Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Kaartverkoop Lowlands via concertzalen?

Misschien dat (een deel van) de kaartverkoop van Lowlands in de toekomst via concertzalen als Tivoli en Paradiso zal verlopen. Dat zegt festivaldirecteur Van Eerdenburg in een interview met 3voor12.

Dat heeft wellicht te maken met de door onder andere de Volkskrant en verschillende reageerders op dit blog gesignaleerde verandering in de samenstelling van het publiek. Minder echte muziekkenners en/of liefhebbers van bandjes, meer ‘uitgaanspubliek’ dat komt voor de sfeer en de feesten tot diep in de nacht.
Van Eerdenburg verwijst in het interview indirect naar die mogelijke ontwikkeling. ‘En ik wil kijken of we de kaartverkoop zo in kunnen richten dat we zeker weten dat we toegewijde muziekliefhebbers bereiken, bijvoorbeeld via clubs als Paradiso, de Melkweg en Tivoli en via de avondprogramma’s op 3FM.’

In het gesprek gaat hij ook nog in op het drama op Pukkelpop, op de beslissing The Offspring te laten afsluiten (‘goede zet’) en de Titty Twister (‘moet groter’).

101 reacties

  1. Bertine

    Wij pleiten er sinds vorig jaar voor dat de kaartverkoop voor Eurosonic niet via internet, maar gewoon ouderwets via Plato, Oosterpoort en het postkantoor gaat, om zo dit festival voor de Groningers te houden. Voor Lowlands vind ik dat ook wel een idee, maar laat de organisatie dan niet de provinciesteden vergeten…..

  2. Bas

    Goed idee, als je het mij vraagt. Al moet da de integriteit van de popzalen gewaarborgd zijn: dus geen kaarten achterhouden voor het publiek en ze niet eerst aan eigen medewerkers geven, zoals bij sommige postkantoren gebeurde.

  3. chantal

    nadeel is alleen dat je op internet op ieder gewenst moment een kaartje kan kopen en dat mensen die dus buiten de steden wonen en er een half uur voor moeten reizen oid dan straks geen kaartjes hebben omdat de mensen die vlakbij wonen dan makkelijker en sneller kunnen gaan.

  4. Globalriot

    Wtf? Als je komt voor 3 nachten knallen ben je geen echte muziekliefhebber? Danceacts zijn niet volwaardig.. Of wat probeer je te zeggen? Zorg volgend jaar maar voor dance in de Alpha ipv 3000 man in de xray te stoppen, danst net ff wat lekkerder. Sfeer was subliem als always.. En het zijn nog steeds de bezoekers die het een feestje maken.. Niet zeiken dus en ga met je publiek mee zoals alle jaren nog gedaan is.. Tot volgend jaar iig!!

  5. Globalriot

    En daarbij, denk je echt dat je met offspring, skunk anansie etc.. Zou uitverkopen aan “echte” muziekliefhebbers? Count your blessings en wees trots op wat er staat.. Mooi feestje!

  6. marksi

    k begrijp het allemaal niet. Lowlands van de bandjes of Lowlands van de uitgaanders? Kan het dan niet beiden? Ik vind Lowlands juist zo heerlijk omdat ik lekker in de middag kan ontbrakken bij optredens (die je er vaak weer bovenop helpen) en dan ik de nacht vol kan knallen in Bravo, Groovetube of X-Ray. De perfecte mix. En dat moet ook blijven in de programmering vind ik, diversiteit. Ik hou persoonlijk niet zo van de standaard rock bandjes, maar meer van wat softer gedoe zoals bijvoorbeeld The Roots, Stephan Marley, Mayer Hawthorne, Eefje de Visser, Jamie Woon. Maakt me dat dan minder geschikt Lowlands publiek???

    Daarbij vind ik het echt een zwaktebod om een persoonlijk mindere editie te gaan wijten aan andere groepen mensen. De sfeer is ook zoiets ongrijpbaars. Volgens mij waren er weer 55.000 mensen die daar waren om een top tijd te hebben, ik heb gelachen en geluld met zoveel leuke vreemde mensen. Ik vond de sfeer top, maar misschien komt dat omdat ik het gewoon weer top had!!

  7. Robert

    Wat hij hier zegt is niet dat het nachtprogramma weg moet, en dat er alleen maar bands moeten komen. Hij zegt dat het publiek in een paar jaar behoorlijk veranderd is. Ben ik het overigens volledig mee eens. Het barstte dit jaar van de mensen die er waren ‘om er bij te zijn geweest’. Kijk naar het optreden van James Blake. Iedereen wilde ‘dat ene’ nummer horen. Of The Naked and Famous. Ze speelden hun hitje en ‘je was er bij’. Om nog maar te zwijgen over de drukte bij Jamie Woon.

    Ik ben dus voor deze oplossing. Ik zou namelijk best in de rij willen staan, uren, voor kaarten. Gewoon het allemaal weer zelf in de hand hebben en niet Ticketservice het feestje laten verpesten(niet dat mij dit gebeurd is, maar, stel dat). Dan hebben de échte liefhebbers in ieder geval prijs.

    Wel mag Meneer van Eerdenburg de hand ook in eigen boezem steken. De line-up van dit jaar was wel heel erg mat. Noah and the Whale op prime-time in de Grolsch? Kom op zeg.

  8. Skyscrapercitizen

    Ik snap het probleem echt helemaal niet. Ik heb in een volgepakte India op zaterdagochtend naar Agnes Obel staan kijken waar iedereen in stilte stond te luisteren. Wat nou geen muziekliefhebbers!

    Verder kunnen ze beter iets doen aan het feit dat de kaartverkoop nu een loting is. Andere jaren was het zo dat je kon zeggen: Volgend jaar ga ik weer. Nu kan ik alleen zeggen dat ik hoop dat ik voor volgend jaar weer aan een kaartje kan komen… En dat is geen fijn idee na 12 keer Lowlands.

  9. Plien

    Ben het met Bertine eens. :)

  10. Mr.T

    Kaartverkoop op NAAM! En de popi-jopi “3FM”-namen minder boeken. Als ik recensie lees op verschillende sites, dan zijn er aantal door het ijs gezakt. Verder hoop ik dat volgend jaar de variatie terug komt. 200-muziek-acts. Minimaal 10 hardere rockbands, 10 punk/ska bands, reggae, metal, grunge, etc. etc.

  11. LLoww

    Kansloze opmerking, hij mag graag zijn bezoekers beledigen (“Er is wat geld over, dat gaat naar volgend jaar” “Volgend jaar kaartverkoop voor de ware muziekfans”). Heb je wel eens gehoord van veranderende generaties? Volgens mij was de sfeer top dit jaar, heb van elke minuut keihaard genoten. Tevens hebben volgens mij alle “ware muziekfans” hun kaarten op marktplaats geknald toen de lineup compleet bevestigd was. Weet echt niet zo goed wat ik van zijn interviews moet vinden. Maar ik hou wel van hem :-) LL for life.

  12. LLoww

    Redelijk kansloze opmerking. Wederom beledigend voor de bezoekers dit jaar. (net als “Er is nog geld over van dit jaar, dat gaat naar volgend jaar.”) Ik vond de sfeer weer geweldig dit jaar, zowel overdags als ’s nachts. Wel eens van veranderende generaties gehoord? Sowieso hebben volgens mij de “ware muziekliefhebbers” hun kaarten massaal op marktplaats gemikt toen de lineup compleet was, dus die schoen zou ik zelf even aantrekken, hij past namelijk Eric. Weet niet zo goed wat ik van zijn interviews moet vinden de laatste tijd… Maar ik hou wel van hem, LL for life :-)

  13. Rob

    Ik bent het Mr. T eens. Gewoon een geregistreerde inschrijving (geloof dat zo ook zoiets hebben bij Glastonburry). Wat is er moeilijk aan het maken van een lijstje van 55000 man. Dan is alle ellende van tafel. En als je een ticket te veel hebt mag je hem alleen terug verkopen aan Lowlands. Zo voorkom je dat er in een uur +- 55000 kaarten verkocht worden omdat je dan ook al jezelf verplicht om de keuze te maken of je ook daadwerkelijk naar het festival gaat. Ik heb het veel om me heen gehoord; we kopen wel een kaartje en kijken wel of we dan kunnen. De echte Lowlandsliefhebber weet zeker dat hij er in in augustus 2012 weer bij is. Verkoop via postkantoren en andere verkooppunten is niet meer van deze tijd en ook niet eerlijk tegenover de provinciaal uit Hongerige Wolf die evenveel recht heeft op een kaartje als een stedeling zoals ik.

    De discussie over het programma vindt ik zinloos zolang er maar genoeg variatie is en er dus lekker veel te ontdekken is (groot en klein).

  14. olafdb

    Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik gun echt iedereen zijn of haar Lowlands. Ook als je nieuwkomer bent. Maar dit jaar was het publiek echt anders. Heb met meerdere mensen gepraat die op een enkele uitzondering geen een act kenden. Dan hoor je gewoon niet op Lowlands.
    Nog meer mensen opgevallen dat de campingsoundwaves amper zijn geweest? Hangt samen met bovenstaande, denk ik.

    Dan de line-up. Ik denk dat er dit jaar een goede line-up is samengesteld. Een iets grotere headliner was misschien plezieriger, maar topbands genoeg. Ik heb, net als Skyscrapercitizen, met gelijkgestemden muziek zitten luisteren. Toch vielen de ‘anderen’ op bij bijvoorbeeld Superstijl in de Alpha. Je gaat mij niet aan m’n neus hangen dat Lowlanders liever naar hiphop luisteren dan techno of metal.

    Hoe de kaartverkoop ook plaats gaat vinden volgend jaar, met persoonlijke inschrijving (Lowlife?) of via de zalen. Ik ben er bij. De twintigste verjaardag van het mooiste festival wil ik niet missen.

  15. olafdb

    En Superstijl was natuurlijk in de India. Niet in de Alpha. Nog niet helemaal bijgeslapen denk ik.

  16. Eva

    Dat de tickets al uitverkopen voordat er nog maar één naam bekend is zegt wel genoeg denk ik?
    Er moet inderdaad iets gebeuren aan de manier van kaartverkoop maar ik vraag me af of het verkopen via popzalen (in Utrecht en Amsterdam) de oplossing is. Trek het wat breder en doe het weer gewoon via het postkantoor (al hoewel die ook meer en meer verdwijnen in Nederland).
    Of, zoals eerder geopperd, inderdaad op persoon.
    De hele drama’s rondom de kaartverkoop maakt het festival mijns inziens in ieder geval al een stuk minder aantrekkelijk om bij te wonen. Waardoor het inderdaad vol zit door mensen die erbij willen zijn om erbij te zijn.

  17. Selle

    Hoe we aan ons kaartje moeten komen zal me een zorg zijn, ik regel er wel 1! Maar de indeling moet inderdaad anders. De X-ray is te klein geworden(of het publiek te groot) Leuk hoor die ‘Titty Twister’ Alleen jammer dat het constant te druk was, niks van gezien dus. Misschien moet Lowlands zich iets meer gaan richten op het boeken en plaatsen van de artiesten, en wat minder op nieuwe tentjes, indelingen etc. Helaas veel gemist wegens grote drukte en veel te kleine tenten. Misschien van X-ray een open air podium maken? In ieder geval niet een afgesloten bunker! Verder heb ik niks meer te klagen en hebben we allemaal een fantastisch weekend gehad!!

  18. Daan

    Hmmmm… Er liepen dit jaar naar mijn idee veel meer agresief ingestelde idioten dan de voorgaande 2 jaar het publiek was volgens mij over het algemeen jonger, en de sfeer was nogsteeds goed maar niet zo goed als voorgaande jaren

  19. Plien

    Mee eens Olafdb! Dat van die waves vond ik ook al jammer. En in de rijen ( op vrijdag voor de opening van het terrein) werd veel hard/onnodig/lomp geschreeuwt en met bier gegooit. Niet alleen in de rij maar ook bij sommige optredens, en er werd ook heel veel geduwd. ( Mensen die zich zonder pardon heel hard doorheen beuken en dan voor je blijven staan) Dit was eerder ook niet zo. Verder heb ik ook heel veel mensen gezien op de camping die niet eens het festivalterrein op zijn geweest ! Maar alleen maar stoned en dronken voor de tent liggen, en hun troep bij jou neergooien. Dat is gewoon super zonde.

    Ondanks dat heb ik een geweldig weekend gehad, en mezelf terug gevonden op youtube, haha. En er waren ook een hele hoop behulpzame en vooral lieve mensen, zoals toen ik de rij niet lekker werd en iemand aanbood mn tas even vast te houden. En mensen die elkaar een grote modderplas over helpen en handen uitsteken! Props !! Zo hoort het te zijn ! :)

  20. maka

    omg, wat vinden jullie jezelf allemaal goed en belangrijk en ‘echte’ lowlanders. Om te kotsen! Lowlands is voor iedereen!

  21. Floris

    Ik heb het wel een beetje gemerk, bijvoorbeeld bij James Blake. Iedereen was naar binnen gegaan vanwege de hype en vervolgens was er een constante uitermate irritante stroom van mensen naar buiten die het toch iets te alternatief vonden. Maar als je rondloopt op het terrein merk je er niets van. De echte llow-liefde sfeer zat er goed in.

    Het verband tussen de kaartverkoop en het publiek snap ik wel, maar is wel een beetje overdreven. Zouden de festivalgangers met de ik-zie-wel gedachte echt op de dag van de verkoop in 2010 als een bezetene achter de computer zitten? Daarvoor moet je toch echt ook wel iets hebben met de muziek. Lowlands moet tevreden zijn dat mensen zo blind hebben vertrouwd op de organisatie om een goede line-up te verzorgen.

    Ik vraag me af wat het probleem nu eigenlijk is. Nu de BTW-verhoging weer in is gegaan, kan de kaartverkoop weer op de normale data beginnen.

  22. frenckie

    Vond het weer een mooi jaar. Toch erg jammer dat er met het wegvallen van Q-tip bijna geen hiphop meer stond. LL is al jaren het leukste feestje van het jaar, maar omdat er overdag niet altijd wat boeiends speelt en het ’s nachts zo’n leuk feestje is zie ik mijzelf ook voor 16:00 bijna niet meer op het festivalterrein.

  23. Sander

    De Nieuwe positie van X-ray zorgde ervoor dat mensen nu plots in aanraking kwamen met de dance liefhebbers, ipv de hoek waar t blik voorheen verstopt stond. Toen kon je t  nog ontwijken, nu kwam iedereen er langs.
     
    Waarom zouden echte muziek liefhebbers nu plotseling in de regen buiten moeten wachten voor een kaartje? Terwijl de 3fm massa lekker zit te klikken? Om maar niet van de VIP tent mensen te spreken. Leuk hoor dat Wubbo Ockels n kaartje had, maar voor de muziek kwam ie niet.
    Het kennen van alle bandjes maar lekker op muziek ontdekkingstocht gaan is geweldig aan Lowlands. Dat je er bovendien de beste festival sfeer hebt is gewoon top.
    Beetje elitair lopen doen met je grote muziekkennis  “oh ik ken deze band veel beter dan jij” maakt de sfeer er ook niet beter om.
    Eerst bands bekend maken , DAN tickets in de verkoop doen zou ook nog wel ns kunnen helpen. Ik heb ‘het gebrek aan headliners’ ook niet gemist.
    Weg met de Alpha zou ik zeggen. Die tent eet daar die arme charlie gewoon op J
    Openlijk zeggen dat je geld over houd op de begroting van 2011 is ook niet erg fijn om te horen. Vandaar de kale tent aankleding en hemelpoort versiering zeker.
     
    Sander

  24. Plien

    @ Maka

    Ik vind mezelf echt niet belangrijker dan anderen, niemand hier. Maar ik heb wel met alle recht een hekel aan mensen die een glas bier over me heen gooien, of hun vieze vol geplaste flessen van de nacht bij mijn tent neer flikkeren. Of mensen die je aan de kant duwen bij de dranktent. Daar gaat het hier om.

  25. Swanson

    Ik zit in dubio. Aan de ene kant ben ik het eens met het feit dat het publiek is veranderd, maar om er een elitair feestje van te maken is ronduit nonsense. Ja, ik ben voortijdig afgehaakt bij James Blake en ja ik heb soms op dat ene nummer zitten wachten, maar maakt mij dat dan minder? Ik ga juist naar LL om nieuwe bands te ontdekken. Zo heb ik me geweldig vermaakt bij Le Butcherettes, Cherri Bomb en The Computers. Deze bands had ik zonder dit feestje nooit ontdekt! Laat iedereen in zijn waarde, maar doe wel iets aan de uitverkoop aan de kaartjes.

  26. Michel H

    Is ie nou helemaal van de pot gerukt? Je organiseert een festival, waarbij ook tot vroeg in de ochtend dikke beats te horen zijn, en je gaat klagen dat er mensen komen die gaan voor feesten tot diep in de nacht?

    Lowlands is Lowlands, en de manier waarop je jezelf presenteert bepaalt wat voor publiek je aantrekt. De sfeer op het festival, en de goede verhalen erover, bepalen wat voor publiek je aantrekt.

    Zorg voor een programmering en timetable die past bij het publiek dat je wilt aantrekken, zorg voor communicatie op een manier die past bij het publiek dat je wilt aantrekken. Miepen over de kaartverkoop is naar mijn mening een teken dat je oogkleppen op hebt.

  27. Sabrina

    Iets meer de hand in eigen boezem van de lowland organisatie mag wel denk ik hier.
    Hoe durf je de mensen die, nog voor er ook maar iets bekend was en het vertrouwen in de goede afloop en line up hadden, nu voor de bek te schoppen en te zeggen dat het geen echt lowlands publiek is. Ik ga me dan de vraag stellen of ik dat wel wil zijn.

  28. Sander Daamen

    Dat het publiek aan het veranderen is konden wij vorig jaar al merken. er komt steeds meer (wat wij noemen) “commercieel” publiek.
    Dit publiek wil alleen maar kunnen zeggen dat ze er geweest zijn. zien en gezien worden. Dit zie je aan de kleding, dit merk je op de camping, aan het “rellen” en de algehele houding en instelling. (de saamhorigheid en hulp bereidheid is bij deze mensen ver te zoeken. alleen maar ikke ikke ikke en de rest kan stikken. daardoor verloopt de kaartverkoop ook zo achterlijk.( als je namelijk geen kaarten hebt hoor je er niet bij) Het commerciele publiek loopt hier in onze ogen het “echte” festival publiek een beetje in de weg. Wij zijn dit jaar dan ook uitgweken naar Pukkelpop om dat dit altijd al op de lijst stond maar bijna altijd samenvalt met LL.. dit jaar helaas alleen met een dramatische afloop.

  29. Michel H

    @olafdb: “Heb met meerdere mensen gepraat die op een enkele uitzondering geen een act kenden. Dan hoor je gewoon niet op Lowlands.”

    Als je dat echt vindt, hoor JIJ niet op Lowlands.

  30. Dejeep

    Ik ben voor jou hoor Plien. Af en toe heb je er van die rotte appels tussen zitten. Maar volgens mij moeten we af van het idee dat Lowlands een grote eengezinde familie is. Dat bestaat domweg niet. Je hebt 55000 man bij elkaar die allemaal hetzelfde willen (namelijk een leuk weekend) maar dat allemaal verschillend invullen. Als iedereen elkaar gewoon lekker de ruimte geeft om dat te doen (afgezien van asociaal gedrag natuurlijk) moet het goedkomen toch?

  31. alex

    Elke tent s,nachts fucking en gezellig mijn menig gooi eens een goeie dance programma in de Alpha

  32. alex

    (druk hoorde er nog tussen)

  33. Plien

    Precies ! En daar gaat het ook om. Die huismoeders maken me echt niets uit, ik vond het geweldig dat ze met een bakje zelf gemaakte salade aan komen zetten. Maar je vraagt je af hoe ze bij het idee zijn gekomen om een kaartje te kopen, haha.

  34. Skyscrapercitizen

    Voor mij was het de twaalfde keer. Heb nog de jaren meegemaakt dat het niet uitverkocht was. Naar mijn gevoel zijn er de laatste jaren juist minder biergooiende en asociaal duwende lomperikken dan vroeger. Er zijn altijd wat hufters tussen maar dat is niet te voorkomen. Juist nu lowlands gelijk uitverkocht is weet je dat de mensen met een kaartje ook echt graag wilden. Vroeger waren er mensen die een week van tevoren dachten laat ik nog maar een kaartje kopen voor lowlands, en dat is een ander type dan de mensen die afgelopen november in de stress achter de computer zaten!

    Het enige wat naar mijn gevoel echt anders was dan vorig jaar is dat er minder echt jonge mensen waren (18 en jonger) dan afgelopen jaren.

  35. MarkvdrHeijden

    Ik word ook een beetje moe van het geklaag over het uitgaanspubliek, en dan met name over het feit dat juist dit publiek ervoor zorgt dat Lowlands zo snel is uitverkocht.

    Alsof alleen zij op de eerste dag van de verkoop achter de computer zitten te f5’en en ik, al 15 jaar aanwezig en liefhebber van rock, niet direct een kaartje zou durven kopen omdat de line-up nog niet bekend is. Wat een onzin. Lowlands heeft bij mij een zo groot krediet opgebouwd dat ik blind een kaartje koop. En volgend jaar weer, ook al vond ik de line-up dit jaar wat minder.

    Ook enkele argumenten die hierboven worden genoemd, vind ik onzin of onjuist.
    – Dat Lowlands binnen een dag is uitverkocht zegt genoeg. Wat dan? Mij zegt het dat dit de beloning is voor een festival dat jaar op jaar bewijst de bandjes te weten strikken die er op dat moment toe doen en een mooi feest in de avond daarbij levert. (En nogmaals, ik vond de line-up dit jaar ook minder.) Het zegt mij ook dat het muziekaanbod steeds diverser wordt en enkel festivals als Lowlands dit voldoende aanbieden. De muziekliefhebbers weten dat en gaan daarom graag naar festivals als deze.

    – Ik loop al jaren weg halverwege een concert als het me niet bevalt, of ik naar iets anders wil.

    – In mijn ogen wordt het publiek juist steeds ouder. In ieder geval word ik zelf steeds een jaar ouder, maar heb ik niet het gevoel dat ik de rest ontgroei.

    De wereld verandert, Lowlands verandert, het publiek verandert, jij verandert. Dat is zo en dat zal altijd zo blijven. Sta open voor iedereen en alles en je hebt hoe dan ook een fantastisch festival. Dat lukt mij in ieder geval al 15 jaar. Lukt het jou niet, dan is dat toch echt je eigen probleem. Probeer dat niet in andermans schoenen te schuiven.

  36. MartijnB

    Ik ben het helemaal eens met de reactie van “marksi”. Waarom wordt er de hele tijd in hokjes gedacht tussen “bandjes publiek” en “nachtprogramma publiek”? Zelf was ik voor de 12e keer op Lowlands en ik ga al 12 keer voor de bands EN voor de dj’s. Vrijdag waren mijn hoogtepunten de The Horrors en Arctic Monkeys en zaterdag vond ik de dj set van Sandwell District het beste van die dag. In welk hokje gaan jullie mij nu stoppen?
    Ik wordt er een beetje ziek van dat de mensen die s’nachts uit hun dak gaan in de Bravo tent worden weggezet als “minderwaardige lowlands gangers”. Kunnen we allemaal even kappen met dat hokjes denken en Lowlands weer zien als de totaal beleving die het claimt te zijn?

    Kaartverkoop dus gewoon laten zoals het is. Misschien op naam verkopen maar geen elite groepjes creëren door de toegankelijkheid moeilijker te maken.

  37. marksi

    Wow Sander Daamen jouw arrogantie is echt stuitend. Hoe durf je andere mensen zo neer te zetten? Jij gaat even vertellen dat anderen er zijn om te kunnen zeggen dat ze erbij waren. Ik denk dat als je met een minder hautaine houding gewoon eens die “commerciele” personen zou aanspreken, dan merk je dat ze er zijn om een top weekend te hebben. Ik heb weer zoveel leuke, interessante personen gezien en gesproken. Allemaal gewoon heerlijk daar om los te gaan en een super weekend te hebben.

  38. GRD

    Ieder persoon is een LL-bezoeker. Als je alle stijlen muziek aanbiedt, kun je ook allerlei verschillende bezoekers verwachten. En dat moet ook zo blijven!

    Dit was mijn 14e keer en ben elke dag van 11 tot 05 uur op het festivalterrein te vinden. Ik hou van alle stijlen muziek en wil dus zoveel mogelijk zien. Dat houdt in dat ook ik wel eens halverwege wegloop om een andere band of dj te zien.

    Dat mensen de ‘nieuwere’ bezoekers commercieel vinden, ligt eerder aan al die gratis kaartjes, te winnen bij oa 3fm. Mensen die 2 uur lang proberen een kaartje te bemachtigen zijn echte LL-bezoekers.

    Verkoop via poppodia vind ik dan ook geen goed idee. Zo komen de mensen uit regio’s ver weg verwijderd, zoals ik, moeilijker aan een kaartje. Ik ga niet naar concerten van bands die ik ‘wel grappig’ vind. Dit kost mij vele uren rijden. Dit is veel makkelijker als je naast een podium woont.

    Ik zeg: niets veranderen. Houd LL12 net zo gezellig als alle vorige edities!

  39. merel

    Ik vond het publiek even gezellig als alle andere jaren.

  40. Lotte

    Jeetje mina waarom al die irritatie?! Iedereen zegt dat ie een geweldig weekend heeft gehad, maar ondanks dat heeft ook bijna iedereen wel wat te klagen. Laten we met z’n allen gewoon even lekker nagenieten van wat voor mij altijd t leukste weekend van het jaar is! Natuurlijk zijn er altijd dingen die verbeterd kunnen worden enzo, maar dit is volgens mij echt onnodig.

    Zelf ben ik van mening dat Lowlands gewoon voor iedereen is, dat is juist de kracht ervan, en de reden dat er zo’n gevarieerd programma is, en dat het helemaal niks heeft uitgemaakt dat er dit jaar iets minder headliners waren.
    Je moet gewoon genieten van Lowlands, en dat moet kunnen op je eigen manier. Of je nou om half 11 s ochtens al staat te tai chi’en of dat je pas om 4 uur s middags je tent uit rolt. Of je nou 15 of 50 bent, of het je 1e of je 10e keer is, of je meer van rock houdt of juist van dance. Het is juist zo leuk dat iedereen samen is, hoe verschillend ook, en dat iedereen een te gekke tijd heeft.

    Ook moeten we ons realiseren dat alles verandert, natuurlijk zal Lowlands nooit meer hetzelfde zijn als vorig jaar of 10 jaar terug. Zo gaat het met alles. En ik denk dat als je dat niet kunt accepteren en je alleen maar ergert (of dat nou aan het publiek, de line-up, de sfeer, de verkoop of wat dan ook is) je misschien beter thuis kunt blijven.

  41. _different_

    Ik vond het over het algemeen super gezellig dit jaar… Ik kende van de “kleine” acts vrij weinig, maar daarom ga ik naar Lowlands. Ik leer vanzelf nieuwe dingen kennen :D

    Wat mij wel opviel waren de grote kuddes “Hippe Meisjes”. Die waren toch iets minder festival-sociaal dan anderen (denk aan: het betere ellebogenwerk in de rij, over veel dingen klagen, meer bezig met in beeld komen dan muziek luisteren…) maar daar kon ik op mijn eigen manier ook wel weer om lachen.

    Ik ben ook niet voor verkoop bij poppodia. Ik woon in het verre oosten, waar zelfs postkantoren tegenwoordig wegbezuinigd zijn. Dan wordt kaartjes kopen wel een hele opgaaf, en dat zou jammer zijn. Zoals GRD al zegt, je gaat niet zomaar voor “wel grappig” ergens heen, met het (reis)kostenplaatje wat daar aan hangt.

    Maar ik heb een mooi weekend vol met ontdekkingen gehad. Op naar een gezellig LL12!

  42. michael

    tjesuz die van eerderburg is echt aan vervanging toe…

    ga eens goede muziek programmeren loser…

    betaal je 180,- krijg je een schop na….

    het niveau van de danceacts was iig een stuk beter dan al bandjes overdag…

    tevens kwamen alle verassingen uit de x-ray

    en ja ik ben een echte muziekkenner die ook ’s anchts lowlands bezoekt….

    ook nog een hele foute actie: al je bezokers oprowpwn politici te gaan spammen, hoe haal je het in je hoofd als muziekfestival…

    kom op mojo, roer om en weg met die rare direkteur

  43. bou_ke

    het ge-emmer op de X-Ray (en diens positie) snap ik niet, Omar Souleyman en Suuns stonden daar overdag en het is de enige tent waarop ik ’s nachts even vreemd heb kunnen dansen op Idioteque van Radiohead.

    En daar begint meteen mijn ge-emmer. Ik vind het nachtprogramma ook niet echt boeiend, heb dit keer vooral films en comedy gekeken ’s nachts (lekker!) maar zou het wel lekker vinden op écht alternatieve muziek te kunnen dansen. Doordat de Grolsch ’s nachts de ene boutplaat na de andere draait wordt je richting de andere tenten geduwd waar de muziek (vind ik) nogal inwisselbaar wordt.

    Kaartverkoop na bekendmaking van (een deel van) de line-up of via poptempels zou ik heel erg prima vinden. Ik kom er nu al jaren en vrienden van me al véél langer; t publiek verandert en volgens ons niet ten goede. Ik zie nu mijn studiegenoten die meer van drugs en dansen dan van muziek en kunst houden op LL terug. Die leegheid vlucht ik juist voor op Lowlands!

  44. NTR

    Natuurlijk was t volk anders, veel meer dance mensen dan normaal lowlands volk. Ik miste persoonlijk ook de echte alternatieve rockbands, metal, etc terwijl juist op die gebieden ontwikkelingen zijn. Maar goed geen probleem iedereen moet kunnen genieten.

    Wel had ik veel meer overlast van alle junks. Vroeger waren mensen dronken, stoned of hadden pillen gebruikt. Om ons heen op de camping was het medicijnkastje compleet: MDA, GHB, XTC, coke, speed. Eerder nooit gezien of meegemaakt. Nu waren mensen overactief, vervelend of agressief. Daar zou je eens wat aan moeten doen.

  45. michael

    het zou trouwens wel veel beter zIjn om bv 5.000 kaarten minder te verkopen, het was echt veels te druk en veels te lange rijen overal………vooral als je geen headliners neerzet..

  46. bou_ke

    Dieptepunt van LL2011; de beker bier die vanuit (het tergend timide) voorvak tegen de gitarist van the Kills aan werd gegooid. Heeft ab-so-luut niets met dancepubliek te maken maar wel met een gruwelijk gebrek aan respect.

    En nee, de “held” stak niet zijn hand op toen de gitarist vroeg wie het was…

  47. Mr.T

    Door de programmering krijg een wisseling van publiek. Het is niet voor niets dat onze groep vaste LL-gangers, kleiner en kleiner is geworden laatste jaren. Dit komt vooral door de bands die geboekt worden, door de richting die opgegaan wordt door LL. Sizget gaat precies hetzelfde tegemoet. Vercommercialisering, als ze dat tegen willen gaan. Maak dan het aanbod overdag en s’nachts diverser.
    OFOFOFFFF we kunnen kaartverkoop zo regelen dat na het aantal jaar dat je naar LL bent geweest eerder in aanraking komt voor een kaartje. ENENen… dan campings indelen naar het aantal jaar dat je op LL bent geweest! HOKJES!

  48. Falco

    Prima weekeind gehad, maar was wél erg druk; 8000 mensen minder was niet erg geweest. Nog een puntje: hele dag in de Groovetube geweldige motown / soul / funk en rock te horen, maar ’s avonds ook gewoon dance, net als in nog drie andere tenten… Als je, zoals ik, niet van de dance bent, waar moet je dan na 2200 uur heen? Enige optie was drie uur in de rij voor de Titty Twister of op de camping zélf muziek gaan draaien….

  49. Magnus

    Pijn in mijn strot en een enorme verkoudheid opgelopen. Dat is het enige waarover ik kan zeuren.

  50. Will

    Ik denk eigenlijk dat van Eerdenburg helemaal niet doelt op het “commerciele” publiek maar meer op de ticketbureaus en zwarthandelaren die voor enorm veel overhead zorgen op de kaartverkoopsites. Als je je kaarten verkoopt via een paradiso of een Tivoli haal je die bureaus in principe uit de mix.

    Die opmerkingen over een ander publiek komt vooral van de VK. Ja, er is een ander publiek dan vroegah maar tijden veranderen nu eenmaal.

    Ik ga ook al 12 jaar, en ik heb alweer een geweldige editie gehad. Bijna voor ieder wat wils, al was er dit jaar wel een heeeeel klein aandeel in de wat hardere rock genres.

  51. vleermuizencola

    2 dingen

    a) vleermuizencola goedkoper

    b) 3FM van LL weren. Nadat ze pinkpop al kapot hebben gemaakt met hun commerciele crap, lijkt LL deze weg ook te bewandelen. Zet idd meer hardrock/metal/hiphop/reggae neer. En ik zou een aparte dancehoek maken, dan kunnen de hakkertjes lekker daar hun gang gaan. En ik ergens anders.

  52. zmooooc

    Ja natuurlijk verandert het publiek. Dat doet het altijd al, in ieder geval wel in de 13 jaar dat ik er kom. Geen jaar was hetzelfde. En dit jaar was ook prima! Lowlands moet niet zeuren en met zijn tijd mee gaan.

    De indeling van de tenten past steeds minder bij de smaak van het publiek en bij de programmering van het festival. Wie had verwacht dat dEUS de Alpha vol zou krijgen terwijl ze er pasgeleden nog stonden en sindsdien helemaal geen nieuw album hebben gemaakt? En wie had verwacht dat Lamb de tent vol zou krijgen als Lou Rhodes (zangeres) niet te zien is op de videoschermen?! Wat deed een megahype als Beardyman in de X-Ray? En wat deed The Offspring – die we allemaal 15 jaar geleden al grijs hadden gedraaid – in de Alpha terwijl een zeldzame verschijning als Aphex Twin bij lange na niet in de Bravo paste?

    Er waren meer dan genoeg echte muziekliefhebbers. Dat die niet daar stonden waar Lowlands ze had verwacht zegt meer over de arrogantie van Lowlands dan over de mate van muziekliefhebberij bij het publiek. Snobistisch gedoe.

  53. stereoparty

    (Niet helemaal serieuze) suggestie: voorrang bij de verkoop op basis van je Last.fm Lowlands festival compatibiliteit. (Aldus de man met de 99% match – http://www.last.fm/user/stereoparty)

  54. Ewout

    Het leuke van Lowlands is dat het alles tegelijk is, en voor iedereen. Dat maakt Lowlands ZO leuk dat het festival alsmaar populairder blijft worden. En dat maakt weer dat ook het Loveland-publiek in witte linnen broeken en een kaak op half zeven er graag bij wil zijn. Dat is logisch, en die groep wegzetten als ongewenst riekt haast naar discriminatie. Haha. Ik hoop dat Lowlands niet verandert. Nooit. Die snoeiharde stompende beuktechno in de Bravo zou misschien een graadje minder kunnen, maar wie ben ik om daar iets over te zeggen. Ik hoop dat ik er volgens jaar weer bij ben en ik hoop ook dat de tribal-beukers en drugskakkers dan meer thuis zullen blijven dan tijdens deze editie. Daar hoef ik me toch niet voor te verontschuldigen, dat ik dat slechts hoop. En ja, als de Lowlands-organisatie dat op een bepaalde manier een klein beetje kan sturen, dan zal je mij geen klaagbrief zien schrijven.

    -ps. Het was krankzinnig vet. Weer.

  55. Niels

    Is dit dezelfde directeur die nog onlangs meldde dat hij liever nieuwe aanwas ziet dan die-hard LL bezoekers? Wat wil je nu?

    Stap eens af van het propageren van je linkse gedachtegoed, stap eens af van het bekritiseren van je eigen publiek en STOP eens met zeuren.

    Muziek, daar gaat het om. Variatie, mooie namen, minder bekende namen… En iedereen is welkom. Die hard LL of niet.

  56. SP

    Voor Lowlands ben ik naar Sziget geweest.. Ik schaamde me voor de Nederlanders daar. Wat dat betreft was Lowlands een verademing. Lief en gezellig volk!

    En organisatie bedankt voor het boeken van Collabs in de Bravo. Grappig om de ‘wij gaan al jaren naar Lowlands en drinken overdag veel bier en zitten dan op een heuveltje mensen’ dan als uitgezakte puddingbroodjes te zien staan, wijzende naar mensen die lekker al dansende uit hun dak gaan en zeggen ‘hoeveel pillen zou die wel niet op hebben’. Kan daar wel om lachen.

  57. Koen

    Tussen de regels door maak ik hier eigenlijk een beetje uit op dat er nu maar gewoon elk jaar dezelfde mensen moeten komen, omdat ‘die nieuwelingen’ geen echte Lowlands-gangers zijn.

    Wat een onzin! Ik ben dit jaar voor het eerst op Lowlands geweest, en ik heb nog nooit ergens zo’n goede sfeer meegemaakt. En al helemaal niet met uitgaan, dus dat het allemaal uitgaanspubliek is vind ik ook onzin. En daarbij moet je het ook zo zien dat alles langzaamaan wel een keer veranderd, en zo dus ook met de mensen die naar Lowlands gaan. Dat heet evolutie, en dat gebeurt nou eenmaal, en dat er dan een stel chagrijnen zit te zeiken, omdat het niet meer precies zo is als 10 jaar geleden kan mij eigenlijk geen ene reet roesten, dat vind ik eigenlijk diep triest.

    Om er nog maar even aan toe te voegen dat ik het echt een geniaal weekend vond, ontzettend leuke mensen ontmoet, mooie muziek gehoord, goed gefeest, goed gedronken, en ik wil daarvoor toch iedereen die er was een enorm compliment geven, want ik was vooraf toch een beetje sceptisch gezien de magere line-up. Al zaten daar ook genoeg positieve verrassingen tussen blijkt achteraf.

  58. Robin

    Waarom niet gelijk een ballotage? Je mag alleen komen als je van de ‘juiste’ muziek houdt en de weegschaal voldoende naar links doorslaat. LL heeft voor mij afgedaan door mensen met andere opvattingen of voorkeuren uit te willen sluiten. Ouderwets linkse houding. Iedereen is gelijk maar wij een beetje meer dan de rest.

  59. Niels Hoogwerf

    Wat een figuur die festival directeur. Ga al sinds het derde festival naar Lowlands. Publiek is altijd divers geweest. Al die mensen die zeggen er was meer dit of dat publiek en dat is stom, die zouden gewoon niet meer moeten gaan. Iedereen is welkom als je een kaartje hebt gekocht. Wees gewoon tolerant. Het is een vrij land. Maakt mij het uit wat je stemt, wat je gebruikt of wat je gaat luisteren. Maak lol en zoals alles in het leven life and let life

  60. VUIG

    Er zouden teveel mensen rond lopen die geen enkele act kenden… Dit botst toch met het verweer tegen het uitblijven van grote headliners: Lowlands is toch een festival om nieuwe dingen te ontdekken. Die mensen die geen enkele act kennen voldoen dan toch perfect aan het ontdekkersprofiel?

    Enige vervelende dat ik heb meegemaakt was een stel doorgesnoven en straalbezopen boeren die dachten bij Chef’Special een moshpit te kunnen beginnen. Gewoon om te irriteren. Het publiek in de Bravo wil alleen maar dansen en is over het algemeen prima te harden, zelfs voor iemand die niet zo van dance houdt zoals ik.

  61. Bas

    Mooie grapjas. De Bravo beter programmeren dan de Alpha en de Grolsch tesamen en dan zeggen dat er het verkeerde publiek op afkomt (puntje de lege Bravo bij Lamb verbaasde mij zéér)
    Overigens zou ik graag willen weten hoeveel van de 165,- die ik dit jaar heb betaald naar volgend jaar gaat en of dat dan evt voor bezoekers van dit jaar ook dan gecompenseerd kan worden.
    En wat die kaartverkoop betreft; gewoon ouderwets slapen voor het VVV of postkantoor, dan weet je (bij concerten) tenminste ook dat de échte fans de veld kaarten hebben, nu kan iedereen met een kantoorbaan op vrijdag aan kaarten komen.

  62. HJW

    De enige tweesplitsing die ik zie tussen lowlanders is de groep die wel en de groep die niet onder de douche staat elke ochtend. Ik heb natuurlijk geen problemen met mensen die douchen op lowlands, maar persoonlijk heb ik de rijen niet zien groeien over de afgelopen 6/7 keren dat ik op Lowlands ben geweest. Mijn conclusie is daarom dat het karakter van het publiek niet veranderd is. Zo heb ik dat bovendien ervaren: iedereen was even vriendelijk en gestoord als de voorgaande jaren, op de persoon na die begon te zeiken over het feit dat ik mijn tent aan het opzetten was voor de ingang van zijn/haar tent, terwijl het keihard aan het regenen was.

  63. Matthijs

    Grappig om te lezen, al dat gezeur en die hele vroeger-was-alles-beter-mentaliteit. Nieuwe muziek leren kennen vindt iedereen fantastisch, maar zodra je een andere context moet leren kennen begint het gezeik.

    Geniet toch gewoon van het fantastische weekend!

    Soms ben ik wel trots op Nederland, maar soms als ik weer lucht krijg van die zeikcultuur…

    Bedankt voor weer een topweekend, volgend jaar weer verandering! Get used to it!

  64. Martin

    Dus meneer Van Eerdenburg wil een selectief toelatingsbeleid!? Dan heeft hij meer gemeen met de door hem verketterde PVV dan hij denkt!

  65. Samira

    Voor mij na 3x lowlands geen lowlands meer.
    heb spontaan een hekel gekregen aan de organisatie die mensen met een politieke voorkeur niet meer op het festival wilt hebben. Jammer dat het zo gaat, daar hou ik niet van. Heel jammer maar verheugde mij er altijd erg op, maar dat is nu afgelopen. Zo ik hier en daar lees ben ik niet de enige die er zo over denkt.

  66. super_dilen

    Wat een gezeik.. ik heb gewoon een top weekend gehad en laat alles asj blijven zoals het is !! kaartverkoop .. wat voor de mensen die in groningen wonnen of brabant .. -.-” kijk ik woon zelf in leiden voor mij is paradiso niet zo ver maar voor de andere..

  67. super_dilen

    btw nieuwe directeur aub…

  68. peter

    Ik heb totaal geen probleem met de manier waarop mensen feest vieren: met een biertje, lekker de hele dag luieren, of ’s nachts los gaan op dance muziek. Liever nog beiden. Probleem is dat dat laatste een bepaald volk aantrekt dat het nodig vind de hele neus vol te stoppen met coke of speed. Gevolg: een ruk-sfeer. Als je jezelf vol wilt snuiven met die chemische troep: prima. Maar volgens mij zijn er tig festival voor die doelgroep (Mysteryland, Defcon, Sensation, etc etc). Denk dat dit mijn laatste LL was. Maar denk dat Eerdmans dit geen hol uitmaakt. Zolang de portemonnee maar volloopt. Jammer, die commercie. Echt jammer dat Nederlands mooiste festival zo verneukt wordt.

  69. Randy

    Lowlands is populair, dus trekt het festival een immense berg popi-jopi’s. Ik denk dat je daar – ook als organisatie – vrij weinig aan doet.

    Ik vond deze editie geen geslaagde, omdat mijn vriendin (met alternatief uiterlijk) erg veel last had van het volk dat eigenlijk niets te zoeken heeft op een vrij alternatief festival. Ik ga echter niet doen alsof de organisatie daar schuld aan heeft.

    In plaats daarvan ga ik volgend jaar voor de verandering eens ergens anders heen. En dat zouden meer teleurgestelde Lowlanders moeten doen.

  70. jeboy

    ik wil minder hipsters, meer party people

  71. jeboy

    en @ peter

    die ruksfeer komt echt niet door de drugs man, want die lui zijn er elk jaar en dat zijn elk jaar gezellige mensen snachts

  72. Rob

    Ik wordt een beetje moe van al dat gezeur over commercieel. We leven hier een kapitalistisch land waarbij zelfs de overheid bij elke beslissing eerst naar de portemonee kijkt. Als je vindt dat het brood van bakker Lowlands te duur is ga je maar naar de concurrent die er evengoed een boterham aan wil verdienen. Vindt je dat ook te commercieel ga dan maar vrijwillig naar Afrika om daar een waterput in de sahara aan te leggen.

    Dat lowlands zo populair is heeft de trouwe lowlandsganger ook deels aan zichzelf te danken. Elk jaar vertel ik vrienden weer hoe gaaf het festival was. Inmiddels heb ik mijn verslaving over gebracht op anderen. Ik denk dat dat bij anderen niet anders werk. Dus voor alle klagende doch enthausiaste LL gangers; niet vertellen hoe gaaf LL2011 was!!! Mijn vrienden zijn inmiddels ingelicht want ik hoop dat zij volgend jaar ook komen genieten van dit prachtige evenement!

  73. olafdb

    @Michel H Muziekfreak of niet, iedereen heeft zijn plek op Lowlands. Als je maar van muziek houdt die op Lowlands staat. En dat miste er deze editie.
    Ook al volg je de muziek niet heel erg, je kent altijd wel wat namen die geprogrammeerd zijn. Maar dat je van alle soorten, stijlen en tenten niets kent en ook niet de interesse hebt om erachter te komen… Dat is wat mij (en gezien de reacties meer mensen) tegen de borst stuit.
    Feestje vieren prima. Maar als je niet van alternative/metal/vul-een-muzieksoort-van-Lowlands-in houdt: ga er alsjeblieft niet heen. Dat werkt ergernis op. Bij jezelf, omdat je de mensen om je heen niet snapt. En bij anderen.

  74. Rob

    Lowlands heeft altijd een goede nachtprogrammering gehad, met stevige dance in de Bravo. Dat er minder zogenaamd alternatieve mensen komen kan ook liggen aan het gebrek aan dat type muziek.

    Vroeger stond er nog wel eens een harde metal band op LL. Op dit moment is alleen de dance programmering de moeite waard. Offspring als headliner? Whaha, komop zeg.

    Lowlands zou er goed aan doen weer eens wat harde metal of hardcore bands in de programmering te zetten. Kijk eens naar een festival als dour.

    En zo lang als ik op lowlands kom, en dat is meer dan 10 jaar, wordt er drugs gebruikt. De bravo tent is gewoon waar het te doen is na 22:00 savonds, en ja daar gebruiken mensen een pilletje. Prima toch. Zie ze liever als die irritante zatte pubers die door modderplassen gaan springen.

    Ieder zijn eigen ding. De dance op lowlands is goed, singer songwriter ook. Nou nog wat harde metal en hardcore bands, en lowlands is perfect imo.

  75. Merijn

    Doe het gewoon alleen via bijvoorbeeld Free Record Shop of Primera of zoiets! Dan heeft bijna iedereen max. 30 minuten reistijd en dan weet je zeker dat als je op tijd bent, je ook echt een kaartje hebt! Nu is het steeds nog maar afwachten: je kan vanaf 11 uur zitten klikken, maar dan nog kan je om 2 uur zonder kaartje zitten…

  76. Sandra

    So what als er mensen komen die de sfeer belangrijker vinden dan de muziek? Het gaat er toch om dat je met z’n allen een fantastisch weekend hebt? Laat iedereen lekker in z’n waarde. Persoonlijk heb ik weer van elke minuut genoten en niet één vervelend incident meegemaakt. Dat vind ik bijzonder op een festival met 55.000 man. Leven en laten leven. Als LL niet (meer) naar je zin is, kom dan gewoon niet meer.

  77. Doppie

    er zijn altijd wel mensen die moeten zeiken… -.-” als je naar je favo discotheek gaat of naar je favo bandje dan zitten er altijd wel mensen tussen die er eigenlijk niet bij horen . Dat gebeurt gewoon… -.-” echt mensen zeur niet. Op lowlands kom ik voor mezelf en de sfeer is gewoon altijd goed.. =S kap met zeiken aub . En wat boeit jou het als mensen gewoon ff een weekendje los willen gaan met een pilletje of een snuifje en wat weet jij ervan dat die mensen alleen maar het avond progamma bezoeken volgen jullie die mensen de hele dag??

  78. Joop

    Getver, wij van de bondskammer weten wel wie er naar ons festival mag komen?! Lekker fout zeg, en ondertussen PVV lopen veroordelen, leven we hier in de voormalige DDR??

  79. Louise

    Fijn plan, we maken er een randstad-feestje van :(

  80. Braamster

    Weer een heerlijk lowlands gehad en het is mij na twaalf keer niet echt opgevallen dat er veel veranderd is. Misschien te weinig mensen op klompen, frisbees, vlaggen en dat soort festval meuk.

    Iedereen die loopt te zeuren over verkeerd publiek zal zelf wel bij deze groep behoren.

    Helaas hoort 3FM op lowlands thuis (het moet toch uitgezonden worden) maar ze hebben wel een te grote invloed op lowlands.

    Lowlands staat voor mij voor een weekendje vrijheid en blijheid dus dat politieke ge-ouwehoer kunnen ze beter achterwege laten. Dat was effe een domper.

    Al met al weer een top lowlands!

  81. rene

    Haha wat een heerlijk stel idioten hier. Alsof het niet allemaal gewoon om het resultaat onder de streep draait! En als je al 14x bent geweest, is het dan niet eens tijd om ruimte te maken voor een nieuwe generatie? Ll is misschien niet veranderd, jij bent oud!

  82. Mr.T

    Dus voor volgend jaar:
    Soundgarden, System Of A Down, No Doubt, Rage Against The Machine, Cold Play, Sonic Youth, David Guetta, Deadmau5, The Prodigy, Primus, Rancid, Less Than Jake…

  83. Lieske

    Is het juist geen compliment voor de line-up dat zowel overdag als snachts iedereen staat te feesten? Ik heb het dit jaar ontzettend naar mijn zin gehad, en dat kwam onder andere ook door de enorme afwisseling. Overdag naar de leukste bandjes en savonds uit mijn dak met dance muziek. Ik kon het niet beter wensen.

    Maar voor alle mensen die het publiek veranderd vinden, en voor de mensen die alleen bandjespubliek willen. Ik geef je het beste plan waarmee ik jullie strijd mee kunnen winnen. Je gaat bij de kaartverkoop gewoon uit van de bandintelligentie. Wil je een kaartje kopen, moet je minstens 10 band bij naam kennen, en van deze 10 band meer dan 5 nummers kunnen neurien, luchtgitaar spelen, of drummen. Kan je dat, dan mag je een kaartje kopen. Zou daar eens mee beginnen! Succes gegarandeerd!

  84. Ouwe bok

    Was een prima feestje (17e keer inmiddels), kan natuurlijk niet tippen aan 1996, maar dat is dan ook schier onmogelijk. Edoch, een paar punten van kritiek:
    Wat meer bands op de latere uren, en een waardige Alpha-afsluiter (ipv Conan the Barbarian?!) lijkt mij wel het minste wat men veranderen mag. Niks mis met dance, ik sta er evengoed op uit mijn dak te gaan, maar het mag wel wat gevarieerder over de gehele dag.
    Razend populaire dance-acts als Aphex-twin hebben de ruimte nodig, zet die dan ook gewoon in de Alpha. De X-ray is simpelweg te klein voor feestjes als de Trippple Nippples. Ik begrijp dat ze het graag indelen op genre, maar als dat betekend dat de Bravo leeg staat tijdens Lamb, en de X-ray voortdurend uitpuilt, dan heeft de programmeur iets te verantwoorden.
    De tijden dat achtergebleven rockpubliek in de Alpha met gejoel en vliegend bier de voorts optredende dance-DJ verjaagd liggen al even ver achter ons als de sinasappel-gevechten destijds. Stijlen mixen gaat vandaag de dag vanzelf, dus programmeer tent versus act gewoon naar de verwachtte benodigde ruimte i.p.v. genre.

    Maak van de Titty-Twister een tweede 24-hr’s tent (de huidige draait enkel dance), en probeer meer ruimte voor het gehele terrein te verkrijgen, het was de vrijdag dusdanig druk dat je over hoofden kon lopen, geen pretje.

    En kaartverkoop via Ransstad-concertzalen? Dan nog liever helemaal geen LL meer, Of nog beter, absoluut geen verkoop meer in de Randstad. Wordt lowlands veel gezelliger door.
    Laat die laffe organisatie eerst de ticket-resellers maar eens aanpakken, het web stond bol van de aanbiedingen, de ticket-resell-criminelen hebben zelfs een branche-organisatie, en die directie omvat zelfs iemand van de Raad van bestuur-Ajax. Hoe onderwereld tot bovenwereld verheven wordt…
    Voorts de neppers van 3FM, NRC ,Novib en Greenpeace van het terrein weren, en het partijpolitiek geneuzel daar laten waar het hoort, namelijk in de vuilnisbak.
    We’re here, now entertain us!

  85. Matthijs

    Amen Oude Bok, Amen!

  86. Cro

    Precies , ieder zijn belevingswereld , goed of slecht , het is maar net hoeveel waarde je eraan hecht. ik vond het primaaaaaaaa zo.

  87. Anna

    Dé oplossing is volgens mij zorgen voor een goed, gevarieerd programma (met dance, metal, cabaret, rock, reggae, ska, punk, indie, theater en alles wat daar tussenligt en in een goede verhouding), dat (in ieder geval deels) bekendmaken en dan pas de voorverkoop starten. Dan komt automatisch het ‘juiste’volk (wie dat ook mogen zijn) en zal de verdeling over het terrein beter zijn.

    Nu hadden relatief veel dance-liefhebbers een kaartje gekocht waardoor het bij Bravo/X-Ray vaak veels te druk was.

    Bovendien ben ik het met enkele anderen hier eens dat de nachtprogrammering erg karig is voor de niet dance-liefhebber. Grolsch is onderhand de enige optie maar daar draaien ze alleen uitgekauwde rock of wat ook, het mag best een beetje minder bekend en wat spannender/vernieuwender allemaal.

    Ik ben in ieder geval evengoed altijd van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht op het terrein te vinden, eerst voor de bandjes, dan voor de feestjes. Slapen doen we thuis wel. Ik heb weer genoten!

  88. cro

    en de hemawinkel mag ook wel een iets gevarieerder playlist aanschaffen , elke keer dat ‘hello’ word je ook wel gek van

  89. CK

    Omdat ik het sterke vermoeden heb dat de organisatie meeleest (gratiss tevredenheidsonderzoek), ook mijn reactie wat er op mijn negende Lowlands is opgevallen:

    – Het publiek veranderd inderdaad, maar ik ben het er niet mee eens nou te zeggen dat er meer uitgaanspubliek komt. Het is al sinds mijn eerste Lowlands zo dat heel veel mensen overdag bandjes kijken en heel veel mensen avonds uit hun dak gaan in de Bravo (en nu ook X-Ray). Het is me wel erg opgevallen dat het op het terrein drukker en in de tenten rustiger was. Dat hoeft niet met het publiek te maken te hebben, het weer kan een rol spelen en het feit dat headliners ontbreken kan er voor hebben gezorgd dat mensen die ik normaal gesproken niet zie nu wel ben tegengekomen (de alpha-heuvelzitters)..

    – De omgekeerde Bravo is helemaal TOP! Ik was erg bang dat de open tent ten koste zou gaan van de bravo-beleving als donkere tent, gelukkig was dit niet zo. Ik vind de Bravo fantastisch, complimenten!

    – Ik heb het idee dat ik door het omdraaien van de X-Ray en de India minder bands heb kunnen ontdekken. De India nodigt altijd uit om bij het voorbijlopen van/naar hemelpoort even te blijven staan, terwijl bij de X-Ray het zicht op het podium minder is dus is het aantrekkelijker om door te lopen. Ik vond de X-Ray en Converse compound ook veel beter op de locatie van vorig jaar, als een soort “underground hoekje”.

    – Groovetube svp terug naar de oude plek, niet meer zo enorm groot en waar zijn de tafels! Groovetube = tafels dansen, dit jaar was het tafeldansen bij de LLow Chi Min!

    – Kan de Charlie eindelijk ergens anders staan? Ik ga daar niet helemaal heenlopen in de “alpha file”, in de dagen na Lowlands (nu dus..) lees ik altijd welke bands ik daar heb gemist. Ik zou even niet weten waar de Charlie dan wel kan staan, ideeen?

    – Wellicht kan de Lowlands organisatie de 24-uurstent aanpakken en daarbij een voorbeeld nemen aan de sleepless floor van Melt. De 24-uurstent op Lowlands is een ongezellige bende met simpele lampjes en dat is een stijlbreuk met de rest van het terrein.

    – Was de Titty Twister alleen voor mensen met een backstagepas?

    – Ik vond de hoeveelheid regeltjes dit jaar echt storend! Ook nooit zo vaak lang moeten wachten om het terrein op te mogen. Voorbeeld: Met polsbandje mag je niet meer naar de auto om boodschappen op te halen. Pfffffffff! Minder regeltjes en minder controle = betere sfeer!

    – Nog betere voorzieningen voor het opladen van mobiel zou fijn zijn, vooral vanwege alle ” twitter dit” , ” download deze app” etc advertenties op Lowlands.

    – Tot slot: Zeroes Heroes, Alpha DJ’s, Superstijl en Popomatic, een beetje teveel van het goede wat mij betreft, vooral omdat van dit rijtje alleen St Paul van Popomatic daadwerkelijk kan draaien. Misschien volgend jaar dit rijtje veranderen voor Popomatic, Noodlanding!, Kees, etc om zo de binding met de poppodia te houden? En dan in de India en in de Grolsh avonds een film (wat het geluid en licht is daar ’s nachts om te janken!). Vond Superstijl wel erg leuk en goed uitgevoerd trouwens!

    Ik vond dit jaar een top editie met als hoogtepunten Amon Tobin, Collabs en Crystal Fighters, ik ben erg blij dat ik nog steeds elk jaar naar Lowlands kan gaan en nog steeds niet tot de oudsten hoor. Hoop dat mijn favoriete festival nog beter wordt, tot volgend jaar! (Daft Punk! Daft Punk!)

  90. lima

    Lowlands was een feest en de lima is de leukste tent. Altijd feest, geen mainstream en gezellige mensen. De x-ray is ook vet maar moet wel echt groter. Het blik was gewoon constant vol.

  91. Rob

    Wat een gezeur op dit forum. Lowlands groeit met zijn tijd mee en velen verlangen naar het “vroeger was alles beter”. Natuurlijk is alles vroeger beter, helemaal mee eens, maar over tien jaar was 2011 vroeger en heb ik daar weer de beste herinneringen aan! Lowlands; blijf proberen en experimenteren en het feit dat het festival zo snel is uitverkocht is een compliment aan de organisatie (en ja, ik baal er ook van dat ik niet even rustig een kaartje kan halen maar 2 uur lang moet stressen op ticketservice)! Ohja, oude bok; voetbal an sich is sowieso de onderwereld; en als je het over commercieel hebt moet je maar eens kijken naar de exobitante salarisen van voetballers en hun bestuurders, veel te dure stadions en nog maar niet te spreken over het feit dat zij met hun evenementen ontzien worden van een BTW verhoging.

  92. bou_ke

    @ CK

    ik vond de beveiliging ook om te janken. Ik ben zaterdagmiddag uit de rij voor t festivalterrein geplukt en moest echt alles laten zien, buisje met oordopjes moest leeg, visitekaartjes uit m’n portomonnee peuteren en als ie dan (natuurlijk) niets kan vinden me niet eens een prettige dag wensen. dat kan gezelliger!

    m’n vriendin werd bij WIld Beasts in de Charlie door de beveiligers verzocht te stoppen met bellenblazen (zondagavond laat) terwijl de band het cool vond.

    Crowdsurfers die met grof geweld uit het publiek werden getrokken

    en en en: een anti-rook brigade in de tenten? doe ff normaal, het is wel Lowlands mensen…

  93. Les

    Ik vind dit toch wel het meest idiote achterlijke bericht ooit. De directeur gaat bepalen wat voor publiek er komt. Volgens mij zijn er HEEL veel bands die gewoon op tmf, mtv en 538 zijn te beluisteren. (dus ook niet allemaal hippebrillenskinnyjeans mensen) Dit zijn echt niet allemaal concert-bandjes-gaanders. Er zijn ook heel veel indie-muziek liefhebbers die niet naar concerten gaan (ik bijvoorbeeld, ik hou gewoon niet van concerten!). Moet ik dan ineens kaartjes gaan halen bij paradiso omdat de directeur vind dat ik er anders niet bij hoor, als ik naar lowlands wil?! Echt een supertriest idee. Lowlands is zogenaamd hokjesloos. Nou dikke reet, hipsterhokjes only!! WTF?!

    Het berichthokje is echt WAY TO SMALL trouwens!!

  94. Dallassalad

    Eens met de vele schrijvers hierboven dat verkoop via concertzalen niet een optie is en dat de directeur van een open-minded festival niet zo maakbaar moet denken met betrekking tot het publiek. Er waren vast nog heel veel meer leuke mensen die erbij hadden willen zijn, maar ik vond het publiek zo ook al meer dan leuk genoeg.

    En dat gedoe over uitgaanspubliek vs. muziekliefhebbers: puh-lease; dit zijn geen elkaar uitsluitende begrippen. Ik ben muziekliefhebber en ga graag uit, net als erg veel andere mensen die ik ken.

    Om over die politieke stellingname nog maar te zwijgen…

    De directeur zijn geloofwaardigheid als betamenlijk en open-minded gastheer van dit jaarlijkse muziekfeest wel heel erg op de tocht. Metaalmoeheid?

    Opbouwende kritiek voor de organisatie:

    – Groovetube: het geluid was hier echt zwaar onder de maat, doodzonde, want er werd heerlijk gedraaid, maar als je niet recht voor de boxen stond was het niet te horen. Locatie vond ik wel fris.

    – X-Ray: veel te klein; voor een beetje geraffineerd liefhebber van electronische muziek stonden hier zo’n beetje alle relevante acts.

    – Een festival als Lowlands kan niet zonder 24-uurs tent. En kleed die dan inderdaad ook een beetje fatsoenlijk aan. Het geluid was er net als in de Groovetube zwaar onder de maat.

    – Q-Tip vervangen door Lamb, min veel.

  95. Dennis

    Volop genoten weer van deze editie. Toch n kanttekening. Een aantal jaar door overmacht t festival niet kunnen bezoeken. De hoeveelheid tiener meisjes met dito ray-ban zonnebril is aanzienlijk toegenomen. (Of werden deze brillen uitgedeeld bij de ingang?) Mooie markante figuren zijn er nog steeds, maar meer ‘eenheidsworsten’ dan voorheen. Misschien dat t grote dance aandeel hier debet aan is. Het is jammer dat dance ook op het alternatieve Lowlands, dat bekend stond om rock/popmuziek, een steeds groter aandeel krijgt. Ik hoop dat de organisatie aankomende jaren de hoeveelheid dance vermindert. Als ik kijk naar deel bezoekers snachts in de Bravo en Xray dan waan ik mij op awakenings,

  96. Dallassalad

    @Dennis: als ik zie hoe de rock- en popmuziek zich ontwikkelt, dan hoop ik en verwacht ik niet dat het dance aandeel zal verminderen; in de electronische hoek gebeuren gewoon al een aantal jaren de meest interessante dingen, terwijl het klassieke gitaarbandje een alsmaar meer pruttelend en minder interessant bestaan lijdt, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Overigens, de op Lowlands geprogrammeerde dance-acts zitten volop in de alternatieve cultuur, dus doen aan het ‘alternatieve karakter’ van deze gezellige Mojo-showcase geen afbreuk. En – zucht – wat is er mis met Awakenings, tienermeisjes en Ray Ban-zonnebrillen? Tolerant en markant figuur ben jij zeg!

  97. Plien

    @ Dennis

    Schijn bedriegt Dennis, ook ik ben een huppelend tienermeisje met Ray-ban zonnebril en sta normaal vooraan bij metalbands en rock concerten! (die er dit jaar maar weinig waren) :)

  98. Tessa

    De groovetube en lowlandscafe waren dit jaar een farce. Het leek wel pauzemuziek zo zacht stond het geluid!

  99. Tessa

    Aanvullend. Ik heb overdag genoten van Skunk Anansie en daarna Skrillex. Mag dat niet? Ik hou van rock en dance en daarom ga ik naar LL.

  100. Espen

    Als ik al die reacties hier lees krijg ik bijna het gevoel dat ik het recht niet had om een Lowlands kaartje te kopen en zo mijn eerste keer Lowlands te beleven…

    Normaal ben ik zelf wat meer dance-gericht, maar ik ben op lowlands juist op ontdekkingstocht gegaan en heb ontzettend veel leuks ontdekt. bandjes waar ik normaal zelf nooit op gekomen zou zijn… Maar omdat ik ook ’s avonds helemaal uit mijn dak kan gaan in de Bravo, India en X-ray behoor ik niet tot het typische lowlandspubliek?

    Misschien leeft dit idee alleen bij de echte ‘die-hards’ hier op Lowlove, want op LL zelf heb ik hier totaal geen last van gehad en vond ik de sfeer in één woord subliem, en ik heb nog nooit zo’n tof weekend gehad!

  101. Gras

    Shut up and enjoy the music ;)

U kunt niet meer reageren.