Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Lieve Lowlove deel 3: Lichtelijk geïrriteerde vissen

Deze week heeft Lichtelijk Geïrriteerde Vissen een brief gestuurd naar Lieve Lowlove over het leed van de file op de dijk en de wachtrij voor de poort. Roos en Martin hebben spiritueel en ook heel praktisch advies. Wat zijn jullie tips om de file en de wachtrij te overleven?

42 reacties

 1. Mark

  Donderdagavond na twaalven aankomen. Geen rij, geen probleem.

 2. Willie

  Geen kaartje kopen, wachten tot Mojo belt of je a.u.b. toch wil komen en zo via de zij-ingang naar binnen, jammer dat er vorig jaar geen parkeerkaart vanaf kon anders had ik na de file niet weer achteraan hoeven te sluiten op de dijk, maar gelukkig kon ik de reisgenootjes wel dumpen met tent.

  Maar ik was vorig jaar rond half 12 op het terrein en ik had niet het idee dat het lekker rustig was bij de ingang. Bovenstaande tip lijkt mij dan ook niet heel handig :-D.

  Maar collega van mij ging altijd op vrijdagmorgen, dumpte hij zijn tent op de camping voor de brug, geen enkele rij zei hij altijd.

  Verder valt er geen peil op te trekken, wel eens om 3 uur ’s middags rond Biddinghuizen aangekomen en ik kon zo doorrijden tot de parkeerplaats, jaar er op uurtje eerder weggegaan en 2 uur in de file gestaan.

  Voor ingang is de tip; ga langs de rechterkant (misschien werkt links ook, maar dat heb ik nooit geprobeerd) dat gaat het snelst en nooit via het midden.

  Maar om de file en de wachtrij te overleven heb je bier, broodjes en wat te roken nodig. En een grote blaas. En een rugzak werkt beter dan sporttassen en mijdt karretjes of kliko’s.

 3. dillinger

  Ook vanwege de te kleine blaas is het handig om de buitenkant aan te houden…

 4. morelleth

  Of je neemt enkel een tent en een paar pilsjes mee voor in de rij bij de ingang en haalt de rest donderdagnacht uurtje op (althans, kan dat ’s nachts wel, naar de auto lopen en terug komen? nog nooit geprobeerd eigenlijk).

  Heb tot nu toe slechts 1x niet in de rij hoeven staan en dat was op een zaterdagochtend om 9 uur. Maar ja, das een beetje zonde niet dan?

  Vrijdagochtend heel vroeg komen (dus rond 7 uur op de dijk) is ook heel rustig.
  Plaats op de camping vinden is dan een ander verhaal, maar goed.

  Dit jaar gewoon lekker donderdag middag erheen. Tentje, stoel en biertjes mee en de rest iets later gaan halen.

 5. Nelusss

  gewoon donderdagochtend om uur of 9/10 aankomen dan sta je lekker vooraan en heb je zoiezo mooi plekje op de camcping. het beste is nog je te laten afzetten om 10 uur sochtends dan ben je net voor de massa daar en dan lekker bier drinken en wachten

 6. Willie

  Maar of je nu 2 uur aan het wachten bent voordat het open gaat of 2 uur terwijl het open is maakt niet zo veel uit ;-).

  ’s nachts terug naar de auto is een idee, maar bij iemand uit mijn groep niet zo’n goed idee, die kon zijn auto in het pikkedonker niet vinden en had dus geen matje en geen slaapzak de eerste nacht. Gewoon niet zo veel rotzooi meenemen is het beste dus sterke drank en voedsel i.p.v. trays vol bier, liever een paar euro meer voor een kouwe klets dan ’s morgens in de rij voor het ontbijt.

  Ben overigens wel nog steeds voor een Roskilde systeem op de camping; 24 koude blikjes voor 20 euro. Althans dat was 3 jaar terug zo.

 7. gin & juice

  Drank tip van Willie: helemaal mee eens! 1 keer de fout gemaakt met tree bier; man, man wat een pijn in mijn nek van het bierdragen. Gewoon extra flesje sterke drank; die komt wel op tijdens t wachten.

  Btw; 3 jaar geleden hadden we t gevoel dat we bij de eerste 50 auto’s waren op donderdag ochtend (nachtje er voor t festival al afgetrapt op camping Riviera om de hoek); kom op festival terein; toen al redelijk druk. Kreeg t gevoel dat sommige festivalgangers al op woensdag avond binnen zijn ;-). hoe dan ook; festival begint voor mij donderdag en eindigt maandag pas weer; veel zin in weer.

 8. Jeurisz

  @Gin & juice klopt, ik was er vorig jaar ook donderdag ochtend vroeg.
  En als je dan op de campings aankomt zie je goed de vriendjes politiek van Lowlands. Er staan al een boel tenten, van onder andere vrijwilligers die alleen donderdag werken en daarna van het festival genieten, Ook hebben onze vrienden van de lowlove redactie een eerdere toegang volgens mij :P en de mensen van lowlandsforum.nl ook. als je je bij hun aanmeld houden ze zelfs een plekje voor je vrij.

  Ook is het handig om een kennis bij de politie te hebben, vorig jaar zag ik twee 18 jarige jongens worden afgezet door hun vader bij de backstage ingang bij camping 1 en konden zo het terrein op.

 9. Michel

  Gewoon donderdagnacht pas na twaalfen van huis gaan, geen file te bekennen en campeerplek genoeg als je niet op perse op camping 1,2 of 3 wilt staan.
  Ben zelf al zo,n 18 keer geweest dus ik hoef daar niet echt te staan.

 10. Gin & juice

  Zou het trouwens geen plan zijn om op maandag na festival zo’n honderd daklozen uit te nodigen op het terein; gratis tenten, slaapzakken, eten & drinken en zeker t nodige bier. Zeg maar een soort festival na het festival.

 11. Blaat

  Zodra ik in de kruipende lowlands-file kom te staan steek ik gewoon een jointje op :P Volgens mij kan een biertje ook prima, heb ze nog nooit een blaastest zien doen daar.

 12. Trekvink

  Bier.

 13. Iemand

  Blaak jij hoort geen rijbewijs te hebben.

 14. Iemand

  Blaat*

 15. brokenbranches

  @Jeurisz Ik kan je verzekeren dat niemand van de Lowlove redactie op wat voor manier dan ook eerder door de file/ rij of op de campig komt haha, was het maar zo’n feest ;-)

  Tot nu ben ik meestal om een uur of 2 de file ingereden en dat heeft ook zo z’n charme. Je komt steeds meer in de mood, je kan de mensen zien waar je de komende 4 dagen mee gaat doorbrengen, je zet je muziek wat harder en probeert inderdaad je blaas de baas te blijven (ik beheers de kunst van het plasjurkje niet ;).

  Waar ik me wel eens aan stoor zijn mensen die met hun bizarre kliko-kinderwagen-kruiwagen-ductape-constructies in je kuiten staan de duwen in de rij. Mensen, laat al die crap thuis en doe gewoon een rugzak om.

 16. Roos

  Wat Trekvink zegt; bier! ;-)

 17. hersenpannetje

  Inderdaad…in de file staan heeft ook zo zijn charmes. Maar verweg het grootste deel van de lowlanders komt vanuit de richting van harderwijk, terwijl je er ook voor een kunt kiezen om bij nunspeet van de 28 af te gaan en om dan via Elburg te rijden. Ik woon aan de weg die langs de haven van Elburg loopt (dus de route naar LL) en files zijn er daar bijna niet. Voorlopig ga ik lekker met het fietsje, maar dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Andere tip is om via ’t harde te rijden vanaf de A28 en dan binnendoor te schieten via de landweggetjes…Succes allemaal….

 18. VUIG

  @Jeurisz Ik ken zelfs wat Lowlovers die tot op hun naatje nat geregend zijn afgelopen jaar :)

  Ikzelf was voor het eerst met een camper gekomen. Niks sjouwen, niet in de regen staan, gewoon met je auto het terrein ophobbelen en klaar is Kees. Ondanks het dagelijkse roteind lopen naar het festivalterrein is het dit jaar toch voor herhaling vatbaar.

  (Wij kwamen gelukkig aan voor de hoosbui die de campercamping in een moeras veranderde, waardoor men tot diep in de nacht campers het terrein op heeft staan duwen… Ook hier geldt dus: vroeg komen).

 19. Djoeke

  Ik heb de luxe dat ik op 15 minuten rijden van Lowlands vandaan woon (Harderwijk), dus ik word elk jaar achteraan de kiss and ride gedumpt, loop vervolgens helemaal naar voren en zit vanaf donderdag 10 uur ’s ochtends heerlijk aan het bier met een groep vrienden.

  De rij hoort bij Lowlands, het is altijd super gezellig en je bent voor 2’en het terrein op.

 20. morelleth

  @hersenpannetje ook via elburg kan je in de file komen hoor :p
  Hij is alleen een beetje korter.

  Eigenlijk moet ik idd gewoon eens een oude camper regelen.
  Geen gedoe met slepen met spullen, geen luchtbed wat leegloopt, verstikt is, of simpelweg vergeten en geen lange wachtrij voor de ingang.

  Ook al heeft die rij zo zijn charme ^^

 21. Martin

  Ik vind nog steeds dat alle lelijke padvinders uit de polders ingezet moeten worden om te helpen bij het sjouwen van spullen. Het liefst de mijne. Maar dat is mijn mening. :)

  En voor de rest: bier! :)

 22. Jeurisz

  @VUIG @brokenbranches

  Dan doen jullie toch iets fout. Want ik weet zeker dat de lowlandsforum redactie wel vroegtijdig aanwezig is op camping 3 tussen de bomen :)

  Hoe ik het trouwens deed:
  Inderdaad vanaf de Elburg kant komen (ookal kwamen we vanaf Zuid-Holland, gewoon omgereden) Daar gedropt aan het eind van de file, die om 10 uur nog niet zo groot was, en toen naar de hekken gelopen waar we gingen chillen met pils en snacks en muziek :)
  mooi droog aankomen op een lege camping. :) dit jaar weer!

 23. morelleth

  Aanvullende tip voor de wachtrij en smartphone verslaafden. Neem een zonne oplader of extra batterij mee voor in de rij.

  Als lowlands dan lief is, komt er (in elk geval bij de ingang voor tijdens het lange wachten) een wifi netwerk.

  En zo niet dan ff de data bundel sparen tot lowlands en dan in een keer opmaken ^^

  Kan iedereen lekker muziek streamen, twitteren tot ze een ons wegen. Alle bands nog eens checken op de lowlove/lowlands site etc.
  Of ga met zijn allen songpop spelen oid :p

  Even more fun.

 24. Willie

  Geen idee wat anderen onder fun verstaan, maar wat morelleth omschrijft is hel op aarde, 3 dagen lang afgesloten van de wereld is toch prettig, met elkaar afspreken gaat ook prima zonder telefoon en mensen die niet eens 3 dagen zonder telefoon, internet en alle andere crap kunnen zouden niet eens toegelaten moeten worden.

  Michael Faraday heeft daar iets heel moois voor uitgevonden.

 25. morelleth

  Je bedoelt iets in de trent van EMP? (kwam dat grapje van hem joh? eens nakijken :p)

  Het is overigens ook niet mijn fun (het afgesloten bezig zijn met iets als songpop en twitter dan) maar kan me voorstellen dat er een hoop mensen hooked zijn aan de smartphone.

  Wat ik daarentegen wel fun (en sociaal vind) is een muziekje luisteren en kijken wat er nog meer leuk is, samen met je buur. En praten over wie wat wil gaan zien en waarom en goede tips opdoen op die manier (en het gelijk kunnen checken of je het iets vind of niet).

  Alle mobiele communicatie afschaffen mag wat mij betreft ook gewoon hoor.
  Alleen dan mag er wel een lekker muziekje aan. Want kan me niet herinneren dat die bij de ingang aanstaat.
  Lowlands radio staat vanaf het moment dat het kan al aan, maar zodra ik uit de auto stap gaat die uit :(

  Overigens is het, neem ik aan, 5 dagen he ;)

 26. Willie

  Nee, dit jaar 0, maar normaliter 5 ja :-D. Maar over bands praten, muziekjes draaien, daar heb je geen smartphone voor nodig. En voor contact met de buren uiteraard ook niet.

  En het programma is sinds enkele jaren zo veilig dat er weinig meer te ontdekken valt en dan nog is er toch niets leukers dan gokken, dat pakt soms goed uit (Get well soon) en soms niet (ben in de oude Lima wel eens tegen te vage en vooral slechte zooi aangewandeld), terwijl op basis van 1 of 2 nummers het ook ontzettend tenenkrommend kan zijn (Crystal fighters in 2009 en het absolute dieptepunt tot nu toe; White lies 2008)

 27. morelleth

  Nadeel van gokken (wat ik de afgelopen 2 jaar heb gedaan) is dat als het me niet helemaal bevalt ik al weer snel naar iets anders loop en daardoor eigenlijk niets echt zie.

  Maar true, voor muziek draaien heb je geen smartphone nodig, maar het is wel handig (vooral aangezien dat ding 32 GB aan data erop heeft staan + het hele internet aan muziek ^^).

  En lichtere zaken meenemen (dus mobiel ipv complete radiokliko met accu’s) is ook wel fijn :p

 28. VUIG

  @Willie Zou wel tof zijn, een hele grote kooi over het festivalterrein. Très Mad Max :)

  Vind een telefoon om wat te sms-en en een fotootje te maken (niet tijdens een concert, dat haat ik) wel fijn. Maar meer ook niet. Meestal heb je niet eens bereik.

  In de rij: biertje drinken, plasdansje doen, dat soort werk.

 29. The Dude

  Heerlijk het wachten!

  Wat mij betreft een prima manier om in de stemming te komen en wat te zeuren met andere ‘lotgenoten’.

  Ik vertrek altijd rond half 11 uit Zwolle en heb mijn tentje de laatste jaren rond 3 uur staan.

  Het commentaar mbt. De redactie van het Lowlandsforum is overigens volledig uit z’n verband getrokken… geloof me.

  Over een maandje staan we weer in de rij met z’n allen!

 30. Blaat

  @ Iemand, niet zo mauwen, alsof jij nog nooit een biertje (lees 1, 2) hebt gedronken en vervolgens in een auto bent gestapt ;) Ik zeg toch niet dat ik me katjelam ga drinken in de file ofwel? :P

 31. Iemand

  Als jij stelt dat je niet bang hoeft te zijn voor blaastesten dan heb je het wel degelijk over meerdere biertjes. 1 a 2 biertjes is niet eens illegaal, dus dat beweerde je niet. Een joint achter het stuur is al helemaal asociaal.

 32. Iemand

  Bovendien heb ik nog nooit met een biertje of joint op achter het stuur gezeten, en zal ook nooit gebeuren.

 33. herrsanex

  Pff, volgens mij ben ik echt niet de enige die met 5/6 biertjes op m’n auto nog prima op het parkeerterrein krijgt. Harder dan 10 km/u ga je vanaf de dijk echt niet hoor.

 34. Eileen

  @Jeurisz: Vrijwilligers mogen inderdaad eerder de campings op. Daartegenover staat wel dat ze soms shifts draaien van 12 uur zodat jij en ik een fijn weekend hebben. Dat extraatje is dan ook wel verdiend toch? :)

 35. Blaat

  @ herssanex, precies :P

 36. Blaat

  @ Iemand, Met een fiets ga je harder dan in de lowlands file, of stap je ook nooit met een biertje op de fiets? ;)

 37. Trekvink

  Zonder die file is et niet compleet

 38. Prins

  Ze ging met haar laars in haar eigen plasje staan.

 39. _different_

  Mijn enige echte wachtrij-ergernis zijn 17 jarige “hippe meisjes”. Granted, ik ben zelf pas 21, maar dit is toch een apart type. Van die meiden in een outfit die in de Cosmo bij “Dit festivalseizoen te dragen” stond, en die geen flauw benul van sociaal gedrag hebben. Constant met de tassen tegen je benen rammen, te hard wapperen met een sigaret (brandplekken, auw!), iedere 2 minuten zeiken over hun zware tas en de lange rij, constant duwen (alsof het mijn schuld is dat ik niet door 1000 mensen heen kan?) en die je boos aankijken mocht je toevallig een druppel van je biertje over hun sandaaltjes knoeien. Zucht.

  Verder heb ik er vooral heel veel zin in! Biertje, vrienden, bellenblaas… Dan overleef ik die wachtrij ook wel weer :D

 40. gin & juice

  @ different:

  Met name dat zeiken over die zware tassen iedere 2 minuten, gadverdamme; daar irriteer ik me ook kapot aan. Die stank alleen al.

 41. Djoeke

  @different

  Inderdaad! Ik ben zelf pas 20 en ging op m’n 17e voor het eerst naar Lowlands, maar volgens mij heb ik me echt nooit zo gedragen. Dat gezeur altijd. En er helemaal fashionable uit willen zien op een festival, doe gewoon lekker aan wat comfortabel zit, smerig word je toch wel. Ze hebben ook altijd veel te veel kleren en dergelijken mee en dan maar zeuren dat hun tassen zo ondragelijk zwaar zijn. Vermoeiend, dat zijn ze.

  Gelukkig is het grootste deel van de lowlandsgangers echt heerlijk volk. Over anderhalve week hoop ik op Sziget (eerste keer!) hetzelfde soort mensen tegen te komen.

 42. Jeurisz

  @gin&juice

  godver die grap wilde ik maken xd

U kunt niet meer reageren.