Interview met dj St. Paul: Reisleider in de muziekjungle
Glamour is ver te zoeken bij Paul Nederveen, beter bekend als dj St. Paul die vrijwel jaarlijks onder andere de Groove Tube doet dansen. “Het is niet goed als het te veel om mij gaat. Het gaat echt om de muziek.”
“Ik trek nog even mijn schoenen aan”, zegt dj St. Paul als hij met zijn Beatles-sokken in zijn halfhoge Adidasjes schiet. Hij leidt ons naar een kamer met twee enorme kasten vol platen, in de hoek staat de was op een rek te drogen.
In de woonkamer treffen we nog meer muziek. De eettafel biedt een kleine plek voor zijn laptop, de rest is afgeladen met cd’s. Het aanrecht en nog eens vele kasten staan ook vol. St. Paul leeft muziek. “Ik draai al plaatjes sinds ik een draaitafel heb. Mijn eerste was een draagbare platenspeler met ingebouwde boxen. Ik draaide eerst voor mijn oudere broers en zussen, daarna op feestjes in garages voor drie man en een hond.”
Pop-o-Matic
De carrière van St. Paul groeide gestaag uit tot wat het is vandaag: elke donderdag Pop-o-Matic in Tivoli, vaste dansavonden in andere poppodia en een ‘high fidelity’-appartement in Utrecht. Ook Lowlands is al jaren vaste prik. “De eerste keer was in 1998, ik was nog jong. Toen ik het terrein op kwam speelde Supergrass, een band waar ik toen erg fan van was. Ik mocht op het podium van de Alpha kijken, waar ik later ook moest draaien. Dat was mijn eerste kennismaking met de ruimte. Ik kwam van achter het podium opgelopen, Supergrass was net begonnen en voor hun neus stonden 18.000 mensen. Toen dacht ik: Wow, ik mag dood. Supergaaf.”
Met dertien edities op zijn naam heeft St. Paul de evolutie van Lowlands van dichtbij meegemaakt. “Ik hou van festivals waar muziekliefhebbers bijeenkomen en Lowlands is één van die bastions. Ik vind het heel gaaf om de ontwikkeling van popcultuur op een groot platform van dichtbij mee te maken – for good and for worse. Ik zie van dichtbij hoe Lowlands zich ontwikkelt, hoe het groter wordt. Wat daar de voordelen zijn: dat er grotere namen komen. En wat daar de nadelen van zijn: dat je meer met de massa moet dealen. De entertainmentfactor wordt wat hoger, je kunt net wat minder ver gaan. Lowlands is iets meer voor elk wat wils geworden. Wat prima is, maar waardoor je er net iets minder mee vereenzelvigd.”
Hij zoekt lang naar de juiste woorden. “Wat ik de laatste tijd jammer vind, is dat de bands er minder toe doen. Het lijkt niet uit te maken welke bands er op Lowlands staan, het gaat meer om het losgaan. Dit is een soort kritiekloosheid die ik niet bij Lowlands vindt passen. Tegelijkertijd is het razend knap dat het elk jaar al van tevoren uitverkoopt en blijft het een eer om van zo’n groots en dynamisch circus onderdeel uit te mogen maken.”
Missionaris
St. Paul is gedreven, hij noemt zichzelf een missionaris om goede muziek onder de aandacht te brengen: “Ik vind mezelf wel een selector, een reisleider in de muziekjungle.”
Wat drijft hem? “Muziek heeft voor mij heel veel betekend en dat wil ik overbrengen. Ik ben opgegroeid naast de draaitafel. Ik heb eerder in liedjes gehoord over meisjes zoenen, dan dat ik zelf meisjes zoende. Ik heb de wereld leren kennen door muziek. Ik heb zoveel mooie muziek gehoord en dat voelt als rijkdom. Iedereen is gevoelig voor schoonheid en daarom heb ik de behoefte om die muziek te laten horen omdat sommige muziek niet tot iedereen komt.”
St. Paul is niet je doorsnee dj, het gaat hem om de muziek. “Ik ben sowieso niet van het dj-cliché die al klappend het podium op komt, ik geloof dat de muziek het werk moet doen. Zoals de Grolsch vorig jaar. Bij de meeste dj’s staat een hele crew van coole dudes en bij mij stond Tim Knol op een onhandige manier het publiek te dirigeren. Het ontstond gewoon, dat is gaaf. Dan ben ik enorm aan het genieten.”
De gedrevenheid zorgt voor een naam in de muziekwereld maar ook voor bekendheid. “Omdat je wat bekender wordt, moet je je ook verhouden tot de spotlights. En ik had eerst het gevoel dat je dan je ziel verkoopt. Terwijl, je doet wat je doet en dat moet je met je duimen omhoog en je borst vooruit doen. Als het iets is wat je niet wil, dan merk je dat vanzelf. Ik heb zoveel aan muziek te danken en ik wil die dankbaarheid ook uitstralen. Het is niet goed als het te veel om mij gaat. Het gaat echt om de muziek.”
Groove Tube
St. Paul host dit jaar op Lowlands wederom de Groove Tube. “De Groove Tube ontstond eigenlijk vanuit het niets. Het was bedoeld om een cocktail te drinken en andere muziek te horen. Het was ingericht als een cocktailbar, maar het werd een dampende dansvloer.”
Gasten van de Groovetube dit jaar zijn dj Leroy Rey, Palmbomen (dj-set) en mc Reazun. “Leroy Rey vind ik de beste dj van Nederland. Hij is technisch heel goed en hij is de koning van de ritmiek, die draait met zwarte muziek als insteek. Leroy is een soulmate geworden. Ik weet wat hij wil, hoe hij een set opbouwt en dat weet hij van mij ook. We willen elkaar niet het gras voor de schoenen wegmaaien. Hij wil ook iets moois neerzetten.”
“Palmbomen vind ik op dit moment één van de allergrootsten die in Nederland rondloopt. Zijn producties zijn fantastisch, hij heeft zijn eigen geluid gevonden. Het is cool én een liefhebbersding, het gaat hem heel natuurlijk af. Tenslotte is daar mc Reazun. Met hem aan je zijde is er bij binnenkomst al een 1-0 voorsprong. Hij heeft een goede presence en weet welke stijl van mc-ing bij welke gelegenheid past. Hij kan zich zowel dienstbaar opstellen als op de voorgrond shinen en de show stelen, zoals bij Kyteman. Dat eerste is voor mij heel belangrijk. Als dj gaat het me allemaal om de muziek en een mc die voortdurend door alles heen schreeuwt is killing voor je sfeer.”
De muziekliefhebbers van Lowlands vinden in de Groove Tube het bastion van de goede smaak. “Ik zie het als een belangrijke taak bij de Groove Tube om goede muziek te draaien. Op sommige plekken moet je met een bloempot op je hoofd binnenkomen, en dat moet ook zo blijven. Maar het is goed dat er ook een plek is waar de muziek centraal staat.”
5 reacties
brokenbranches
Op een of andere manier kom ik nooit aan de Groove Tube toe, daar moest maar eens verandering in komen dit jaar! Al die nineties Grolsch parties heb ik nou wel gezien..
Liske
Hallelujah! Lowlove party in de Groove Tube.
VUIG
De Groove Tube is al jaren een van mijn favoriete plekjes op Lowlands. Als de voeten niet meer willen ga ik daar altijd heen om weer wat energie op te doen. Geweldige sfeer en geweldige muziek (al heb ik er ook wel mindere goden dan St. Paul plaatjes behoorlijk horen verpesten).
Ik moet wel bekennen dat ik de nieuwe indeling van het festivalterrein nadelig vind uitpakken voor de Groove Tube. Ik ben er vorig jaar dan ook verhoudingsgewijs minder geweest dan tijdens voorgaande edities van Lowlands. Ben wel benieuwd wat St. Paul daar zelf van vindt. Paul? :)
MarkvdrHeijden
De Groove Tube is al jaren mijn plek in de nacht op Lowlands. Voor mij de beste sfeer en muziek, hoewel sommige dj’s wel heel erg in soul en r’n’b zitten en dat is weer niet echt mijn ding.
Chris
Leuk verhaal maar echt draaien kan die St. Paul niet. Waardeloze avonden altijd daar in de Tivoli.
U kunt niet meer reageren.