Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Interview Van Eerdenburg (3): ‘Arcade Fire willen we wel op de kop tikken’

In de vorige twee delen van ons interview (deel een en deel twee) met Eric van Eerdenburg ging hij uitgebreid in op hoe Lowlands in de jaren nul groeide en het snelle uitverkopen van de editie van 2011. Het nodigt uit om eens verder te kijken: kan Lowlands nog groeien?

Niet op dit terrein in ieder geval, daar is Van Eerdenburg erg stellig in. “Er is geen enkele manier om de capaciteit te vergroten. Zou je dat doen, dan wordt je als Roskilde. Dan moet je de Bravo, de India, de X-Ray en de Ogonogo weghalen en daar één groot podium neerzetten. Alpha wordt de tweede tent, Grolsch de derde. That’s it. Nee, het is mooi zo.”

Het festival verhuizen zit er ook niet in, en niet alleen omdat er voor miljoenen onder de grond zit aan infrastructuur. “De nachtvergunning voor drie nachten achter elkaar, dat maakt Lowlands bijzonder. Dat heeft geen enkel ander festival en die krijg je nergens meer in Nederland.” Van Eerdenburg vertelt wel over een ander initiatief dat de druk van Lowlands af zou kunnen halen. “We gaan in 2012 waarschijnlijk een klein rommeldingetje erbij doen. Op een andere plek, een andere tijd van het jaar. Gaat geen Lowlands heten, maar wordt wel iets met hetzelfde type inhoud. We denken aan vijf- tot zesduizend man, om te beginnen.”

Lowlands heeft het groene denken traditioneel hoog in het vaandel staan. Wie Van Eerdenburg hoort praten over het klimaat met betrekking tot zijn festival, merkt dat hij er veel mee bezig is. “Het grote issue is: over veertig tot vijftig jaar is de energie op. Ook onze industrie, die van de muziekpodia, is erg vervuilend. We willen dat verschonen. Dat proberen we ook, maar ik communiceer dat pas als het echt gelukt is.”

Over één idee wil hij wel al iets meer vertellen. “Ik ben met Wubbo Ockels bezig om te kijken of de Alpha een permanente installatie kan worden, met zonnecellen erop. Zoiets kan het hele jaar stroom leveren en wordt onderdeel van de vaste infrastructuur. We breken niet meer af en bouwen ‘m niet meer op. De rekensommetjes om te zien of dat mogelijk is zien er best bemoedigend uit.”

En het publiek zelf, die wil je toch ook opvoeden richting het ‘groene denken’?
“Ik heb daar een hard hoofd in, hoor (lacht). Maar toch: het Lowlandspubliek mag je rekenen tot de weldenkende nieuwe burgers van Nederland, die gaan de toekomst van het land bepalen. Die zou je een flinke mate van ideologie moeten kunnen meegeven.”

Merk je dat de Lowlander lakser wordt nu het sneller uitverkoopt, dat je nu minder van die ‘weldenkende nieuwe burgers’ hebt rondlopen?
“Nee, de Lowlander wordt niet lakser. Het is bemoedigend dat er minder rotzooi achterblijft de laatste jaren. Kijk: ik verwacht niet dat iedereen opeens alles netjes achterlaat, maar ik zie dat het wel kán. Op Japanse festivals wordt zelfs as van een sigaret niet op de grond gegooid. Dat is een mentaliteit. Op Leeds/Reading is het een zooitje, op Latitude is het wel weer erg schoon.”

Hoe ziet Lowlands 2015 eruit?
“Niet wezenlijk anders dan nu. We blijven proberen bovenop de muzikale trends voor dit publiek te zitten. We kijken hoe we het festival nog meer van het publiek te laten zijn. Ik las wel eens op een forum dat iemand zei ‘die klootzakken van Mojo Concerts moeten met hun takken van ons festival afblijven’. Dat vond ik een compliment. Hoe meer je vanuit het publiek dingen kunt laten ontstaan, hoe beter het is. Daarom is die gedachte al op veel plaatsen latent aanwezig. De workshops en de Ogonogo, bijvoorbeeld. Ook voor de website zou zoiets kunnen gelden, eigenlijk zouden we alleen de rss-feed moeten vrijgeven. Of het in 2015 is of niet, ik denk er veel over na. Wij zouden eigenlijk alleen maar moeten zorgen dat de spullen er staan.”

Wat is je verlanglijstje voor 2011?
(Denkt even na) “Arcade Fire zou ik erg graag willen hebben. Interpol, Arctic Monkeys komen met nieuw werk. En het is altijd leuk als Radiohead een keer komt. Zijn eigenlijk te groot, maar ik zou het wel aandurven. Ja, dat zijn dingen die we wel op de kop zouden willen tikken dit jaar.”

Foto: Jelmer de Haas.

24 reacties

  1. Taam

    @ Plien,
    ben het helemaal met je eens: laat Arctic Monkeys lekker wegblijven en zorg voor Radiohead!!

    En no way dat de Bravo, India en Xray weg moeten voor een groot podium! Dan zijn zegmaar de leukste tenten!! Die maken Lowlands!

  2. Djoeke

    Ik vind Lowlands juist zo leuk omdat er ontzettend veel verschillende tenten/podia zijn. een vaste Alpha, vooruit, maar ook alleen maar omdat dat goed is voor het milieu ;]

    en aaaaaaah, ik wil Radiohead! Arctic monkeys hebben we inderdaad wel genoeg gezien.

  3. frankonijn

    “het Lowlandspubliek mag je rekenen tot de weldenkende nieuwe burgers van Nederland, die gaan de toekomst van het land bepalen. Die zou je een flinke mate van ideologie moeten kunnen meegeven.”

    weldenkende nieuwe burgers hihi. leuk. wat een toffe kerel :3

  4. witteman

    Met Arcade Fire en Radiohead noemt ie wel gewoon even mijn 2 grootste wensen op. Maarja, over Radiohead heeft ie het ook alweer jaren.

  5. Martijn76

    Neem aan dat hij the Strokes alleen niet noemt omdat hij daar stiekem al lang mee rond is toch? (fingers crossed…)

  6. Antoine26

    Met System of a Down & Radiohead ben ik tevreden

  7. Plien

    Ja Antoine! Lowlands kan voor ons dan al niet meer stuk !

  8. Taam

    Ik sluit me bij jullie aan Antoine en Plien! Eigelijk wil ik bijna zeggen dat System of a Down al genoeg is om mijn Lowlands geweldig te maken…

  9. maxporter

    Mbt terrein: ik vond LL 2 jaar geleden te druk. Heb een aantal bands gemist omdat we erg lang in de rij stonden om het terrein op te komen. Ook de andere dagen was het erg druk bij de ingang, iets wat eerdere, ook uitverkochte edities niet het geval was. Ook was het op het terrein erg druk, je kon soms een tent niet inkomen (komt ook door mensen die het normaal vinden om voor de ingang van een tent te gaan liggen of zelfs in de tent, terwijl de band al aan het spelen was -> respectloos). Komt volgens mij door toeneemende gesponsorde theater: Coca Cola, Converse, Oxfam Novib etc. die allemaal hun eigen bouwwerkje meenemen. Leuk, maar misschien iets beperken/anders neer zetten en meer ruimte om te chillen, bier tentjes + wc’s.

  10. Antoine26

    Ik vind ook dat het soms erg druk is bij de ingang van het terrein de eerste dag en bij sommige bands, maar die bands wil dan ook 3/4 van de mensen zien dus dan is het best logisch, en kan je er bv gewoon een half uur eerder heen gaan? Zelfde geld voor de ingang de eerste dag; iedereen wil naar binnen op dezelfde tijd, je kan daar weinig aan doen denk ik..
    Wel vond ik het vorige jaar echt heel slecht hoe lang je in de rij moest staan en moest wachten voor je bier/drinken! Wat dat betreft mogen er van mij ook meer bier tentjes (met voldoende personeel!) bij komen, net als wc’s die savonds overlopen en je dus met je schoenen in plas met ‘ammoniak’ staat….

  11. maxporter

    @Antoine26: ’t was niet alleen de eerste dag druk, ook de twee dagen daarna. Ben nu een stuk of tien keer geweest, maar ’t was nog nooit zo druk bij de ingang als 2 jaar geleden (vorig jaar niet naar LL maar naar Werchter geweest, dus ik weet niet hoe het toen was). Overigens stonden we zo’n beetje de hele dag al in Grolsch (toevallig een aantal bands achter elkaar die we wilden zien). Even naar buiten om een biertje te halen, en ik kon met pijn en moeite de tent weer in komen door ‘gestrande’ festivalgangers. Rijen voor het bier is inderdaad slecht, ’t is alsof op drank en wc’s bezuinigd is. Wc’s: vergeleken met Werchter is dat bij LL een paradise…

  12. maxporter

    ….wil overigens niet als een azijnzeiker over komen, LL is nog steeds mijn favoriete festival met een ijzersterk concept/organisatie….

  13. Plien

    Haha, maar dat was 2 jaar geleden :) Van Eerderburg zei al iets over de drukte, ik denk niet dat dat weer gebeurt. Gelukkig maar

  14. indieska

    “En het is altijd leuk als Radiohead een keer komt. Zijn eigenlijk te groot, maar ik zou het wel aandurven. Ja, dat zijn dingen die we wel op de kop zouden willen tikken dit jaar.” Pffff, ga je toch weer hopen..

  15. Duddha

    Toen hij zei dat Interpol op zijn verlanglijstje staat, wist hij natuurlijk allang dat ze geprogrammeerd waren.

    Dat geeft hoop voor Arcade Fire, Arctic Monkeys en – wat maakt het uit wat er verder komt – Radiohead.

    Inderdaad, gaan we toch weer hopen.

U kunt niet meer reageren.