Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Lowlove-concertagenda (6)

In deze alweer laatste aflevering van onze concertagenda maken we nog één keer een rondje langs de festivalweides voordat we weer naar ‘huis’ mogen. Nog even tanden op elkaar en alvast warm draaien op  de diverse groene vlaktes van onder andere het vierdaagse Boomtown festival (Gent) waar op vrijdag 26 juli Yes Sir Yes uit de startblokken knalt voor lang weekend vol Lowlandsmuziek. En omdat je toch in de buurt bent, wip je natuurlijk meteen langs bij het 10 Days Off festival (ook in Gent) waar je op diezelfde vrijdag Midland en Hudson Mohawke – 50% van TNGHT- aan het werk kan zien. Zaterdag 27 juli is een Lowlands-vrije dag op 10 Days Of, maar dat wordt een dag later weer ingehaald met een dampende dj set van Maceo Plex. De vrije zaterdag zou je kunnen gebruiken om vanaf Gent in 45 minuten naar het Weitjerock festival (IJzendijke, Zeeland) te rijden om met eigen ogen Mozes And The Firstborn en Traumahelikopter te aanschouwen.

Mocht je een meerdaags festival zoeken waar iedere dag de sound van Lowlands rondwaart, dan is het 3 dagen goed toeven in Leeuwarden op het Welcome to the Village festival. Op vrijdag 26 juli  neemt dj St. Paul je mee op een muzikale reis, en levert je zaterdag 27 juli af bij Beans And Fatback en Mister And Mississippi. Op zondag 28 juli laat Maison Du Malheur Leeuwarden kennismaken met hun jaren ’30 mix van jazz, rhythm & blues, honky-tonk, folk en klezmer.

De meeste Lowlands vibes kan je dit weekend opsnuiven in het prachtige Lichtenvoorde, waar voor het Zwarte Cross festival weer een complete stad uit de grond uit wordt gestampt. Een van de leukste festivals van Nederland, wat ons betreft. Verspreid over vier dagen kan je je vergapen aan The Opposites, Joost van Bellen (vrijdag),  Maison du Malheur, John Coffey (zaterdag), Black Sun Empire, Mister And Mississippi, Beans & Fatback en Protoje And Indiggnation (zondag). We sluiten het weekend af in Boom (Belgie), waar Maceo Plex –hij was toch al in de buurt- de derde dag van het dance festival Tommorowland afsluit op zondag de 28e.

En dan zijn we alweer aanbeland in augustus, van oudsher de mooiste festivalmaand van het jaar. We starten het weekend in België, waar op zaterdag 3 augustus op drie verschillende festivals de nodige Lowlands-acts te zien zijn. Het Absolutely Free festival (Genk) heeft Vondelpark te gast, het tropisch klinkende Esperanzah festival (Flooreffe) haalt Protoje And Indiggnation en in Leuven kan je getuige zijn van Jacco Gardner en Lulverhalen op het M-idzomer festival. Dat streepje tussen ‘m’ en ‘idzomer’  is overigens geen spelfout.

Als je binnen de landsgrenzen wilt blijven, is er in het westen en zuiden van het land genoeg te beleven. De eerder gebruikte term ‘festivalweide’ is niet direct van toepassing op het Schollenpop festival te Scheveningen. In de ‘achtertuin’ van de ‘O O Cherso’ cast is er ieder jaar op het strand een fijn fijn festival. Dit jaar zullen Mozes And The Firstborn de eer van Lowlands in Scheveningen hoog houden. Hoewel de programmering van dance-acts op Dance Valley (Spaarnwoude, ook op zaterdag) nogal verschilt met die van Lowlands, is er één overeenkomst: The Opposites. De programmering van het driedaagse dance festival Solar festival (Roermond) sluit veel beter aan bij dat van Lowlands. Op de zaterdag zorgen Buraka Som Sistema, Joost van Bellen en Jameszoo voor een feestje, op zondag 4 augustus is het de beurt aan The Opposites, en wederom Joost van Bellen en Jameszoo. Mocht je geen zin hebben om te fistpumpen, kan je zondag ook naar het Zomer Op Het Plein festival in Alkmaar waar Mister And Mississippi gaat bewijzen dat ze terecht op Lowlands staan.

En dan is het alweer tijd voor het laatste weekend voor ons festival. Het weekend dat de tenten worden gecheckt, de drankgroothandel wordt geplunderd en nog één keer een Lowlands pre-party kan worden gebouwd. Op Appelsap (Amsterdam) bijvoorbeeld, waar de hiphop collectieven Great Minds en The Opposites op zaterdag 10 augustus laten horen hoe goed Nederhop kan zijn. Na hun optreden moeten de mannen van Great Minds als de sodemieter de auto in richting Rotterdam, waar ze dezelfde dag staan op het Boothstock festival. Zouden ze onderweg naar Rotterdam de CD van The Opposites draaien, vragen wij ons af? Voor ronkende gitaren moet je naar Waterpop (Wateringen), daar zorgt Traumahelikopter wel voor. Ronken en rocken doet ook John Coffey, op het MiniRok festival te Stamproy. De mannen van John Coffey krijgen daar gezelschap van Lowlands-act Maison du Malheur. Of dit gezelschap net zo hard rockt als John Coffey met hun ietwat afwijkende muziek instrumentarium moet je zelf uitvinden. De Bravo- en X-Ray lovers onder ons kunnen op het Booch! Festival (Heerlen) 2 dagen los, met als Lowlands vertegenwoordigers Black Sun Empire, Guerilla Speakerz (beiden op zaterdag) en XXYYXX  (zondag 11 augustus).

We eindigen deze jaargang van de concertagenda met het festival dat het dichtst in de buurt komt van het Lowlands gevoel; Sziget (Budapest). Naast een shitload aan waanzinnige randprogrammering is de overlap met Lowlands muziekacts ook groter dan met elk ander festival. Negentien (19) doublures! Niet zo vreemd natuurlijk, zo’n krappe week voordat de Poorten van Lowlands openzwaaien. Dus mocht je nog beschikken over een goed gevulde portemonnee en voldoende vrije dagen, dan is Sziget the place to be. De namen. Woensdag 7 augustus: Chase And Status, Nick Cave, The Joy Formidable, Dubioza Kollektiv, Bat for Lashes, TEED, Ill Skill Squad. Donderdag 8: Dizzee Rascal, Biffy Clyro, Balthazar, Nero, Michael Kiwanuka, en weer Ill Skill Squad op het “Holland meets Hungary” stage. Vrijdag  9: Seeed en –daar zijn ze weer- Ill Skill Squad. Zaterdag 10 augustus: The Editors, Noisia, en ‘zekerheidje’ Ill Skill Squad. En vier dagen voor Lowlands sluit Sziget op zondag 11 augustus af met: Franz Ferdinand, Empire Of The Sun, Tame Impala en….. Ill Skill Squad.

See you at Lowlands!

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

U kunt niet meer reageren.