Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Keuzestress? De kenners geven tips

Wilco, Modeselektor, Foo Fighters of The XX?? Aaarggh!!! Onmogelijke keuzes zijn het en daarom maken we je het vandaag en morgen makkelijk. Enkele kenners van de hedendaagse muziek waren zo vriendelijk om te helpen. Zij hakten de gordiaanse knoop door en vertellen wat zij komend weekeinde gaan kijken. Morgen volgen de tips waar jullie echt op zitten te wachten: die van de Lowlove-redactie…

Eric van Eerdenburg – directeur Lowlands

De persoonlijke favoriet
Bloc Party – Indrukwekkend live. Ik vond ook het tweede album geweldig. Ik ben erg benieuwd of ze muziek gaan spelen van hun aanstaande vierde album.
De verrassing
In de Xray ben ik benieuwd naar van alles; Actress, Chromatics bijvoorbeeld. Of naar Trixie Whitley; op Bonnaroo gezien dit jaar, zwaar onder de indruk en ter plekke geboekt.
De headliner die je moet zien
The Black Keys – Het laatste concert heb ik gemist en voor het laatst gezien op Coachella 2010. Ik draai het graag en veel.
De afrader
Schorem Haarsnijder en Barbier – Haarsnijders en bekscheerders met heel scherpe messen. Voor je het weet ligt er een oor af.

Marien Dorleijn – Zanger-gitarist Moss

De persoonlijke favoriet
The Walkmen – Ze zijn erg goed live. Een band met een gepassioneerde zanger en bijzondere gitaarsound.
De verrassing
Skip & Die – Verrassend genoeg zou het geen verrassing zijn als ik de verrassing zou onthullen… Maar ik denk dat Skip & Die daar verrassend dicht bij in de buurt van gaat komen.
De headliner die je moet zien
The Black Keys – The Black Keys!! Is in ieder geval een headliner die ik MOET zien van mijzelf. Ik zou zelf niet zo snel een kaartje kopen voor deze band, dus nu is het mijn kans. En oh, ik vind zijn gitaarsound echt mind-blowing!
De afrader
Vlees – Ik ben vegetariër.

St. Paul – dj in de Groove Tube, Tivoli en de rest van Nederland

De persoonlijke favoriet
The Walkmen – Gitaarpop op het scherpst van de snede. Melancholie. Drama. Pijn. Euforie. Allemaal gevangen in prachtige liedjes.
De verrassing
‘The Black Power Mixtape’ (documentaire) – Een bijzondere kijk in de Black Power-beweging door een Zweedse filmploeg. Mooie beelden, sterke muziek en nog steeds ook in Nederland actuele en verplichte kost voor een besef van de werking en de verstrekkende gevolgen van vooroordelen en maatschappelijke ongelijkheid.
De headliner die je moet zien
The Black Keys – Lang getwijfeld tussen ook The XX en Hot Chip, maar ga toch kiezen voor The Black Keys. Samen met Jack White de vaandeldragers voor de rock ’n roll anno 2012. Goud. Om de nek. En op het plafond.
De afrader
Naakt drinken uit een beekje – Vorig jaar zag ik iemand op zijn hondjes drinken uit een beekje. En oh ja, hij was tegelijkertijd aan het poepen. Niet heel erg fraai.

Peter te Bos – art director Lowlands

De persoonlijke favoriet
Mark Lanegan band – Mooie laatste cd, geweldige stem. Lekker een vol uur ‘mee dreinen’ in één tempo!
De verrassing
Albert van den Berg, hoogleraar sensorsystemen – Onderwerp van zijn lezing: science fiction wordt werkelijkheid. Whoaaa!
De headliner die je moet zien
The Black Keys – Omdat ik ze nog nooit live heb gezien!
De afrader
Ronal The Barbarian – Geen commentaar.
De Bonus (omdat ik daar recht op denk te hebben)
Santigold – Van haar droom ik de laatste nachten.

Job de Wit – eindredacteur 22Tracks, DJBROADCAST

De persoonlijke favoriet
Chromatics – Hun Kill For Love is mijn favoriete album van het jaar-tot-nu-toe en ze spelen ook nog eens voor het eerst in Nederland. Daar moet ik dus bij zijn, met al mijn torenhoge verwachtingen.
De verrassing
Willy Moon – Nieuw-Zeelandse zanger met een originele sound en star-appeal, althans, in zijn videoclips. Nog geen album uit, ik ben heel benieuwd om hem eens live te zien.
De headliner die je moet zien
The XX – Een van de beste en belangrijkste bands van de afgelopen jaren komt voor het eerst nummers van zijn nieuwe album spelen. Als je dan toch liever naar de Foo Fighters gaat moet je dat zelf weten, maar dan wil ik je niet kennen.
De afrader
John Talabot – Ja, hij heeft één van de meest geprezen dance-albums van het jaar op zijn naam staan, maar eerlijk gezegd snap ik de hype niet zo en lijkt het me tig keer leuker om me midden in het Skrillex-geweld te storten.

Niels Aalberts – artiestenmanager en muziekmarketingexpert

De persoonlijke favoriet
The Walkmen – Twee hele sterke laatste platen (‘Lisbon’ is de beste) en mijn favoriete optreden van 2011. Veelzeggend als een band 0 instrumentenwissels heeft en juist daardoor een volstrekt eigen geluid en smoel.
De verrassing
Cloud Nothings – Voor insiders wellicht geen verrassing, maar opener Cloud Nothings schijnt live sensationeel te zijn. Hier en daar wordt de vergelijking met Nirvana gemaakt. Dat wil ik dan wel ‘ns meemaken.
De headliner die je moet zien
Wilco – Tja, voor de lompe dubstep van Skrillex loop ik niet warm (de nu-metal van de dance) en op The Black Keys ben ik eerlijk gezegd een beetje uitgeluisterd. Doe mij maar 2,5 uur muzikaliteit, spanning, melodie en ijzersterke songs van Wilco op zondagavond. Al was het maar voor die prachtsolo in ‘Impossible Germany’, 12 minuten ingehouden spanning van ‘One Sunday Morning’ of de muzikale chaos van ‘Via Chicago’. Daar laat ik het gitaargeweld, de sympathieke lach en die 4-5 sterke songs van Dave Grohl en zijn maatjes graag voor schieten.
De afrader
Meelal-hits van Will and The People en Of Monsters and Men, met de diepgang van een opblaasbadje, mijd ik als de ziekte. Zelfde geldt voor poor man’s Oasis, Kasabian. No tunes.

Theo Ploeg – journalist OOR, ex-Kindamuzik, frnkfrt

De persoonlijke favoriet
Modeselektor – Twee Berlijners die spijkerharde, maar uiterst aanstekelijke dance maken waarin oud – hiphop, electro, dubstep, techno – naadloos aan nieuw – footwork, bass music – wordt gesmeed. En dan die beelden! Wie daar niet op danst, heeft geen ziel.
De verrassing
Objekt – Ook al uit Berlijn en net zo lastig te plaatsen, muzikaal dan. Objekt is geen dubstep, geen techno, geen neorave, geen ambient en geen bass music. Wel van alles een beetje. En lekker traag én diep én donker. Nu maar hopen dat de Xray-tent de intimiteit van een club kan benaderen.
De headliner die je moet zien
Skrillex – Zonder meer de opwindendste act van het afgelopen jaar. Ook al doet hij in essentie niets nieuws, toch heb je het idee naar een wervelwind te kijken die een nieuw soort elan uitstraalt. Veel erotischer en fijner ook dan die ultra-saaie ‘intellectuele’ bass music uit Los Angeles van Hudson Mohawke en consorten.
De afrader
Alpha-tent – Geen echte afraders (alle popmuziek heeft wel iets, toch?), maar alle acts op mainstage Alpha maken aardige retrorock en hebben al zo vaak in Nederland opgetreden dat het toch écht zonde van je tijd is om ze te gaan bekijken. Check Skrillex wel even. Dan weet je wat voor aanpak de popmuziek binnenkort gaat redden.

Roberto Lobosco – redacteur Kindamuzik

De persoonlijke favoriet
Nicolas Jaar – Nicolas Jaar speelt met zijn liveband op vrijdag in de Bravo. Ingetogen elektronica, met trage beats en ruimtelijke melodieën. Om te dansen, maar zeker ook om bij weg te dromen.
De verrassing
The Black Seeds – De Grolsch wordt deze Lowlands geopend door The Black Seeds, een reggaeformatie uit Nieuw Zeeland. Ze zijn de wegbereiders voor Fat Freddy’s Drop. Sowieso doet reggae het altijd goed in de middag op Lowlands.
De headliner die je moet zien
The Black Keys – Vrijdag is wat mij betreft de relevantste dag omdat dan ook het Lowlandsdebuut van The Black Keys plaatsvindt in de Alpha. Ik ben benieuwd hoe ze ‘Brothers’ en ‘El Camino’ ten gehore brengen.
De afrader
Ik heb nooit begrepen waarom mensen op Lowlands naar de film of cabaret gaan. Lowlands is om muziek te luisteren, te dansen, te verdwalen, avonturen te beleven, niet om te doen alsof je in een bioscoop of theater zit.

11 reacties

  1. liske

    Volgens mij zie ik hier The Black Keys al vijf keer voorbij komen… Zo moeilijk want tegelijkertijd is Movits! wat mij ook zo leuk leek:(

  2. Tomas

    Als je Kasabian afraadt heb je ze sowieso nog nooit live gezien!

  3. Kelly

    Kasabian als afrader… dit snap ik niet helemaal.

  4. 180492003

    Oké, dan ook eentje van een gewone Lowlands ganger.

    De persoonlijke favoriet:
    – Trash Talk, Santigold

    De verassing:
    – The Bots, Trash Talk

    De headliner die ik moet zien:
    – The Black Keys

    De Afrader:
    – Ed Sheeran, Rizzle Kicks

  5. Guus

    Kasabian is één van de beste live bands die ik ken. Waarschijnlijk is het de arogantie van Tom Meighan ookal maakt Sergio Pizzorno dit wel goed.

  6. VUIG

    The Black Keys zijn populair zeg. Wordt druk daar!

    Moest wel even gniffelen om de terloopse opmerking (lees: sneer) van Job de Wit en Niels Aalbers over de Foo Fighters. Precies hoe ik erover denk: een paar aardige nummers, maar ik ga zeker geen 2,5 uur naar het uitbundige geschreeuw van Grohl luisteren, hoe goed bedoeld dat ook is.

  7. Jeroen

    @vuig Ik hoop dat meer mensen er zo over denken. Ik kan rustig 2.5 uur naar Grohl en de zijnen luisteren hoor.

  8. pongolesi

    Mijn tips;

    De persoonlijke favoriet:
    – Mark Lanegan Band, Kasabian

    De verassing:
    – Jamie N Commons, Jimmy Edgar, Light Asylum

    De headliner die ik moet zien:
    – Wilco

    De Afrader:
    – Go back to the Zoo, Ed Sheeran

  9. jannick

    the black keys vind ik niet bijzonder ik ga dan mooi naar will and the people dat is pas een feestje.
    kasabian had van mij ook wel mogen headlinen

  10. Thomas

    Moooooi, des te meer ruimte vooraan bij The Gaslight Anthem!

  11. Ilfarmacista

    ijn tips;

    De persoonlijke favoriet:
    – Django Django, Miike Snow

    De verassing:
    – Jamie N Commons, Boy & Bear , The Watchmen

    De headliner die ik moet zien:
    – Foo Fighters (voor de zoveelste keer ;-))

    De Afrader:
    – Go back to the Zoo, Will & The People

U kunt niet meer reageren.