Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Jullie favoriet deze editie: Editors

We kunnen natuurlijk eindeloos ouwehoeren over wie onze favorieten zijn, maar uiteindelijk vertellen keiharde cijfers alles. En daar hebben we onze apps voor iPhone of Android voor, want daarin kunnen we precies zien welke acts als favoriet gemarkeerd heeft. De conclusie: het wordt druk bij Editors!

Uit de top-10 kunnen we meer conclusies trekken. Zo klopt de programmering van de Alpha kennelijk, want bijna alle acts uit jullie favorietenlijstje staan in de grootste tent (of in de Grolsch). En Nederland mag trots zijn op eigen product, want De Jeugd Van Tegenwoordig en The Opposites staan op prominente plekken in het rijtje.

Nou zijn er meer dan 150 acts op Lowlands, niet iedereen kan in de top-10 staan en de verschillen zijn klein. Maar toch is het opmerkelijk dat we vrijwel alle dagafsluiters missen bij de favorieten. Geen Slayer, Nine Inch Nails, Nick Cave en The Knife. Op Disclosure na geen enkele act uit de Bravo. En waar zijn Foals?

De lijst (stand: maandagochtend):

  1. Editors
  2. De Jeugd van Tegenwoordig
  3. Major Lazer
  4. Franz Ferdinand
  5. The Lumineers
  6. The Opposites
  7. Disclosure
  8. Tom Odell
  9. Seasick Steve
  10. Crystal Fighters

 

20 reacties

  1. TheDude

    Dit lijstje zegt een hoop over het publiek wat tegenwoordig op Lowlands afkomt. Eigenlijk geen enkele hardere naam.
    Mijn lijstje lijkt er in de verste verte niet op, op Editors na dan

  2. Marjolein

    Wat is dat toch altijd een geneuzel over HET publiek van Lowlands van tegenwoordig. Overdag luister je lekker op de weide bij de Alpha een band en ’s nachts lekker knallen in de Bravo. Ben je dan geen echte Lowlandsganger? Omdat men de Bravo leuk vindt? Of ben je geen echte Lowlandsganger als je niet naar de headliner gaat? Zullen we voor eens en altijd eens stoppen over het publiek van tegenwoordig. Wat een onzin. Muziek verandert, mensen veranderen. Ga toch eens met de tijd mee of ga volgend jaar naar Pinkpop Classics.

    • Sven

      Pfff, je neemt de woorden uit m’n mond.,

    • Bjorn

      Amen.

      • Roeland

        Het bericht generaliseert misschien ietwat, maar cijfers liegen niet. Jouw reactie komt op mij nogal over dat de groep (of alleen jij) die niet tot het mainstream-lijstje hoort het gevoel hebben geen deel van het geheel te zijn. Alsof rockers meer zijn dan housers of andersom? Jij trekt die conclusie hieruit, ik lees het nergens en het wordt ook zeker niet geïmpliceerd.

        Niet zo bang joh. Of zit je nog in je maandag-dipje van het vorige feestje? Ook zulke berichten zijn een onderdeel van de voorpret, van Lowlove.

        Peace!

        PS. Ik rock en ik house. Maar mijn favorieten spelen wel overdag. De nacht laat ik afhangen van mijn mood. En denk vele met mij!

  3. Peter v/d Blom

    Mooi gesproken Marjolein, pas mijn 2x deze editie en door mijn dochter verzeilt geraakt in het Lowlandse maar doe gewoon mijn ding en wat andere denken, willen, graag doen……………lekker doen allemaal, viel me wel op dat sommigen denken dat Lowlands van hun is omdat ze al zoveel x geweest zijn………..

  4. Joris

    lekker rustig bij Tame Impala?

  5. Ruud

    Vind dat uit dit lijstje blijkt dat met Tom Odell een vergissing gemaakt is door hem zo vroeg in de Alpha te zetten. Dat concert gaan veel mensen missen, ben ik bang.

    Hopelijk gaat het festivalterrein vrijdag echt al om 12 uur open zoals EvE beloofde in de AmA hier op Lowlove!

  6. Roeland

    Lowlove. Het wordt druk bij de Editors, dat is zeer aannemelijk. Ik zou het interessant vinden om een soort “drukte meter” te zien. Gewoon omdat het kan, cijfers boeiend zijn en het is vernieuwend.

    Weeg het totaal aantal stemmen per act op tegen de capaciteit van de tent waar de act speelt. 300 favorieten in de alpha is inderdaad meer dan 180 favorieten in de Charlie. Maar de Charlie is 5 keer zo klein als de Alpha. Dat betekend dat het vele malen drukker zou zijn in de Charley dan in de Alpha (in verhouding). Lijkt me vele malen interessanter dan een top 10 optelsom.

  7. pieter

    Sowieso onbegrijpelijk dat Tame Impala in de Alpha staat, smiddags nog wel. Krijgen ze nooit vol. Had ze veel liever in een india gezien ofzo.

    • May

      Inderdaad.. doet me terugdenken aan Broken Bells in de Alpha. Super super goed live maar viel helemaal in het water omdat er zo weinig animo voor was (of misschien niet weinig animo maar ..?)/weinig publiek stond.

  8. dave

    Volgens EvE himself is Lowlands toch bovenal een festival waar je naar toe gaat om nieuwe dingen te ontdekken. Dat blijkt niet bepaald uit dit lijstje.. en eigenlijk wisten we dat al lang. Vijftien keer Lowlands heeft me inmiddels wel geleerd dat een heel groot deel van het publiek de Alpha hills nauwelijks verlaat. Ook het merendeel van hetzogenaamd vooruit strevende lowlands publiek hoort toch het liefst iets wat men al kent..

    • Martijn

      Dat de grote acts ook de publieksfavorieten zijn is op zich niet verrassend. Daarvoor zijn ze ook geboekt door de Lowlands organisatie. Dus in dat opzicht zijn het goede keuzes. Het zou eigenlijk raar zijn als een X-Ray act hoog bij de publieksfavorieten zou eindigen. Dan zou het pas scheef zitten.
      Ik heb even vlug gekeken naar het blokkenschema op de Lowlands site, omdat je daar ook kan zien hoeveel mensen een act als favoriet hebben bestempeld. En ja, de Lowlove top 3 scoren tussen de 2100 en 2300 favo’s, wat dus al meer is dan de capaciteit van bijvoorbeeld de X-Ray.

      Omgekeerd, een paar acts die ik wel wil zien (Factory Floor, Deap Vally, Unknown Mortal Orchestra) scoren tussen de 250 en 500 favo’s. Nou, daar ga je de Alpha niet mee vol krijgen. Maar dat is niet erg. Lowlands is zo leuk omdat je nieuwe acts kan ontdekken en ook een paar wat grotere namen kan zien. Het hoeft niet alleen maar obscuur te zijn.

      P.S. Nick Cave & The Bad Seeds maar 1150 favo’s? Dat mogen er veel meer zijn, naar mijn mening!

  9. Mel

    Daar ben ik het niet mee eens Dave. Je hoeft maar over het terrein te lopen om te zien hoeveel beweging er is. De massa loopt continue het hele terrein over. Dat er dan een paar mensen bij de Alpha blijven, so be it…maar dat is toch echt niet “een groot deel”.

    Zo’n groot verschil met bv Pinkpop, waar groepen letterlijk met kleedjes een plek voor het grote podium veroveren en die niet meer verlaten. En hoe weet jij waar het “meerendeel” naar luistert of naar toe gaat? Het is toch een feit dat er op elk moment van de dag, tenten zijn gevuld. Of de artiest in kwestie moet echt tegenvallen.

    En dit lijstje, ach…dat zegt me niet zoveel. Komt totaal niet overeen met mijn mijn lijstje of dat van mijn vrienden. Vraag na afloop aan 10 mensen wat ze gezien hebben en je krijgt 10 verschillende antwoorden. En wat je nu bedenkt om te gaan zien….dat wijkt toch ook af met de praktijk. Want het rennen van de Alpha naar de India en weer naar de Grolsch en terug is ook niet haalbaar om drie dagen vol te houden.

  10. dave

    Touché Mel! Ik weet dat ook niet. Krijg wel sterk de indruk.. Alpha band klaar, Charlie band begint. Wie neemt de moeite om naar de Charlie te lopen? Toch niet zo veel hoor..je hebt gelijk dat er veel loopverkeer is dus wellicht klopt mijn idee, dat er veel mensen bij de Alpha blijven hangen niet. Wel denk ik dat het idee dat Lowlands vooral een festival is waar je nieuwe bandjes/acts gaat ontdekken niet opgaat voor een groot deel van het publiek.

  11. Mel

    Door de programmering van Lowlands kom je bijna niet om nieuwe(re) acts heen, denk ik zelf. Ook al kennen mensen wellicht veel namen, ze daadwerkelijk live hebben gezien is een ander verhaal.

    Maar zelf snap ik ook de populariteit niet van bepaalde acts. The Opposites en de Jeugd vindt ik persoonlijk echt vreselijk maar scoren blijkbaar wel hoog bij bepaalde polls. Ik denk zelf dat een jong publiek dat leuk vindt. Daarom vindt ik het erg gaaf dat Nick Cave afsluiter is. Ik ga al jaren naar concerten van Nick Cave maar ik denk dat voor veel mensen deze act nieuw is. Dus voor de 1 een grote naam, is voor de ander volstrekt nieuw. Het is ook geen act met hitjes. Dus hopelijk komen op deze manier veel mensen in aanraking met zijn muziek.

    Wij gaan met ongeveer 12 man. De een spit alle acts door en weet precies wat hij of zij wil zien maar er is ook een gedeelte dat hobbelt achter de initiatiefnemers aan. Iedereen beleeft muziek of Lowlands op een totaal andere manier. En dat is ook prima.

  12. Linda Schaap (@lalinda)

    We hebben net ons eigen programma afgerond, wordt weer een geweldig weekend. Ben benieuwd of er in de afgelopen week nog veranderingen in de Top 10 zijn gekomen. En natuurlijk hulde aan het Lowlove team!

U kunt niet meer reageren.