Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Btw voor Lowlands waarschijnlijk weer omlaag

Het begrotingsakkoord gisteren van de Kunduzcoalitie/wandelgangencoalitie/radicalemiddencoalitie lijkt goed nieuws te zijn voor concerten en festivals. De BTW voor uitvoerende kunsten, vorig jaar nog verhoogd naar 19 procent, lijkt namelijk per 1 augustus terug te gaan naar 6 procent. Tot vreugde ook van Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg.

“Toen ik het hoorde, stond ik wel even te zingen en juichen”, vertelde hij gisteravond op 3FM. “Ik heb begrepen dat het tarief per 1 augustus naar beneden gaat, verdere details ken ik nog niet. Met onze juristen gaan we de komende dagen naar de gevolgen kijken.”

Al voor 2012?
Theoretisch is er nog hoop dat de btw al voor de editie in 2012 alsnog naar beneden kan. Los van de praktische problemen (de kaartjes zijn immers al verkocht tegen het hoge btw-tarief) lijkt dat echter onwaarschijnlijk: in 2011 verkocht de organisatie de kaartjes nog tegen het lage tarief, terwijl ten tijde van het evenement in augustus al het hogere btw-tarief gold. “In ieder geval is het voor 2013 goed nieuws, misschien ook voor 2012.”
Bang dat de verlaging weer wordt teruggedraaid na de verkiezingen, is Van Eerdenburg dus niet. “Van begin af aan was dit duidelijk een domme, rancuneuze maatregel, ingefluisterd door de PVV vanwege hun haatcampagnes tegen cultuur. Het CDA en VVD hebben daar hun oren een beetje naar laten hangen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. In de kamer is nu een ruime meerderheid voor het lage btw-tarief.”

The Killers
Tot slot probeert presentatrice Roosmarijn Reijmer nog wat nieuwe namen aan de directeur te ontlokken. Zoals The Killers, de band die uit onze recente poll naar voren kwam als grootste wens van onze sitebezoekers. Maar Van Eerdenburg duwt de hoop op de komst van de Amerikanen een stuk terug de poldergrond in. “Ik denk het eerlijk gezegd niet, nee.”

15 reacties

 1. Nwalker1989

  Super, en dan waarschijnlijk volgend jaar de kaartjes net zo duur als dit jaar.. Of nog duurder -_-‘ .. Dat ze de prijzen van de bonnen maar ns wat lager doen.. Wel jammer van de killers, maar waar blijft de rest van de lineup? Waarom kan pukkelpop al n hele lineup bekend gemaakt hebben en Lowlands nog niks?…

 2. brokenbranches

  Mooi bericht dit! Al verwacht ik niet dat wij bezoekers daar in 2012 nog financieel voordeel van zullen hebben wat betreft Lowlands.

  @Nwalker1989 Als je de zelfbevestigingen meeneemt zijn er toch al 50 namen bekend gemaakt ondertussen. We zitten dus zo’n beetje op 1/3 van de complete lineup.

 3. Eric

  @Nwalker1989, Als EvE vorig jaar expres kaartjes eerder laat verkopen vanwege de prijs, geef m dan op zn minst het voordeel vd twijfel.

 4. Ties

  Of laat hem de kaartprijzen gelijk houden, dan heeft hij 500.000 duizend over in zijn bandbudget. Mooi toch!

 5. Ties

  wauw 500.000 duizend is beetje dubbelop, 500.000 of 500duizend pardon ;p

 6. Ties

  of vijfhonderduizend

 7. Umad Problemton

  Of vijfhonderdduizend.

 8. Nwalker1989

  of 5honderd1000

  nou vooruit, ik geef hem het voordeel van de twijfel. en 1/3 van de lineup idd.. ik ben heel ongeduldig :p

 9. Piet

  Beter gooit hij de prijs van het pils naar beneden!!

 10. olafdb

  Ik hield liever de btw van kaartjes op 19% dan het hoge btw-tarief naar 21%.

 11. Jeroen

  Vind dat meneer Van Eerdenburg eens wat minder bezig moet zijn op politiek vlak. Vind Lowlands helemaal leuk, maar als ik zo nu en dan het ultra linkse geneuzel hoor van Van E. dan kok ik daar van. Laat Lowlands vrij van politiek, is mijn verzoek. Iedereen is welkom en dat maakt het zo fijn.

  En als ik het voor het zeggen zou hebben in Den Haag. In deze barre tijden zou ik zonder twijfel de btw op cultuur verhogen. De artiesten mogen misschien ook eens iets inleveren. Zij zijn de reden achter de belachelijk hoge prijzen, niet die paar procent BTW. Buiten dat blijft cultuur een hobby. Betaal liever wat minder voor m’n dagelijkse boodschappen.

 12. bou_ke

  @ Jeroen: als je Lowlands vrij wilt houden van politiek, hou Lowlove dan óók vrij van politiek.

  Wat mij betreft gaan popfestivals en politiek hand in hand. Dat is al vijftig jaar zo. Ik apprecieer je mening en ben het hartgrondig met je oneens. En zo doen wij dat in een open, culturele, beschaafde samenleving!

  ps. wij betalen belachelijk weinig voor onze dagelijkse boodschappen. Bovendien vallen die nog gewoon onder het lage BTW-tarief. Het hoge BTW-tarief op luxe-artikelen(!) gaat omhoog. Ik ben daar geen groot voorstander van maar het is wel fair. Dure producten worden duurder, bij minder dure producten merk je het verschil nauwelijks. (2 procent van 50 euro = immers maar één euro)

 13. Iemand

  @bou_ke

  Een fout die je wel maakt is dat de btw op producten met twee procentpunten omhoog gaat, de prijs stijgt dus niet persé met twee procent.

 14. bou_ke

  @iemand Waarom je juristen nooit moet laten rekenen. Jij hebt gelijk maar het doet geen afbreuk aan mijn punt; op een bedrag van 50 euro is de verhoging tamelijk verwaarloosbaar. (85 cent?)

  In tegenstelling tot een verhoging van 6 naar 19 procent. (zie de prijsstijging van Lowlands)

 15. Iemand

  @bou_ke

  De prijsstijging op cultuur is inderdaad behoorlijk, maar zeker met een festival als Lowlands zou dit niet alleen bij de consument in rekening moeten worden gebracht. Cultuur is wat mij betreft ook zeker belangrijk, maar voornamelijk in economisch slechte tijdens vraag ik mijzelf af of deze wel als primaire goederen gezien moeten worden.

U kunt niet meer reageren.