Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Geen bekerrapers meer

Eindelijk. Zucht. Van verlichting. Niet alleen van ons, maar van vele Lowlandsbezoekers. De bekerrapers zijn niet meer. In elk geval niet meer die overactieve figuren die van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts in de gaten houden wanneer jij je bekertje eindelijk leeg hebt gedronken, of die in afvalcontainers duiken om nog wat plastic eruit te vissen.

Inderdaad, het statiegeldsysteem wordt opgeheven. Volgens de organisatie leverde het te veel irritatie op onder bezoekers. Daarom doet Lowlands een beroep op bezoekers om zelf de bekers in de trash-containers te mikken, en er wordt geïnvesteerd in betaalde krachten die het terrein zo vrij van bekertjes moeten houden als de professionele bekerrapers dat in het verleden deden!

Hoe zit het met alternatieven? In een interview met 3voor12 zegt Bente Bollmann, woordvoerder van Lowlands, niets te zien in alternatieven die we kennen van Best Kept Secret en Into The Great Wide Open. Zo werken ze bij Best Kept Secret met harde bekers. “Er kleven grote nadelen aan. Met 55.000 mensen gaat het om zo’n grote infrastructuur qua spoeling en handling, dat is niet te doen. Ook brengt dat veel kosten met zich mee.

Ook in het alternatief van Into The Great Wide Open ziet Bollmann niets. Daar krijg je een speciale ‘milieumunt’. Deze munten zijn achteraf niet in te wisselen voor geld. “Je maakt daarmee inderdaad moeilijker. Maar waarschijnlijk gaan de bekerverzamelaars die milieumunten nét onder de normale prijs verkopen. Dan hoor je continue “Pssst, muntje kopen?!” Dat zou nog irritanter worden.

34 reacties

  1. Johan

    Heb me er nooit zo erg aan gestoord en viel me op hoe schoon het terrein was het laatste jaar. Zal komend jaar dan wel weer totaal anders zijn, weinig mensen die de moeite nemen hun beker in een bak te gooien. De enige irritatie ik kwijt ben is het gezeik van mensen op die bekerrapers.

  2. Anna

    Helemaal eens met Johan! Wat een klinkklare onzin dit. Ik vond die mensen die zeiken op de bekerrapers al verschrikkelijk en nu winnen ze ook nog! Het houdt het terrein schoon, die mensen hebben er ook wat aan én nu straf je ook de mensen die netjes hun bekertjes bewaren voor een gratis biertje!

  3. Bas

    God-zij-dank! Agressieve lui die alleen maar irritatie opwekken.

    In kader van een schoon festival zou je ook kunnen denken aan een extra muntje inleveren voor statiegeld per beker. Werkt ook bij Melt perfect.

  4. martijn k

    liever geen overactieve, op zichzelf ingestelde, hipster meisjes meer die zich overal doorheen beuken.
    Meer aan gestoord dan een bekerraper.

  5. Eelco

    Schandalig dat nu veel mensen een bron van inkomsten wordt ontnomen. Ik had alleen maar respect voor de bekerrapers die het veld relatief schoon hielden. Wellicht vond de organisatie dat ze (als ze echt hun best deden) veel te veel verdienden. Nu houden ze dat geld dus zelf, en betalen wat inhuur opruimers een karig minimum loontje om de boel op te ruimen. Daar is dan natuurlijk weer die prijsverhoging van 10 euro voor gereserveerd…. pfffff.. Gaat m niet meer worden dit jaar.. ben er eigenlijk wel klaar mee na bijna 20 x LL.
    Programma wordt ieder jaar minder/slechter. Een enkele uitschieter trekt mij miet meer de polder in.

  6. martijn k

    wat boeit mij die pool nou die een bekertje voor me wegraapt. En ohnee enkele malen vroegen ze het niet van te voren.
    Als ik me daar al druk over moet maken.

  7. Menno

    Ahum. Meer troep op het terrein en meer opbrengst (of wordt het statiegeld nu van de prijs afgehaald?).

  8. Willie

    Wel frappant dat om 12.56u er wel berichten staan bij het parkeren, bekerrapers en de prijs van het kaartje, maar nog geen 1 bij het bericht over de namen die vandaag bekend zijn gemaakt.

    Lowlands anno 2014 in een notendop.

  9. martijn k

    Tja, vrij logische. Het ontmoedigingsbeleid met de auto te komen raakt kant nog wal. Het is immers nog altijd goedkoper. Ik kan niet anders dan concluderen dat het gewoon geldklopperij betreft.
    Kaartje plus parkeren kost je nu minimaal 210 euro.
    Vind het niet gek dat mensen zich daar druk over maken. Je moet het immers wel even ophoesten.
    Ik noem mijzelf zeker geen krent, en besef dat evenementen geld kosten. Iets dat ik er ook wel voor over heb.
    Maar overweeg nu echt te passen, vanuit principe.

  10. Henk de Vries

    Rechts wint terrein ook op lowlands! Geen bekeruitkering meer!

  11. Reinoud

    “Geldklopperij! Bron van inkomsten ontnomen! Schandalig! Mensen komen niet meer voor de muziek! Raarwrrr!”

    Zeur. Wat een klaagzang zeg. Blij dat ze weg zijn, de bekerrapers. Ik vond het niet om aan te zien; als gekromde, oververmoeide kraaien zwermden ze over het veld, onbewust van de wereld om hen heen, geobsedeerd, zelfingenomen en zonder oog voor de medefestivalganger. Als ik zwervers wil zien dan ga ik wel naar het Centraal Station in welke Nederlandse stad dan ook en als ik ze wil helpen dan doneer ik wel aan het Leger des Heils. Ze horen niet op een festival thuis, en daarmee klaar.

    Bovendien is de organisatie met het inhuren van schoonmaakkrachten volgens mij duurder uit, want de compensatie voor het statiegeld zit verrekend in het *niet* verhogen van de consumptieprijzen.

  12. Thijs

    Als ik op lowlands loopt, valt het me altijd op dat iedereen vriendelijk, tolerant en vrolijk is. Heel anders dan de echte wereld.
    Opvallend dat de mensen op dit soort fora dan wel weer onvriendelijke, intolerante en vooral KLAGENDE lieden zijn.
    Stoor je je ergens aan: blijf thuis.
    Is het te duur: blijf thuis
    Vind je de line-up kut: blijf thuis
    Kom je toch: zeik niet

    Oef, nu klaag ik zelf over mensen die klagen… Het lijkt de zwarte pieten discussie wel. “ben er zóó klaar mee!”

  13. Martin

    Het viel me vorig jaar eigenlijk pas voor het eerst op hoe erg het was geworden met die bekerrapers. Maar goed, als de gelegenheid er is, dan is het begrijpelijk dat mensen die grijpen.
    Ik had liever gezien dat Lowlands met die statiegeldbekers begint, zoals je wel vaker ziet op festivals. Je loopt dat wel met zo’n beker te zeulen, maar het scheelt een hoop rommel en bekerrapers.

    Hé, wat fijn om Willie zijn gezeik weer te lezen. Ik had het bijna gemist.

  14. RoelErick

    Ik denk dat het meer om de publieke opinie omtrent bekerrapers en het imago van Lowlands gaat dan om de daadwerkelijke overlast. Het is nu eenmaal zo dat heklein groepje

  15. Dennes

    Met het oog op bierchippen in de toekomst was dat statiegeld-/bekerrapensysteem toch al geen lang leven meer beschoren (zie niet hoe je dat zou kunnen continueren zonder muntjes). Het is ook vooruitdenken, natuurlijk.

  16. Ralph

    Vorig jaar in de Daily Paradise stond een vent die eventjes met 3000 euro het terrein verliet alleen al met bekers rapen. Persoonlijk ben ik blij dat het statiegeldsysteem is afgeschaft. Het is mij overkomen dat er bekertjes uit mijn handen werden gepakt, terwijl er nog twee slokken bier inzaten. Ik vond dat erg vervelend. Blij toe dat bekerrapers tot het verleden behoort. Wat ik wel jammer vindt is dat er geen CJP kaarten zijn dit jaar.

  17. aurelius

    Wat een bullshit verhaal: Goed rookgordijn voor een (extra?) drank-verhoging van 10%. Nooit een probleem gehad met berkerrapers, wel met agressie richting bekerrapers! Kinderachtig!!

  18. Nicolette

    Ik heb mij enorm geïrriteerd aan de bekerrapers afgelopen jaar. Ik snap alleen niet dat LL niet overgaat op het systeem wat Werchter heeft. Gewoon een andere kleur muntjes bij het inleveren van bekers en deze muntjes kun je dan alleen gebruiken voor eten en drinken. Probleem opgelost! Oja en op zondag alleen geld terug voor gekochte munten.

  19. meike

    Ik was ook en zogenaamde “beker-raper” dat wil zeggen; we verzamelden onze eigen bekers en raapten de bekers die we tegen kwamen en gaven de muntjes vervolgens meteen weer uit tijdens het volgende rondje. Jammer dat dat nu niet meer kan. Ik denk dat de professionele rapers de drempel wel hoger maakten voor de “normale” festival-gangers om ook te gaan rapen, terwijl dat toch ooit waarschijnlijk de bedoeling was van dit concept; met z’n allen het terrein schoon houden en ervoor beloond worden in de vorm van een consumptie?

    • Paul

      Ik denk dat jij en je groepje precies dat gingen doen wat de organisatie oorspronkelijk voor ogen had: je eigen bekertjes opruimen en eventueel een bekertje van een ander opruimen, voor jouw profijt.

      Ik heb het altijd wel een bron van irritatie gevonden, vaak zat bekers weggegrist terwijl je een tukkie deed op de Alpha heuvel, aan de kant gebeukt in een tent, etc.. Op zich geen grote zorgen hoor, maar de mensen komen er om te werken en niet om te genieten van een festival en dat merk je. Plus: het is een bron van zwarte markt in de kaartjes en hekkenklimmers (vernomen van security aldaar).

  20. Remkoe

    Ze gaan nu dus mensen inhuren om bekers te rapen. De bekerrapers verdwijnen dus helemaal niet.
    Persoonlijk heb ik veel respect voor de ‘oude’ bekerrapers. Ik heb nog nooit hinder ondervonden van deze hardwerkende mensen. De enige reden die ik me kan voorstellen dat deze mensen als ‘aggressief’ worden bestempeld is omdat wij bij voorbaat al geïrriteerd zijn doordat een hype is gecreëerd die ons leert om een hekel te hebben aan de bekerrapers. Wij arrogante Hollanders kunnen nog wat leren van deze mensen.
    Oja, als je wel blij bent dat de bekerrapers verdwijnen, dan moet je ook niet zeuren dat de tickets duurder zijn geworden. Dat is een logisch gevolg van het gezeik van ons allemaal. En die zeikerds horen niet thuis op Lowlands. Je gaat er naar toe om plezier te maken. Of zeg ik nu iets geks?

  21. Ramon

    Eens met mijn bovenbuurman. Overigens heb ik ook nooit last gehad van de professionele rapers. Het gaat ook helemaal net om de rapers. Het gaat om omzet. Het was: of (naast de duurdere tickets) het muntje duurder maken, of het statiegeld afschaffen met het verhaal ‘we doen het voor jullie lieve mensen, want jullie hadden zo veel last van de rapers’.
    Nog zo eentje: ‘we laten de bussen betalen door de parkeerders’. Ondertussen wordt er al dikke winst gemaakt op de bustickets alleen. Gratis geld!

  22. Ceessie

    Als iedereen zijn rotzooi gewoon in de afvalbak gooit zijn alle problemen opgelost…

  23. Rob

    Afgelop jaar heb ik me wel heel erg gestoord aan de bekerrapers. Niet zozeer op het terrein maar wel in de tenten. In de Alpha tijdens Nick Cave zwermden ze echt als een soort wespen met zoeklichten tussen je door. 2,60 voor een biertje is overigens een hele normale prijs. In Utrecht reken ik doorgaans evenveel af voor een biertje en krijg ik er ook geen geld voor terug als ik mijn glas inlever. Maargoed, ik ben benieuwd of er nog een trigger komt om je bekertjes op te ruimen want nu ik ze niemand ze meer wil hebben gooi ik ze wel op de grond als ik 1,5 uur midden in een stampvolle tent sta.

  24. ervandoor

    worden de bekerrapers nu smartphonerapers?

  25. Andre

    Complete onzin dit. Ik zie alleen maar voordelen aan het statiegeldsysteem. Heb me ook nooit gestoord aan de bekerrapers, zelf wel eens leuke gesprekken mee gevoerd. Waar ik me veel meer aan irriteer is hoe veel van mijn medefestivalgangers met die mensen omgaan als ze een biertje teveel ophebben. Heb meer agressie náár de bekerrapers gezien dan ván hun.

U kunt niet meer reageren.