Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Onze gok voor de line-up van 2015

Stel: je mag je eigen ideale Lowlands-spoorboekje samenstellen. In de huid van de Lowlands-programmeur kruipen dus. We waren zo onbescheiden om dat ook deze keer te doen en onze eigen tips voor Lowlands 2015 te geven, maar als je betere ideeën hebt, kom maar op!

Headliners

De meeste discussie leveren de headliners altijd op. Belangrijkste randvoorwaarden zijn of de acts in die periode wel beschikbaar zijn, betaalbaar zijn en niet al voor Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole gereserveerd zijn.

Alt-J is wat dat betreft eigenlijk de absolute favoriet om de Alpha te vullen. De Engelsen spelen onder andere op Sziget en leverden een prima tweede plaat af. De vraag is alleen of de hypnotiserende muzikale brouwsels boeiend genoeg zijn als afsluiter.

Daarover hoeft bij Tool en bij Faith No More geen discussie te zijn. Bij de laatsten is het eerder de vraag of ze nog relevant genoeg zijn voor een topplek in de line-up. Bij Tool, de stoomwals rond zanger Maynard James Keenan, is het eerder de vraag of ze een nieuw album te promoten hebben.

Vorig jaar toonde de organisatie van Lowlands ballen door jong talent (Disclosure en Stromae) headline slots in de Alpha te geven, en de massale opkomst gaf hen gelijk. London Grammar zou wel eens hetzelfde effect kunnen hebben, daar is het meer de vraag of na twee afzeggingen in 2013 en 2014 de programmeurs nog wel zin hebben om te vertrouwen op de kwetsbare stembanden van Hannah Reid. Net zo spannend zouden we trouwens Kendrick Lamar of Frank Ocean vinden in de geel-blauwe reuzentent.

Tot slot is er de categorie ‘altijd goed voor de Alpha’. Bij The xx is er nog geen zicht op een nieuw album, bij Florence & The Machine en Elbow ligt dat anders. Laatstgenoemde zullen na de laatste plaat, die compleet doodgeslagen is bij het publiek, geen absolute toppositie krijgen, bij Florence Welch ligt dat (mits beschikbaar) anders. Mark Ronson, schrijver van talrijke hits voor vooral andere artiesten, is weer zelf on-the-road. En Radiohead? Daarvoor is de categorie ‘zou leuk zijn (maar onwaarschijnlijk)’.

Indiehelden

Elk jaar is er hetzelfde geluid te horen: er is nauwelijks nog publiek geïnteresseerd in goede gitaarbandjes. Bullshit natuurlijk, alleen heeft een deel van die indieprinsjes en -prinsesjes een nogal luidruchtige afkeer voor alles wat naar dance (of naar verandering) riekt.

Ondertussen valt er van genoeg gevoeligs te genieten. Nou ja, gevoelig: Unknown Mortal Orchestra blies een paar jaar geleden de India bijna op. En ook Tame Impala (nieuw plaatwerk) kan er wat van als het om decibels gaat. Dat verwachten we van The Decemberists dan weer niet, maar beiden hebben een nieuwe plaat te promoten én staan voor kwaliteit.

My Morning Jacket en Ty Segall zijn in dit genre net zo’n gevestigde namen. James Blake hebben we voor het gemak in deze categorie gekwakt, maar hij had ook in de categorieën Headliner of Dance/elektronisch genomineerd kunnen worden. Hij is everyone’s darling in Biddinghuizen en zijn vertolkingen van The Wilhelm Scream of Retrograde staan nog in ons collectieve geheugen gekerfd.

Waar we nog meer op hopen? Panda Bear, Beach House en Of Montreal hebben nieuw plaatwerk, wat ook geldt voor Django ‘Default’ Django (die ook nog eens in augustus op tour zijn). Tot slot rekenen we vast op singer-songwriters: Hozier is het grote nieuwe talent uit Ierland, Laura Marling is een vaste gast op Lowlands en James Bay zou dat kunnen worden. Hij wordt door The Guardian als een van de grootste talenten voor 2015 getipt, en niet onterecht.

Dansbaar / Elektronisch

Glad terrein in Lowlove-land, want we dansen graag maar luisteren thuis vooral alsof we indieprinsjes (zie boven) zijn. Vorig jaar kwamen, zagen en overwonnen young guns Disclosure en Skrillex in de Alpha als de vertegenwoordigers uit de elektronische hoek. Voor dit jaar zien wij geen uitgesproken beatbakkers.

The Prodigy en Chemical Brothers komen weliswaar met een nieuw album, maar lijken niet meer relevant genoeg om Mojo te kunnen verleiden. Hoort Richard D. James aka Aphex Twin misschien tot de kanshebbers? Zijn dadendrang –nieuw werk in 2014 en een op handen zijnde EP met 13 tracks- doen vermoeden dat hij graag wil, maar dat wordt –nog- niet vertaald in een wereldtour.

Nee, het betere beukwerk verwachten we uit Canada. De oude technomeester Richie Hawtin draait dezelfde periode (16 – 20 augustus) onder andere op Sonus in Kroatië. Hopelijk neemt hij meteen z’n maat Ricardo Villalobos mee die er op Sonus ook bij is.

En als we toch bezig zijn om de technozaterdag in ere te herstellen –verleden jaar regende het naast vette druppels ook klachten over het ontbreken van een echte technoprogrammering- zien wij graag een afvaardiging van Ostgut Ton (hallo Kobosil) naar Biddinghuizen afreizen, samen met wat stadsgenoten van Dystopian (hallo Alex.Do, Rødhåd en Ø [Phase]). In dat kielzog hoort natuurlijk ook talent van eigen bodem (hallo Sandrien, Abstract Division en Jeff Rushin) als perfecte heipalenleveranciers. Want een gedegen live reputatie en betaalbaar.

Voor de niet-technofielen onder ons zien wij Flying Lotus als de ideale headliner. Na zijn memorabele optreden van 2010 in de India en zijn fantastische album in 2014 hoort de Bravo bij zijn huidige status (ook: 16 augustus in Helsinki). En wil iemand de motherfucking Gaslamp Killer noemen?

Ook Caribou vereert Europa tegelijkertijd met een bezoek (onder andere Oya in Noorwegen) en is live altijd spannend. En Jamie xx, de beatmaster achter The xx, mag als vaste gast in Biddinghuizen niet ontbreken.

In de categorie ‘hip en momenteel populair’ dichten we Savages, Chromatics, Tinlicker en Grimes de beste kansen toe. Als laatste wordt in de afdeling ‘fijn dat hij weer terug is’ de terugkeer van Lowlands-resident Tom Trago gevierd. We hopen dat hij Traxx meeneemt.

Nederlanders

Kensington. Headliner in de Alpha, anyone? Verder mag De Staat uiteraard niet ontbreken, en in geval van nieuw werk geldt dat ook voor bijvoorbeeld The Opposites en Roosbeef. Nieuw, aantrekkelijk en licht verteerbaar is meisjesband Bells of Youth.
De Jeugd van Tegenwoordig zal bij gebrek aan nieuw werk waarschijnlijk verstek laten gaan, maar Faberyayo maakte met Vic Crezee tof nieuw materiaal. We vragen ons tenslotte nog af of Typhoon, wiens plaat tot een van de besten van 2014 gerekend wordt door velen, na zijn zegetocht in de Bravo vorig jaar nog een keer langs mag komen. Wij schatten in van ja.

Zou tof zijn

Dromen mag. Laat Eric van Eerdenburg maar uitleggen dat al die bands te duur zijn voor Lowlands, of te groot om nog in de Alpha te passen, of gewoon voor de concurrentie gekozen hebben, of waarvoor de programmeurs hun neus ophaalden (Deadmau5, Outkast en Röyksopp and Robyn, om er een paar te noemen uit 2014).

Je doet het inderdaad ook nooit goed als programmeur, inderdaad. Radiohead verwachten we ook niet op LL15, al zitten de mannen van Thom Yorke as we speak in de studio. Björk? Nog steeds waanzinnig spannend live, al kennen we de financiële wensen van mevrouw Guðmundsdóttir niet.

Die van Mumford and Sons liggen naar verluidt tussen de 500k en 750k. Let wel, in dollars. PJ Harvey is zonder twijfel een stuk goedkoper en (mogen we dat zeggen?) zelfs na 25 jaar in de business muzikaal interessanter. Spannender in elk geval dan Kasabian, wat wel een heel veilige keus zou zijn.

Nu jij

Precies, want dat was onze volledig willekeurige lijst, al bleek die in de afgelopen jaren toch heel behoorlijk te kloppen (of werd ie goed gelezen door de Lowlands-programmeuers, ha!). Anyway, als je denkt dat we dingen gemist hebben (erg waarschijnlijk), of je weet meer dan wij (nog waarschijnlijker), of je hebt de onbedwingbare neiging je eigen mening cq wensenlijstje te spuwen, kan je dat in de reacties doen.

We zijn los!

69 reacties

  1. Maurice

    In de categorie hip-hop: Run the Jewels aub!

  2. brokenbranches

    Yes! Let the games begin :-)
    Zet voor mij ook maar op het doordachte verlanglijstje:
    Run The Jewels
    Sinkane
    Bombay Bicycle Club
    FKA Twigs
    Banks
    Kindness
    Tropics
    Sky Ferreira
    Kwabs
    Future Islands
    Father John Misty

  3. Julius

    Ik zou zeggen: Kasabian als headliner. Geweldige afsluitende show gegeven op Glastonbury.

  4. petra

    Foals, SOHN, The XX, Alt-J, Nils Frahm, Hozier, Typhoon, Paul Kalkbrenne, Soley, Luke Sital-Singh, Goldfish, Kygo!

    hier zou ik wel blij van worden!

  5. Carlo Kiksen

    Het wordt moeilijker een goede voorspelling te maken door BKS en DTRH. Maar om er een paar snel te noemen die niet hier genoemd worden:

    – Run the Jewels:
    Beste hiphopalbum van afgelopen jaar, gaat festivals doen
    – Royal Blood
    Op herhaling, na vorig jaar India en uitverkocht Paradiso, nu Grolsch?
    – SBTRKT
    Must have in de categorie elektronica
    – SBMG
    Denk niet dat ze het aandurven, maar zou terechte boeking zijn.
    – Charli XCX
    Als LL dit ook niet weer onder “EDM” schaart na de inschattingsfout met Robyn vorig jaar.
    – Sophie
    – Banks
    – Souls of Mischiefs
    – FKA Twigs
    – Mamas Gun
    – Kaytranada
    – Nils Frahm
    – Kindness
    – Future Islands
    – Prins Thomas
    – Clark

  6. -V-

    Uit eigen festivalervaring in 2014 mag volgens mij Calvin Harris zeker niet ontbreken op LLOW’15 in de Alpha. En nog een tip voor Eric van E. voor de Charlie: de Compact Disk Dummies. Briljant, energiek elektropunk duo uit België met een prima optreden op SZIGET 2014.

    • GWv

      Acts als Calvin Harris hebben weinig kans uitgaande van de uitspraken van Eric van Eerdenburg over EDM op Lowlands.

      http://www.lowlove.nl/2014/nieuws/ll-directeur-kiezen-bewust-voor-nieuwe-namen/

      ‘We kiezen er nadrukkelijk voor om wat neigt naar EDM (electronic dance music, redactie) links te laten liggen, ook de acts die in het grijze gebied liggen. Dit in tegenstelling tot veel andere grote Europeese festivals. Daar zie je idd Calvin Harris, Deadmau5, Kalkbrenner, Röyksopp & Robyn wel. Bij ons niet.’

      Wel interessant om te weten dat Calvin Harris met zijn eerste (wat minder poppy/EDM) album ‘I Created Disco’ in 2007 nog de x-ray heeft gevuld.

  7. jelle

    @petra Wel veel van vorig jaar?

  8. Dennis

    Zou Kasabian wel betaalbaar zijn?
    Jack White of The Strokes als headliners?
    en Future Islands?

  9. jelle

    Ik hoop op Tame Impala, The Prodigy, Palio Superspeed Donkey, Kele, Ben Howard en The 1975. Van vorig jaar zal Typhoon inderdaad wel weer komen, net als Kensington en Royal Blood.

  10. Tim

    Ik hoop na het missen van The War on Drugs vorig jaar, dat er dit jaar wel een optreden komt! Zag wel dat DTRH ze ook al geboekt heeft, dus het is maar even de vraag of LL nog kans maakt…
    Verder: Darkside, Florence & the Machine, Gaslamp Killer, FLying Lotus. Herhaling van Flume en Typhoon zouden nice zijn! Maar alsjeblieft geen Disclosure en Skrillex meer…

  11. Marco

    Run the jewels is dan inderdaad op toer, Future islands ook. Interpol wellicht? Ook in augustus in Europa.

  12. Michelle

    Geen nieuw album in zicht van the xx? Ze zijn anders bezig aan nummer 3 hoor :) zou tof zijn als ze op Lowlands stonden!

  13. Rick

    Hmmm, ik mis toch een hoop. Maar voor het volgende lijstje zou ik vooraan staan:
    – Broods
    – Vance Joy
    – The Presets
    – Joey Bada$$
    – Paolo Nutini
    – Rüffüs
    – Kite String Tangle
    – Kingswood
    – Ms Mr
    – Zhu
    En waarom niet eens Kanye West op Lowlands (kan dat?)

  14. Richard

    The Prodigy niet meer relevant? Volgens mij (n=1) is The Prodigy de enige band die mijn generatie revolutionair heeft veranderd, ze staan aan de basis van vele inmiddels gevestigde technologische muziekstromen en geven deze bijna allemaal nog een knipoog in hun nummers. Dat met een hele rauwe punkrand maakt dat ze volgens mij ten alle tijden het relevantST zijn. Iedereen had het over Stromae vorig jaar qua drukte, maar zo druk als in 2009 bij The Prodigy was het volgens mij (ja alweer) bij lange na niet. Ik zou ook niet weten welke van de huidige bepalende bands net zo eigenzinnig zijn. (dus kom maar op met de reacties! :))

    • Ferraro

      Richard, Ik hoop ook dat ze komen, en ja ze waren idd revolutionair in de ’90 maar inmiddels voorbij gestreefd door andere acts. De nieuwe single Nasty is onmiskenbaar Prodigy, is erg energiek, maar wat mij betreft één grote herhalingsoefening. Ik vraag me af of MOJO het geld er voor over heeft. Ik hoop dat ongelijk heb, we weten het binnen 6 maanden :-).

  15. Buddha

    Niet nieuw (wel al lang geleden) maar een leuke combi van punk/ska/reggea… Jaya the Cat!!

  16. Remco baks

    Paolo nutini! Al is dat eerder een hoop dan dat ik verwacht of hij echt komt.

  17. Bram

    Aphex Twin
    Beck
    Interpol
    Atari Teenage Riot
    Weezer

  18. Richard

    Even wat Eurosonic namen die ik graag deze zomer in de polder zou willen zien.
    Jack Garrat
    The Slow Show
    The Staves
    Catfish And The Botlemen
    SOAK
    Ibeyi
    Warm Graves
    Freddie Dickson

    Stuk goedkope dan Mumford and Sons is Bear’s Den.
    Oscar and the Wolf in een grotere tent.
    Father John Misty. Future Islands en de bevlogen heren van Augustines.

  19. Lilian

    Als skrillex en de jeugd weer komen, eet ik m’n kaartje op

  20. GWv

    Enter Shikari heeft sinds gister een nieuw album uit. Heeft al 2 keer (dacht ik) op Lowlands gestaan waaronder 2012.

    Geniale live-act en zeker de moeite waard.

  21. Anton

    SBTRKT en Todd Terje zou heel mooi zijn. Plus Flume nog een keer… nog een keer..

  22. McVee

    Mijn 2 cents voor deze discussie:
    * Pauw
    * King Gizzard and the Wizard Lizard
    * Gengahr
    * Mac de Marco
    * Benjamin Booker
    * Curtis Harding
    En wat mij betreft mag Royal Blood dit keer een grotere tent slopen en heeft The Prodigy ALTIJD een reden om langs te komen!

  23. arjan

    the prodigy!!! word weeer tijd;)
    will and the people
    rammstein!

    mischien zaterdag een leuke jungle reggea avond in de india:)

    en elke dag ska dit keer!

  24. Max

    Ik zou super tevreden zijn met:

    1. Run The Jewels
    2. Lamb
    3. Arctic Monkeys
    4. The Soft Moon
    5. Django Django
    6. Panda Bear
    7. Until The Ribbon Breaks
    8. Belle & Sebastian
    9. Clark
    10. The Juan MacLean
    11. Benjamin Clementine
    12. Asaf Avidan
    13. Caribou
    14. Four Tet
    15. Liesa Van Der Aa

    The Chemical Brothers zou ik ook graag live willen zien, The Prodigy live altijd goed, ondanks een matige eerste single van hun nieuwe album.

  25. Max

    Arcade Fire & Moderat natuurlijk ook!

  26. arjan

    the prodigy!!!

    will and the people!!!

    mischien is een keer meer SKA!?

  27. peter

    FLUME

  28. Stan

    Waarom noemt niemand the Black Keys? Op DTRH hebben ze de tent afgebroken! Ze staan al in Ziggo maar denk dat veel mensen blij zullen zijn met een boeking op LL

    • Willem

      Geen idee, maar waar denk jij dat het aan ligt Stan?

      Omdat ze zich nog steeds kapot schamen voor El camino? Of een organisatie die Turn blue niet zo vond spetteren en niet zeker weet of het wel een feestje gaat worden? Of gaan ze touren met hun wel goede platen en komt daar geen hond op af?

      Of misschien doen ze wel alleen een voorjaarstour en weten mensen dat en vragen ze er niet om?

      Zie ik wat over het hoofd?

  29. arjan

    mozes and the first born
    congo natty
    aphrodite
    the prodigy!!
    cc smuggelers
    aphex twin
    modeselektor

  30. Koekebakker

    Hierbij mijn lange lijstje:
    The Black Keys
    Caribou
    Alt-J
    Arcade Fire
    Kodaline
    Ben Howard
    De Jeugd van Tegenwoordig
    Mumford and Sons
    Kensington
    Kwabs
    James Blake
    James Bay
    Hozier
    BØRNS
    Circa Waves
    Catfish & The Bottlemen
    Curtis Harding
    Oscar and the Wolf
    Southern
    Jack Garratt
    Clark
    DJ’s van de labels Ostgut Ton, Innervisions en L.I.E.S.
    Ben Ufo
    Motor City Drum Ensemble
    Sandrien
    Serge
    Awanto 3
    Cinnaman

  31. Hans

    FLUME!!!!

  32. Lamme klont

    Wat dachten jullie van The Strypes! Vorig jaar op Werchter steengoed! Prodigy en kasabian altijd leuk! Fiction plane had een heel goed tweede album(eerste album was poep op één single na) en derde komt er als het goed is aan dus ben benieuwd.

    Ben ook benieuwd naar het eerste rijtje namen, meestal wel een headlinertje tussen. Ben wel benieuwd wat EvE uit de hoge hoed gaat toveren! Surprise me

  33. leo

    Het zou super mooi zijn als deze artiesten konden komen optreden:
    The Neighbourhood
    Royal Blood
    Artic Monkeys
    Awolnation
    Amy Lee (van voormalig “Evanescence)
    Green day
    The xx
    Paramore
    Fall out boy
    Ed Sheeran
    Imagine Dragons
    The Script
    Fleetwood Mac
    Maroon 5
    Muse
    Korn

  34. Rricken

    Atmosphere (rhymesayers)!!

  35. Marc

    Leuk om te lezen. Opvallend veel acts in de lijstjes die vaak recent op LL hebben gestaan. Waar ik op hoop:
    Other Lives
    Sun Kil Moon
    We were promised jetpacks
    SOAD
    Crosses
    The Twilight Sad
    Moby
    Soen

  36. Julia

    Ik zeg Linkin Park en Bring Me The Horizon !!!!

  37. Stefan

    Voor de techno avond:
    Sam Paganini
    Bart Skils
    Alan Fitzpatrick
    Loco & Jam
    Jel Ford

  38. arjan

    paar kleine bandjes van de afgelopen jaren

    mozes and the first born
    larry and his flask
    cc smugglers

    een jungle raggatek reggea avond!!

    congo natty
    shy fx
    aphrodite
    vandal!!!!!!
    FFF
    nymfo

  39. Bert

    Gokje voor de Alpha afsluiters.
    Mumford and Sons
    Kasabian
    Moby? (dit is meer een naam waar ik op hoop, de rest in deze lijst ook hoor!!!)

    Andere bands.
    Kensington (Alpha)
    Weezer (Alpha)
    Damien Rice (Afsluiter Grolsch/Heineken)
    Foster The People
    Sam Smith (grote kans dat deze terug komt in de Alpha)
    Chef’special (zie ik ook nog wel eens terugkeren s’ochtends in de Alpha)

    Elektronisch/ Bravo.
    Aphex Twin (zou heel vet zijn)
    Dr lektroluv
    Sub Focus
    Bakermat
    Paul Kalkbrenner

    Verder.
    Projecten als Always Hardkoor, Buurman & Buurman XL of Snoop Dogg in de ochtend waren erg tof en geven echt een meerwaarde aan het festival.

  40. Markie

    – muse
    – snowpatrol
    – cake
    – Taylor swift :-)
    – Eminem
    – Ac/dc
    – weezer
    – sigur ros
    – larry and his flask
    – kraantje papi
    – slagsmalsscubben
    – passenger
    – en natuurlijk the Killers

  41. Carlo Kiksen

    Nog twee wat grotere namen die touren (Melt festival) en perfect zijn voor Lowlands:

    – Kylie Minogue

    – Giorgio Moroder

  42. Eric

    Alt-J, Erlend Oye, Giorgio Moroder, Flume, Cashmere Cat,
    Bonobo, London Grammer, Marek Hemmann, Mathias Kaden zouden allemaal vet zijn.

    Maar misschien ga ik wel gewoon naar Melt want daar staan ze allemaal….

  43. Peter

    Mazde

  44. Esmee

    Ik zou echt janken van geluk als PJ Harvey komt.

  45. Markie

    Zullen wel Linkin Park, Alt-J en Prodigy worden….

  46. Kees

    Tool, een pannetje mosselen en een lekker wijntje !!

  47. Tom Koopman

    Imagine Dragons zou wel super tof zijn!

  48. Mel

    Mijn hoop was gevestigd op Faith No More maar die komen helaas al op Pinkpop. Ik vond ze in 2009 op Lowlands steengoed en een absoluut hoogtepunt.

    Verder wensenliistje:

    PJ Harvey
    Antemasque
    SlipKnot (voor de gein en stiekem best een leuke show denk ik)
    The xx
    Aphex Twin
    Weezer
    Afghan Whigs
    Behemoth
    Bjork
    Beck
    Black Keys
    The War on Drugs

    Laat aub thuis:
    The Prodigy….nog een keer Firestarter door een stel gillende gasten op een podium en ik wordt gek….
    The Opposites; puberale en strontvervelende band. Dan liever Typhoon of die gasten van Opgezwolle.

    • Kees

      Zo te lezen ook geen 20 meer Mel ? Maar kom op zeg FnM mag toch echt in de motte(n)ballen…..

      • Mel

        Ik heb een zwak voor FnM…. Ik vond ze nog verrassend goed in 2009. We moeten afwachten hoe ze het nu doen. Er komt in ieder geval een nieuw album. Ik had ze echt nog graag op LL gezien. Er is altijd wel plek voor zo’n (oude) band…:)

        Ik ben dus ook blij met Iggy Pop en Patti Smith die zijn aangekondigd op DTRH….haha. Mmm….misschien toch een leeftijdsdingetje? Maar ik ben net zo blij met The War on Drugs en Flying Lotus.

  49. joppe

    van eigen bodem:
    – Splendid (nieuw album uit)
    – Leeways (grote prijs gewonnen)
    – Chef special (gewoon leuk)
    – Jaya the cat (fenomenale live band)
    – Beef (zijn die eigenlijk nog bij elkaar?)

    zou het “Heineken schandaal” een beetje goed maken ;-)

  50. Kees

    Aanvulling: zie eerder 26/1

    Tom Waits
    Arno
    D’eus
    Wilco nog maar een keer

    En natuurlijk een pan mosselen en heerlijke wijntjes bij Willem in de draaimolen !

  51. Michelle

    – BEN HOWARD (jaaaaaa die komt!!)
    – hozier
    – James bay
    – John mayer
    – dotan

  52. coosje

    Aphex Twin
    Amon Tobin!
    Apparat
    en dan zijn we nog maar bij de A ;-)

  53. Kayley

    Frank Turner please :(

U kunt niet meer reageren.