan er wel goed voor verkoeling worden gezorgd, wantja, dat zou wel heel erg fijn zijn.

  greetz,
  Bart

 46. Dogui?

  Duidelijk verhaal:
  Er moet kapsalon op Lowlands komen! :D

 47. J.Herder

  Is het toegestaan om met een klein gemotoriseerd trekkertje, de bagage van de festival gangers van de parkeerplaats naar de ingang te vervoeren, is hier een vergunning voor nodig ?

 48. Arie Engel

  Hé Eric, luisteren jullie naar tips en suggesties qua programmeren? en zo ja: boek dan heel graag Reignwolf!
  en in het geval van een dikke nee!: waarom niet? Je zou bijvoorbeeld een tip zoals Reignwolf kunnen missen….(The Heavy is ook welkom overigens)

 49. JK

  Hai. Lowlands 2013. Te veel DJ muziek. Waar zijn de echte artiesten gebleven. Gitaarmuziek is er haast niet meer. Zie LL 2009, overal gitaarmuziek. LL 2013 overal elektronische gerampestamp. Waar is de essentie van lowland gebleven. Beetje jammer. Zo druipt de harde kern wel af. En ja ik had ook zin in een bak patat met schoarma.

U kunt niet meer reageren.