Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Llowny Planet (2): Destroyer, Suuns en Boef en de Gelogeerde Aap

Lowlands is niet het festival dat leunt op de grote namen; juist de enorme diversiteit is de kracht. Onder de oppervlakte van Arctic Monkeys, The Offspring en De Jeugd van Tegenwoordig ligt veel fraaie muziek te wachten op ontdekking. Tot aan het festival (in samenwerking met nrcnext.nl) elke week drie acts die het verdienen om bekeken en beluisterd te worden. Dit keer: Destroyer, Suuns en Boef en de Gelogeerde Aap.

Destroyer

Stel je voor dat je op Lowlands lekker onderuit in het gras ligt. Biertje binnen handbereik, vrienden om je heen. Eigenlijk heb je geen zin om op te staan. Ga dan naast de tent waar Destroyer optreedt liggen, want dan krijg je vanzelf passende muziek in je oren gegoten. Dit Canadese gezelschap heeft als enige constante factor songwriter Daniel Bejar, een man met een stem die doet denken aan die van Jonathan Donahue van Mercury Rev. Bejar begon bijna twee decennia geleden met wat nu de band Destroyer is. Anno 2011 wordt het laatste album Kaputt door veel critici het beste werk van de groep genoemd: indiepopsongs op bij af te dwalen, kenmerkend door het gebruik van veel verschillende instrumenten, een jaren ‘80-gevoel en af en toe een vrouwelijke achtergrondstem.

Suuns

Luisteren naar de muziek van Suuns lijkt op een nachtelijke wandeling door een dicht begroeid bos. De alom heersende duisternis is onheilspellend, vreemde geluiden maken je zenuwachtig, onrustig, bang. Totdat je ineens op een open plek midden in het bos staat waar de schoonheid van de sterrenhemel adembenemend is en het maanlicht je gezicht streelt. Tenminste, zo luistert het debuut van het Canadese kwartet: als een duister en atmosferisch samengaan van gitaar gedreven rockmuziek uit de jaren negentig en synthetische gestuwde Krautrock uit de jaren zeventig. Zo nu en dan wordt je verrast met een licht intermezzo om vervolgens weer in de diepe duisternis te worden meegesleept. Het is dat hun album ‘Zeroes QC’ laat 2010 uit gekomen is, anders had het waarschijnlijk hoog in het jaarlijstje van menig indiesnob geprijkt.

Boef en de Gelogeerde Aap

Het Brabantse Boef En De Gelogeerde Aap bewijst dat hiphop met een zachte “G” wel degelijk credible kan zijn. De op dubstep gebaseerde beats van producer Boef fungeren als muzikale bedding waar Aap als een kabbelend beekje tussendoor mag meanderen. De insteek is soms filosofisch, soms humoristisch, soms onbegrijpelijk, maar altijd even poëtisch. Bijna een compleet nieuw genre; we dopen het “dubhop”. De kwaliteit van het Brabantse duo is inmiddels ook door de kenners opgepikt. Zo hebben ze vorig jaar De Grote Prijs van Nederland gewonnen, wilde Kees De Koning hun debuut ‘Wij Zijn’ wel op zijn label Top Notch uitbrengen en vormt het Tilburgse tweetal inmiddels de brugklas van de Fakkelteitgroep.

Op nrcnext.nl en lowlove.nl in de komende weken meer onbekende pareltjes van het Lowlandsprogramma.

4 reacties

  1. Djoeke

    is het erg dat het eerste wat mij opviel bij de clip van Boef en de gelogeerde Aap het lowlandsbandje op 1.18 is?

  2. Bard

    Hahaha nee hoor Djoeke heul nie erg :D

    Suuns is errrg lekker had ik afgelopen maanden al ontdekt. Destroyer….tja…een beetje vreemd maarrr lekker. Boef en de gelogeerde aap, origineel voor Hollandse begrippen maar zoals zo vaak is Engeland ons ver voorruit. Evengoed ook best lekker daarnievan..

  3. Mark

    Ik heb er live ook erg hoge verwachtingen van Destroyer. Lees deze recensie maar eens: Dj St. Paul:
    http://www.stpaul.nl/2011/06/destroy-the-heart-een-column-over-destroyer-het-album-kaputt-en-een-boom/

    Ik heb toen een nog zeer positieve recensie gelezen, maar die kan ik niet terugvinden.

  4. bou_ke

    lowlove-peoples, dank!

    Suuns wilde ik al zien maar Destroyer kende ik nog niet en ik denk dat ik daar mijn Lowlands mee ga openen vrijdagmiddag (ervanuitgaande dat ik tijdens Dry the River nog aan het drinken ben op de camping.)

    Heb het album Kaputt geluisterd en hoewel af en toe schaamteloos gejat van New Order; heel erg vet! Ben benieuwd live…

U kunt niet meer reageren.