Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Lowlover-smoelenboek (9): De muziekjournalist

In onze serie met soorten Lowlandsbezoekers dit keer zo eentje die dat geweldige optreden in woorden weet te vangen, of – dat kan ook – je favoriete band de grond in boort met een zuur stukje. Bejubeld en verguisd, maar altijd onmisbaar op Lowlands: de muziekjournalist.

Harm Groustra is muziekjournalist en werkt voor OOR, Festivalinfo en nu.nl. Hij staat elke week wel bij een aantal optredens te kijken en deed al eerder verslag van Lowlands, maar ook van onder andere Pinkpop, Haldern Pop, North Sea Jazz, Eurosonic/Noorderslag en Motel Mozaïque. Naar eigen zeggen luistert hij net zo lief naar Death Cab For Cutie als naar Ke$ha.

Naam
Harm Groustra
Leeftijd
23
Woonplaats
Amsterdam
Aantal keer Lowlands?
3
Polsbandjes?
Gaat na het festival meteen af
Aankomstdag?
Donderdag
Vertrekdag?
Zondag of maandag
Favoriete tent?
India
Douchen op Lowlands?
In principe elke dag
Seks in je tentje?
Als het meezit wel ja
Gezwommen in Lake Lowlands?
Hell no.
Lowlandssnack?
Lekkerbek. Die is echt buitenaards lekker op Lowlands.

Kwam je ook al als ‘normale’ bezoeker op Lowlands?
Ja.

Hoe bereid je je voor op een Lowlandseditie als muziekjournalist?
Ik luister naar alle bands die op de line-up staan, probeer in te schatten wat aan gaat slaan. Veel acts hebben eerder dit jaar al in het clubcircuit of op andere festivals gestaan, dus op zich is dat niet heel lastig. Daarnaast luister ik extra naar artiesten die ik interview, of waarvan ik het optreden ga bespreken.

Hoeveel uur per dag ‘werk’ je op Lowlands? Wat blijft er over om als bezoeker het festival te ervaren?
24 en 0 uur. Nagenoeg alle optredens die ik zie, zal ik waarschijnlijk bespreken, maar ik sta bij alle concerten als liefhebber.

Kijk je nu anders naar een optreden dan toen je het nog niet hoefde te verslaan? Wat is het verschil?
Ja, zodra ik over optredens schrijf, denk ik tijdens een show al snel in geschreven stukken. Daarnaast let ik extra op details, dingen die opmerkelijk zijn en tijdens eerdere shows van een band bijvoorbeeld niet voorkwamen. En de sfeer tijdens een optreden kan ook veelzeggend zijn.

Met welke artiest of band op Lowlands had je het leukste interview?
Vorig jaar met Jónsi van Sigur Rós. Je moet weten: ik ben een groot Sigur Rós-fan en keek er ontzettend naar uit om met hem te spreken. Ik was wel enigszins huiverig, aangezien er nogal wat video’s zijn van behoorlijk ongemakkelijke gesprekken met hem. Ik was aardig verbrand die dag en dat vond Jónsi erg vermakelijk. Zat ik daar, met een van mijn muzikale helden tegenover me, zit hij continu op mijn arm te drukken omdat hij het zeer komisch vond dat er dan een afdruk van zijn vinger achterbleef. Maar al met al was het ook een goed gesprek en is het een prima verhaal geworden.

Wat is het beste optreden dat je ooit op Lowlands zag?
Sigur Rós, Lowlands 2008 in de Grolsch. Ik was al enigszins euforisch, aangezien Elbow kort daarvoor boven zichzelf uitsteeg in dezelfde tent, maar Sigur Rós overtrof alles dat ik ooit gezien had. Van opener ‘Svef-g-englar’ tot afsluiter ‘Untitled 8′ heb ik in een roes staan genieten en een traantje weggepinkt. Aan het einde van dat optreden vielen mensen huilend in elkaars armen. De combinatie van zo’n goede show en het feit dat Lowlands na drie dagen ten einde liep, was magisch. Tot op de dag van vandaag mijn favoriete concert.

En het slechtste?
Er schiet me zo niet een heel slecht optreden te binnen. Ik vond Diplo nogal tegenvallen in de Bravo een keer. Verder was het optreden van Snow Patrol vorig jaar erg slaapverwekkend.

Welke acts wil jij dit jaar echt zien?
Anna Calvi overdondert het hele jaar al live en gaat dat ook op Lowlands doen. Arctic Monkeys zijn in topvorm, dus die wil ik ook zeker niet missen. Verder Mona, The Computers, Dry the River en nog veel meer bands. Je hoort mij niet klagen over de line-up, ik zit drie dagen ramvol.

9 reacties

  1. @Juustemans

    Ik zit ook drie dagen ramvol! Met pils.

  2. Eileen

    Die foto. Geweldig!

  3. brokenbranches

    Wat grappig dat Jonsi tijdens dat gesprek in je zat te prikken haha, goed verhaal :-)

  4. MarkvdrHeijden

    @@Juustemans:
    LOL. Zo heerlijk flauw dat ik er de slappe lach van krijg.

  5. Jeurisz

    Haha een van de leukste uit de serie, wat een topbaan.

    Ik zit ook 3 dagen ramvol.

    @juustemans hahaha dat ook

  6. Peter

    @Jeurisz Wacht maar af wie we voor de tiende (en laatste) editie nog gestikt hebben :-)

  7. Peter

    @Jeurisz Wacht maar af wie we voor de tiende (en laatste) editie nog gestrikt hebben :-)

  8. Jeurisz

    @Peter haha doe ik

  9. tice

    deze opmerking hoort niet echt onder dit bericht maar weet iemand of je net als vorig jaar voorafgaand festivalmunten met korting kunt kopen?

U kunt niet meer reageren.