Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Nieuw op de site: nagenieten van eerdere edities

Met festivals is het net als met vakanties: hoe langer ze geleden zijn, hoe leuker ze waren in onze herinnering. Het regende nooit, er waren louter geweldige optredens en we hadden nooooit een kater. Right. Om die roze bril een beetje bij te stellen, hebben we van elke Lowlands-editie een terugblik gemaakt en uiteindelijk alles gebundeld in een nieuw onderdeel op deze site: Historie (ook te vinden in het hoofdmenu bovenin!).

Daar zie je onder andere een samenvatting van hoogte- en dieptepunten, en andere bijzonderheden. We hebben toeschouwersaantallen en prijzen vermeld, voor zover we die konden achterhalen. En uiteraard hebben we een lijstje met de headliners van dat jaar.
Als er zaken niet kloppen, laat het ons weten, dan gaan we het meteen corrigeren. De komende maanden hopen we dit onderdeel nog verder uit te breiden met de complete line-ups (per dag en per tent) en met een optie om makkelijk foto’s en video’s te uploaden!

20 reacties

 1. tomaarten

  ziet er erg leuk uit die historie,
  klein minpuntje: de line-up van 2000 klopt niet

 2. Bas

  @tomaarten dank voor de tip! er was geen enkele headliner gedefinieerd, zijn we nu aan het fixen!

 3. TommyD

  Wat een vet onderdeel van de site.
  Ik ben er pas bij sinds 2009 en het is dus erg leuk om even de geschiedenis door te gaan.
  1 opmerking over 2009 dan maar.
  The Prodigy sloot niet af op zondag. Zij stonden er op de vrijdag al. Zondag werd afgesloten door dat belaberde optreden van Arctic Monkeys. Gelukkig maakte ze dat inderdaad dubbel en dwars goed in 2011.

 4. Stefan

  Heel leuk zo, maar volgens mij was the Prodigy niet op zondag in 2009 maar op zaterdag. Volgens mij Arctic Monkey’s ofzo?

 5. Vinnie

  Klopt als een bus, Stefan. Line-up voor 2000 is nog niet gefixt. Wel heel erg leuk om te lezen allemaal! Ik ga zelf pas sinds 2009 namelijk..

 6. tim

  nu kan http://www.lowlandsarchief.nl/ er ook mee ophouden, kwam toch al niemand…
  Vind wel dat jullie beetje selectief zijn met de headliners hoor :o

 7. Bas

  @TommyD @Stefan Prodigy was in 2009 op vrijdagm, foutje is aangepast, dank voor de tip!
  @Vinnie line-up 2000 zou gefixt moeten zijn
  @tomaarten jij had in 2000 toch geen tijd om naar bands te kijken? ;-)
  @tim we kunnen moeilijk 150 headliners maken :-)

 8. tomaarten

  @bas daarom wil ik graag zien welke bands ik ‘gemist’ heb:)

 9. Dennes

  Leuk idee!
  Nu word ik zelf waarschijnlijk ook wel ietwat geplaagd door ‘de roze bril’, maar ik heb daarentegen ook een ijzersterk geheugen. En ‘het weer’ een dieptepunt in 1994, daar kan ik me niet in vinden. Het heeft alleen vóór het opengaan van het festivalterrein wat geregend, de rest van het weekend was prima weer.

  In 1995 viel het ook best mee, zondagmiddag ten tijde van Radiohead en Throwing Muses wel wat regen. De nacht van zondag op maandag, ja, dat was heel nat ja.

  Overigens mis ik hier wel het hoogtepunt van 1995 :-):
  http://youtu.be/5t9wp2uV6jA

 10. Dennes

  Ook heb ik enige, wat minder gegronde, twijfels of in 1997 ook onder Vans Warped tour werd opgetreden op de Delta, in 1998 in ieder geval wel. Er traden wel veel punk-, ska- en hardcore bands op, dus het is goed mogelijk.

 11. Oeps

  Kunnen we tegen die tijd ook Lowlands verhaaltjes uploaden? Reviews / sfeerverhalen etc? :)

 12. Jamezzz

  Mooi onderdeel, kom zelf al sinds 1998 op Lowlands dus leuk om sommige dingen terug te lezen.

  Is het een idee om ook de oude plattegronden on-line te zetten? De ontwikkeling van het terrein vind ik mooi om te zien.

 13. VUIG

  We hebben nog heel veel ideeën en zullen proberen dit beetje bij beetje te implementeren.

  Wijs ons ook vooral op onjuistheden. We zullen ongetwijfeld nog wat dingen verkeerd hebben (al blijft geheugen ook een selectief dingetje: lang leven het collectieve geheugen!)

 14. Bas

  @Dennes geweldig, die sinasappelvideo. we hebben hem bewaard, dank! als je ander materiaal tegen komt, stuur het gewoon door. wat betreft Vans Warped in 1997: check het programmaboekje (http://acidoamigo.kicks-ass.net/Images/Lowlands/1997/LL97_prog_zondag.jpg). qua weer in 1994 volgden we de recensies van OOR uit die tijd

 15. CK

  Erg mooi begin! Wat mij leuk lijkt om terug te zien zijn de gebeurtenissen die juist niet makkelijk terug te vinden zijn in de programmaboekjes etc, zoals:
  – Het Theo jaar 2004 (met het juiste verhaal erbij, dus Dolf Jansen die in 2003 op zondagavond de kreet Theo in zijn show had en dat daarna de hele nacht op camping drie werd geschreeuwd)
  – Waar is de Hema 2012
  – Sinaasappelschilgevecht 1995
  – Overleden bezoeker na klimmen in paal (geen idee meer welk jaar)
  – Etc

 16. Bas

  @CK thx voor de complimenten! de overleden bezoeker zit in de overzichten (uit ons hoofd het jaar 2000). het sinasappelschilgevecht staat in de recties een video, en die gaan we zeker toevoegen als we video/foto-upoloads hebben. Waar is de Hema=leuk, gaan we ook toevoegen

 17. Dennes

  @Bas Ok, ik weet niet waar de OOR-recensenten dan uithingen, maar niet op LL, waarschijnlijk ;)
  Ik ben 100% zeker dat 1994 prima weer was. (als je het weer van LL 94 wilt zien, gewoon de videoclip ‘Range Life’ van Pavement checken voor LL-momenten, klopt wel ongeveer voor het hele weekend).

  1995 was trouwens ook geen 3 dagen buien, alleen de zondag.

  Eigenlijk was de zondag van 2000 de eerste keer dat regen echt een rol ging spelen tijdens festivaltijd, voor mijn gevoel. Dat was meer dan op de zondag in 1995 (overdag dan).

 18. brokenbranches

  @tomaarten Nu kun je in ieder geval alvast op de programma’s per jaargang klikken om te zien wie er verder nog stonden. Alleen die van 1993 & 1995 ontbreken nog.

  @Oeps Ja het is inderdaad de bedoeling dat dit onderdeel straks interactief wordt, nog even geduld :)

  @Jamezzz De plattegronden zijn nu toegevoegd! Alleen die van 1993, 1994 & 2000 hebben we nog niet kunnen vinden…

 19. Gunnar

  Schitterend.
  Heel erg mooi gedaan!

 20. Michel

  Zal eens kijken of ik de boekje van 1993, 1995 en 2000 nog heb. Als het goed is heb ik ze allemaal bewaard incl. De bandjes.

U kunt niet meer reageren.