Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

De culinaire route van de redactie en tips van Monique van Loon

Je kunt natuurlijk een tas vol knakworsten en bier meenemen, maar je kunt ook genieten van alle culinaire hoogtepuntjes die Lowlands te bieden heeft. De helft van onze redactie gaat jaarlijks op ontdekkingstocht en de andere helft houdt het lekker functioneel met wat friet en een hamburger on the side (dit jaar geheel bio). Hieronder lees je onze culinaire route.

Daarnaast hebben we ook een kenner in huis gehaald! Niemand minder dan Monique van Loon, hoofdredacteur van de culinaire website Culy en schrijver van The culy way of life geeft enkele handige festivalfood-tips.

Culinaire route
Ontbijt? Daar doen we niet aan. Hooguit wat koffie, maar het echte werk vind je natuurlijk op het terrein. Een uitsmijter met een beker melk tegen de kater, een wat gezonder broodje van La Place met verse jus (wel kijken of ze het rijkelijk genoeg beleggen!) of een fruitsalade voor de broodnodige vitamientjes. De broodjes van Oxfam Novib en hun dorstlessende citroenwater zijn ook geschikt om aan te sterken, alleen werkt de wachttijd niet altijd mee.

Na de nodige biertjes zal de honger ongetwijfeld opspelen, het ideale moment voor een midday snack. Denk aan de befaamde pannenkoek (al is niet iedereen op de redactie er fan van, vooral over de dikte ervan vindt discussie plaats), de Bourgondische huge bitterballen met zelfgemaakte mosterd bij de Alpha (please laat ze er nog zijn dit jaar!) of een heerlijke, experimentele tosti van de schattige dames van Heet Brood. Redactiefavoriet: Falafel! Veel knoflooksaus en je kunt er weer tegenaan (voor vrienden bestel je uiteraard als practical joke sambal, and lots of it).

Het diner is vaak een feestmaal. Kaasfondue, stamppot met een gehaktbal, vegetarische curry’s, steenoven pizza’s… You name it, Lowlands got it. Tijdloze favorieten zijn: de verse pasta’s, afgetopt met een lekker wijntje van de winebar, falafel (gewoon omdat het kan), de bami met loempia’s van Llow Chi Minh City, en alles wat je makkelijk lopend of staand kan eten. Voor een noten-, gluten- of lactose-allergie ben je bij Vrij Voedsel aan het juiste adres, zij serveren onder meer hummus, glutenvrije tacochips of pasta en risotto. Nog lekker ook dus!

Ruimte voor een toetje? De warme wafels tegenover de Echo zijn een dikke tip. Of een swirl, oud en vertrouwd, doet het altijd goed. De churros bij de Echo kun je beter laten staan, die laten echt te wensen over.

Veel gefeest en gedronken en het is opeens laat? Geen probleem, de keuzes zijn eindeloos. Loempia’s bij Llow Chi Minh City zijn fenomenaal (en de feestjes waarbij iedereen op tafels staat overigens ook). De miniloempia’s en kippasteitjes van Willy zijn in één minuut op, en zeker zondagnacht valt hier (mits je lief lacht) flink te onderhandelen over de prijs. Dronken in de draaibanken van Ben & Jerry’s is altijd een goed idee, maar vergeet vooral niet de volgende klassiekers; broodje döner, broodje Surinaamse kip en kippenvleugeltjes! Je weet wel, waarvan alle botjes links en rechts liggen. Nieuw dit jaar en veelbelovend: de spare-ribs tussen de Charlie en de Alpha. Mocht je al naar je tent toe kruipen, naast het Lowlandscafé (24-uurstent voor intimi) is nu Absoluut Ongezond voor een ultieme nachtelijke schranspartij.

Tips van Monique van Loon

Om er zeker van te zijn dat dit jaar voedseltechnisch alles goed verloopt, hieronder enkele handige tips van Monique.

Wat zijn jouw eettips voor lowlands en waarom?

‘De wraps en broodjes van La Place zijn voor overdag super, ’s avonds een lichtere maaltijd (vorig jaar stond er bijvoorbeeld een heel fijn glutenvrij tentje met quinoa en gegrilde groenten) en ’s nachts nog een slechte snack. De gefrituurde kip is dan geweldig! En vooral heel veel water drinken, met af en toe een Bacardi Razz 7-up of Mojito. Oja: de laatste avond altijd afsluiten met een goed frietje mayo.’

Hoe overleef je festival food?

‘Ik probeer meestal zo gezond mogelijk te eten, je wil niet met een zware maag over het festivalterrein lopen. Maar wel weer genoeg om voldoende energie te hebben om te dansen! (En drankjes ;-)). De afgelopen jaren had ik de mazzel af en toe de perstent in te mogen, om daar een goede salade of stoofpotje te eten. Ook slim: bij DE af en toe een goede bak koffie halen, en een muffin voor ‘onderweg’. Als je dan net trek krijgt als je vooraan bij Major Lazer staat, hoef je tenminste niet weg te lopen…’

Hoe belangrijk is een gevarieerde keuze aan eten op een festival?

‘Heel belangrijk. Als een festival 1 dag duurt, kun je het nog wel overleven met friet en hamburgers, maar bij een 3-daags feest wil je echt wel variatie, en ook gezonde opties. Ik wil niet thuis beter eten dan op een duur festival, dus het mag best een beetje culinair.’

Denk je dat Lowlands voorloper is met haar grote assortiment?

‘Niet zozeer voorloper, er zijn festivals die het al veel beter doen (Pitch, Roskilde, Buiten Westen), maar het begint erop te lijken!’

 

Alles in huis dus om ook dit jaar (semi-)gezond te doen laten verlopen! En mocht het nou allemaal niet lekker zijn… Een foodfight is zo gestart! Wat eten jullie graag op Lowlands?

 

13 reacties

  1. annesteenbergen

    Ondanks mijn slechte ervaring met kippenpootjes, ga ik ze denk ik dit jaar eens proberen.

  2. Rick

    Schande dat je al 7 jaar geen broodje beenham met joppiesaus meer kunt krijgen.

  3. Marijke AudioIdiot

    Hot sandwich all the way. En broodje kaassouffle satesaus bij Absoluut Ongezond. Ja, ik hou van kaas.

  4. Martijn

    Oud-Hollandsch ontbijten/lunchen bij Vant Land gaat er ook wel in. Eensch wat anders dan al dat exotisch gedoe. :)

  5. liske

    Kippasteitje. ALWAYS.

  6. Nels

    Patatje stoofvlees! Met mayo :-)

  7. Jord

    Leuke uiteenzetting van wat er allemaal te vinden was voorgaande jaren, echter mag ik dit keer de bezoekers verrassen met iets nieuws: authentieke Bbq van scharrelvlees :-) dus nu ook Pulled Pork sandwiches, 6 uur traaggegaarde spare-Ribs en Italiaans geroosterde groenten als aanvulling voor de culifans :-) volg de rook bij Alpha en you’ve found us.

  8. hersenpannetje

    Damn….ik heb me vorig jaar helemaal scheel gevreten in die Churros bij de Echo. Zo slecht waren ze echt niet. Maar mijn state of mind zal wel degelijk van invloed geweest zijn op de algehele beleving van het verorberen van de churros!
    Anyway; dit jaar gewoon weer volop aan de Churros. Save the Churros!

  9. Morelleth

    En de australian pies moeten niet vergeten worden (mits ze er weer zijn)
    Geen volledige maaltijd (tenzij je er 3 pakt of zo) maar zó lekker.

    Zal in elk geval die bbq ook eens opzoeken :)

  10. Joke

    Hopelijk zijn de aussie pies er ook weer, zalig met een gezellige G’day!

  11. hersenpannetje

    Antwoord op mezelf….Ze waren weer heerlijk!

U kunt niet meer reageren.