Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Van Eerdenburg over programma headliners: “Het is niet gelukt”

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg heeft vanmiddag op NOS op 3 gereageerd op de kritiek van de afgelopen over het uitblijven van duidelijke headliners op het programma van Lowlands. Hij benadrukt dat hij het programma heel goed vindt, maar deelt de kritiek over de headliners. Als oorzaak noemt hij dat het aantal headliners dat in augustus in Europa tourt dit jaar tegenvalt. Daardoor is het volgens Van Eerdenburg niet gelukt om meer acts van groot kaliber te boeken.

De organisatie is bezig geweest om Tool, Gorillaz en The Strokes naar Biddinghuizen te halen, maar de tours van die bands werden allemaal afgelast.

Arcade Fire stond ook op het verlanglijstje. In april werd duidelijk dat dit niet ging lukken en nu weten we waarom: Ondanks druk van zeven Europese festivals wilde de Canadese band haar Europese tour niet vervroegen.

Luister hier het fragment terug op NOS op 3

Update: Luister hier het volledige gesprek van de NOS met Eric van Eerdenburg terug

57 reacties

  1. Emma

    ach, liever een festival zoals lowlands met 100 leuke kleinere namen dan pinkpop met 3 grote namen en verder alleen maar poep.

  2. Karlo

    Ik ben tevreden hoor!

  3. Nwalker1989

    Fijn dat ie t zelf toegeeft maar toch maar n beetje n slap excuus zeg..

  4. Gert

    Klagen doe je toch altijd achteraf?

  5. Nico

    Hij houdt ons allemaal voor de gek. Let maar op; volgende week worden de drie dagafsluiters bekend gemaakt: Foo Fighters, System Of A Down en Radiohead.

    Ja, dat zou mooi zijn….. Maar hoe dan ook: er staat genoeg moois wat te ontdekken is!

  6. Piet

    Ik ben niet tevreden!

    binnen no time uitverkocht, tonnen verdient aan rente door het geld vroeg binnen te hebben.. Kaartjes per stuk 10 euro duurder. En dan een line-up met 35 acts minder dan de laatste jaren en geen headliners..

    niet gelukt is bullshit.. dan klap er maar wat meer geld tegenaan!

    Wanneer je een populair festival bent, en weet van de hoge verwachtingen dan ben je OF transparant in wat de line up gaat worden, OF je probeert aan de hoge verwachtingen te voldoen

    Er mag gecompenseerd worden vind ik..

  7. Piet

    @Nico zei op 22 juli 2011 om 15:46:

    Dat zou mooi zijn! Maar dan ben ik er ook graag ingetrapt!

  8. Plien

    @ Nico

    Ik hoop stiekem ook nog steeds op Soad, would be nice !

    Maar wel vreemd dat het ”gewoon niet gelukt” is. Waarom pukkelpop dan wel?

  9. rv88

    @ piet

    Er zijn dit jaar gewoon evenveel muzieknamen als vorig jaar hoor. Aan die 180 kom je nog door de pauze acts, zeroes heros etc.

    @Plien

    Het is pukkelpop gelukt om Foo Fighters en Eminem te boeken als grote namen. Hiervoor staan lowlands Arctic Monkeys, Interpol, Elbow en Beady eye. Eminem was weggegooit geld geweest. En Foo fighters waren al headliner op pinkpop. Reken maar dat daar afspraken over gemaakt zijn! Bovendien waren zowel Foo Fighters als Arctic Monkeys alleen op vrijdag beschikbaar. Veel schiet je daar dus niet mee op.

  10. Marijke

    Ik vind het ook slap. En wat maakt het uit? De buit is toch al binnen? Mensen blijven toch wel komen! Dat komt onder andere doordat dit eens zo gezellige festival vreselijk ‘gehypt” wordt door bijvoorbeeld 3FM.

  11. igor bortnikov

    ik heb zo’n hekel aan 3fm. met name führer beelen.

  12. Marijn

    Als je hiervan baalt is het volgens mij heel simpel: Óf je verkoopt je kaartje, óf je verdiept je even in de namen die je niet nog kent en ontdekt dan heel veel moois. Echt, er is genoeg om je drie dagen prima te vermaken.

    Iedereen die suggereert dat Lowlands er met de poet vandoor gaat ziet duidelijk niet met welke toewijding de organisatie ervoor zorgt dat er elk jaar weer een piekfijn festival staat.

  13. Plien

    @Rv88
    Dan nog vraag ik me af of er geen andere opties waren. De meeste tourdata van bands zijn al maanden van te voren bekend, dus dit was dan toch te voorzien? Dan hadden de kaarten ook niet in prijs hoeven stijgen.

  14. rv88

    Veel festivals in augustus hebben dit probleem. My Chemical Romance headliner reading/leeds. 30 seconds to mars en White Lies headliners op sziget.

  15. Piet

    Mijn festival beleving begint met de voorpret.

    youtube en spotify verkrachten om al het onbekende te verkennen en ontdekken.. Want er staat altijd veel verassends op Lowlands. Die bandjes die ik zo mede door de Lowlands programmering ontdek probeer ik iedere dag om ‘de headliners’ van die dag heen te plannen met m’n eigen ‘in voorpret gemaakte blokkenschema’

    Dit jaar wordt het lastig, vandaar de telleurstelling. Ook dit jaar maak ik een eigen blokkenschema, en ook dit jaar ontdek ik nieuwe bandjes.. Alleen dit jaar sta ik niet in een rij voor het voorste vak en sta ik niet opgewonden te zijn voor een artiest die ik al JAREN heb willen zien.

    Nog een vraagje.. Wat vinden jullie van al die dubstep achtige techno acts.. Ik denk dat ik er wel 12 ben tegen gekomen in de line up

  16. Piet

    @rv88
    ik weet niet of dit waarheid is?

    http://twitter.com/Lowlands_2011/status/94350606420025345

  17. Marijn

    @Piet: Dat getal zal best kloppen, maar het zegt niets. 2008 was een sterk jaar qua programma, en had maar 5 acts meer.

  18. rv88

    Vorig jaar waren er gewoon rond de 150 muziek namen. 152 als ik goed heb geteld. Dus zonder pauze dj’s x-ray en bravo, ogonogogo, juiliet, apha djs, global climax’s, best of rock, zeroes heros etc. Dit jaar kom ik op 149.

  19. Rob

    Goeder reden om de bierprijs op 2,50 euro te houden nu ze wat geld over hebben.

  20. Piet

    @rv88

    Ik heb het niet alleen over muzieknamen.. Ik heb het over Acts.. Het totaalaanbod! Het aanbod is minder geworden, inclusief uitblijven van headliners.

  21. Taam

    @Nico & @Plien,

    Helaas is de tour van SoaD al halverwege juni afgelopen, nu zijn er weer wat data bekend gemaakt voor in oktober maar hoe spijtig het ook is zullen ze toch echt niet komen..

  22. FlamingBalls

    Het enige wat ik jammer vind is het ontbreken van variëteit. Geen ska, punk, metal. Weinig stevig werk, te veel electro-pop imho.

  23. FlamingBalls

    …voordat ik afgefikt wordt: BIJNA geen ska, punk, metal enz.

  24. 180492003

    Jullie zijn toch allemaal van die alto’s want jullie gaan naar LL, dan vindt je het toch leuk dat er niet zoveel grote namen zijn! Ik ben ontzettend blij met de line-up, meer hiphop dan vorig jaar en ik zie ook een heerlijke dubstepnacht aankomen met o.a. Borgore en Gomes. En als ik kijk naar die headliners die ze anders graag hadden willen hebben, Arcade Fire kan me niet zo boeien. Gorillaz heb ik al gezien, Tool had me wel heel gaaf geleken. En als je de line-up zo kut vindt moet je niet de hele dag naar 3fm luisteren en gewoon de Spotify-playlist van LL aanzetten!

  25. lorenzog90

    Ik kan me herinneren dat white lies naar lowlands zouden komen. Maar die staat toch echt niet op de lijst. Ze staan op de dagen dat lowlands bezig is als ergens anders.

  26. Oepsje

    Heerlijke line-up dit jaar. Ik ben bang dat ik erg moeilijke keuzes moet gaan maken dit jaar! Wel heel erg jammer dat Tool niet komt maar ach :)

  27. dillinger

    Met alle respect voor de argumenten van Eric van Eerdenburg: dat ze met Tool hebben onderhandeld is gewoon weg onzin! Ik onderken dat het lastig was om grote namen binnen te halen maar je moet geen onwaarheden vertelen, door een ‘grote’naam aan te halen om je gelijk te halen. Tool is op geen enkel moment van plan geweest om deze zomer een Europese tour te plannen, Punt.

  28. Max

    Wat ik me wel afvraag is of er nog een DnB avond komt?

    Heb net naar wat voor-mij-onbekende-acts geluisterd en er zit echt wel wat leuks tussen. Zoek op youtube maar Amon Tobin op. Ik hoop dat hij zn visuele-gebeuren meeneemt. Zou zo tof zijn!

  29. Sander

    Hele goede line-up weer. Ik kan weer flink rond gaan rennen. En wat voor baat zou LL er bij hebben om bewust geen head-liners te boeken? Voor een paar centen, daar hebben ze niet veel aan als het volgend jaar niet uitverkoopt. Maar voor alle azijnpissers hier, ik weet nog zat mensen die kaartjes willen. Ik heb er in ieder geval weer zin in.

  30. Plien

    @180492003

    God. Lees jij hier de berichten wel? Hokjespropper?

  31. DaisyWoop

    Ik zal eerlijk bekennen: Dit jaar ga ik niet meer naar lowlands. Vanwege de line-up ja. Op lowlands verwacht ik helemaal geen headliners, daar heb ik op lowlands geen behoefte aan. Maar de rest van de artiesten die komen vallen ook zwaar tegen, terwijl dit op andere (buitenlandse) festivals wel goed is. Het is dus wel mogelijk! Vandaar dat ik mijn kaartje heb verkocht en van dat geld naar buitenlandse festivals ben gegaan/ga. Iedereen die de line-up wel leuk vind: Veel plezier!

  32. igor bortnikov

    wat buiten het geen headliners hebben om ook jammer is zijn alle oude namen die als nieuw en must see worden beschouwd. come on ik noem.. Erland and the Carnival, cage the elephant, noah and the whale, arctic monkeys. nog steeds allemaal leuk maar dat word nu al de zoveelste keer.. er zijn ongv 3 namen die ik erg graag wil zien en de rest kan ik niet wakker van liggen en dat brengt het een beetje op dour niveau en naar dour ben ik net geweest. don’t get me wrong, ik ga nog steeds een fantastisch lowlands hebben en veel nieuwe dingen ontdekken maar volgend jaar eis ik een betere line up, met tool. volgens de geruchten komt mei 2012 het nieuwe album uit dus het moet wel B-)

  33. igor bortnikov

    plus ik baal dat ik toch geen dagkaart voor pinkpop heb gehaald. nu heb ik en de foo’s gemist en niets op ll om dat mee goed te maken.

  34. Manon

    Ik ben hartstikke tevreden. Er zijn zo veel bands en acts die prachtige muziek maken, of vette beats neerzetten, persoonlijk ga ik toch niet voor Tool of Arcade Fire. Ik vind de electronica juist cool. Ik mis LCD Soundsystem, maar ik ga er niet om huilen hoor.
    Ik hoopte op Chemical Bros, daar hoor ik ook helemaal niemand over zeuren.

    Bovendien, de keren dat ik wel op lowlands was met vette headliners, heb ik vooral rondgestapt, gekletst, gedanst, gehangen in het gras, biertje gedronken op de camping en nog veel meer… Voor grote namen en een heel erg saai festival eromheen, ga je maar lekker naar PinkPop of naar Indian Summer ofzo. Lowlands is lowlands en het wordt gewoon weer knallen dit jaar.

  35. cro

    persoonlijk vind ik het wel jammer dat de dubstep de drum n bass aan het verjagen is , ik hou van dubstep maar heb liever hele nacht drum n bass dan dat keiharde gewoble , daar word ik al snel zat van…

  36. Dejeep

    @Manon: Hoe jammer ook, maar LCD Soundsystem is niet meer.

    Het programma vind ik niet super, maar zoals al zo vaak gezegd: Er valt weer genoeg te ontdekken. Toch vind ik het jammer dat er amper ska of punk is. De nadruk ligt wel erg op electronische muziek. Helemaal niet erg, Skrillex vind ik bijvoorbeeld geweldig, maar wat mij betreft had het programma wel iets uitgebalanceerder mogen zijn. Hoe dan ook, het wordt weer mooi over een maandje…

  37. mathijsdrummen

    ja ach, weet je, ik heb altijd moeite gehad met lowlanders die voornamelijk komen voor de headliners, ik lig persoonlijk liever niet stoned 2,5 dag in het gras bij de Alpha wachtend op Anouk, misschien zal op deze manier het lowlandspubliek op een positieve manier veranderen.

    Maar dat wil niet zeggen dat ik het oneens ben met de kritiek, het is altijd wel gaaf om tegen je niet lowlands vrienden te zeggen ‘i’ve seen Gorillaz live’. dan maar volgend jaar

  38. Reinder

    Gezien het feit dat deze discussie er überhaupt is, lijkt het mij duidelijk dat de line up gewoon niet zo goed is als voorgaande jaren, toen deze discussie er dan ook niet was.

  39. el jefe

    ach… met een beetje geluk maken ze de muntprijs ook even hoger… kan de hele organisatie mooi een maandje extra op vakantie…

    het blijft gewoon jammer… kaarten zo rap uitverkocht… en dan geen grote namen strikken… Sziget is ongeveer tegelijk met Lowlands… rip daar wat namen vandaan… dit is gewoon cheap cashen…

    volgend jaar zal het kaartje vast rond de 199 hangen… het volk moet gewoon dan eens beslissen van ‘fuck dit… dan maar een keer een jaartje geen lowlands’… kijken hoe ze het dan redden…

    dit is serieus het eerste jaar dat ik er over denk m’n kaart door te verkopen… en dat terwijl er wel een aantal namen bijstaan die ik dolgraag wil zien…

    ik gun ze gewoon de extra inkomsten van munten niet :(.. meer mensen zouden dit moeten weigeren…

    kortom.. kom aub op met die 2,80e per muntje! heb het lef LL! toe dan!

  40. Anne

    nou weetje, ik ben tevreden over de line-up. Ik kan niet wachten zelfs. Als mensen niet tevreden zijn, ik heb genoeg kennissen die graag een kaartje zouden willen!

  41. rv88

    met de kaartverkoop werd al aangegeven dat de muntprijs niet stijgt.

  42. Bas

    Dat programma kan ik nog wel enigzinds overheen komen, maar kloppen doet het niet.
    In een vroegstadium uitverkopen, ik had met een vriend uitgerekend dat er 500.000 euro aan extra rente inkomsten te verdienen was, en dan nu dit.
    Mag hopen dat het geld dan op z’n minst in de verdubbeling van het aantal toiletten en douches op de camping gaat leiden.

  43. Brammr

    Ik weet niet of iemand het nog weet, maar in 2000 stond Coldplay te spelen in de Charlie. Die waren toen ook geen headliner, wat ze nu wel zouden zijn. Je kan dus ook zeggen dat je die act wat volgend jaar headliner is, al gezien hebt op LL11…

  44. Paco

    Wat een gejank zeg over rente trekkers etc…Dat gaat heus wel in een potje en dan krijg je de volgende editie wel weer wat bekendere namen. Ik snap uberhaupt niet dat mensen zeiken over namen, je weet al jaren waar Lowlands voor staat. Ik vind de line up meer dan prima en ik ga sowieso voor de sfeer en om verrast te worden.
    Lekker boycotten en je kaartje verkopen als je loopt te janken, kunnen er weer andere liefhebbers gaan, die dit jaar naast de pot hebben gepist.

  45. Mr.T

    … nogmaals, Lowlands “moet” een Alphatent vullen en hier worden vaak redelijke namen neergezet, minimaal 3 “grote” afsluiters. Die zijn er niet echt, toch.

    2011: dEUS, Artic Monkeys – Elbow,Within Temptation – The Offspring, Interpol
    2010: Blink182,The Kooks – Anouk, Snow Patrol – Placebo, Queen Of The Stone Age
    2009: Faith No More, Prodigy – Kytemen, Kaiser Chiefs – Bloc Party, Artic Monkeys
    2008: The Kooks, Anouk – Franz Ferdinand, Underworld – dEUS, Editors
    2007: Damien Rice, The Killers – Chris Cornell, Kaiser Chiefs – Arcade Fire, Tool

    Is nog niet het vervelendste, ik vraag mij af waar de genres punk, hardrock, metal, ska, reggae zijn gebleven? Als je dit tegenover indie, dubstep en electro/techno/dance zet…

  46. peter

    Het is al jaren een trend dat dance en techno meer en meer een podium krijgt bij Lowlands. Met als gevolg: vervelender publiek.
    Ik erger me ook groen en geel aan het carnaval volk dat het nodig vind om met zn allen in dezelfde outfit te komen. Vorig jaar een stel kakkers bij elkaar zien staan in piloten en stewardessen outfits. Durf te wedden dat ze geen 1 act kenden. Jammer dat het die kant op gaat. Muziek staat niet meer op 1voor het publiek, het nu vooral zien en gezien worden.

  47. stenn

    Je lijkt rise against the vergeten! dat is voor mij wel zon beetje de beste naam

  48. lee den haas

    nou mijn lowlands wordt top ik heb al heel wat nieuwe bandjes waar ik naar uitkijk en al die hijsa eromheen kan mijn lowlands niet verpesten zie jullie op lowlands

  49. Patrick

    Ik hoop dat t zonnetje schijnt.. En dan vind ik alles best.. We are gonna have some fun! :D

  50. Peter

    Peter zeur niet zo man , als ik eerlijk ben loop ik op lowlands ook wel 1 dagje verkleed , omdat ik op lowlands mezelf kan zijn en thuis minder gezien de rare blikken van mensen… laat iedereen toch en houd het bij jezelf…

  51. pongolesi

    @Peter

    Jeeh wat een zuurpruim ben je zeg. Zelf vind ik het ook niet nodig verkleed te gaan maar wat kennissen die ik vorig jaar tegen kwam bijvoorbeeld wel. Zijn toch ook gewoon muziekliefhebbers hoor. Snap sowieso niet dat je je op lowlands ergens “groen en geel” aan kan ergeren, voor mij blijft het 1 groot feest!

  52. Jochem

    Waarom noemt niemand Q-tip en the Roots als headliner en M&M wel voor pp Q-tip komt van the Tribe voor mij een van de hardste hiphop ever! En Aphex twin is kan voor mij ook prima een afsluiter zijn!

  53. Matthijs

    Ik hoop eerlijk gezegd dat Lowlands deze lijn doorzet. Ik hoef geen grote namen te zien, dan ga ik wel naar Pinkpop.

    Ik vind het heerlijk om bandjes te ontdekken en overdonderd te worden door iets wat je nog niet kent ipv voor de zoveelste keer die ene radio-hit mee te schreeuwen. But thats just me :)

  54. Aem

    @Matthijs: well spoken, genoeg namen om de komende weken te ontdekken op Youtube/Spotify.

    Maar ik verwacht idd nog wel één of twee last-minute verrassingen.

  55. Dejeep

    @Aem

    Alsnog Kees van Hondt bijvoorbeeld. Is in ieder geval aanleiding voor de nodige verkleedpartijen. Dus @peter: Pas op!

  56. Sunny

    Dat programma moet nu toch bekend zijn en ergens gedrukt worden. Kan iemand het niet gewoon vast lekken, is zo’n onzin dit nog geheim te houden.

  57. Helikopterman

    En voor iedereen die schreeuwt om Tool: karnivool! Dit jaar ontdekken, over twee jaar in Alpha tegen je buurman aanzeiken dat het in 2011 veeeeel beter was, yeeha!

U kunt niet meer reageren.