Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Interview met Eric van Eerdenburg: ‘Dit is wat we leuk vinden met elkaar’

Met een leren jack en een goed verzorgde kuif neemt hij plaats aan tafel, op het kantoor van Mojo in Delft. Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg zit in de voorbereidingen van de twintigste editie van het festival, dat net als vorig jaar binnen twee uur uitverkocht was. We vroegen hem daarnaar, maar spraken ook met hem over concurrerende festivals, het programma, duurzaamheid, livestreams via YouTube en wat een festival een festival maakt. “Het gaat erom dat bij iedereen de kop opengetrokken wordt.”

“Eigenlijk ben je in anderhalve seconde uitverkocht, want dan zitten er meer dan vijftigduizend mensen tegelijkertijd op die website”, zegt Van Eerdenburg. “De vertraging zit in de snelheid waarmee de betaalplatforms de financiële afhandeling kunnen verwerken.” Op zaterdag 4 februari gingen alle reguliere Lowlandskaarten in ongeveer zeven kwartier de deur uit. Het ging, in vergelijking met 2011, beter qua techniek, zegt hij. “De site is geen moment ‘down’ gegaan. Op het hoogtepunt verwerkt het systeem negenhonderd transacties per minuut. Dat is waanzinnig. Uiteraard voelen wij ons zeer vereerd over het snelle uitverkopen, dat iedereen weer wil komen. Maar ik begrijp ook de frustratie omdat je niet iedereen kunt bedienen.”

Toen we je vorig jaar spraken, had je het over Virtual Queue, een systeem dat het mogelijk maakt een eerlijkere wachtrij te creëren. Hoe zit het daarmee?
“Dat is er helaas nog steeds niet. TicketService moet dat dan gaan invoeren, maar wanneer dat is… daar word je gek van. Het is technisch nogal gecompliceerd. Hoe dan ook: er zijn niet meer kaarten, dus de frustratie daarover zal altijd blijven.”

Lowlanders komen steeds vaker terug, het herhaalbezoek is groot. Het aantal nieuwe bezoekers is nog maar tien tot vijftien procent, zegt Van Eerdenburg. “Dus het idee dat Lowlands de laatste jaren een ander soort publiek aantrekt… de feiten wijzen uit dat dat niet zo is.”

Aanval op cultuurliefhebbers

Vorig jaar liet Van Eerdenburg zich fel uit over de Nederlandse politiek en in het bijzonder de PVV en de BTW-verhoging op kaarten van 6% naar 19% van Rutte-I. Is dat iets wat een festivaldirecteur moet doen? Hij vindt zelf van wel. “Dit was een rechtstreekse aanval op iedereen die van cultuur houdt. Ik wil dat normaal gesproken niet zo expliciet doen, maar vorig jaar vond ik dat het nodig was. Ik wil geen politiek figuur worden. Hoe minder Eric van Eerdenburg, hoe beter. Maar ik wil met Lowlands wel een platform bieden voor cultuur en vrijheid van gedachten. Alle politieke stromingen komen aan bod, maar als ze ons uit beginnen te schelden voor linkse hobbyisten en subsidieslurpers, dan moet ik daar tegenin gaan.”

Betekent dat ook dat je nu je zegje gedaan hebt?
“Ik zeg niet dat het over is, maar we hebben ons punt gemaakt. En ik vind ook niet dat de Lowlandsbezoeker er net zo over moet denken. Ik heb dat op persoonlijke titel gezegd.”

Strafpunten

Uit een recente poll op onze website bleek dat meer dan de helft liever een deel van de line-up zou afwachten. Is het een optie om de kaartverkoop te verschuiven tot nadat er al een groter deel van de line-up bekend gemaakt is?
“Pinkpop doet zoiets, en Pukkelpop begint ook pas na Rock Werchter, half juli of zo. Maar ik heb het eigenlijk nooit overwogen. Vroeger deden we er een lange tijd over om uit te verkopen. En als ik eerlijk ben, dan vind ik het wel goed om de mensen te belonen die nu al zeggen: ‘We gaan ernaartoe. Het wordt wel leuk.’ Het is aan ons om dat vertrouwen niet te beschamen, want dat zal me het daaropvolgende jaar op strafpunten komen te staan. Maar de kans dat de druk op de kaarten nog groter wordt als je alle namen al weet is ook aanwezig, vergeet dat niet.”

Heb je het idee dat de editie van 2011 je op strafpunten kwam te staan?
“Nee, dat niet. Het pakte achteraf goed uit met The Offspring, maar een band die vijf jaar geleden zijn laatste hit heeft gehad en het festival afsluit op zondagavond… dat moet je niet te vaak doen. Dat is voor mij ook niet ideaal. We hadden minimaal nog een headliner erbij moeten hebben, maar die was er gewoon niet. Ja, we konden net zoals Pukkelpop Eminem boeken, of Kanye West, maar dat waren geen acts waarvan ik dacht ‘daar worden Lowlanders warm van’. Ik denk dat het dit jaar helemaal goed komt.”

Toch lijk je ook nieuwe concurrentie te hebben. Dit jaar boekte het Summer Sonic Festival in Japan Sigur Rós voor hetzelfde weekend.
“Ja. Wij waren ook met ze bezig. Dat Japanse festival bestaat al langer, maar is dit jaar voor het eerst in hetzelfde weekend. Ze betalen daar walgelijk veel geld. De artiesten worden voor één show ingevlogen.”

Je hebt Skrillex voor de tweede keer geboekt. Vorig jaar ontplofte de Bravo al.
“Die is nog veel groter geworden in de tussentijd. Ik was in Paradiso met mijn zoon, die is helemaal Skrillex-mad, en de zaal stond van beneden tot boven te dampen. Het water kwam van het plafond af. Er is echt wel wat aan de hand met die act. Die moet gewoon naar de Alpha. We doen het niet vaak, een act twee jaar achter elkaar boeken, maar als het goed doorgroeit, dan kan het prima.”

Is het zelfs een afsluiter?
Ja. Je kunt wel weer The Prodigy boeken, maar dit is gewoon de nieuwe generatie van dance-grootheden.”

Verjaardagscadeau

Vorig jaar zei je ook: ‘Ik ben niet zo van de feestjes en de jubilea’. Dit jaar staat er wel ‘Ready to cut the cake?’ naast het Lowlandslogo. Toch een feestje?
“Nou, we gaan niet net als bij de tienjarige editie een boek uitgeven, of zo. Ik ga geen vuurwerk doen. We organiseren nu twintig jaar lang een feestje van drie dagen. Hoe moeten we daar overheen? We doen ieder jaar ons uiterste best. Ik vind zoiets altijd een flauwe kapstok om iets aan op te hangen.”

Je zei wel eerder: ‘Ik heb geld over van de negentiende editie en dat ga ik nu uitgeven.’ Veel bezoekers zouden dat al een mooi verjaardagscadeau vinden.
“Ja, dat doen we ook, maar namen kan ik nog niet noemen.”

Andere belangrijke kwesties dan. Wordt het bier duurder?
“We weten pas in april wat voor indexering alle leveranciers doorvoeren. Maar mijn streven is om het zo laag mogelijk te houden.”

Wat een festival een festival maakt

Van Eerdenburg is momenteel veel bezig met de randprogrammering, vertelt hij. Dat bestaat uit bestaande concepten die worden geboekt, maar ook uit het verzinnen van nieuwe ideeën. “Bijvoorbeeld de workshop van het Nationaal Ballet vorig jaar. Zij wilden gewoon komen optreden, maar wij wilden heel graag die workshop. Lyoni, de coördinator voor de randprogrammering, babbelt dan een beetje met ze, en heeft ze toch weten te verleiden het te doen. Als ik nu de filmpjes terugzie op YouTube, hoe die voormalige sterballerina met het publiek omgaat, dat vind ik briljant. Die pakt dat heel goed op. En dat is denk ik toch ook het publiek van Lowlands, dat open is en meedoet. Dat maakt een festival een festival. Je kunt een line-up neerzetten en een podium, maar het gaat erom dat bij iedereen de kop opengetrokken wordt. Dat je denkt: ik ga gewoon meedoen.”

De Titty Twister was nieuw in 2011. Hoe beviel het?
“Ik kreeg vaak van publiek te horen: na 3.00 uur is er geen rock meer op Lowlands. Dus ik dacht: dan moeten we eens een echte vuige rocktent hebben. Iemand gooide de dvd van From dusk till dawn op tafel en zo werd de Titty Twister geboren. DJ Joost van Bellen werd er bij gehaald vanwege zijn beruchte kraakdiscotheek Armageddon uit de jaren tachtig, destijds dé Amsterdamse tent voor obscure rock en new wave. Ik vroeg: heb je die platen nog, ken je de mensen uit die scene nog? Uiteindelijk kreeg hij veel verantwoordelijkheid.”

Wordt de tent dit jaar groter?
“Nee, ik denk het niet. Maar het concept wordt wel iets aangescherpt. Het mag nog wel iets obscuurder. Dan loopt de tent maar een keer leeg.”

Livestreams zijn het nieuwe MTV

Je onderzoekt of je livestreams via YouTube kan uitzenden. Hoe staat dat ervoor?
“Ik denk dat het dit jaar gaat gebeuren, maar weet het nog niet zeker. We willen ongeveer doen wat Coachella (een festival in Californië, red.) bij de laatste editie deed, maar dan uitgebreider. Het aantal concerten hangt af van wat YouTube kan leveren aan apparatuur, en natuurlijk van wat de bands willen. Als het aan mij ligt, is het straks mogelijk te switchen tussen de verschillende podia. En dan tot 48 uur na het festival terugkijken. Of het daarna nog op internet mag blijven staan, is een rechtenkwestie.”

Op welke manier maakt dit Lowlands beter? Waarom wil je dit graag?
“Ik denk dat door het wegvallen van de promotie van de platenmaatschappijen het goed is voor de ‘kids’, de liefhebbers van alternatieve muziek. Die zijn al helemaal vergroeid met internet. In Nederland zijn er weinig media die aandacht geven aan dit soort muziek. Je hebt alleen 3VOOR12 en 3FM, en Studio Brussel in België. De beginnende bands krijgen steeds minder aandacht van de platenmaatschappijen. Er komt wel een release, wat aandacht op internet, een paar blogjes. Wat ik gezien heb bij Coachella was interessant: Coldplay en een klein beginnend bandje spelen tegelijkertijd – en hebben allebei evenveel kijkers. Het publiek dat van dit soort muziek houdt, zit op internet. Die zijn op zoek naar jonge nieuwe getalenteerde bandjes. Zo’n livestream heeft echt impact. Het is de nieuwe MTV, zoals die in hun beginjaren acts ‘geboren’ lieten worden.”

Vorig jaar heb je het ook gehad over het plannen van een klein festival erbij. Is dat Pitch geworden?
“Pitch is wel een van die dingen. Misschien komt er nog wel een rommeldingetje, maar niet dit jaar.”

Ook geen Club Llow?
Ja, er komt wel weer een Club Llow. Zelfde naam, en weer alleen toegang via prijsvragen van de 3FM-programma’s 3VOOR12-radio en Met Michiel. Winnaars van die gratis kaarten kunnen dan op Club Llow nog gelimiteerd kaarten kopen. Wel op een andere locatie, maar waar, dat kan ik nog niet zeggen.”

De rok van een vreemde vrouw

In januari dit jaar heb je het IJzeren Podiumdier gewonnen, in de categorie ‘beste directeur’. Wat betekent dat voor jou?
“Wat ik geweldig vond, is dat Meindert Talma een liedje moest schrijven. Een song waarin hij alle genomineerden moest noemen. Via Google had hij over mij gevonden dat ik, toen ik vier jaar was, mijn ouders ben kwijtgeraakt in Groningen toen ik gefascineerd naar de muziek van een draaiorgel stond te kijken en te luisteren. Ik was zo gebiologeerd aan het kijken, dat ik niet in de gaten had dat mijn ouders al lang en breed weg waren, en ik vervolgens de rokken greep van een onbekende vrouw. Meindert heeft daar een mooie tekst over gemaakt. Ik raakte daar echt geëmotioneerd van. Dat ik op m’n 51e die prijs won met dat sausje erover, dat deed me wel wat.”

Zijn dit nou dingen waarvan je denkt: hierom hou ik het vol? Anders gezegd: hoe lang blijf je ermee doorgaan?
“Weet ik niet. Veel anders dan dit kan ik niet. Michael Evans, de eigenaar van Glastonbury, is nu 74, 75. Hij zal niet zelf alle bandjes meer boeken. Dat is heel goed te delegeren. Maar je moet je niet vergissen dat jonge mensen ook laf kunnen zijn. Je moet knopen doorhakken. Voorbeeld: Evans straalt nog steeds de spirit uit van wat Glastonbury moet zijn. Ik geloof dat hij niet veel meer doet, z’n dochter doet van alles. Maar hij is gewoon de baas. Als hij zegt: we geven een miljoen weg aan een goed doel, dan gebeurt dat gewoon. Hij is een onafhankelijke geest, begonnen toen ie 24 was. Prachtig.”

Hoe komt dat overeen met jou?
“Ik ben geen eigenaar van het festival. Ik heb wel het gevoel dat er steeds een nieuwe wind doorheen moet, nieuwe ideeën moeten komen. Ik zelf doe al veel minder uitvoerend dan tien jaar geleden. Maar wat ik ook gemerkt heb de afgelopen… dit wordt mijn dertiende jaar geloof ik, is dat je een bepaalde manier van groot denken moet hebben, irrationaliteit toelaten, denken van ‘fuck it, we doen het gewoon’. Dat hebben weinig mensen. Mensen zijn nog heel bang. Zolang ik nog een beetje kan rondschooieren, blijf ik het doen.”

Dit is wat wij leuk vinden met elkaar

Denk je wel eens: ik ga het echt helemaal anders doen met Lowlands? Het roer moet helemaal om?
“Nee. Ik probeer ieder jaar toch wel een aantal dingen heel anders te doen. Goede dingen moeten dan weg, er moet dan wat anders komen. Maar ik ben geen langetermijnplanner. Lowlands is zo groot als een stad, dus je kunt niet alles in één keer anders doen. Dat zou het publiek van Lowlands ook niet leuk vinden. En als je het wel zou willen, zou het niet eens kunnen. Lowlands ziet er echt heel anders uit dan twaalf jaar geleden, en zal er over twaalf jaar weer heel anders uitzien. We zijn nu ook met een paar dingen bezig waarvan ik denk: “Leuk, anders”.

Er gaan dus goed lopende onderdelen verdwijnen.
“Er komen niet echt grote wijzigingen. Maar ‘Lowlands zingt’ komt bijvoorbeeld niet terug. Ik kan verder niet te veel verklappen. We gaan weer wat dingetjes proberen. Als het succes krijgt, wordt het wat groter, en bij geen succes verdwijnt het stilletjes via de achterdeur. Maar de verandering is belangrijk, om het fris te houden.”

Lowlands blijft Lowlands.
“Dit is wat wij leuk vinden met elkaar als team. Het belangrijkste blijft natuurlijk de muziek, die verandert ook in een rap tempo. Maar ik ben geen planner voor de lange termijn. Geen grote visioenen over hoe het er over tien jaar uit moet zien. Dat vind ik saai. Go with the flow. Nu denken en dan zo snel mogelijk doen.”

Foto: www.martijndevries.nl

40 reacties

 1. VUIG

  Ik zat best wel om Kanye te springen hoor. Had van mij gewoon langs mogen komen.

 2. maxporter

  “Wordt de tent (Titty Twister) dit jaar groter? Nee, ik denk het niet.”….. Ai, gemiste kans. Gezien de grote vraag van stevigere muziek na 00:00 had LL hier meer mee kunnen doen.

 3. Einzelbanger

  Best of Rock nacht had er er best weer mogen staan ipv de lauwe pis van St.Paul

 4. Roy

  Hmm die laatste zin: Go with the flow…Zou Queens of the Stone Age komen?

 5. Willie

  Lowlanders komen steeds vaker terug, het herhaalbezoek is groot. Het aantal nieuwe bezoekers is nog maar tien tot vijftien procent, zegt Van Eerdenburg. “Dus het idee dat Lowlands de laatste jaren een ander soort publiek aantrekt… de feiten wijzen uit dat dat niet zo is.”

 6. Sambuca

  Van mij mag The Prodigy dit jaar gewoon weer langs komen hoor, daar zitten we wel op te wachten Eric!

 7. Willie

  Lowlanders komen steeds vaker terug, het herhaalbezoek is groot. Het aantal nieuwe bezoekers is nog maar tien tot vijftien procent, zegt Van Eerdenburg. “Dus het idee dat Lowlands de laatste jaren een ander soort publiek aantrekt… de feiten wijzen uit dat dat niet zo is.”

  Hmm voor de derde maal niet het volledige bericht geplaatst, spijtig, hopelijk staan er dadelijk niet opeens 4. Maar de strekking is dus dat binnen 3 jaar 30% tot 45% procent van het publiek wisselt, dat hoeft geen ander publiek te zijn, maar is het de laatste jaren wel, hoezo moet dit dan weer tegengesproken worden met zogenaamde feiten?

 8. Gunnar

  Complimenten aan Lowlove voor het mooie interview.

  Dat van Eminem en Kanye West is gewoon fucking balen om terug te lezen. Ik had bijvoorbeeld ook liever niet geweten dat Gorillaz en Björk vorig jaar geboekt waren.

 9. Thijs

  @Willie, je moet even terug naar je wiskunde klas. Je berekening klopt namelijk niet. Je spreekt zogenaamde feiten tegen met zogenaamde feiten. Typisch gevalletje pot verwijt de ketel.

 10. Mr.T

  “Er komen niet echt grote wijzigingen. Maar ‘Lowlands zingt’ komt bijvoorbeeld niet terug. Ik kan verder niet te veel verklappen. We gaan weer wat dingetjes proberen. Als het succes krijgt, wordt het wat groter, en bij geen succes verdwijnt het stilletjes via de achterdeur. Maar de verandering is belangrijk, om het fris te houden.”

  Maar de Titty Twister groter maken zit er niet in? Volgens mij was dit wel een GROOT succes?!! Sonde…

 11. Mark

  Pfff Kanye en West daar zit niemand op te wachten. Eminem hands down de beste rapper van de afgelopen 10 jaar en Kanye maakte de CD van het jaar.

 12. willie

  @Thijs: Als we er van uit gaan dat elk jaar diezelfde 10 tot 15% afhaakt dan klopt het niet, maar dat is niet zoals het ervaren wordt, in mijn beleving zijn het de mensen die al 10 jaar komen die gaan afhaken.

  Overigens heeft van Eerdenburg het over feiten en ik zelf interpreteer de statistieken anders zonder dat ik pretendeer dat het feiten zijn.

 13. Stijn

  @willie: Ik vraag me steeds meer af waarom er mensen zijn die doen alsof Lowlands een feestje voor genodigden zou moeten zijn en zeggen dat het slecht is als het publiek verandert. Wat is hier precies zo erg aan? Als mensen besluiten heen te gaan en een feestje willen vieren is dat toch genoeg? Of snap je pas wat Lowlands inhoudt als je van je pols tot je elleboog bandjes om je arm hebt? Lowlands is te groot om puur als subcultuur-gebonden festival beschouwd te worden, en dat is toch ook de charme ervan. Lowlands biedt ieder wat wils en daarom snap ik niet waarom mensen die voor het eerst gaan door sommigen hier als minderwaardig gezien worden.

 14. Oeps

  @Stijn, als er een “vind ik leuk”-knop op lowlove was zou ik ‘m aanklikken :)

 15. Luukonijn

  Ik heb van Eerdenburg hoog zitten, maar dit vind ik toch wel echt jammer. Wil bijna zeggen: ken je je publiek wel? Kanye West had perfect op Lowlands gepast, ook op ‘alternatief’ gebied een van de belangrijkste artiesten van de afgelopen vijf jaar. Jammer dat hip-hop nog steeds wordt gezien als het genre van een subgroep. Als Lowlands mee zou willen groeien met de jeugd van tegenwoordig (en dat willen ze, zie 2x Skrillex achter elkaar boeken), dan zouden ze meer open moeten staan voor genres als hip-hop en r’n’b (ook artiesten als The Weeknd, die ook mensen aanspreken die in eerste instantie niet veel r’n’b luisteren).
  Een ander voorbeeld, de samenwerking tussen (Lowlandsband bij uitstrek) Bon Iver en Kanye West. In ieder geval, ik denk dat het Lowlandspubliek meer kan hebben dan de organisatie denkt.
  Sowieso snap ik de opmerking niet helemaal, want in het verleden hebben eerder hip-hop grootheden als Jeru the Damaja, The Pharcyde en Ice-T op Lowlands gestaan, en vorig jaar was het ook nog de bedoeling dat Q-Tip er zou komen, dus ik begrijp niet helemaal waarom Kanye West hier niet bij zou kunnen.

 16. Luukonijn

  (Was een reactie op: “of Kanye West, maar dat waren geen acts waarvan ik dacht ‘daar worden Lowlanders warm van’.”) ;)

 17. Maricken

  Oh Erik Erik Erik toch, wat zonde dat je denkt dat het Lowlandspubliek geen Kanye of Eminem zou willen zien. Ik denk namelijk dat dat een schot in de roos zou zijn. Jammer om te lezen dat dat er dus niet inzit, stiekem hoop ik er elk jaar een beetje op!

 18. pongolesi

  Hij schat het voor mijn smaak prima in. Ik hou van hip-hop maar hoef echt geen Eminem of Kanye op lowlands..

 19. dinoliciousman

  @Luukonijn AMEN! Helemaal mee eens!

 20. LS

  Paar jaar geleden wilde hij ook al niet Iron Maiden naar lowlands halen.. Dat was een stuk erger dan het niet boeken van Kanye West vorig jaar.

 21. Willie

  Of het erg is zal uiteindelijk moeten blijken, maar ik kan enkel voor mijzelf spreken en ik vind het wel een probleem, het maakt het festival er namelijk niet leuker op. Dat mensen er een feestje komen vieren moeten zij weten, ik ben muziekliefhebber en festivals zijn een fijne manier om in een weekend een 20 a 25 optredens te zien, wat ook wel moet, want ik wil toch wel zo’n 150 optredens per jaar zien.

  En nadat Pinkpop al te prooi is gevallen aan 3FM lijkt Lowlands ook deze kant op te gaan met een ongeinteresseerd publiek en oninteressante bands, dit heeft als gevolg dat er geen aantrekkelijk groot muziekfestival meer is in Nederland.

  Om dit te snappen heb je niet een hele arm vol met bandjes nodig. Sowieso dat hele sfeeritem wordt opgeblazen tot enorme proporties. Ja de sfeer op Lowlands is leuk, al is deze ernstig tanende, maar ik vind het toch veel meer hebben als 15.000 man Deerhunter binnenhalen op het podium alsof Maria zelf komt binnengewandeld en dat tot aan de geluidstoren de mensen de liedjes van Wilco en Belle and sebastian uit hun hoofd kennen om vervolgens om 3 uur ’s nachts nog volle bak te hebben tijdens The Black angels. Wat is er immers erg aan dat mensen naar een muziekfestival toch vooral voor de muziek komen?

 22. Willie

  Uiteraard een antwoord op Stijn zijn verhaal.

 23. Chip

  Kanye West, Eminem toch wel erg tof geweest hoor! Draagt bij de aan de diversiteit!

 24. dillinger

  Vroeger, toen het festival nog niet in een paar uur uitverkocht was beslisten we op een gegeven moment of het Pukkelpop of Lowlands zou worden. Dat gaat dus niet meer en de keuze is ( voorlopig?) definitief op Lowlands gevallen. En dat terwijl we het muziekprogramma van Pukkelpop vrijwel altijd beter vinden( want meer alternatieve gitaarherrie). En ook al komen we echt voor de muziek: dat heeft toch alles te maken met de sfeer te maken en met het feit dat het lowlandspubliek door de band genomen wat ouder is waardoor we ons niet voortdurend ouwe lullen voelen…

 25. Iemand

  Willie, wel een beetje jammer dat je al je stellingen onderbouwt met alleen een mening.

 26. Willie

  Wat is dit voor sufkuttensite, ik begin mijn verhaal dat ik alleen voor mijn zelf kan spreken en dat ik bepaalde zaken vind en dan komt iemand zeuren dat het een mening is, goh.

  Misschien dat u er inhoudelijk op in had kunnen gaan, want dat belletje trekken en hard weglopen, dat kan iedereen.

  Gelukkig vindt u het ook maar een beetje jammer en bent u niet diep teleurgesteld.

 27. Peter

  Hou je het rustig, Willie? We zijn niet naar Van Eerdenburg afgereisd op onze vrije maandag om een ‘sufkuttensite’ genoemd te worden. En onze reageerders zitten er, net als jij waarschijnlijk, ook niet op te wachten uitgescholden te worden.

  Als je de sfeer op Lowlands ‘leuk’ vindt, probeer die sfeer hier dan ook staande te houden.

 28. Iemand

  Ik heb geen moeite met je mening, maar naar mijn idee impliceert je reactie dat dit feiten zijn. Verder vind ik ‘ongeinteresseerd publiek en oninteressante bands’ ook erg abstract klinken, duidelijke constateringen voor een verdere toelichting zou ik iets interessanter vinden :).

 29. Romy

  ”Is het zelfs een afsluiter?”-
  “Ja. Je kunt wel weer The Prodigy boeken, maar dit is gewoon de nieuwe generatie van dance-grootheden.”

  The Prodigy zou ik zonder een seconden te twijfelen weer heen gaan, Skrillex? nah…

 30. Rik

  En de rust was weer terug. Hulde voor ‘iemand’ en ‘stijn’. Lowlands is voor iedereen. Of je er nu al 19x bent geweest of je bent nieuwbakken.

  Laat het weer een feest worden. As usual.

 31. Rosanne

  Ik denk ook dat Eric het juist inschat met Kanye West of Eminem, maar The Prodigy zou ik nog wel eens erg graag willen zien!!

 32. Yoren

  Ookal zou t publiek t niet leuk vinden, Kanye West in de X-ray/Charlie, das pas stunten!

 33. bou_ke

  Ik moet het toch een beetje voor Willie opnemen. In die zin dat het jammer is dat er in Nederland geen festival is (op ITGWO na) waar alternatieve muziek centraal staat en je een redelijke prijs voor een ticket betaald. Dat klinkt misschien dedain. Toch is het denk ik typisch dat juist bij deze nieuwe namen iedereen dolenthousiast wordt. (hoor ik iemand een hoog 3Fm-gehalte zeggen?)

  Ach, ik heb kaartjes voor Sigur Ros in paradiso en Radiohead in (die duffe) Ziggodome. En WIlco was episch begin deze maand. Als Lowlands t niet doet :p

 34. vwinke

  Dat van Kanye West en/of Eminem lijkt me inderdaad een juiste inschatting!

 35. Willie

  @Peter: dat is dan pech, want het stond er al.

  Het moet wel leuk blijven is nu juist waar Lowlands aan onderdoor gaat; het mist scherpte, als dit niet de plaats is om wat tegengas te geven, prima, veel succes met jullie website en tot ziens.

 36. Remco

  Willie… je kan toch niet verwachten dat een festival zich op mensen richt die er al jaren komen? Eric legt uit dat Lowlands zich stapje voor stapje vernieuwd, dus volgens mij zijn ze zich heel erg bewust van die balans, tussen oud en nieuw publiek.
  Dat jij jezelf ten doel stelt om 150 concerten per jaar te bezoeken is niet ons probleem.

  En in mijn oren klinkt Skrillex als een logische (spirituele) opvolger van The Prodigy, mensen. Heus, geef het een kans, je kan toch niet naar jaren ’90 bands blijven gaan, jaar in, jaar uit.

  Met Kanye West was mij zeker meer een plezier gedaan dan met The Offspring, maar dat is iets persoonlijks. Dan kan dit nog wel eens een lange discussie worden…

  Leg je erbij neer of verkoop je kaartje. :)
  ’t Is geen verplichting, Willie!
  Wat willie?

 37. Pietje Puk

  Beste Erik, waarom geen Kayne West, maar wel Snoop Dogg (in een overvolle Alpha)?

 38. Luukonijn

  Stone Roses op Lowlands, dat is een goed idee! :)

 39. kariend

  hangen in bands van de jaren 90? the Prodigy timmert naar mijn idee nog altijd zeer goed aan de weg. Ik zie Skrilexx over 20 jaar niet nog een festival op zijn kop zetten, goed zijn move om mij het tegendeel te bewijzen.

  Lowlands trekt mij met name om de ongedwongen sfeer. Nog nooit een vechtpartij meegemaakt op Lowlands, wat ik op andere festivals al wel heb gezien.

  Vorig jaar vooral genoten van, voor mij, onbekende bandjes.

  Dus van mij mag Eric (mag ik Eric zeggen) lekker zo doorgaan ;-).. Gezien de snelheid van de verkoop is Lowlands nog erg in trek. Mocht dit jaar nou een enorme tegenvaller worden, dan volgend jaar toch een ander festival? Kiezen is vrij!

 40. Amir

  Ik snap het van Kanye, maar Eminem is toch wel echt een van de beste rappers, en okay ik snap dat ze met de tijd meegaan, maar ik ga sowieso veel liever naar The Prodigy dan naar Skrillex hoor, 4 Maart 2009 was ik naar de Prodigy in de Melkweg, Wauuww dat was pas een feest,, Ik hoop echt dat Eric nog een keer nadenkt over The Prodigy! Ik en vele andere zouden het in ieder geval Super Tof vinden.
  verder coole Interview.

  Cheers!

U kunt niet meer reageren.