Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Het grote overzicht: alle recensies en terugblikken van Lowlands 2012

We penden zelf natuurlijk netjes van elke Lowlandsdag onze indruk neer, maar gelukkig houden we het fort niet in ons eentje omhoog. Allerlei muziekmedia waren er dit weekend ook bij en hier vind je links naar al die verslagen en recensies, maar ook naar de plekken waar je nog van alles kunt terugluisteren en -zien.

Uiteraard is er op het YouTube-kanaal van Lowlands ook nog veel terug te zien.

34 reacties

  1. Robert

    Kinking the Habit? Moet natuurlijk Kicking zijn. Telegraaf wél heel erg negatief. Het was niet de meest imposante editie, maar zeker geen slechte. En het watergevecht was episch, dus dat daar het meest over getweet is, lijkt me logisch.

  2. Peter

    @Robert Thanks, het is gecorrigeerd!

  3. Willie

    Telegraaf is een matige krant, maar ik zie er niets in staan dat ook vorig jaar niet het geval was

  4. Thijs

    Handig, alles lekker overzichtelijk bij elkaar.

  5. Jasperge

    Voor Telegraaf-lezers is het ook een heel slechte line-up, geen Jan Smit, geen Nick en Simon en zelfs geen Fransje Bauer

  6. Jan

    Tja, ik heb zo een idee dat die Telegraaf verslaggever een verzuurde Lowlander is. Het hele artikel was zeker kritisch (maar ook lof voor bijv. Foo Fighters), ik kon mij ook niet in alles vinden, maar er stonden niet echt onwaarheden in. Stennis van het verhaal was toch dat de line-up niet kan opmeten tegen de sfeer.

  7. Sander

    Het was 1 van de betere edities van de afgelopen jaren, zeker de line-up was erg sterk. Enige nadeel is dat het naar mijn idee sinds vorig jaar al een stuk drukker is dan een aantal jaar geleden. En het is al jaren uitverkocht. Dat komt de sfeer niet ten goede, net iets rustiger zou fijn zijn.

  8. Stefan

    Er loopt ieder jaar steeds meer tuig rond. Op de camping werd ik door een kudde 18jarige Amsterdamse meisjes die keihard mee stonden te zingen met Kelly Rowland uitgemaakt voor de vijand omdat ik voor de bandjes kom. Valt me ook op dat er steeds meer mensen helemaal strak staan van de shit. Vroegah kon je nog met iedereen een relaxt gesprek voeren. Nu moet je uitkijken dat je geen klappen krijgt als je een frikadel over de camping slingert.

  9. Willie

    Nee, 2002 toen was het druk, zeker i.c.m. enorme plensbuien, waardoor het terrein zelf 1 grote modderpoel was geworden (en dan niet de lullige poeltjes uit bijvoorbeeld 2006), 20 cm bagger waar geen asfalt lag, 3 passen vooruit en 2 terug om je schoen op te halen zeg maar.

    Toen waren er 60.000 kaarten verkocht, sindsdien is het nooit meer zo druk geworden, wat wel speelt is dat het grootste deel van de mensen ’s nachts op het terrein blijven, iets dat mij vorig jaar pas op viel, maar zal ongetwijfeld een gevolg zijn van het veranderde publiek. Overdag vond ik het vorig jaar nog vrij rustig en valt enorm op dat bij de bands met een hitje de tenten uitpuilen en bij andere acts de tenten vrij leeg blijven, maar ook dat is al een langere tijd aan de gang en weet je welke bands je moet mijden als je toevallig wat hitjes heb opgevangen (zoals vorig jaar een Naked and famous)

  10. blub

    ik heb erg genoten van het festival zelf, maar 1 ding moet toch een keer gezegd worden: wat is het toch een puinzooi bij het binnenkomen en het verlaten van het terrein. 3+ uur in de brandende zon over een stuk van 2km. wat een wanbeleid…

  11. 180492003

    Voor De Telegraaf is het nooit een geslaagde editie tenzij Johan Cruyff een lezing zou gaan houden, wat ik overigens wel heeeeeeeeeel erg cool zou vinden.

  12. Jeurisz

    @blub hoelaat vertrek jij ?

    ik heb al 2 jaar op rij een prima vertrek(voor zover het goed kan zijn ;p) Ik verlaat de camping rond 12 uur daarvoor lekker met dingen die over zijn of weg moeten kloten rustig alles opruimen en dan naar de Kiss&ride

    staan de auto’s van de parkeerplaats in de zelfde rij als de kiss&ride? want dan doe je iets fout blub ;p

  13. Rick

    Wij vertrokken om 10 uur, en hebben er ruim 1,5 uur over gedaan om van de parkeerplaats (aan de achterkant) af te komen. Dan hebben we het over een stukje van nog geen 500m. Belachelijk.

    Verder overigens een “wel aardige” Lowlands gehad. Vooral de hitte had ik moeite mee; overdag meer op zoek geweest naar schaduw dan naar bandjes.

  14. Kelly

    De hitte was voor mij inderdaad ook een probleem, ik denk dat het voor mij (en anderen) een stuk leuker had kunnen zijn als het een paar graden koeler was geweest. Overdag was het inderdaad voornamelijk een zoektocht naar schaduw. Met name de zondag, waar ik eigenlijk pas na acht uur echt een tent binnen ben gestapt.

    Maargoed, dat terzijde: Het was leuk, de watergevechten op camping 2 hilarisch, en de meeste optredens die ik gezien heb scoorden wat mij betreft een ruime voldoende.

  15. Sander

    @Willie: Raar maar ik heb 2002 niet als heel druk ervaren. Dit kan wel komen omdat dit mijn eerste lowlands was. Vanaf 2002 ben ik elk jaar geweest en ik heb pas sinds vorig jaar het idee dat het een stuk drukker is. Nu kan ik ook niet vinden op internet hoeveel kaarten ze dit jaar en vorig jaar hebben verkocht. Ik heb toch het idee dat het meer is. Overigens heb ik de leukste optredens weer gezien bij de Lima, Charlie en India. Daar valt het inderdaad wel mee met de drukte.

  16. kariend

    Voor mij is Lowlands ideaal, ik houd van de bandjes overdag en ook van de dance in de avond/nacht. Het kan een liefhebber van beiden!!

    Dit jaar was voor mij de lowlandsplaylist op Spotify een uitkomst! die heb ik heel veel geluisterd en zo leer je alvast dingen kennen, waar je normaal niet zomaar bij was gaan kijken. Al moet ik zeggen dat een groot deel van mijn plannen in het water eehhh de zon viel. Door de warmte zat ik soms prima in de schaduw.

    Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de dance/techno/trance in de zaterdagnacht in de Bravo niks vond het lijkt vaak één nummer van uren, wel makkelijk voor mijn danspasjes op immer aanwezige bas.

    Ik het eens met de mensen die zeggen dat het publiek veranderd; er zijn nu veel meer jonge mensen die erheen gaan om er te zijn geweest. Die staan dan ook meestal op camping 2 en 3 helaas.

    Dit jaar heb ik wederom op camping 5 gestaan, heerlijk rustig in vergelijking met en vaak wat oudere mensen. De snuivende buren aan de linkerkant daar gelaten, dat zijn dan ook vaak de agressievelingen. Van Coke/speed wordt je dat. Heb maar liever dat ze een pil nemen daar worden mensen vaak liever van ;-)

    Volgend jaar ben ik er als het goed is gewoon weer bij!

  17. Bas

    Was dit jaar wederom één groot feest. Weinig last gehad van de hitte, m.u.v. het ’s ochtends uit je tent branden. Voor het eerst camping 4, ook prima bevallen. Lowlands 2013 staat al in de agenda genoteerd!

  18. SjoerdieV

    @Stefan,

    Het klopt helemaal wat je zegt, ieder jaar lijkt er meer “tuig” op LowLands te komen. Sinds 2005 ben ik er bij en je ziet het publiek dat komt ieder jaar veranderen. Nu is verandering niet per definitie slecht, maar in dit geval wel. De sfeer wordt anders/minder en er gebruiken idd steeds meer mensen van alles en nog wat door elkaar. Zo stond ik bij Netsky links voor net iets buiten de Bravo alwaar een jongen stond die weet ik wat allemaal had gebruikt. Hij was erg agressief en ik ben daar weggegaan omdat ik dacht dat het wel eens mis zou kunnen gaan.
    Verder valt het me ook op dat steeds meer mensen weinig tot niets kennen van het programma, die alleen maar komen voor de nacht en het zuipen. Erg zonde is dat, want zo wordt LL ieder jaar wat minder en zal ook voor mij misschien wel het punt komen dat het niet meer mijn festival is, wat het wel zolang is geweest.

  19. Diane

    Voor de volledigheid:

    Alle containersessies die zijn opgenomen kun je terugvinden op:
    http://www.3onstage.nl

    De uitzendingen van de VPRO kun je vinden op:
    http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8736-lowlands-2012

  20. Linde

    Wat een gemekker. Ik kom al sinds 1996, voor de dag- én de nachtprogrammering. Natuurlijk staat er steeds een nieuwe generatie met zijn eigen gewoontes, maar je verandert zelf ook aardig met de jaren hoor.

  21. Willie

    Maar Linde: het is geen nieuwe generatie, het zijn andere mensen of zoals een vriend van mij uit Amsterdam het zo mooi zegt: 5 jaar geleden hoorde je niemand uit mijn omgeving over Lowlands, nu gaan ze allemaal, gewoon omdat het hip is en je een feestje kan bouwen. Dat is an sich allemaal prima, ik bepaal immers niet wat voor mensen er wel of niet mogen komen, maar dat de organisatie daar de programmering op aanpast vind ik vreemd en de sfeer verandert daardoor ook en voor mij niet in de juiste richting.

    Dan is uiteraard ook de keus aan mij om wel of niet meer te gaan, maar een beetje discussie moet kunnen, maar het gewoonweg gemekker noemen is eenzelfde pavlovreactie als een PVV-stemmer geeft als men iets over zijn heilige Geert zegt.

  22. Seb

    Als je zag hoeveel mensen er om 20.00 uur het festival terrein verlaten dat was écht niet normaal. Die komen en mass rond 0.00 en 2.00 uur terug om de nacht door te trekken in de Bravo.
    Gitaar vs Dance is dezelfde discussie als VVD vs SP, zinloos dus. Maar het is wel zonde om te zien dat de tenten overdag’s gewoon niet gevuld worden omdat het publiek dan nog hun roes van de dag ervoor ligt uit te brakken. De sfeer in de Bravo is toch écht wel negatief veranderd de laatste jaren, het is gewoon Mysteryland bij nacht.
    Dus als mijnheer Van Eerdenburg dadelijk weer gaat klagen over zijn publiek moet ie gewoon de Bravo tot 3 uur openhouden of Kees van Hondt daar drie nachten programmeren.
    Voor de rest top festival gehad, alleen die watervoorziening was BESCHAMEND hulde voor de mannen van het glasatelier rechts van de Grolsch die daar voor een watertappunt hebben gezorgd anders deed je er 35 minuten over (getimed) om je flesje te vullen met water bij de WC tussen de twee velden.

  23. Stefan

    Vergelijking met mysteryland gaat voor bravo savonds niet volledig op, maar wel nagenoeg. Los vh feit dat het een mooi weekend was vind ik dat je als organisatie niet moet aanmoedigen. De mensen die niet gebruiken zijn op 1 hand te tellen. De met name jonge dames en heren met een van hun eerste pilletjes, het is me wat. Ik ga volgend jaar op tijd mn tentje in, ben dan ook niet meer de jongste,.

  24. Tuinplant

    @Seb: Ga jij nou bepalen hoe mensen hun Lowlands moeten gaan vieren? Misschien vinden sommige mensen wel jouw muziek niet leuk en blijven ze daarom weg. Ik ga toch ook niet zeiken dat alle gitaarmensen vroeg hun bed weer in gaan omdat ze weer vroeg hun muziek willen luisteren?

  25. Seb

    Ik bepaal helemaal niets, ik constateer lege tenten/wegblijvend publiek overdag’s wat de sfeer niet ten goede komt.

  26. Rick

    Hou er wel rekening mee dat mensen dit jaar overdag massaal bij optredens zijn weggebleven omdat ze in de schaduw zaten te puffen ;-)

    En mensen in de middag uitpuffen? Bedoel je dat er mensen zijn die tot rust komen of *gruwel* slapen op Lowlands?

    Dat jij de sfeer in de Bravo veranderd vindt, dat komt misschien ook omdat het publiek over de gehele linie veranderd. Wij blijven dezelfde ouwe lullen, maar het gemiddeld publiek op alle festivals is inmiddels van een andere generatie. De muziek in de bravo was vroeger meer niche, tegenwoordig mainstream. Daar komen nou eenmaal meer (en iets ander slag) mensen op af.

  27. Robert

    Kunnen we met zijn allen stoppen om Lowlands op te splitsen in twee delen?

    Er zijn ook mensen die de dag en nacht pakken (met/zonder drugs is mij om het even) en juist voor die combinatie naar Lowlands gaan.

    Juist deze mensen maken naar mijn mening Lowlands, dat je iemand aankijkt die je s’middags nog hebt zien liggen genieten naast de Grolsch bij (pak ‘m beet) Ben Howard en s’nachts los ziet gaan op zieke techno uit de Innervisions stal.

    Ik doe het allebei, en zal me niet laten tegenhouden door een oude rocker die geen zin heeft in dat gebonk snachts, en ook niet door een snuivende raver die het niet zo heeft op die muziek met gitaren.

    Joe!

  28. Rick

    Amen!

  29. Oeps

    Amen ;)

  30. DefisDre

    Helemaal mee eens. Heb me overdag vermaakt met alle bands en in de avond met de DJ’s!

  31. Concertnews.be

    Ook de onze zijn onder andere hier terug te vinden: http://www.concertnews.be/recensietonen2.php?id=1700&kop=Foo%20Fighters%20|%20Lowlands%202012

  32. Floris

    De sfeer is tot nu toe nog de grootste publiekstrekker wat mij betreft maar ik begin steeds meer en meer de freaks te missen. Net als het modebeeld is iedereen kleding gaan dragen die geaccepteerd wordt en de muziek is bijna alleen maar 3FM kankerherrie! Het is té zoetzappig geworden het festival is allang niet meer baanbrekend of vernieuwend op muzikaal gebied. Lowlands, ga aub weer terug naar wat meer metal, hardcore, breakcore en allerhande herrie die door niemand leuk gevonden wordt. Daarmee kun je al die stakkers met hun hippe kleding, coole tassen en 3FM attitude wel weg krijgen van het terrein.
    Ik bemerk toch ieder jaar dat “de festivalvibe steeds meer verloren gaat door arrogante sukkels die alleen maar met zichzelf bezig zijn en niet (zoals het op een festival hoort) met een willekeurige vreemdeling een praatje maakt over totale onzin :)
    En wat betreft de drugs, dat is wellicht enigszins uit de klauwen gelopen… op LL wordt echt niet minder gebruikt dan op dancefeesten en die zijn meestal maar 1 dag/avond. En als er mensen denken dat er op lowlands leukere/relaxtere/intelligentere mensen rondlopen is ook totale mensen…. HET ZIJN ALLEMAAL VARKENS!!! :)

  33. pieter

    Dit jaar heb ik Lowlands voor het eerst in 8 jaar laten schieten. Tijdens het weekend zelf mistte ik dit geweldige festival enorm. Maar achteraf heb ik er vrede mee. Ik vind de sfeer de afgelopen jaren minder geworden op Lowlands. Ik begrijp dat ik zelf ook ouder wordt en dus verander, maar het totale publiek is veranderd. Dwz: meer housepubliek = meer drugs = negatieve sfeer. Op het voor-terein met de Xray, Bravo en India heerst er s’nachts domweg een kutsfeer door de doorgesnoven mannetjes en vrouwtjes die je om de minuut vragen of je wat te snuiven hebt. Het is gewoon een veredeld house-feestje geworden. Ik heb niets tegen Dance muziek, sterker nog: ik kon er voorgaande jaren van genieten snachts. Echter trekt deze muzieksoort helaas mensen aan waar ik niet zoveel mee heb.

  34. Iemand

    Het aantal mensen aan de drugs viel heel erg mee dit jaar, wat logisch is met die temperaturen.

U kunt niet meer reageren.