Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Meer metal graag, Lowlandsprogrammeurs

Tenminste, dat zegt een kwart van de bijna zeshonderd mensen die in onze meest recente peiling stemden. Metal is het muziekgenre waar de heren en dames meninggevers meer behoefte aan hebben. Zo’n 19 procent wil meer indie / pop.

Drum ’n bass (12 procent), hiphop (11 procent), dance en emo / punk (beide 9 procent), jazz (6 procent) en R&B / soul (5 procent) volgden. Wereldmuziek zitten jullie blijkbaar niet echt op te wachten (3 procent wil daar meer van) en niet-muziek eindigde onderaan met 1 procent van de stemmen. Niet meer mannen met hun hoofd in een vissenkom dus? Zonde.

Nieuwe poll trouwens: fijn stemmen op de toevoeging van dinsdag waar je het allermeest blij mee bent.

41 reacties

 1. Mr.T

  Ik snap niet diegene die om NOG MEER “indie” vragen… volgens mij is straks 20/25% vd muzieknamen “indie”.

 2. VUIG

  Tsja, als je alleen maar naar indie luistert, wil je niet anders natuurlijk. Beetje jammer is het wel. Ben ook wel voor wat meer varieteit.

  Hoop op nog wat hiphop en soul. Maar zeker dat laatste zal niet meevallen, ben ik bang.

 3. DefisDre

  Metal boeit mij helemaal niet, daar hoef ik niks van te zien.

 4. DefisDre

  Iets te snel. Jazz, R&B, hiphop en wereldmuziek boeit me ook niet zo veel. Van de rest wil ik wel meer zien!

 5. 180492003

  Ze mogen uberhaupt de helft van alle indie band schrappen en wat meer Metal, HipHop en Soul boeken inderdaad.

  Ik hoop ook nog steeds dat ze Trash Talk voor dit jaar geboekt hebben. Ga er niet vanuit maar zou het wel een gave acts vinden voor in de Charlie!

 6. LS

  Ik begrijp wel waarom de optie ‘indie / pop’ zo hoog staat, want ik wilde daar ook op stemmen. Het heeft deels te maken met de plaatsing van die optie in de poll. Toen ik het las dacht ik: “ja, dat wil ik wel, ik wil die, die en die band graag zien”, maar als je daarna verder leest, zie je de andere opties.

  Heb op metal gestemd, was de eerste die erop stemde :P Hopelijk leest de organisatie van lowlands mee en boeken ze nog wat moois! :)

 7. Roel

  Het begrip ‘indie’ is ondertussen zo’n diffuse term dat het lastig is te bepalen wat er precies onder valt. Maar idd, Lowlands heeft zeker dit jaar best veel ‘indie’ geboekt, maar de geboekte bands zijn zo goed als allemaal van het brave soort. De ‘buiten de lijntjes-indie’ is toch ook zwaar ondervertegenwoordigd.

 8. pongolesi

  Ik wil meer (hard)rock, maar hoeft absoluut geen metal te zijn.
  Qua hiphop vind ik het ook te rustig, doe Public Enemy of Cypress Hill er maar bij :)

 9. Sjaak

  Metal=kutherrie!

 10. tomaarten

  Indie=Butherrie!

 11. Mr.T

  LL gaat niet om wat JIJ leuk vindt. LL horen allerlei soorten muziek en de fans die daar bij horen. Dit allen het liefst “eerlijk” verdeeld. Alleen is de punker, metalhead, skanker, rastafari weggepest door de muziekkeuze van LL de afgelopen jaren.

 12. Gunnar

  In de reacties komt naar voren dat veel metal liefhebbers ook graag meer hiphop en soul zouden zien.

  Niet vreemd dat de nieuwe poll dan gewonnen wordt door ‘Een van de andere acts’ als Ghost en Charles Bradley niet gestemd kunnen worden.

 13. Willie

  Jeeh, de indie discussie, Roel heeft een goed punt, de term wordt lukraak gebruikt, ik was 2 weken terug op een indiefestival, zowel Godflesh als Kings of convenience gezien, dus vertel het maar; wat is indie?

 14. Marijn

  Indie is dood, lang leve indie!

 15. Willie

  Daar kan ik mij prima in vinden Marijn, de hele DIY attitude is verdwenen sinds eind jaren 90, de oorspronkelijk indiestroming is dus dood, maar de indiestroming waarin onwetenden zo’n beetje elke folk/rockbandje met een klein beetje alternatieve uitstraling plaatsen en het zijn gaan beschouwen als genre is springlevend.

 16. Gunnar

  Marijn en Willie kunnen elkaar vinden.
  Niet vreemd, aangezien ze deze maand hetzelfde magazine hebben gelezen.

 17. marijn 2

  indie is op zich wel leuk, zo overdag, in het zonnetje, met een jointje…….

  maar voor de avonduren mis ik toch wel de wat ‘hardere muziek’. hiphop, rock, metal, maakt niet uit. maar de verzamelde energie van dat luilakken overdag moet er wel weer uit.

 18. marijn 2

  AAAHHHHHH, waarom stemt niemand op de heideroosjes!!!! Hun afscheidsconcert!!!!!!!!

 19. Djoeke

  Graag meer metal of vuige, harde rock inderdaad. Gun dit hockeymeisje met een hoge paardenstaart, gelakte nagels en een roze polo’tje ook even een verzetje.

 20. Willie

  @Gunnar: Toevallig een link naar dat magazine en artikel? Ben wel nieuwsgierig aangezien ik namelijk nooit magazines lees.

  Maar u bent het er ook niet mee eens? En waarom niet?

 21. Marijn

  Ik heb ook geen idee welk magazine Gunnar bedoeld. Verlicht ons schaamteloos onbelezen types!

 22. dillinger

  Op metal zit ik zelf niet zo te wachten. Kijk eens naar een metalfestival als Fortarock. Het is toch huilen met de pet op als een stokoude band als Slayer daar de meubelen moet redden…Metal is een genre waar al jaren amper nog een ontwikkeling heeft plaats gevonden en Lowlands gaat er toch prat op een progressief festival te zijn dus…

 23. GerardM

  @dillinger Om te beginnen Slayer was de hoofdact van Fortarock omdat het een van de big four metalbands tevens speelde ook Anthrax, weer een van de big four. Bij Fortarock is vooral rekening gehouden met verschijdenheid in de metalbands omdat ze willen dat er voor iedere metalfan wat is wat ze leuk zullen vinden.
  Verder staat metal helemaal niet stil de laatste jaren, kijk maar naar lamb of god wat dit jaar ook op fortarock stond zij hebben inmiddels net een nieuw album gereleased.

 24. Aem

  @GerardM Helemaal mee eens. Het programmeren van iconen (zij het stokoude) hoeft geen zwaktbod te zijn (zie Bruce bij Pinkpop).
  @dillinger Er zit genoeg ontwikkeling in de verscheidene metal-subgenres, als je weet waar je kan zoeken. Maar ja, zie al die nieuwe bands maar eens op ’n mainstream-radiozender als 3FM gedraaid te krijgen… Daarvoor leent veel van de nieuwe metal zich ook niet, vergeleken met de nu metal van Linkin Park, Korn en Fred Durst en zijn kornuiten van een decennium terug. Het ter ziele gaan van Kink Aardschok helpt overigens ook niet mee…

 25. 180492003

  @dillinger

  Ook Machine Head is beter dan ooit.

  En om te zeggen dat het stil staat, ik denk dat Volbeat wel het voorbeeld is om te zeggen dat metal wél ontwikkeling doormaakt. Daarnaast kan ik ook nog Trivium en Enter Shikari noemen.

 26. dillinger

  Ik volg de metal nog slechts zijdelings dus misschien moet ik mijn woorden terug nemen maar het valt me op dat het de laatste jaren steeds van die jaren tachtig iconen zijn, die headliner zijn op het belangrijkste grote metal festival: Graspop. Ik zeg daarmee overigens niets over de kwaliteit van die bands hoor. Slayer is in het genre gewoon magistraal. Heb zelf het idee dat er met uitzondering van Mastodon niet echt meer iets doorbreekt en qua genre zie ik sinds de grindcore en math-metal nog maar weinig ontwikkeling( tenzij je inderdaad iets als Enter Shikari als metal wilt betitelen). Ook het publiek lijkt vooral uit veertigers te bestaan. Nogmaals, daar is allemaal niets mis mee maar persoonlijk vind ik het minder relevant voor een festival als Lowlands dat zijn vinger aan de pols van de nieuwe muziek wil houden.

 27. Jeroen

  Kort samengevat: het grootste deel van de gevestigde namen (bands) speelt verre van up-tempo. Ze zullen toch echt met andere soorten muziek moeten komen, om ervoor te zorgen dat niet iedereen in slaap valt van saaiheid.
  Over smaak valt overigens niet te twisten en heb dan ook zeker geen afkeer voor wat voor muziek dan ook, maar de feiten liggen er nu…. waar is de variatie?

 28. Willie

  @Jeroen, maar wat ik zo her en der heb begrepen is dat men het wel fijn vindt zo overdag, omdat men nog even lekker kan blijven zitten en liggen om uitgerust te zijn voor de nacht.

 29. caales

  het overgrote deel van het publiek zit niet te wachten op bv machine head. Denk dat een tent eerder leegstroomt dan vol.
  Metal leeft niet onder het lowlands publiek.
  dan kan je wel 2 van die bands inplannen, maar waarom zou je dat doen. Jee trekt er heus niet opeens een grote groep metal liefhebbers mee.

 30. caales

  metal leeft zowiezo niet meer zoals in de de jaren 90 (sepultura etc) is mijn mening

 31. GerardM

  @caales ,….. lees het artikel aub,.. blijkbaar zit het lowlands publiek daadwerkelijk wel op metal te wachten

 32. caales

  nee de gene die gereageerd hebben op de poll

 33. GerardM

  @caales, als de meeste stemmen voor metal zijn lijkt het mij logisch dat het publiek daar nog het meeste op zit te wachten, dat jij er niet op zit te wachten hoeft nog niet te betekenen dat anderen het niet op lowlands hoeven te zien.

 34. Aem

  Persoonlijk zou ik het mooi vinden als Bullet FMV hun blunder van vorig jaar komen goedmaken. Weekend daarop staan ze op Reading, dus qua planning zou het moeten kunnen…

 35. Karel Witte

  Ik hoop nog steeds op n prog/metal achtige naam zoals Karnivool, waren erg sterk vorig jaar op Lowlands. Over de metal: er is zat superinteressante metalbands, maar helaas bezorgt Lowlands het genre vooral een slechte naam (een paar boekingen daar gelaten) door elk jaar met screamo/emo meuk aan te komen, of gedateerde gothic metal. Boek eens een Meshuggah of Gojira en laat het publiek meemaken hoe goed strak gespeelde metal kan zijn.

 36. Mits

  Mij zou het wel erg fijn lijken als Korn op Lowlands komt. En kans is er ook wel, (nu helemaal sinds hun dubstep periode) want de laatste dag van Lowlands heeft Korn nog niet ingepland op hun Tour. Dus wie weet.

 37. Mr.T

  Prong, Hellyeah, Soulfly, Ministry, Fear Factory bands met nieuwe werk, doe er maar 1tje en ben gelukkiger.

 38. Bert

  Sjaak = KUT.

 39. Bert

  Lowlands= jaren geleden al overleden.

 40. Mr.T

  Niet overleden. Het leeft enorm, maar afgelopen jaren en komende jaren leeft Lowlands bij een totaal andere doelgroep. De punker, skanker, metalhead, rastafari, skater, ouwe rocker zul je niet meer zo snel zien, al dan wel helemaal niet meer…

 41. Willie

  Lowlands als muziekfestival is dood, als carnaval voor de Randstad leeft het inderdaad enorm.

  De muziekliefhebber is ook uitstervend soort op Lowlands.

U kunt niet meer reageren.