Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Halbe Zijlstra weigeren? De directeur blaft, maar bijt zelden

‘Halbe Zijlstra komt er bij ons niet in’. Gisteravond gaf Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg op Eurosonic Noorderslag (waar hij overigens ook het IJzeren Podiumdier voor Beste Directeur won) de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een veeg uit de pan. Het bevestigde twee dingen die we al wisten: Eén: Van Eerdenburg zit nooit om een boude uitspraak verlegen. En twee: Lowlands en de Nederlandse politiek zijn al een tijdje geen goede buren meer.

Dat begon met de aangekondigde bezuinigingen op cultuur. Uiteraard, Rutte-I moest op veel gebieden het mes in de uitgaven zetten, maar de cultuursector werd volgens velen onevenredig hard aangepakt. De grootste klap was de BTW-verhoging op podiumkunsten, die er voor Lowlands op neerkwam dat 6 procent per 1 januari 2011 19 procent zou worden. Oftewel: bezoekers gingen twintig euro meer betalen voor een kaartje. Lowlands omzeilde de verhoging eenmalig door de kaartverkoop naar november vooruit te schuiven (wat later niet nodig bleek te zijn geweest, omdat de BTW-verhoging nog een half jaar werd uitgesteld).

‘Haatgekraai en leugens’ van de politiek

Na de meest recente editie van het festival ging Van Eerdenburg los in een ingezonden brief in de Volkskrant. Hij hekelde daarin het harde woordgebruik en de huidige politieke mores – “alleen maar haatgekraai en leugens” – en zette vervolgens zelf ook flink in. Dit was geen verhaaltje om voor het slapengaan aan je kinderen voor te lezen, maar zo wil EvE het ook niet meer: op harde taal mag harde taal volgen, zei hij voor Lowlands 2011 al. “Als Fleur Agema van de PVV iets ronduit racistisch roept in een tv-programma over Marokkaanse rotjongetjes op het strand van Zandvoort, dan zit er een politica naast die alleen maar zegt: ‘zo zou ik het niet gezegd hebben’. Dat vind ik schokkend.”

Daarom zei Van Eerdenburg gisteravond niet “ik hoop dat meneer Zijlstra nog van gedachten verandert”, maar dat andere. Klaar, basta. Wegwezen. Want, zo zei hij, vorige kabinetten toonden nog begrip: toen Van der Ploeg cultuur onder zijn hoede had (1998-2002) dacht hij mee over het theaterprogramma, Plasterk kwam toen het zijn portefeuille was (2007-2010) op het festivalterrein rondkijken. Dit kabinet komt niet even langs om wederzijds begrip voor elkaars zaak een kans te geven, dus hoeft het niet meer.

Zo letterlijk bedoelde hij het uiteraard niet. De politicus komt gerust wel door de poortjes. Ook hij krijgt een gele vuilniszak en mag op een Green Ghetto met tentstokken stoeien. Hij mag in de rij staan, de schoorstenen in het zicht, en zijn nek alvast lichtjes verbranden. Niet dat hij er zin in zou hebben, maar als hij wil, komt hij binnen. Omdat de woorden komen van een directeur die vindt dat hij dit soort uitspraken moet doen, niet een die vindt dat het woord per se bij de daad gevoegd moet worden. Anders was Lowlands inmiddels wel een Duits festival.

Op harde taal volgt harde taal

Het zijn dreigende woorden om vooral een standpunt mee in te nemen. Van Eerdenburg verdedigt zijn festival – en de algemene cultuursector in Nederland – met het mes tussen de tanden. Zoals hij in augustus min of meer zei: met het tonen van de andere wang nadat we geslagen zijn, komen we niet verder. Het “tut, tut, zou u dat nu wel zo zeggen, meneer Wilders” van de linkse partijen werkt niet, dat is nu wel bewezen. Dus: harde taal over ‘linkse hobby’s’? Harde taal de andere kant op. Iedereen in rep en roer: fittie tussen de staatssecretaris die de culturele kaalslag voorstaat en de meest succesvolle culturele directeur van Nederland.

Het gaat om wat er schuilgaat achter die ferm verwoorde metaforische weigering aan de poort. Lowlands keert zich van de politiek, omdat de politiek zich van Lowlands keert. Ze zijn het stadium waarin ze in elkaars tuin gaan zitten om te kijken hoe de zon daar schijnt, voorbij. Ze krijgen geen biertjes meer uit de koelkast van de ander. Daarvoor is er al te veel modder over de schutting gegooid.

Van Eerdenburg reageerde gisteravond scherp, ondoordacht en onhandig. Ondoordacht omdat hij, of hij het nu wil of niet, de indruk geeft dat hij namens 55.000 Lowlandsbezoekers spreekt, terwijl dat niet zo is. En onhandig omdat hij zich juist altijd afzet tegen het buitensluiten van andersdenkenden. Het helpt zijn zaak niet, maar Lowlands is het stadium van geholpen willen worden allang voorbij. Het festival heeft een blaffende hond als directeur. Eentje die zelden bijt, maar de kans wel nóg kleiner maakt dat de buurman op een goede dag toch aanbelt voor een biertje in de tuin.

10 reacties

 1. Nick Kuipers

  Genante uitspraak van dhr. van E. Zelf ben ik nu drie jaar op rij Lowlander, maar ik ben ook trouw VVD-stemmer. Ik begrijp dat een boel mensen die Lowlands bezoeken en organiseren waarschijnlijk links zijn maar toch lijken me politieke voorkeur en smaak qua muziek/festivals niet echt iets waar per se een link tussen hoeft te liggen.
  Ik zal eerlijk zijn, om die 20 euro BTW die er bij komt lig ik niet wakker. Lowlands is vorig jaar binnen een half uur uitverkocht, en het lijkt me zeer sterk dat ze dit jaar hun kaartjes niet kunnen slijten. Met behulp van een zeer simpel economisch marktmodel kan iedereen zien dat het dit jaar waarschijnlijk weer stapel zal lopen.
  Ik wil echter wel even zeggen dat ik me niet erg prettig voel bij deze uitspraak. Iemand waar ik op heb gestemd, die ik heb gekozen om mij te vertegenwoordigen in de Nederlandse politiek, wordt geweigerd van mijn favoriete festival vanwege zijn politieke mening en handelingen. Waarmee ik toch een soort gevoel krijg dat de Lowlandsorganisatie mensen met mijn politieke voorkeur liever niet langs ziet komen. Wat waarschijnlijk niet per se zo hoeft te zijn, maar toch kleeft die smaak er een beetje aan.

  Dit soort dingen horen niet bij Lowlands. Lowlands is een festival dat moet draaien om vrolijkheid en liefde, niet om haat en uitsluitsel. Lowlands is een plek waar iedereen elkaars goede buurman is, ongeacht zijn geslacht, leeftijd, afkomst, politieke voorkeur, kleding, haarstijl of lichaamsgeur.

 2. Robert

  Kijk, dit is natuurlijk niet handig maar zoals in dit artikel al staat is dit vooral figuurlijk bedoelt. Hij had van mij best even mogen zeggen dat de VVD deze volledige kabinetsperiode al voorover buigt om het de PVV naar hun zin te maken en dat daarom vooral de linkse hobby’s het zwaar hebben.

  En of je het nou wil of niet, natuurlijk is er een link tussen bepaalde hobby’s, locaties, activiteiten of muziekstijlen en politieke voorkeur. Afhankelijk van je hersencapaciteit en omgeving krijg je een bepaald denken mee waardoor je sneller neigt naar bepaalde hobby’s en muziekstijlen. Zo ken ik bijzonder weinig linkse, bovengemiddeld intelligente mensen die naar Hardcore luisteren, om maar wat te noemen. Zo kan je ook zeker een link leggen tussen een hoge intelligentie en de indie/alternatieve muziekscene. Het zal niet altijd kloppen, maar grof gezien is het zo.

 3. erik_eiges

  Natuurlijk heeft EvE wel recht van praten. Het is nu eeenmaal zo dat niet alle grasmatjes even netjes gemaaid worden (om in de beeldspraak te blijven) Waarom wel BTW-verhoging op podiumkunsten maar niet op stadionvertoningen. Wel een bijdrage vragen van politieinzet mij festivals, maar niet bij sportevenementen. Tja, dan kun je op een bepaald moment wel een reactie verwachten. Dit heeft niets met politieke voorkeur van bezoekers te maken, maar met eenzijdig handelen van beleidsmakers.

 4. brokenbranches

  Rapid Razor Bob laat net ook nog even van zich horen over deze kwestie: “Iedereen die een ticket koopt is welkom op #LL12. Halbe Zijlstra ook. Maar we gaan hem niet uitnodigen. That’s what is said… #esns12”

  http://twitter.com/#!/Rapid_Razor_Bob/statuses/158951003943739392

 5. herrsanex

  Ik sluit me bij de reactie van Nick Kuipers aan.

  Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik van Eerdenburg in zijn betoog sowieso niet erg serieus kan nemen wanneer ik op Lowlands 6 euro 25 moet betalen voor een blikje whiskey-cola.

 6. Einzelbanger

  Nee herrsanex, dat is nog eens nuance !! De prijs voor je blikje whiskey-cola als maatstaf houden, of een organisator mag reageren op cultuurbeleid. Wat een dom oerhollandsch gelul. Links lullen, rechts vullen wahwahwah.

 7. Ron Taylor

  Ik ben blij dat Eric als opperhoofd van een van de grootste festivals van Nederland zijn mening verkondigd, al is het niet helemaal mijn mening. En hoewel Halbe Zijlstra niet mijn vriend is, mag hij wel in mijn tent slapen (maar hij moet wel van mijn whiskey-cola afblijven; iedereen moet voor z’n eigen ontbijt zorgen).

 8. herrsanex

  @Einzelbanger ik zeg dat ik hem daarom niet serieus neem, niet dat hij niet mag reageren op cultuurbeleid. Als er wat mij betreft iets links lullen en rechts vullen is dan is het die 6 euro 25 voor een whiskey-cola.

 9. bou_ke

  Ik vind het wel mooi. Ik erger me af en toe kapot over mijn eigen generatie. Er zitten totaal geen idealen meer in. Als je over 10 jaar maar goed verdient en ’s avonds naar je commerciële teeveezender kan kijken is alles goed.
  Over dat wat echt intrinsieke waarde heeft, duurzaam is en goed voor ons is heeft niemand het. Depressie wordt een van de grootste volksziektes, dat zegt iets over onze maatschappij. Ik denk dat de VVD het gezicht is van deze pijnlijk oppervlakkige blik op de samenleving. De PVV en CDA laat ik voor het gemak even buiten beschouwing omdat deze toch nauwelijks nog serieus te nemen zijn.

  Popfestivals zijn ALTIJD politiek geweest (Exit in Servië, Woodstock en zo kun je wel even doorgaan). Het wordt georganiseerd door mensen met visie en trekt mensen aan die die visie volgen. Popmuziek idem dito. Dat de Nederlandse nuchterheid daar niet mee strookt is jammer voor de nuchterheid.

  Lang leve Lowlands!

 10. bou_ke

  Aanvulling; kijk ook even welke artiesten in het buitenland bij Occupy optreden en hoe stil het blijft in Nederland. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook moeite met Occupy maar het is tekenend dat in Amerika en de UK echt de grootste Lowlands-fähige artiesten gratis optreden ter ondersteuning van de demonstranten.

U kunt niet meer reageren.