Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Einde aan statiegeld vermindert criminaliteit

Ja, plezier hebben op Lowlands is belangrijk. Maar ook in die tijdelijke idylle van vrijheid zijn er grenzen. Dat wordt fijn geïllustreerd in een interessant achtergrondartikel over Lowlands op de site van het Openbaar Ministerie.

Daar is onder andere te lezen dat een middelgrote hoeveelheid mdma-pillen je een strafblad op kunnen leveren, iets wat niet alle festivalbezoekers blijken te weten. Ook de standaard boetes zijn met 330 euro fors.

Opmerkelijk is overigens ook dat het opheffen van het statiegeldsysteem op drankbekers voor meer rust bij de politie heeft gezorgd. Kennelijk leverden de bekerrapers vroeger problemen op. Ook het aantal zakkenrollers bleek, toeval of niet, flink gereduceerd. In de afgelopen jaren trokken bendes uit met name Oost-Europa van festival naar festival en stalen daar in tenten en rolden mobiele telefoons.

31 reacties

  1. Erik

    Maar even voor de goede orde, sinds wanneer is het zo ontzettend strafbaar als je met 5 pillen op zak naar binnen wilt?

    Wel fijn te lezen dat er minder gejat wordt.

    • Willie

      Sinds harddrugs bij wet verboden is en er geen uitzondering voor wordt gemaakt d.m.v. een gedoogbeleid.

      Daarom kan je ook beter je coke wegsmijten als er security op je af komt, dan is er geen bewijs meer en die 100 euro is dan winst t.o.v. de hoogte van de schikking.

  2. Saffie

    Mama pillen? :p

    Levensgevaarlijk inderdaad, dat foliumzuur ;-)

  3. Eva

    Ondanks het ontbreken van de beker rapers vond ik LL bijzonder schoon. Ik had verwacht 3 dagen over een laag bekers te lopen.

    Mooi ook dat er minder overlast is op het gebied van diefstal.

  4. Lies

    Boetes “zijj” fors. Foutje :)

  5. Sjoerd Vissers

    Ik heb persoonlijk nooit iets gehad tegen de beker rapers, ik leverde zelf ook nog wel eens wat in. Toch was dit de schoonste Lowlands die ik in 10 jaar heb meegemaakt.

    Ik werd dit jaar ook weer eens ‘extra’ gefouilleerd en moest mijn voorgedraaide joints inleveren, dat mag dus ook al niet meer! Ik had er maar 3.

    • Willie

      Wat? Serieus, sinds wanneer mag je geen weed meer meenemen het festivalterrein op? Lang geleden werd het aan de poort nog wel eens gewoon gevraagd, heb je weed bij je? Ja. Mag ik het zien? Natuurlijk. Ok, loop maar door.

      • jatoch

        Precies dit. Ik mocht met mn jointje de hand gewoon doorlopen. De beste vroeg nog of ik meer bij me had en hoeveel. Eerlijk geantwoord dat ik nog 2,5 gram op zak had. Reactie van de security: ‘prima, ik wou dat iedereen zo eerlijk was’.

        Voorgedraaide joints valt misschien nog wel wat voor te zeggen, je kan makkelijk een paar pillen in de joints rollen, op het terrein uitpakken en gaaaaaan

    • huh

      Vreemd, bij mij werd het niet afgepakt… Het kan eraan liggen dat ik geen voorgedraaide joints bij me had en enkel een grammetje wiet, maar ik mocht gewoon doorlopen.

    • Thijs

      Terrein werd door de organsatie echt goed schoon gehouden, tenten werden na concerten ook leeg geveegd. Compliment waard m.i.

    • Ties

      Bij een vriend van mij zijn ook 2 voorgedraaide joint afgepakt. De security zei dat ze het moesten innemen, omdat er andere drugs verborgen konden zitten in de joint.

      • RoelErick

        Dat ze joints afpakken omdat er ook andere drugs in kunnen zitten is nieuw voor mij. Het was zo dat ze ervan uitgingen dat een joint één gram weed bevat (dat is belachelijk veel, normaal is 0,2 á 0,3 gram). Ook ben ik er in praktijk achter gekomen dat ze, als ze je (losse) weed wegen, ze dat inclusief het zakje doen. Zo’n zakje weegt ongeveer twee gram.
        Ik vind het erg jammer dat dat soort dingen totaal niet wordt gecommuniceerd. Ik heb helemaal niet de bedoeling de wet te overtreden (zelfs al vind ik die onzinnig) maar op deze manier die je dat al gauw per ongeluk.
        Overigens staat er in het programmaboekje dat je controle (inclusief fouilleren door de politie) mag weigeren, dan wordt je de toegang ontzegd (pagina zes, kopje “(Toegangs)controle”.) Ik heb het vermoeden dat de politie zich van deze regel geen ene flikker aan trekt.

    • Andor

      Grappig, ik liep elke al smokend naar binnen

  6. Ralph

    Ik ben op Lowlands ook 2x gefouilleerd door de politie. Ik had niks op zak wat verboden was, maar ik vond het nogal amateuristisch hoe er werd gefouilleerd. Zo werden mijn sokken bijvoorbeeld niet gecontroleerd op drugs. Zet er altijd voor de zekerheid een hond bij.

    • victor

      In Nederland zijn er 5 drugshonden. Die kunnen max 1 uur achter elkaar werken. Dan moeten ze weer een uurtje rusten. Die worden dus niet ingezet op een festival op zoek naar 3 jointjes. Die lopen aan de grens en bij huiszoekingen op zoek naar 3 kilo.

  7. Soete

    Minder criminaliteit is fantastisch, alleen had ik het gevoel dat al die plastic bekers niet echt goed zijn voor het milieu; de statiegeldbekers konden immers in hergebruik…

  8. Paul

    Pffff, zelfbevlekking van het OM. Zondag op maandagnacht ging de pillendoos gewoon door de X-Ray. Te belachelijk voor woorden. OM en politie: minder lullen en meer poetsen!

  9. stefan

    Ik vroeg me af of er iemand is met een ll 2011 bandje want ik ben de mijne kwijtgeraakt en zou em graag weer bij mn collectie toe wille voegen.

    bij voorbaat dank :)

  10. stefan

    Zal t gelijk ff doen, bedankt :)

  11. victor

    Ik heb het artikel gelezen maar volgens mij werd er nergens een verband gelegd tussen het ontbreken van het statiegeld systeem en de mindere aangiftes.

  12. pietertjo

    Wat vonden de Lowlovers eigenlijk van deze 22e Lowlands? Vooraf was er veel kritisch geluid te horen, deels terecht.

    Persoonlijk vond ik dit 1 van de betere Lowlands welke ik mee heb gemaakt. Goede sfeer, voor mijn gevoel niet heel erg druk, India weer terug op de oude plek en leuke nieuwe bands ontdekt.

    • Willie

      De Lowlovers hebben toch gewoon netjes 3 verslagen afgeleverd, waarin ze hun weekend beschrijven.

      En uit de enorme hoeveelheid reacties op die verslagen is toch uit te maken hoe men het weekend heeft beleefd.

      Ik heb vernomen dat het erg gezellig was, maar sommigen niet goed genoeg zijn voorzien in hun technobehoefte.

U kunt niet meer reageren.